Regina-mamă Elena își doarme somnul de veci, în pământ românesc

svoOi6Q Regina mamă Elena își doarme somnul de veci, în pământ românesc

Dacă nu era mama mea cu mine, nu mai eram în viață!” – Regele MihaiLa 71 de ani de la plecarea în exil și la 37 de ani la trecerea la cele veșnice, Regina Mamă Elena s-a întors acasă și își va dormi somnul de veci, alături de de fiul ei şi de ceilalţi regi ai României, la Curtea de Argeș. Este, să recunoaștem, un act de reparaţie morală şi istorică, mai ales că Elena, fiică, soție și mamă de regi, a stat mereu cu demnitate în umbra lor, dar le-a fost un real sprijin în momentele grele ale istoriei.

Nu cu prea multe zile în urmă, după ceremonia religioasă și militară de pe aeroportul Otopeni, cortegiul funerar a ajuns la Palatul Elisabeta din București, unde sicriul Reginei-Mamă Elena a rămas depus în Sala Regilor timpde 45 de minute. A fost aşteptat de zeci de simpatizanţi ai Casei Regale, care au adus buchete şi jerbe dinflori albe şi steaguri tricolore. Purtat pe umeri de militari ai Brigăzii 30 Gardă, sicriul, acoperit cu stindardul regal, a fost aşezat pe un catafalc în Sala Regilor. Aici, Custodele Coroanei, Margareta, principele Radu şi principesele Sofia şi Maria s-au recules la catafalc, într-o ceremonie privată.

Regina Elena a României este singură regină din Europa care a primit titlul Drept între popoare*. Întrucât istoria României a fost nedreaptă cu ea – multe dintre meritele sale, precum şi activităţile de caritate au rămas necunoscute – am pornit să-i documentăm povestea.

Am descoperit că a deschis spitale pentru sărmani şi şcoli în mai multe oraşe, iar prin Fundaţia ei – Aşezămintele Alteţei Sale Regale Principesa Elena – a făcut alte acte de caritate. Şi-a cunoscut foarte bine ţara, pe care a vizitat-o constant. Ea a trăit în România 19 ani, din anul 1921 până în anul 1932, iar apoi din 1940 până în 1948. A cunoscut cruda realitate a maimultor exiluri, mai întâi că fiică a regelui Constantin I al elenilor, apoi că fostă soţie a regelui Carol al II-lea şi, timp de 38 de ani, ca Regină-mamă.

Sicriul cu osemintele Reginei, a fos depus la vechea catedrală de la Curtea de Argeș, iar mai apoi la noua Catedrala ocolo unde-și doarme somnul de veci și fiul sau, Mihai! Se cuvine a fi știut că Regina Elena a României, soția lui Carol al ll-lea și mama regelui Mihai, a fost cea mai discretă dintre cele trei regine pe carele-a avut țara noastră. Regina-Mamă Elena, așa cum a fost supranumită după urcarea pe tron a fiului ei, Mihai, a avut un destin trist care a stat sub semnul unei căsnicii nefericite. Elena a fost martorul pe rând, laabdicarea forțată a tatălui ei, regele Greciei, la abdicarea soțului sau Carol, fugit în lume cu amanta, cât și la abdicarea, tot forțată, a fiului Mihai l!
Dumnezeu să-i aibă în grijă și să-i odihnească pe vecie!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)Categorie articol [ Guest Post, Istorie ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?