Reclamații, sezizări – dar și eventuale sugestii!…

minge fotbal teren gazon football Reclamații, sezizări  dar și eventuale sugestii!...

Dacă bine va reamintiți, în urmă ceva ani, în mai toate unitățile publice (dar nu numai) se găsea acel celebru registru (condică) de “sezizări și reclamații“, în care tu, cumpărătorule sau orice alt cetățean aveai posibilitatea să-ți scrii păsul. Nemulțumiri sau eventuale sezizari, dar și propuneri.

Revin la acest subiect, enunțat și-n generic, mânat acum de numreoasele hibe (non performanțe) devenite cronice, din SPORTUL ROMÂNESC, domeniu ce pare, de ani buni, (alături de multe alte sectoare ale vieții social-economice) că bate mereu pasul pe loc. Pe ici, pe colo, înaintează ca… melcul sau, de ce nu?, chiar regresează. De această dată, reclamațiile (ca să le numesc așa) cât și sugestiile, nu le voi mai scrie în amititul registru, ci în aricolul pe care-l citiți. Întâmplător sau de simplă curiozitate. Va asigur de la început că, din cauza numărului mult prea mare de….. sezizări și, mai ales “reclamații“, mă voi referi doar la câteva grave neajunsuri din aria sportului autohton. La cele mai regretabile.

Pentru… “pregătirea terenului”, va rog însă să va reamintiți, pe cât posibil, de excepționalele rezultate (performanțe) ale sportivilor noștri în handbal, gimnastică, volei și canotaj sau în box, popice (acum… bauling, sau cam așa ceva!), lupte și chiar fotbal, datorită cărora România reprezenta cândva o forță de necontestat chiar și la nivel mondial sau olimpic!
Acum?! Acum ne dăm la fund, agonizam! Trăim doar din amintiri și, uneori, ne extaziem chiar și la ocuparea unui loc, nu numai pe podium, ci chiar și-ntre primele 6 clasate! Nu mai avem nici rugbi, nici atletism sau scrimă competitive. Foștii “elevi”, precum Spania sau Franța, la handbal bunăoară, ne sunt “profesori”, iar în întrecerile directe, de pe teren, ne surclasează la scoruri de matineu! Și ca totusi să mai… dregem busuiocul (cum se spune prin popor), după inchierea penibilă (adică fără rezultatele mereu așteptate) ne tot consolăm și mereu “justificăm” că… “gata, așa a fost să fie. Dar, spun șefii sportului românesc, această Olimpiada (Campionat Mondial sau European) a fost doar o etapă de pregătire pentru cea (cele) care va (vor) veni“!
Cum vin? Cu rezultate și mai penibile!

Așa stand lucrurile, este ușor de înțeles și explicat de ce am ajuns, unde suntem! Ne mai consolăm deasemenea, că, cine știe?!, poate că ne vom reveni cândva! Când, nu se știe cu o așa “organizare” (mai exact – dezorganizare) la nivel local și național dar, și mai grav, cu o asemenea conducere a fenomenului sportiv. Pe plan local, sportul și sportivii sunt de mai multă vreme,… marfă de vânzare (!), la cheremul unor așa ziși investitori-patroni (nu-i mai nominalizez pentru că-i știți deja!), avizi numai după câștiguri pur financiare, iar sus, la centru, mai precis la Ministerul de resort, de d-na. ministru Bran (total în afară fenomenului) și care, la o adică, l-ar fi avut acum aproape și pe… Stan (nu, nu fundașul FCSB-ului), ci celebrul comic american din anii 1920-1950, am fi fost chiar de râsul lumii! …

Special am lăsat la urmă fotbalul, acest “sport rege” cum este denumit și socotit în întreagă lume, despre care mass-media românescă (inclusiv ziarele de sport) scrie mereu, ignorând cvazi total celelalte discipline) iar comentatorii jocurilor, în loc să… comenteze, turuie non stop fel de fel de trăsnăi în ton cu calitatea jocului de pe teren!

În fine, zic și eu, asta-i! Dar și aici în fotbal, performanțele lipsesc cu desăvârșire. Că mai sunt și ceva excepții, e drept, dar sunt întâmplătoare sau cu ajutorul… adversarilor! Realitatea e că suntem departe de ceea ce-i fobalul în lume, de moment ce ne înving acum până și luxemburghezii sau alte nații anonime! Care-s cauzele și ce trebuie făcut, nu cred că este nevoie să o spun eu! S-o spună cei ce răspund, pe bani grei, de acest fenomen sportiv sau cei ce s-au îmbogățit și se îmbogățesc de pe urma acestuia.

Eu vin acum, aproape de final, doar cu o întrebare și cu ceva sugestii, așa cum de fapt am precizat de la-nceput.

Sugestia: ce-ar fi dacă pentru trezirea din amorțeală a fotbalului nostru (de la toate nivelele) am apela la fostul si mai tanarul coleg din Radio, Ilie Dobre, celebru (prin originalitatea, de excepție, a transmisiilor sale, unele reținute chiar și de… Cartea Recordurilor!) să le dea deșteptarea prin prelungul său țipăt… goooool(!)? Poate că, receptând, fotbalul s-ar mai dinamiza ceva!

Acum, întrebarea: de ce se planifică și se programează meciurile la ore așa de târzii (21.30, 21.45 sau chiar și… 22.05!) când până și unii din puținii spectatori de la recentul joc anost de pe stadionul aproape gol, din Voluntari, dintre FCSB și “Dunărea” Călărași, moțăiau prin pustietate tribunelor!? Nu se pot schimba aceste curioase și păgubitoare (sub toate aspectele) programări?!
Dacă nu, vin tot eu cu… două sugestii:
1.) – cum în vară, din cauza temperaturilor ridicate, uneori se oprește jocul pentru un minut de… hidratare, ce-ar fi să se oprească și acum, în plină noapte, însă pt mai multe minute, de… somn, atât de necesar chiar și combatanților (unii, adormiți de felul lor!) ?!
2.) – tot ca o sugestie: programați fraților, aceste jocuri chiar la miez de noapte, ca la… Înviere! Poate că așa va reînvia și fotbalul (inclusiv, întregul sport) din România!… Ce spuneți? …

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Alte sporturi, Fotbal, Guest Post, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Reclamații, sezizări – dar și eventuale sugestii!…”

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 28 septembrie 2018, 20:46   [#1]

  Pentru a va convinge de cele afirmate în articol,vizionați în aceasta seara ,,Vocea Romaniei”(dacă bineinteles n-aveti altceva mai bun de făcut! )

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 28 septembrie 2018, 21:07   [#2]

  Mulțumesc de invitație, Marc. Prefer să mă uit ca prostul la Dinamo cu Sepsi,
  c-așa sunt eu: nu-mi plac „vocile talentate” promovate de televiziuni, ci „lupta” sportivă. În seara asta țin cu Sepsi…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 28 septembrie 2018, 21:57   [#3]

  Se jucă și prima repriză, cu echipa Dinamo în corzi. O repriză jucată de Sepsi de parcă erau ei gazdele.

  Dinamo e doar o umbră a echipei de odinioară…

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 29 septembrie 2018, 15:24   [#4]

  Francisc,întregul fotbal (din păcate, nu numai)este,de mai multa vreme,doar …o umbra!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »