Referendumul a trecut, dar comentariile au rămas

Și încă vor mai rămâne, spun eu! De ce? Simplu: pentru că inițiatorii și organizatorii acestui, haideți, să-i spunem “Sondaj social”, nu numai că s-a stins mai mult decât penibil, fără gloria mult așteptată de cei care sperau (unii erau chiar siguri!) că-și vor mai trece pe răboj, o altă (nu, nu întrebare!) realizare cu ecou populist, dar iată, nici acum nu pot înțelege ce s-a întâmplat!? Nimeni, dar absolut nimeni nu-și asumă sau… vreo vină. Nimeni, fie că nu îndrăznește s-o spună franc: da, noi sau x am (a) greșit, fie că eschivează (cu acoperiri, chipurile – legale, democratice!) să forțeze uitarea, distragerea atenției cetățenilor de la ceea ce a fost… NIMIC! Darămite să explice de ce și pentru ce au tot împins pe toate căile și canalele mediatice mulțimea de oameni să se buluceasca la vot, împotriva eventualelor pericole care i-ar amenința. Se știe doar că în orice societate există și fisuri moștenite, există și spaime, fobii sau fantasme… intunericite (cum spunea un fost demnitar comunist!), dar rolul și menirea unei guvernări inteligente, cu adevărat democratice, este acela de a domoli spaimele, de a încerca măcar să le explice și educe, de a-i face pe cetățeni să constentizeze că pericolul de care eventual se tem este mai cu seama în doar mintea lor decât în preajma lor. Ceea ce desigur nu s-a întâmplat! Nici n-avea cum de moment ce în țara pe care o conduc, partidul (PSD-ul) se confundă cu statul, chiar dacă această “minune” este vădit i-le-ga-lă!

Dorința și setea nesfârsita de putere ale acestui partid poltic au constat în ultimele săptămâni exact în contrariul legii, Constituției României!: ea a zgândarit fisurile cele mai adânci din inconștientul colectiv, încercând să provoace o reacție în masă prin exagerarea pericolelor care ar amenință societatea dacă oamenii nu se vor comporta că niște oi ascultătoare și nu vor vota așa cum li se cere.

referendum vot alegeri Referendumul a trecut, dar comentariile au rămas

În acest sens, vă redau ad litteram o mică parte din cele scrise pe net dl. Ciprian Mihali, contribuitor al platformei “Republica”:
Puterea a ales să elibereze în spațiul public imagini insuportabile ale urii și intoleranței și să mintă deliberat și grosolan, și-a tratât poporul că pe o adunătură de primitivi lipsiți de discernamânt, a întretinut cu bună știință o ambianța de isterie, sperând că imaginarul sau maladiv îi va convinge pe oameni să-i urmeze pe politicienii puterii în abisurile celor mai nerușinate fantasme sexuale.“.

Dar cum se știe, românii însă au reacționat moderat și nu s-au lăsat antrenați în această aventură lipsită de sens. Iar pentru acest exercițiu de atâtare a demonilor nu va da, evident, nimeni socoteală. Nu e nimeni vinovat că vreme de o luna de zile nu a existat nicio regulă a dialogului, nici o campanie de informare, niciun cadru al prezentării opțiunilor și consecințelor lor. Nu e nimeni vinovat că al treilea om în stat minte obscen acuzând una din țările prietene ale României că ar fi legalizat căsătoria dintre om și animal, jignind nu numai inteligența românilor, ci și poporul canadian.

Nu e nimeni vinovat și niciodată pentru toate experimentele pe viu pe care le face pe corpul societății o adunătură de oameni inculți, lipsiți de orice moralitate și dovedind un dispreț profund față de cetățenii României, tratați ca simplă masă de manevră la dispoziția lor. Ceea ce este mai trist în tot acest exercițiu grotesc este că puterea a eliminat din actul guvernării deopotrivă responsabilitatea pentru propriile acte și respectul pentru cei guvernați.” mai notează în același articol, dl. C Mihali.

E de ajuns să vedem cu câtă lașitate au reacționat toți cei vinovați de dezastrul referendumului pentru a vedea nu doar că nimeni nu pare să mai aibă minimul reflex al asumării vreunei responsabilități, ci și că niciunul din cei care ne conduc nu da doi bani pe noi, fie că am votat, fie că nu am votat. Vestea bună-i că vremea acestor farsori pare să apună. Poate mai încet decât ne-am fi dorit, dar ireversibil. Nu poți construi nimic durabil cu oameni lași, care nu știu ce înseamna responsabilitatea, onoarea și demnitatea. “E plină România de oameni deștepți, cinstiți și curajoși, iar numele și chipurile lor încep să se întrezareasca“,… ne consolează și ne îmbărbătează, acelaș semnatar mai sus amintit.
Chiar dacă va mai fi să suferim, trebuie să știm că vremea în care România se va schimba la față nu mai este prea departe. Ea ne face semn din viitorul foarte apropiat. Trebuie doar să știm să citim aceste semne și să ne reclădim împreuna, mult dorita speranța. O speranță de mai bine, pe măsura anilor ce-i trăim!…

P.S. – Iată, acum la final, și părerea lui Tom Dick N’Harry, exprimată pe aceeași pagină a articoluli de pe net: “Mie mi-a fost clar din prima că acest referendum, sustinut în mod rusinos de majoritatea personalitatilor publice din România, a fost doar o mare victorie a corectitudinii politice, care tocmai are poarta cetătii larg deschisă pentru a-ti planta în interior calul lor troian, aparent benign, inofensiv…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)Categorie articol [ Guest Post, Legislaţie, Politica, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Referendumul a trecut, dar comentariile au rămas”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 octombrie 2018, 17:44   [#1]

  Ce poate fi mai democratic decât un referendum, Marc?

  Cetățenii au ales să nu participe, în virtutea dreptului alegerii. Încerc să înțeleg de ce boicotul e considerat atitudine civică. Încerc să înțeleg de ce neimplicarea e act de „eroism” împotriva lui Dragnea și nu reușesc să pricep.

  La urma urmei, ce mai contează? A fost un referendum, 20% dintre români au aplicat ștampila. Prea puțin…

  Sunt tare curios să văd ce vor face cetățenii români când vor avea în mână ștampila data viitoare.

  Tot cu PSD neică, că tovarășii au „viziune democratică”: noi vă „dăm” salarii și pensii speciale și voi ne votați…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 octombrie 2018, 23:54   [#2]

  Nu voi pricepe vreodată de ce, atunci când ai ocazia să-ți spui părerea, crezi că e bine să taci. Spune, frate, ce crezi!

  E-adevărat că și boicotul e „democratic”. Eu nu cred (oare cine sunt eu?) că neparticiparea la vot e soluția….

  Referendumul ăsta (inutil, după cum spun unii) e trecut, chit că n-a trecut. Urmează alegerile pentru Parlamentul European. Ce facem, le boicotăm și pe astea?

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »