Reformă?!

bugetari functionari birou calculatoare angajati Reformă?!

Cu subiect și predicat…
- despre șomajul tehnic al anumitor bugetari -

În toată isteria asta generată de atacul unui virus născut din neant, onor Guvernul României a găsit soluția salvatoare: își trimite slujbașii în „șomaj (cică!) tehnic”. Adică jumătate dintre ei stă fain-frumos acasă 15 zile, timp în care colegii lor muncesc îndoit, apoi stă ceilalți și lucrează cei odihniți, ca nu cumva să se molipsească cu munca toți deodată.

Soluția e genială, zic eu. Dacă treaba merge și cu jumătate din efectiv atunci se limpezesc apele tulburi ale democrației noastre originale. La ce bun să mai plătim o armată de pescuitori în baltă când peștele e pe terminate?

În fine, trec la subiect. Trăiesc într-un sat pierdut printre dealurile Banatului ce avea cândva o mie de locuitori slujiți de vreo șase funcționari în primărie (mă rog, în acele vremuri i se spunea Consiliul Popular): primaru‘, secretaru’, contabilu’, perceptoru’, responsabilu‘ cu propaganda partidului și boacteru’.

Între timp a venit „democrația” peste noi și urmarea firească a fost că tinerii și-au luat bocceluța pe băț și au plecat care încotro, lăsând în urmă un sat îmbătrânit (în care mai respiră vreo 200 de suflete, mare parte dintre ei pensionari) și o Primărie înfloritoare în care nu ai loc să calci de referenții, consilierii și specialiștii ce o populează…

Avem în sat un Cămin Cultural (cu tot cu directorul aferent) în care actele de cultură sunt mai rare decât aterizarea omului pe Lună, avem un centru de informare turistică în care nu a călcat vreodată picior de turist dar plătim generos doi „ghizi”, avem o școală frecventată de 5 elevi educați de 6 profesori, încălzită de un fochist și măturată de o femeie de serviciu. Avem și un dispensar în care bate vântul, că nu ne ajung banii ca să plătim un medic.

De-aia zic că e „genială” ideea șomajului tehnic. Decât să ne stricăm bocancii trăgându-le un șut în cur, e mai bine să-i lăsăm să iasă la pensie și să ne râdă în nas…

Care era predicatul? Uite că am uitat!

- paștele mamii ei de treabă în duminica floriilor, 2020 -

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

15 comentarii la “Reformă?!”

 • ... a scris la 13 aprilie 2020, 14:03   [#1]

  Umblă vorba prin târg că onorabilii noștrii conducători de la PNL, cei care pe vremea când erau în opoziție trâmbițau că-s prea mulți bugetari în “sistem”, de fapt au angajat înca vreo 6000 de bugetari în plus de când au sosit dumnealor la guvernare. Asta înseamnă să fii mafiot…

 • marc
  ... a scris la 13 aprilie 2020, 20:09   [#2]

  Toti sunt o …apa si-un pământ!Că-s din PSD,PNL USR si ce mai e,sunt o adunătură de ,cică politicieni,interesați doar de prezentul si viitorul lor.ATAT!

 • marc
  ... a scris la 15 aprilie 2020, 9:54   [#3]

  Oare prelungirea Starii de Urgenta sa fie cauza ,,secetei”de articole si comentarii?…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 16 aprilie 2020, 9:54   [#4]

  Ce să mai comentăm, Marc? Stăăăm cuminți în case și așteptăm până la vară să se termine daravera asta. După ce ani ne zile m-am revoltat împotriva celor care stau cu mâna întinsă la mila guvernului, uite că vrând-nevrând am ajuns și eu în aceeași situație, așteptând ca statul să ne „dea” (mie și celor 30 de angajați care lucrau de 20 de ani pe „plantația” mea) cei 75% promiși.

  Mă întreb de unde naiba ia guvernul acești bani dacă toți plătitorii de taxe (patronii ăia hrăpăreți pe care îi tot înjură unii) își concediază muncitorii? Socialismul a învins, prietene! Nu mai contează deloc că nimeni nu mai produce, important e să dăm la toți după nevoi! N-avem de unde? Apăi stai că asta e altă discuție!

  Vorba unuia de pe net: vom muri și vom vedea…

 • marc
  ... a scris la 16 aprilie 2020, 13:02   [#5]

  Placuta surpriza mi-ai facut tu,Francisc!Una-parerile noastre coincid intocmai;cea de a doua, ca macar tu mai citesti ce tot scriem noi.A treia-care poate fi chiar prima:ca esti bine,sanatos!In rest,eu nu mai zic nimic.Doar ca psihic sunt puternic marcat de ce-i prin jurul nostru,al tuturor.Mai putin de frica unui virus regizat,dar mai mult de prostia celor ce-l cred adevarat!O fi ceva,nu zic ba,dar in esenta e tot o gripa reinoita si ultra,ultra amplificata cat si mediatizata!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 16 aprilie 2020, 15:25   [#6]

  Lasă surprizele, Marc.Eu mă gândeam cum să „repornim” economia?!

  Iată marea întrebare pe care nu ar mai trebui să ne-o punem după ce am risipit 3 decenii în care ar fi trebuit să o construim pentru a avea ce „reporni” acum…

  Am vândut la fier vechi întreaga „economie socialistă”, ceea ce era absolut necesar (am dărâmat șandramaua, vorba vine), dar nu am pus nimic în loc. I-am tot ales pe tovarăși ca să ne-nvețe cum se construiește capitalismul de cumetrie și acum constatăm amar că vânzătorii de iluzii socialiste au biruit. Culegătorii de sparanghel și spălătorii de farfurii sunt cei mai mari „dușmani” ai „democrației” mioritice! Lipsa lor de „patriotism” nu mai poate fi tolerată! Albinele au voie să bâzâie doar dirijate de bagheta trântorilor.

  Ce mai contează aspirațiile unor gâze insignifiante? Nu le rămâne altceva de făcut decât să zboare din floare în floare în iluzia că zborul lor e liber…

  Trăim zile dramatice și avem nevoie mai mult ca oricând de solidaritate, vorba președintelui. Păi „solidaritate” cu cine, domnule prezident? Cu cei convinși că doar lor li se cuvine să-și vâre mâna până la umăr în borcanul cu miere sau cu ăia ce umple strop cu strop recipientul?

  Putem „reporni” economia punând mâna pe cazma, sapă, lopată, mistrie și alte „instrumente” de-astea, aducătoare de bășici în palme și transpirație pe tâmple. Orice discurs despre muncă e inutil la câți „vorbitori” sunt pe piață.

  Dacă mai supraviețuim până la toamnă, poate că și ștampila e o soluție…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 16 aprilie 2020, 19:20   [#7]

  Iar îmi luă berea vorba din gură, băga-mi-aș! Cum pun gura pe pixlă, cum îmi vine să înjur…

  Poate că virusu’ ăsta e mai ucigaș decât credeam, da’ eu tot zic că i se face prea multă reclamă. Nu ieșiți din case că vă pândește Covidu’!

  Ce ne-am face, maică, fără clasa politică ce moare de grija sănătății noastre? Nu știu alții ce fac, da’ eu mai rad o bere dacă tot n-am altă treabă…

  Mâine, ca niște ortodocși de toată isprava, ne ștergem spășiți lacrimile la rădăcina crucii pe care a fost răstignit Isus și poimâine ne „salutăm” cu sintagma „Cristos a înviat”. Apoi ne vedem de-ale noastre, c-avem treabă, nene. Cum să lăsăm prostimea să se emancipeze?

  La toamnă-s alegeri, tovarăși!

 • marc
  ... a scris la 16 aprilie 2020, 19:28   [#8]

  Nu te supăra Francisc dar le cam americi!De ce sa las surprizele daca tu te gândesti la ,,repornirea” economiei?!Ce are-n fond sula si cu ..prefectura?!Si apoi sa stii ca vremea hei-rup-ului a cam trecut.In loc ,sau înainte de lopata ,cazma sau altceva,cred ca-i nevoie de o schimbare a mentalității oamenilor.Iar tot ca o parere a mea,doresc sa-ti mai spun ca ștampila aia de care spui tu ,nu va schimba niciodata nimic,decât pe unii cu alții la fel!Asa ca,exact cum ai mai spus-o:trăim vremuri f tulburi,greu de schimbat.Cu ștampila si lopata…

 • marc
  ... a scris la 16 aprilie 2020, 19:30   [#9]

  Amestici!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 16 aprilie 2020, 21:57   [#10]

  Nu mă supăr deloc, prietene Marc. „americ” sula cu prefectura și îmi văd de berile mele, conștient că semenii nu sunt de acord…

  Mă doare (chiar mă doare!) faptul că vorbesc de unul singur. „Băieții deștepți” nu au vreme să asculte toate prostiile rostite de cetățenii care își văd de treabă….

 • marc
  ... a scris la 17 aprilie 2020, 7:21   [#11]

  Fără a fi ,,băiat DASTEPT((!)”iata ca eu te ascult si te-am ascultat de fiecare dată cu aceeași plăcere.Iar de treaba mi-am văzut întotdeauna.Uneori,chiar si prea mult…O zi buna-ti doresc!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 aprilie 2020, 7:58   [#12]

  La fel și eu, Marc! Am fi vrut și noi să fim „băieți dăștepți”, dar aiasta nu se poate. E prea mare aglomerația în domeniu…

  Băieții cu adevărat deștepți au știut cum să ne prostească. Cei ca mine și ca tine și-au văzut mereu de treabă (de fiecare dată prea mult!) în timp ce gașca lor ne buzunărea „democratic”.

  Asta e, prietene!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 aprilie 2020, 11:44   [#13]

  Ce poa’ să facă un individ ca mine într-o zi de post? Își savurează cafeaua, bea vreo patru conserve de bere și devine „poet” fără să vrea.

  Nu vă pune nimeni să citiți rimele lui…

  Hora unirii…

  (să mă ierte nea Vasile Alecsandri pentru acest plagiat)

  Hai să dăm mână cu mâna
  Celor care știu doar una:
  Să joace hora hoției
  Pe obrazul României…

  Iarba rea din holde piară!
  Fie „prietenie”-n țară:
  Între cinste și hoție
  Să existe armonie!

  Măi române, măi vecine,
  Vino să te prinzi cu mine
  Și la furt cu nesimțire
  Și la moarte cu trăire…

  Unde-i unul, nu-i putere
  Să aibă ceea ce cere;
  Unde-s doi, puterea crește
  Și averile „sporește”.

  Amândoi avem o mamă
  Dar nu prea băgăm de seamă
  Că brazii dintr-o tulpină
  Au crescut fără lumină.

  Amândoi avem un nume
  Și o soartă-n astă lume…
  Îmi doresc să îți fiu frate
  Însă asta nu se poate

  Câtă vreme cu grăbire
  Faci legi la prima privire
  Ca să aibe hoțul mare
  Adevăr fără votare

  Și să vadă-n sărbătoare
  Tot românul ce îl doare…
  Hora noastră cea frățească
  E atât de românească.

 • marc
  ... a scris la 17 aprilie 2020, 12:34   [#14]

  In sarbatoare sau cand stau in casa,orice om poate sa vada(la tv) nu numai hora dar si PROSTIA romaneasca!Zau,Francisc,de cand cu pandemia,infloreste grav prostia!Dar despre astat,intr-un proxim articol,daca Dan ne va mai permite sa-i …aglomeram blogul…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 17 aprilie 2020, 13:05   [#15]

  Până să-i „aglomerăm” blogul lui Dan, mă grăbesc să postez un comentariu generat de berea cea de toate zilele. Nu am pretenții să-ți placă.

  Cucule, pasăre sură…

  M-am tot gândit de ce îmi expun gândurile pe acest blog și am ajuns la concluzie: dacă nu spun ce cred, la ce mama naibii mai fac umbră pământului?

  E clar că „dragostea” mea pentru Timișoreană determină neîncredere. Cine să mai creadă în aburelile rostite de un bețivan când toți s-au obișnuit cu „adevărurile oficiale”? E „democrație”, taică!

  Orice informație e zvon dacă nu e „comunicată” de „autorități”. Nu mai putem gândi cu propriile minți, că vine guvernu’ să ne spună că face totul pentru sănătatea noastră (mintală).

  Iar noi, cetățeni responsabili fiind, (cât de „responsabil” poate fi un băutor de bere ca mine?) acceptăm cu seninătate toate „părerile oficiale” ale aleșilor, că de-aia i-am ales…

  „Nu mi-e foame, nu mi-e sete/ Da’ mi-e dor de codrul verde/ Cucule, pasăre sură, cuc!”

  De ce cânți la mine-n șură (cuc)
  Dacă toți o ia în gură (cuc, cuc, cuc)?…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?