Referendumul și democrația…

referendum vot alegeri Referendumul și democrația...

Liliana Popescu dixit: un referendum inutil. Cui îi folosește?

Celor care nu știu cine e doamna amintită mai sus le spun doar că „este conferențiar universitar la SNSPA” (nu mă-ntrebați ce-nseamnă această abreviere, că habar n-am). Am aflat pe adevărul.ro.

Ei bine, stimabila doamnă a publicat un articol stufos în care se întreabă chiar din titlu cui îi folosește un referendum (inutil, spune dânsa).

Las deocamdată de-o parte tema referendumului și pun (ca tot românul patriot ?!) o întrebare firească: dacă o consultare populară e inutilă (în viziunea autoarei) atunci pe ce naiba se bazează democrația?

De ce organizăm un referendum care ne costă peste 20 milioane de euro [...]” se întreabă doamna conferențiar? Îi dau, fără să clipesc, un răspuns: pentru că 2,6 milioane de cetățeni au dreptul constituțional să ceară organizarea lui. Iar alea 20 de milioane de euro (mamă, ce „scumpă” e vocea poporului!) sunt un mizilic în comparație cu sumele astronomice pe care le „mută statul” din buzunarul nostru în cel al „reprezentanților” săi. Ai noștri adică, fiindcă tot noi i-am ales.

Sar peste câteva alineate (în care autoarea îi tot dă cu BOR și alte biserici) și dau peste o frază ce mă pune serios pe gânduri, citez: „desfășurarea acestui referendum este pe cale să învrăjbească cetățenii români și riscă să divizeze mai mult națiunea civică românească”. Ce-o fi această „națiune civică românească” nu prea reușesc să înțeleg. La ultimele alegeri parlamentare alianța PSD+ALDE a reușit să păcălească vreo 4 milioane de români și a devenit stăpâna destinelor noastre.

De ce nu ar avea dreptul 2,6 milioane de cetățeni semnatari ai inițiativei CpF să ceară o consultare populară? Repet: un referendum e cireașa de pe tortul democrației. Faptul că haiducii „democrației originale” profită de naivitatea românilor ar trebui să ne radicalizeze.

Și încă un citat din articol: „într-o democrație liberală trebuie să ții cont atât de majorități, cât și de minorități, să faci compromisuri și să creezi consens”. Iertați-mă, stimată doamnă. Eu cred că democrația nu e nici liberală, nici social-democrată.

Democrația e doar o iluzie. Un fel de cioară vopsită ce croncăne pe gardul curții celor înstăriți în timp ce majoritatea se străduiește să nu scape vrabia din mână…

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Politica, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

8 comentarii la “Referendumul și democrația…”

 • ... a scris la 27 septembrie 2017, 10:45   [#1]

  Ai spus tot într-o singură propoziţie: Democraţia este o iluzie. Altfel, voinţa poporului ar trebui să fie supremă şi obligatorie. Doar că nu e! Rezultatul unui referendum este pus în practică numai atunci când acest rezultat convine politicienilor, altfel rămâne doar “consultativ”. Cel puţin în România aşa se întâmplă, ne-am convins deja de asta…
  Poporul a spus clar şi răspicat: “maxim 300 de dobitoace în parlament“. Iar parlamentarii s-au pişat cu jet pe ce-a spus poporul… Aşa că, democraţia rămâne doar o iluzie.

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 27 septembrie 2017, 13:33   [#2]

  Frumos si la obiect! Adaug doar, ca o parere a mea, ca despre “democratia “din tarisoara noastra se poate vorbi mult si bine (cum a facut-o si Francisc). La noi, la romani, democratia (despre care s-a vorbit si sigur o sa se mai vorbeasca) este total iluzorie, originala si, zic eu, specifica societatii in care traim! Mult prea departe de adevaratul sens al conceptului de DEMOCRATIE?! Dar, exclusiv, in mana unor gasti (care spun ca-s… partide politice!) si-ar unor ajunsi acolo unde si-au dorit, ajutati insa, cum nu odata am tot spus, si de marea noastra naivitate sau de prostia multora…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 27 septembrie 2017, 17:38   [#3]

  „Voința poporului” e mai subțire decât hârtia igienică cu care își șterg fundurile cei așezați pe scaunele puterii, Dane.

  Știu că nu e cazul să te lămuresc tocmai pe tine și la fel de bine știu că orice încercare de a „lămuri poporul” că democrația în care ne ducem zilele e o farsă bine regizată n-are șanse de reușită (uite că am reușit să scriu o frază fără virgule).

  Oricât ne-am învârti în jurul cozii, un lucru e limpede (cel puțin pentru mine și cred că și pentru alții): dacă rânduiala în care trăim se numește democrație atunci eu zic „pas”. Poate că la jocul următor „dealerul” va împărți și cărțile câștigătoare…

  Hai s-o spun fără menajamente: ce dracu’ mai vreți, stimați concetățeni? Democrație? Păi nu o aveți? Nu mergeți la cabina de vot din patru în patru ani? Nu l-ați „ștampilat” voi pe Iliescu și urmașii lui?

  Despre ce „revoluție” discutăm când după 27 de ani am ajuns să stăm cu gura căscată de mirare și urechile ciulite la vorbele unor mincinoși versați precum Dragnea?

  Nu scriu mai multe fiindcă urmează înjurăturile…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 27 septembrie 2017, 22:31   [#4]

  Ca să-mi răspund mie însumi trebuie să mai scriu un alineat:

  Ce naiba vrei, băi frate? Nu-ți place de mustața lui Dragnea? Nu ești de acord cu vorbele rostite de Tăriceanu? Apăi, „măi dragă”, ai niște gusturi tare îndoielnice! Informează-te, băiete! „Poporul” i-a ales pe ăștia și tu vrei să spui că nația e proastă? Te-nșeli, nene! „Poporul” a ales exact pe cei ce îl reprezintă. Îl „merită”pe Dragnea în fruntea deputaților și pe Tăriceanu tartorul senatorilor… P..da mamii ei de treabă…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 27 septembrie 2017, 22:41   [#5]

  P.S.; Tare-aș vrea să mă identific cu „poporul”, dar n-o nimeresc: eu zic una, „poporul” glăsuiește alta. E clar că părerile mele sunt minoritare…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 octombrie 2017, 6:31   [#6]

  Referedumul catalan și democrația europeană

  Duminica asta, prima din octombrie, e de ținut minte. Nu pentru că undeva în Spania niște cetățeni vor ce vor, ci pentru că li se interzice dreptul la cuvânt în numele „democrației” dorite de mahării „Europei unite”.
  Comunismul s-a extins la scară continentală. Acum se numește „democrație”. Ești „liber” să faci ce vrei doar dacă stăpânul îți dă drumul din lesă… Ești „liber” să te piși doar pe tufișul pe care ți-l arată stăpânul…
  Ce-o să facă guvernul de la Madrid? Trimite armata să-i împuște pe catalani? Că dreptul la vot l-a interzis!. Nu era mai democratic (dacă tot vorbim de puterea poporului) să asculte vocea catalanilor, indiferent de consecințe?
  Dacă o astfel de situație se întâmplă într-o țară europeană (repet, ca să nu fiu greșit înțeles: interzicerea unui referendum!) atunci despre ce „democrație” discutăm?
  „Dragostea” cu forța se numește viol.

 • ... a scris la 1 octombrie 2017, 11:05   [#7]

  În opinia mea, dacă oamenii au ales o metodă paşnică de a spune că nu mai vor să facă parte dintr-un anumit stat/organizaţie sau orice altceva, ar trebui să aibă dreptul de a-şi hotărâ singuri soarta. Iar asta ţine tot de politicieni, pentru că ei sunt cei care au făcut aceste legi “democratice” ce interzic dreptul popoarelor la autodeterminare (ce slogan frumos, nu-i aşa?).

  Declaraţia universală a drepturilor omului (1948) în art. 21 stabileşte că: „voinţa poporului va fi cea care va sta la baza autorităţii guvernamentale a statului”. Potrivit acestui enunţ, cel puţin din punct de vedere moral Spania nu mai are nici o autoritate în Catalonia câtă vreme poporul spune clar şi răspicat că autoritatea şi regulile spaniole nu mai sunt pe placul catalanilor.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 2 octombrie 2017, 18:24   [#8]

  Știi cum e situația asta, Dane? Catalunya vrea divorțul de Spania, da’ nașu’ mare (la UE mă refer) nici nu vrea s-audă, pe motiv că prea și-au luat catalanii nasul la purtare. Păi cum, „democrația” e cum vrea poporul?

  Ei, aș! Democrația e rânduiala aia mondială în care „poporul” alege întotdeauna pe cine trebuie. Și regimul lui Ceaușescu se autoproclama „democrație populară” dar a fost răsturnat (cu voia și în regia stăpânilor planetei).

  Suntem doar niște biete „animăluțe” ce dă din coadă când aud pocnetul biciului mânuit de stăpân și se bucură de bucățica de zahăr dăruită cu „generozitate” de dresor…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?