Refuzat la Kaufland în Odorheiu Secuiesc pentru că nu ştia maghiară

vanzatoare Kaufland Odorheiu Secuiesc maghiara mici Refuzat la Kaufland în Odorheiu Secuiesc pentru că nu ştia maghiară

Inadmisibil, strigător la cer!

Da, inadmisibil, chiar de neconceput vis-a-vis de ce se tot întâmplă în ţara mea! În ţara noastră, a tuturor românilor ce trăiesc şi muncesc pe aceste străvechi meleaguri! Cum oare poate fi catalogată (şi totuşi acceptată!) riposta unei vânzătoare (cu cetăţenie română!) dintr-un magazin (public) din Odorheiul Secuiesc, la solicitarea mai mult decât firească a unui co-na-ţi-o-nal, care, firesc, a solicitat o cumpărătură?! Individa, care trăieşte şi munceşte (aşa cum a dovedit-o!) în România, aici, între Carpaţi şi Dunăre, l-a refuzat brutal, ba mai mult, l-a şi dojenit(!) pentru “motivul” că nu… vorbeşte ungureşte!

Acesta-i un exemplu, mai mult decât revoltător, din sutele de acest fel ce-au rămas şi rămân, din păcate, nemediatizate! Trecute cu vederea! Admise şi, ca să nu te complici (cum vine vorba) uitate sau consemnate doar la… index!

Pentru că, fără să vreau, tot din presă mai aflu că situaţii similare, unele însă, şi mai şi, s-au petrecut, tot recent, şi la Târgu Secuiesc, acolo unde, dacă nu ştii maghiara, rişti chiar s-o iei pe coajă (scuzaţi-mi expresia)! Da, admonestat, bruscat şi refuzat, dar şi bătut în ŢARA TA, în România democratică!

Aceaste “minuni” ce se petrec de multă vreme, pe pământul nostru românesc, sunt similare, zic eu, cu un individ străin care-ţi intră în casă şi te obligă să-i vorbeşti pe limba lui! Altmiteri, vai de piele ta!

Trecând însă de la acesta, poate cam forţată, comparaţie, la situaţia existentă prin acest, ilegal “Ţinut Secuiesc”, trebuie să mai spun că, după părerea mea (şi, sunt sigur, şi a altora) nici acel partid politic UDMR, admis totuşi de cei ajunşi la putere, tocmai pentru a avea, eventual, mai mulţi votanţi, nu şi-ar avea rostul! Nu prea ştiu, zău, în ce ţară mai este aşa ceva!? Dacă-i normal, cum zic unii, mă întreb: de ce lipovenii, saşii, evreii şi alţi cetăţeni români de altă etnie, n-au şi ei partidul lor? Sau pretenţiile şi “argumentele” lor, precum maghiarii?! Dar, din motivele nu odată enunţate, s-a creat şi statornicit aceasta inimaginabilă situaţie! Urmările se văd! Şi le vedem, le consemnăm şi suportăm! Le consemnăm cu precizarea că toate aceste lucruri date-n vileag, nu vin în scop revanşând, cu tentă sau motivaţii xenofobe, discriminatorii, ci din dorinţa firească, legală şi normală, de respectare a legilor ţării, a oamenilor ce trăiesc aici, indiferent de etnie, culoare sau limba vorbită! În fond, e mai mult decât normal să-ţi vorbeşti limba ta maternă în propria-ţi casă, în familie şi cu cine vrei. Dar nu să încerci s-o impui altora, tocmai la ei în casă! În casa (ţara) unde cei ce o conduc (aşa cum o conduc!) nu fac, practic, absolut nimic pentru eradicarea unor asemenea situaţii, total anormale şi ilegale. Nici măcar să înfiinţeze câteva şcoli româneşti în locurile cu pondere maghiară, acolo unde, să auzi şi să nu crezi, mii de copii şi tineri nu ştiu o boabă româneşte! Această “minune” se întâmplă totuşi în România! În propia-ţi casă!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Social, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

11 comentarii la “Refuzat la Kaufland în Odorheiu Secuiesc pentru că nu ştia maghiară”

 • ... a scris la 18 septembrie 2017, 15:00   [#1]

  Categoric, astfel de cazuri mai există… uneori, prin zonele cu populaţie majoritar maghiară, însă, în opinia mea, n-ar trebui să-i băgaţi pe toţi maghiarii în aceeaşi oală! Iată şi opinia unui maghiar cu capul pe umeri:

  Pe de altă parte, iată şi opinia unui român cu capul pe umeri:

  Şi dacă vreţi să vedeţi cum s-au derulat evenimentele, iată filmarea de la camerele de supraveghere de la Kaufland:

  Aşa că, nu vă mai lăsaţi manipulaţi de către televiziuni!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 septembrie 2017, 23:11   [#2]

  Din toată tevatura asta eu am înțeles un lucru, Marc: filmulețul nu e ce pare la prima vedere, ci o încercare nereușită de a mai ațâța un pic „focul” urii dintre românii neaoși și etnicii maghiari.

  Îmi vine greu să cred că în România există cetățeni care nu știu o boabă românește. Accept ideea că vânzătoarea de mititei despre care discutăm n-are habar de limba română. Dar acceptă și tu că autorul filmării nu s-a dus la Kaufland să-și potolească foamea cu „o porție de mici”, ci s-a dus cu scopul de a „produce” o filmare care să „demonstreze” că în secuime mori de foame dacă nu știi limba maghiară.

  Am fost și eu în zonă și (crede-mă pe cuvânt) am fost servit ireproșabil. Și, ce să vezi, vorbind limba românească…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 septembrie 2017, 23:18   [#3]

  Mi-a scăpat un „i” din frâie: am vrut să-l scriu la „români” și l-am tastat după „neaoși”…

 • ... a scris la 19 septembrie 2017, 8:11   [#4]

  Da, gagiul s-a dus acolo sa faca iures. Nu inteleg insa aia de ce statea ca tuta si nu zicea nimic. In plus, pe aia care i-au sarit fetii in ajutor, cat pe ce sa-i dea astuia cativa pumni ca el de ce nu stie maghiara, pe aia i-as pune in fum de baligi… impreuna cu asta de-a filmat

 • Severus
  ... a scris la 19 septembrie 2017, 9:10   [#5]

  Deci propun ca asemenea specimene de oameni sa fie amendate aspru. Propun sa i se anuleze cetatenia romana celor care sunt nascuti in Romania si nu stiu vorbi limba romana.
  Nota 10 pentru ungurul de mai sus cu filmuletul de pe youtube.

 • 1qlee
  ... a scris la 19 septembrie 2017, 20:55   [#6]

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 septembrie 2017, 21:53   [#7]

  Cetățenii români ce nu știu glăsui românește se amendează singuri, Severus, și nu din vina lor. Logic gândind: dacă dreptul la educație e garantat de Constituție atunci de ce mai există cetățeni nevorbitori de limbă română?

  Pe de altă parte (ce superbă sintagmă a limbii de lemn!) nimeni nu poate fi obligat să învețe o altă limbă decât cea maternă pentru a comunica cu semenii.

  Ideea e că de vrei să te faci înțeles atunci există o singură cale: îi spui interlocutorului ce dorești (în toate limbile pe care le știi) și, dacă nu pricepe, îți folosești mâinile până te dor umerii. În niciun caz nu folosești telefonul pentru a filma și posta pe „feisbuk” rezultatul filmării doar pentru a demonstra că la Odorheiu Secuiesc nu poți să mănânci o porție de mici dacă nu vorbești ungurește.

  Subiectul despre care comentăm e un non-subiect, Severus. Iar prietenul Marc (autorul articolului) s-a lăsat manipulat de invazia de „știri” de acest fel.

  Nicăieri prin Europa (ne credem europeni, nu-i așa?) nu poți avea pretenția ca slujbașul din spatele tejghelei să reacționeze prompt la fraza magică „îmi dați și mie o porție de mici, vă rog. Poftim? M-ați înjurat”…

 • JoinT
  ... a scris la 22 septembrie 2017, 12:27   [#8]

  Francisc, te rog ceva. Explicatiile n-au sens in acest caz. Cu cat dai mai multe cu atat mai aberant devine totul. Las-o asa si nu mai cauta sa convingi.
  Indiferent ce a vrut sa produca, ori pentru ce s-a dus acolo nici nu mai conteaza. Sper ca realizezi asta.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 24 septembrie 2017, 8:13   [#9]

  În regulă, JoinT. Nu încerc să conving pe nimeni. Îmi spun doar părerea. Faptul că unora nu le place e altă poveste…

 • JoinT
  ... a scris la 25 septembrie 2017, 13:14   [#10]

  Faptul e ca doar unora la place. Povestea nu place majoritatii.

 • R
  ... a scris la 19 octombrie 2017, 0:15   [#11]

  divide et impera, o strategie veche de cind lumea,
  plus ca e o supapa pentru frustrarile oamenilor (dupa ce ca tot udmr-ul frineaza investitiile in zona si trimite inapoi banii necheltuiti la buget ca sa poata sa plinga dupa aceea ca Bucurestiul e de vina) plus ca vor putere mai multa (dupa ce ca au facut ce au vrut in zona de aproape 30 de ani!)

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?