Razboi si PASTE!…

oua rosii de paste Razboi si PASTE!...

Cum a fost si este traita marea sărbătoare creștină?

Sa ne reamintim doar cum sărbătoreau românii Paștele in vremea celor două războaie mondiale, răsfoind mărturii lăsate de cei care ai îndurat frica si foametea, frigul, boala care-i înconjura…

Prin satele Moldovei, prin lagare si mănăstiri sau prin Bucureștiul anului 1944, atunci când Capitala era zguduit de un puternic si devastator bombardament. Acele clipe de groază, acele scene de coșmar le-am trăit si eu! Toate au rămas si vor ramane neșters din memorie. Totul s-a întâmplat chiar in Sâmbătă Mare, cand mai in tot locul s-a sărbătorit, macar pt. cateva minute Învierea Domnului!

Acum, după zeci de ani, nu putini sunt cei ce traiesc in sărăcie, în ura si dezordine. Problemele-s cu totul altele, dar mentalitatea si traditiile au rămas si speram sa mai ramana. In conditiile in care, nu departe de garanțiile țării războiul fratricide e in plina si jalnica desfășurare.

Si totusi Nașterea Domnului o vom sărbători cu toții, în împrejurări diferite, dar cu aceleasi trăiri sufletesti. Hristos a înviat!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

9 comentarii la “Razboi si PASTE!…”

 • ... a scris la 23 aprilie 2022, 12:04   [#1]

  Sărbători cu bine vă doresc!

  Între timp, în Ucraina, piticul atomic crăcănat înroșeste pământul cu sângele unor nevinovați, atât cu cel al unor ruși naivi sau proști cât mai ales cu cel al patrioților ucraineni…

 • marc
  ... a scris la 23 aprilie 2022, 14:21   [#2]

  Multumesc Dane pt urări!Aceleasi si tie,inclusiv tuturor celor dragi sufletului tau!..

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 23 aprilie 2022, 19:31   [#3]

  Hristos încă nu a înviat, Marcele. Abia în seara asta se petrece minunea…

  Oricum, pentru mine „învierile” astea anuale (pe care le tot „sărbătorim” de 2000 de ani încoace) nu mai înseamnă mare lucru atâta vreme cât ne facem cruce cu dreapta în timp ce folosim stânga pentru a șterpeli fără remușcări orice nădejde într-un bine ipotetic (a nu se crede că vorbesc de politica autohtonă când zic de stânga sau dreapta!).

  Istoria ne învață că purtătorul de sabie face legea. Oricât ne-am strădui, nu vom reuși vreodată să impunem domnia bunului simț. Întotdeauna vor exista indivizi avizi de mărire ce cred că totul li se cuvine…

  Până una-alta nu strică deloc să ne bucurăm de „tradiție”. Mergem la slujba de înviere cu lumânările pregătite, ca nu cumva să pierdem ocazia de a ne etala ipocrizia. Ce dacă lumea în care trăim e plină de impostori? Noi suntem creștini și creștinul bine crescut întoarce de fiecare dată și celălalt obraz.

  Hristos urmează să învie! Mai are nevoie de vreo 2000 de ani…

  Înviere fericită vă doresc, prieteni!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 23 aprilie 2022, 19:59   [#4]

  Știi ce e interesant (cel puțin pentru mine) Dane? Piticul ăsta atomic și crăcănat (nu mai pun ghilimelele) face cum i se scoală iar lumea democrată nu e în stare să-i oprească nebunia.

  Datul peste gură nu e o soluție, dar uneori trebuie aplicată…

 • marc
  ... a scris la 23 aprilie 2022, 20:16   [#5]

  Francisc,sunt nevoit sa -ți dezmintsec. ..informația. Și zau,îmi pare rău, crede-mă. Dar ca Hristos nu a Inviat încă, o știu macar de vreo zeci de ani în urma,de pe vremea când eram student la Filosofie, acolo unde,intre altele,am fost…nevoit sa fac și ISTORIA RELIGIILOR!….

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 23 aprilie 2022, 21:04   [#6]

  Mai dă-o încolo de istorie a religiilor, prietene Marc. Nu e mai importantă decât istoria revoluțiilor autohtone…

  Nu mă pot întoarce prea mult în trecut, ci doar până la „marile transformări revoluționare” de după al doilea război mondial, când România a devenit republică. Socialistă, cum altfel?

  Tovarășul Stalin a știut cum să-și impună voința. Mă mir că după atâția ani mai există tovarăși ce cred că Putin e de admirat.

  Să ne trăiască învierea. E unica soluție…

 • marc
  ... a scris la 24 aprilie 2022, 6:15   [#7]

  Mai las-o si tu cu politica,mai ales ca acum HRISTOS A INVIAT!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 24 aprilie 2022, 9:10   [#8]

  O las…

  Adevărat, a înviat!

 • ... a scris la 26 aprilie 2022, 9:35   [#9]

  Frumoase oua ;)

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?