Răscolind cenușa trecutului…

Comuna Garnic Caras Severin Răscolind cenușa trecutului...

Francisc Bouda: am dat peste rândurile de mai jos, ascunse într-un colț de hard-disk. Te conjur să le faci publice, Dane. Știu că cititorii blogului nu vor avea răbdarea să le citească până la capăt și că abuzez de bunăvoința ta. Nu cred că publicarea lor îți poate strica imaginea…

Stimată doamnă (sau domnişoară) Roxana Nafiru,
Citesc de ceva vreme articolele dumneavoastră şi constat că aceste „scrieri” mă deranjează… Îmi cer scuze pentru acest lucru, dar e dreptul meu să mă deranjeze… Ca să fiţi în temă: este vorba de toate articolele scrise despre comuna Gârnic şi primarul acesteia – Nicolae Tismănariu (recitiţi, vă rog, articolele „Grădiniţă la Padina Matei”, „ Lucrări sistate la Padina Matei”, etc…). Deontologia profesională vă obligă să verificaţi orice informaţie pe care o faceţi publică. Dar dumneavoastră nu faceţi acest lucru. Publicaţi într-o veselie tot felul de „informaţii” auzite de la o singură persoană, iar acest lucru vă descalifică profesional.
Nu ştiu dacă aţi fost vreodată în localitatea Gârnic. Dacă aţi fost, înseamnă că nu aţi văzut ce era de văzut. Dacă încă nu aţi fost, atunci e musai să veniţi şi să discutaţi şi cu locuitorii acestui ţinut uitat de timp. O să aveţi multe lucruri de auzit, iar mai apoi, de scris…
Totuşi, am încredere în dumneavoastră şi de aceea vă trimit această scrisoare ce se doreşte deschisă, în speranţa că veţi găsi un colţ de pagină în care să o daţi publicităţii. Vă conjur, de dragul puterii presei şi a libertăţii cuvântului…

Scrisoare deschisă adresată domnului primar al comunei Gârnic,
Domnule primar,
Lipsa de scrupule de care daţi dovadă m-a determinat să scriu această scrisoare, pe care mi-aş dori-o publică. Sper şi cred că aşa va fi.
Sunteţi primarul comunei de vreo 8 ani şi sper că vă ajung două mandate în care aţi făcut ce-aţi vrut, dar cu niciun folos pentru locuitorii acestor meleaguri. Motivul acestei scrisori este proiectul intitulat pompos „Înfiinţare centru local de informare turistică şi marketingul serviciilor legate de turismul rural în comuna Gârnic”. Un proiect „generos”, un proiect la modă prin comunele patriei, dar un proiect absolut inutil. Mai ales la Gârnic, o comună care nu are doctor de vreo 20 de ani iar clădirea fostului dispensar (clădire ce aparţine Primăriei) este o ruină. Iar dumneavoastră, în loc să faceţi ceea ce e de făcut, dărâmaţi ce au construit alţii : un cămin cultural construit prin „muncă patriotică” prin anii 60 şi renovat în totalitate acum vreo 3-4 ani chiar de domnia voastră (chiar nu vă pare rău de unul din puţinele lucruri pe care l-aţi făcut bine ?)…
Proiectul mai sus amintit este picătura care a umplut paharul amărăciunilor mele şi bănuiesc că şi ale altora. Tocmai de aceea cred şi ştiu că a venit vremea să spunem lucrurilor pe nume şi să nu ne mai ascundem după degetul mic. A sosit timpul să zicem în gura mare „STOP” minciunii, imposturii şi hoţiei pe care cu „cinste” o reprezentaţi. Aţi fost ales pentru a aduce binele comunităţii , dar tot ceea ce faceţi este exact pe dos. Toate „realizările” dumneavoastră sunt inutile şi sunt făcute cu un singur scop : propăşirea personală !
„Ulciorul nu merge de multe ori la apă” – spune un vechi proverb românesc. O înţelepciune populară în care ar fi bine să credeţi… Deci , nu vă bateţi joc de cei care v-au ales, şi mai ales, nu vă bateţi joc de munca dumneavoastră. În rest, toate cele bune până la alegeri…
Cu respectul cuvenit,
Bouda Francisc – un simplu alegător
Mai jos vă trimit şi corespondenţa pe care am avut-o cu domnul primar. Poate veţi înţelege şi dumneavoastră că a sosit timpul să nu mai stăm cu mâinile în sân , mirându-ne că ne pică în cap drobul de sare . România are nevoie de oameni verticali care spun răspicat ceea ce cred şi îşi asumă ceea ce spun. Dacă dumneavoastră sunteţi o marionetă şi vă place să fiţi , rămâneţi aşa…
Deocamdată cu respect,
Bouda Francisc – cetăţean al acestei ţări, numită România…

Catre domnul primar al comunei Gârnic (Caraş-Severin), Nicolae Tismănariu:

From: Bouda Francisc
To: nicolae.tismanariu [at] yahoo.com
Cc: goghepopescu [at] yahoo.com
Sent: Friday, August 12, 2011 1:05 PM
Subject: Declaraţie de război

————————————
Bună ziua domnule Tismănariu,
Faptul că nu mai pot ieşi în public fără să fiu nevoit să ascult tot felul de vorbe destul de urâte despre dumneavoastră mă determină să scriu această scrisoare. Vă rog să nu mi-o luaţi în nume de rău. Am fost întotdeauna inamicul bârfelor spuse pe la colţuri şi partizanul gândurilor spuse pe şleau. Mai ales atunci când acele gânduri sunt „udate” cu vreo două-trei beri…
Nu ar trebui să existe divergenţe între mine, ca locuitor al acestei comune şi dumneavoastră ca primar . Din nefericire ele există şi sunt incompatibile cu ceea ce îmi doresc eu de la un ales al comunităţii în care trăiesc. Trebuie să vă mărturisesc că nu aţi avut niciodată votul meu, Dar cred că ştiţi acest lucru. Asta nu ne împiedică să avem un dialog (după mine, constructiv) referitor la viitorul nostru şi al acestei comunităţi.
Constat însă, cu multă amărăciune, că aveţi deosebitul talent de a dărâma tot ce au făcut bine cei care au condus comuna înainte de dumneavoastră. Încerc să fiu elegant în exprimare, nu contest că aveţi meritul atragerii de fonduri (Europene sau nu ) , dar vă reproşez faptul că nu aveţi o listă de priorităţi. Reuşiţi să „stricaţi” o grămadă de bani pe tot felul de proiecte care încă nu îşi au locul în realitatea în care trăim : sală de gimnastică la Padina Matei şi centru de informare turistică la Gârnic. Asta în timp ce „doda Măria” moare cu zile fiindcă nu are cine să îi acorde asistenţă medicală iar clădirea fostului „dispensar” se degradează pe zi ce trece. Ca să nu mai vorbesc de lucrul cel mai important, legătura noastră cu lumea : drumul pe care circulăm.
Legat de proiectul „Centru de informare turistică” vă ( era să zic :atrag atenţia ! ) spun sincer că sunt un adversar declarat, şi asta nu din instincte personale. Cred însă că nu e nici locul şi nici momentul lansării unui asemenea proiect. Comunitatea noastră moare încet şi sigur iar „noi”, în loc să găsim antidotul, o ajutăm să-şi dea duhul… Stricăm un Cămin Cultural în care s-au investit nişte sume imense în ultimii 20 de ani ca să punem în loc ce?… Acest centru se putea face mult mai repede, mult mai ieftin şi mult mai util într-o sală de clasă a şcolii generale din Gârnic, unde mai studiază vreo 25 de elevi în 5 săli de clasă şi în care, vorba vine, s-au investit la fel de mulţi bani în ultima perioadă.
Şi, ca să nu lungesc prea mult această misivă, vă declar „război” în alegerile care urmează la anul. Nu în sensul că ne vom înfrunta faţă în faţă, Dar o să fac tot ce îmi stă în putere (şi chiar mai mult decât atât, vorba lui C.V.Tudor) ca să pot zice cu inima senină „bună ziua domnule primar” oricui altcuiva decât dumneavoastră. Cred că două mandate în care aţi făcut tot ce v-aţi dorit sunt de ajuns. Şi cred, de asemenea, că părerea mea are o anumită greutate.
Vă doresc să vă duceţi cu bine până la capăt mandatul,
Bouda Francisc – alegător

Raspunsul domnului primar Nicolae Tismănariu:

Nicolae Tismanariu primar Girnic Răscolind cenușa trecutului...

From: tismanariu nicolae
Date: 15.08.2011 20:20:14
To: winding [at] xnet.ro
Subject: Raspuns

————————————
D-le Bouda Francisc
Cred ca va aplecatii prea mult la barfele spuse de anumite persoane care nu cunosc realitatea [desi spun ca stiu totul din primarie].
Nu exista nici o divergenta intre mine ca Primar si d-voastra ca cetatean al acestei Comune din punctul meu de vedere ,desi unii va spun neadevaruri despre activitatea mea ca Primar si ca cetatean al acestei Comune.
Cunosc ca nu m-ati votat niciodata ca Primar dar eu multumesc tuturor cetatenilor care m-au votat cat si cetatenilor care nu m-au votat,sunt Primarul tuturor cetatenilor Comunei Girnic.
Va informez ca am lista de prioritati (investitii) care am prezentat-o in fiecare an Consiliului Local spre dezbatere si spre aprobare,persoana care va spus ca nu am o lista de prioritati doarme de obicei,si mai ales in sedinta de Consiliu,este paralel cu administratia locala.
Va prezint si d-voastra o mica parte din lista de prioritatii;
-Modernizare D.C. 49 Moldova Noua -Padina Matei 9.980m
Proiect depus pe Masura 322 in anul 2008 la PNDR , am mai depus si la Ministerul Dezvoltarii si Turismului in ianuarie -2011
– Alimentare cu apa ,Canalizare,statie de epurare Girnic
Proiect depus la Fondul de Mediu in anul 2010 in curs de evaluare
– Microhidrocentrala de mica Putere in Girnic
Proiect depus la Ministerul Industriei Comertului in 2009 evaluat cu punctajul de 68,5 punctajul minim fiind 60 puncte,asteptam semnarea contractului de finantare.
-Modernizare strazi interioare in loc.Girnic-5,8km ,Padina Matei -6,5km
Proiect depus in 2009 pe Masura 322 -PNDR , am mai depus si in 2011 la Ministerul Dezvoltarii si Turismului
– Canalizare,statie de epurare in Padina Matei
Proiect depus in 2008 pe Masura 322 -PNDR ,am mai depus si in 2011 ianuarie la Ministerul Dezvoltarii si Turismului.
– Reparatie capitala Dispensar Uman Girnic
Proiect depus la ANDDZM Moldova Noua -2010
PROIECTE IN CURS DE DERULARE
Alimentare cu Apa Padina Matei finantat prin O G 7\2006 -se va finaliza in luna Septembrie
– Infiintare Centru local de informare turistica si marketingul serviciilor legate de turismul rurar in Comuna Girnic.
Proiect finantat de catre A P D R P pe masura 3.1.3-.,nu se strica Casa de Cultura doar se fac compartimentari si dotari la cladire .Hotararea acestei investitii s-a luat in anul 2008, s-a cunoscut si aprobat de catre Consiliul Local Girnic,pentru implementarea acestui proiect s-a respectat Ghidul de finantare pe masura 3.1.3.
-Construire Gradinita cu doua grupe Padina Matei
Proiect depus in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Caras-Severin in 2010,am solicitat Autorizatia de constructie la Consiliul Judetea Caras-Severin.
Exista la Padina Matei un Centru de intalnire a copiilor a caror parinti sunt plecati la munca in strainatate – proiect finantat de AZM Moldova Noua
V-am prezentat doar cateva proiecte din Strategia de dezvoltare a Comunei Girnic implementate de catre Consiliul Local ,Primaria Girnic
Pentru a avea un dialog constructiv am deosebita placere de a va invita la sediul Primarie Girnic sau la alta institutie ,cand doriti d-voastra chiar si dupa orele de program pentru a afla adevarul si a ramane in continuare inamicul barfelor spuse de nestiutorii si rauvoitorii acestei Comune.
Sper sa dati curs acestei invitatii fara nici o retinere .!
Cu deosebit respect /
NICOLAE TISMANARIU / PRIMAR

From: Bouda Francisc
Date: 12.09.2011 10:44:10
To: nicolae.tismanariu [at] yahoo.com
Cc: goghepopescu [at] yahoo.com
Subject: Re: Declaraţie de război

————————————
Domnule Tismănariu,
Vă mulțumesc pentru faptul că ați reușit să îmi răspundeți la mesaj, dar e musai să știți că nu mă aplec prea mult la bârfele spuse de cei care spuneți dumneavoastră că nu cunosc realitatea , deși lucrează în Primărie.
Vă mulțumesc încă o dată că ați mulțumit atât cetățenilor care v-au votat cât și celor care nu v-au votat (sunt în a doua categorie), sunteți primarul comunei Gârnic și accept acest lucru. Dar când vă scriam că nu aveți o listă de priorități, chiar credeam asta. Recunosc că m-ați vrăjit cu lista de „priorități” pe care mi-ați trimis-o. Abia aștept ziua în care aceste proiecte se vor realiza. Sper , însă, că nu va fi nevoie de încă vreo două mandate ale dumneavoastră pentru finalizarea lor.
Sunteți în al doilea mandat de primar al comunei, adică de vreo șapte ani și ceva. Dar vă rog să nu -mi jigniți inteligența afirmând că anumite persoane sunt paralele cu administrația locală. Acest Consiliu Local , care doarme de obicei în ședințe (vorba dvs.), este și el rezultatul unor alegeri. Faptul că dumneavoastră faceți exact ceea ce doriți, ca pe propria moșie, e rezultatul acestui „somn”.
Dar hai să luăm la purificat acea mică parte din lista de „ priorități” pe care mi-ați trimis-o:
1. Modernizarea D.C. 49 Moldova Nouă-Padina Matei: proiect depus bla bla bla… Oare nu în mandatul dvs. a fost finalizată investiția europeană pentru acest drum ?… Au trecut abia vreo 5 ani și e nevoie de „modernizare”?… Poate îmi comunicați cine a semnat pentru recepția lucrării, asta ca să știu pe cine să înjur…
2. Alimentare cu apă, canalizare, stație de epurare la Gârnic: satul Gârnic este alimentat cu apă de vreo 30 de ani, actualmente sistemul încă funcționează, atâta doar că ați concediat pompistul și nu i-ați plătit salariul pe vreo doi ani. Mă înspăimântă gândul că putem rămâne fără apă la robinet. Ce părere aveți de implicațiile juridice ale concedierii pompistului ?… Cine răspunde de sănătatea consumatorilor ?…
3. Microhidrocentrală de mică putere în Gârnic : excelent, dar nu pricep care sunt beneficiile pentru comună. Oricum, nu cred în acest proiect…
4. Modernizare străzi interioare : înțeleg din ce ați spus că e vorba de 5,8 km la Gârnic și 6,5 km la Padina Matei, adică vreo 12 km în total. Ce comună mare suntem , când avem străzi interioare așa de lungi! Mai vine un festival, mai punem o țâră de pământ prin gropi și uite-așa ”modernizăm” și noi un pic străzile !…
5. Canalizare, stație de epurare în Padina Matei : e frumos să faci canalizare și stație de epurare atunci când nu ai încă sistem de alimentare cu apă ! Oare nu se putea face canalizarea și alimentarea cu apă în același timp?…
6. Reparație capitală Dispensar Uman Gârnic : în sfârșit un proiect de bun simț. Păcat că e la coada listei și că e doar un proiect ! Și încă o dată e păcat că sala de fitness de la Padina Matei și Centrul de informare turistică de la Gârnic au avut prioritate. Asta ca să nu mai spun de scrâncioburile și toboganele făcute atât la Gârnic cât și la Padina Matei.
Și hai să vedem și lista cu proiecte în derulare :
1. Alimentare cu apă la Padina Matei : mă surprinde termenul de finalizare – septembrie 2011 (suntem în 12. Septembrie). Să dea Domnul să fie așa, dar e păcat de cele vreo 16 miliarde investite (puteți să-mi comunicați costul real și exact al acestui proiect?…) pentru o lucrare care se putea face mult mai repede și mult mai bine cu mult mai puțini bani. Să mă anunțați când va fi finalizat. Plătesc o ladă de bere atunci când va curge apă pe conducte!… O bem împreună…
2. Înființare Centru Local de informare turistică în Gârnic : pe asta chiar că ați nimerit-o. Poate îmi spuneți în mod oficial cât costă acest proiect, inutil după umila mea părere. Nu se strică Casa de Cultură, se fac doar ”compartimentări și dotări” , dar când va fi să fie o nuntă în sat construim o ”șatră” în fața Căminului, că așa suntem obișnuiți…
3. Construire Grădiniță cu două grupe Padina Matei : jos pălăria, asta chiar e de bun simț.
În rest, vă doresc toate cele bune până la finalul mandatului cu speranța că nu v-am jignit.
Un alegător,
Pe numele lui ,
Bouda Francisc

Lucrări sistate la Padina Matei

GÂRNIC – Este vorba despre lucrarea de alimentare cu apă, pentru care Primăria Gârnic încă mai aşteaptă bani de la Guvern.
Şcoala cu clasele I-VIII din Padina Matei, sat ce aparţine de comuna Gârnic, a fost reabilitată anul trecut. Investiţia s-a ridicat la suma de 1.000.000 de lei, iar fondurile au fost alocate de Ministerul Educaţiei.
Deşi lucrarea a fost finalizată în 2009, Primăria Gârnic nu a reuşit nici până azi să achite integral lucrarea, datorându-i constructorului 100.000 de lei. „Nu ştim când vom reuşi să plătim această sumă, căci dacă nu primim nimic de la Guvern, din bugetul propriu nu avem nici o şansă“, a declarat primarul localităţii Gârnic, Nicolae Tismănariu.
O altă lucrare care este finanţată din fonduri publice este cea de alimentare cu apă a localităţii Padina Matei. Aceasta a fost demarată anul trecut, dar a fost sistată, deoarece din cei 1.600.000 de lei, la cât se ridică costurile, Primăriei Gârnic nu i s-au alocat decât 100.000 de lei.
În aceste zile, la Gârnic, se vor finaliza şi lucrările la terenul de sport multifuncţional, pentru care primăria a alocat 15.000 de lei. „Este un teren multifuncţional, pe care se va putea juca fotbal, tenis şi handbal. Baza sportivă este împrejmuită, are gazon sintetic, grupuri sanitare şi vestiare“, a mai precizat Tismănariu.
Roxana Nafiru

From: tismanariu nicolae
Date: 15.09.2011 20:20:14
To: winding [at] xnet.ro
Subject: Raspuns

————————————
D-le Bouda,
Ma bucura faptul ca ati citit raspunsul meu la ‘Declaratia de razboi’ ,titlul acesteia cred ca nu reflecta realitatea.Am acceptat rezultatele alegerilor locale din 2008 ,nu am considerat primaria,administratia locala a Comunei ca pe propria-mi mosie,nu am avut o majoritate a C.L.si anumite proiecte de hotarari au fost dezbatute in 2 sau chiar 3 sedinte de C.L.
Consiliul Local este format din 4 consilieri PSD,3 consilieri PDL,1consilier PNL, 1 consilier UDSCR deci nu am o majoritate .
Despre strategia de dezvoltare a Comunei Girnic pot sa va informez ca a fost propusa de mine si s- au facut cateva amendamente la ea pe care CL a votato (toti consilierii)
Inaintea mea au mai fost cativa “primari” dar cand am preluat eu nu am gasit nici un document despre strategie si nici un proiect pentru Comuna Girnic eu am inceputo de la zero ,si am reusit sa intocmesc proiecte pentru toate obiectivele din Comuna,unele finalizate altele in stadium de implementare ,unele in stadium de finalizare.
Va raspund la intrebarile pe care le-ati pus;
1- Modernizare D.C 49 Moldova Noua –Padina Matei a fost depus de mine de-si eu eram viceprimar d-voastra erati consilier
Garantia a fost de 2ani,a fost proiectat pentru pietruire cu macadam si dublu strat nu astfaltare de aceeia necesita modernizare,la receptie a participat
-reprezentant constructor,,SAPARD,diriginte santier,proiectant,CL,secretar,primar.
2. Nu veti ramane fara apa
3.Microhidrocentrala de mica putere a fost eligibila cu 68.35 puncte,minimul a fost 60 puncte,asteptam semnarea contractului cu Ministerul Industriilor
-beneficiu va fi producerea energiei electrice pentru pompele de apa,reducerea costurilor la populatie.
4.Modernizare strazii Girnic si Padina M sant aceste lungimi si sant aprobate de CL .
5.Canalizare statie de epurare Padina M nu sa putut depune o data cu Alimentare cu apa pe OG 7\2006 deoarece nu a permis Gidul de Finantare ,am fi dorit si noi.
6.Reparatii capitala Dispensar uman Girnic nu este la coada listei ci doar ca pe acest segment nu sa gasit sursa de finantare(fonduri europene bugetul de stat)nu santem noi de vina .
Topoganele si parc de joaca alti primari nu au reusit sa faca .
Singura investitie care a fost facuta de altii primarii si daramata de mine a fost WC din gradina ,eu am facut unul mai civilizat,decent pentru o institutie.
Daca mai sunt investitii pe care predecesorii mei le-au facut si eu le-am daramat va rog sa-mi scrieti ca poate am uitat.
Despre proiecte in derulare:
1Alimentare cu apa Padina M este finalizata in proportie de 98%-se fac probele de cijmele si mai trebuie bransarea de renel.
Doriti valoarea totala cu (proiectare,dirigenti ,consultanta si avize)sau numai C+M.
2.Valoarea totala a investitiei va voi comunica cand voi primi fisa naveta si devizul final de la Timisoara ,la momentul actual nu am valoare de investitie ,o suma aproximativa este de 820.000lei
Sala de fitness nu exista la Padina M exista un proiect numit ;Centru de intalnire a copiilor a caror parinti sant plecati la munca in strainatate: proiect depus de Comunitatea miniera saraca ;SANATATEA din Padina M si finantat de AZM Moldova Noua ,Primaria ,Consiliul local Girnic a asigurat doar spatial din incinta Casei de cultura P_M.
Despre articolul din ziar – eu am declarat ca doresc sa pun gazon pe terenul de sport Padina M,grupuri sanitare ,vestiare sa le fac la teren de sport Girnic
Sper ca am mai clarificat cateva probleme cu care ati fost gresit (intentionat) informat.
Va invit din nou la institutia Primariei pentru a afla tot ceea ce va doriti.

Cu deosebit respect,
NICOLE TISMANARIU, PRIMAR

From: Bouda Francisc
Date: 17.09.2011 11:31:05
To: nicolae.tismanariu [at] yahoo.com
Cc: goghepopescu [at] yahoo.com
Subject: Re: Raspuns

————————————
Domnule primar,
Cu sinceritate vă spun că acest ”dialog” purtat electronic începe să mă pasioneze. Când mi-am intitulat primul meu mesaj ”Declarație de război” nu m-am gândit la un război propriu-zis între mine și dumneavoastră, ci la o luptă a bunului simț împotriva indolenței , nesimțirii și a lipsei de scrupule de care dau dovadă (din păcate) prea mulți dintre cei aleși să ne conducă, începând de la primul om în stat și terminând cu primarul din cel mai mic cătun al României. Mi-ar fi plăcut să constat că dumneavoastră sunteți excepția de la această ”sfântă regulă pur românească”, dar nu mi-a fost dat să am parte de asta.
Știu că nu aveți o majoritate în Consiliul Local, dar mă intrigă faptul că vă plângeți de asta. Dacă înțeleg eu bine sistemul ”democratic” din țărișoara noastră, nici nu e necesar să aveți această majoritate, ci trebuie doar să vă supuneți hotărârilor acestui Consiliu. Faptul că încercați să găsiți circumstanțe atenuante pentru niște decizii care vă aparțin aruncând pisica în curtea Consiliului Local vă descalifică în mod definitiv în ochii unui alegător ca mine. Dar eu sunt doar unul…
Cei câțiva ”primari” de dinaintea dumneavoastră au fost de fapt vreo trei : e vorba de tatăl meu, de cumnatul meu Venca și de nea Ilie Marișescu ( pe Josef Mașec nu îl pun la socoată cu cele vreo două-trei luni de mandat). Nu o să mă apuc acum să vă scriu ce a făcut fiecare dintre ei, dar două ”chestii” tot vă scriu: Școala și Primăria din Gârnic au fost renovate în mandatul tatălui meu (cu contribuția -și în muncă și în bani- a tuturor locuitorilor din Gârnic, deci inclusiv a mea) iar D.C. 49 Moldova Nouă – Padina Matei (despre care dumneavoastră vă bateți în piept că sunteți autorul proiectului) a fost deschis de nea Ilie Marișescu (recunosc că la vremea aceea am fost un adversar declarat al acestui drum, dar sper să mă ierte nea Ilie!). Oricum, o discuție comparativă privind realizările fiecăruia nu-și află rostul pentru că nu putem compara bugetul de atunci al Primăriei cu bugetul din prezent. Dar o constatare tot putem face : s-au făcut mult mai multe pentru comună cu infinit mai puțini bani decât acum…
În ceea ce privește ”modernizarea DC 49” pot să vă spun că eu am fost consilier în perioada 2000-2004, adică într-o perioadă în care acest drum chiar avea nevoie de modernizare. Investiția finanțată din bani Europeni a fost finalizată (sper să nu mă înșel) abia prin 2006. (Vă promit că la primul drum la Moldova o să mă uit mai atent la ”pancarda” pe care scrie anul finalizării). Dar nu țin minte să fi aprobat , în calitate de consilier , acest proiect (probabil am mintea scurtă). Poate îmi trimiteți dumneavoastră o copie după procesul-verbal al acelei ședințe. Referitor la recepția lucrării DC 49, sper să îmi spuneți și numele consilierilor care au semnat această recepție, așa , ca să nu mor prost…
Mă bucur că nu o să rămânem fără apă, deși constat că sunt din ce în ce mai multe probleme în ultima vreme. Sistemul e vechi și începe să cedeze tot mai des (se sparg țevile într-o veselie!). Dar nu mi-ați dat un răspuns referitor la sănătatea consumatorilor. Aștept…
Recunosc că abia aștept ziua în care se vor reduce costurile energiei electrice ale populației datorită acelei ”microhidrocentrale de mică putere” (eligibilă cu 68,35 puncte). Se pare că trăim în lumi diferite, domnule primar. Asta poți să i-o spui lu‘ mutu’, nu mie…
Admir pe acei primari care nu au reușit să facă tobogane și parcuri de joacă. Îi desconsider pe cei care au făcut asta cheltuind sute de mii de euro. Cred că ar fi bine să faceți public costul acestei lucrări. Chiar vă rog să faceți acest lucru…
Și acum, fraza magică : ”singura investiție care a fost făcută de alți primari și dărâmată de mine a fost WC-ul din grădină, eu am făcut unul mai civilizat, decent pentru o instituție.” Dacă până acum vă purtam o țâră de respect, această afirmație mă face să-mi pară rău că am putut respecta un individ care nu merită niciun pic de respect. Dar încă mai aveți șansa de a vă cere scuze…
Lada de bere e pusă la răcit pentru ziua în care va curge apă pe conducte la Padina Matei. Aștept să-mi comunicați costul total al lucrării (adică toate cheltuielile făcute pentru realizarea lucrării, inclusiv consultanță, proiectare și avize).
De reparația clădirii dispensarului din Gârnic nu mai zic nimic , fiindcă nu e vina dumneavoastră că nu sunt fonduri. S-au dus pe tobogane, fitness (pardon : centru de întâlnire al copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate!), centrul de informare turistică , WC-ul primăriei și gazonul artificial de la ”baza sportivă”.
Și, apropo de faimosul ”centru de informare turistică” : credeam că e doar un zvon faptul că acest centru va costa 200.000 de euro (820.000 lei împărțit la 4,2 – cursul aproximativ al euro – adică cca. 200 de mii de euro). Apăi, domnule primar, cu banii ăștia reparam trei dispensare sau construiam un hotel de cinci stele . Ce părere aveți de bătrânii comunei ? Nu era mai bine să construim un azil de bătrâni pentru ei, sau chiar și pentru noi , pentru anii în care vom fi ca ei ?…
Vă doresc toate cele bune și aștept răspunsul la întrebările puse mai sus,
Bouda Francisc – alegător

From: Bouda Francisc
Date: 13.11.2011 09:54:09
To: nicolae.tismanariu [at] yahoo.com
Cc: goghepopescu [at] yahoo.com; piececventel [at] yahoo.com
Subject: Fw: Re: Raspuns

————————————
Toate cele bune domnule Tismănariu,
Am tot aşteptat un răspuns la ultima mea misivă, dar a trecut o lună şi ceva (de fapt aproape două) şi acest răspuns nu a venit. Între timp lada de bere pusă la răcit pentru ziua în care va curge apă pe conductele de la Padina Matei a îngheţat şi “Centrul de informare turistică” la care făceam apropo şi despre care credeam că e doar un zvon începe să prindă contur. Deocamdată, doar demolând , aşa cum am spus mai demult…
Încă aştept să-mi comunicaţi ce sumă a cheltuit primăria Gârnic pentru ca la Padina să nu curgă apa pe conducte . Mi-aţi comunicat un termen de execuţie a lucrării : septembrie 2011. Termenul a fost depăşit deja cu o lună şi jumătate… Nu-i nimic, punem lada de bere la dezgheţat…
Dar să trecem la subiect : cu “smerenie” vă rog să-mi comunicaţi componenţa comisiei care a stabilit câştigătorul licitaţiei pentru “faimosul” proiect intitulat pompos “Înfiinţare centru de informare turistică şi marketingul serviciilor legate de turismul rural în comuna Gârnic”. Conform informaţiilor pe care le deţin de pe site-ul www.licitaţii.ro, această licitaţie a avut loc (sau trebuia să aibă loc) la Primăria Gârnic în ziua de 20.06.2011 . Vă rog să-mi comunicaţi cine este “câştigătorul” acestei “licitaţii” – la firmă mă refer – findcă am certitudinea că este aceeaşi firmă care a făcut şi celebra faţadă de un miliard de lei de la Şcoala Generală Gârnic.
Şi iarăşi apropo : nu aţi făcut public costul executării toboganelor din Gârnic şi Padina Matei, ca dealtfel şi costul tuturor “investiţiilor” făcute pe durata celor două mandate pe care le-aţi avut. Sunt informaţii de interes public la care orice cetăţen al comunei trebuie să aibă acces. De aceea, vă rog să afişaţi într-un loc vizibil (afişierul Primăriei) documentele privind execuţia bugetară pe ultimii 4 ani, ca să ştie toţi locuitorii comunei pentru ce plătesc taxe şi impozite acestui stat care se numeşte România şi care vă plăteşte şi pe dumneavoastră.
Deocamdată acest dialog se poartă doar între dumneavoastră şi mine. Sper să nu fie nevoie şi de un arbitru. De aceea vă rog să îmi daţi un răspuns.
Vă doresc o zi bună,
Bouda Francisc – un alegător neimportant

0Qxqn92 Răscolind cenușa trecutului...

Azi e duminică, o zi în care avem timp să medităm… Am meditat şi rezultatul “meditaţiilor” mele este această scrisoare… Vă rog să o luaţi în serios…

P.S.: Dacă citiţi acest P.S. atunci înseamnă că împotriva imposturii ducem o luptă în doi…
Să mă iertaţi, vă rog, pentru radicalismul meu…
Abia aştept să citesc scrisoarea mea în ziarul dumneavoastră…
Apropo, câţi ani aveţi ?… MULŢI ÎNAINTE…

Autor: Francisc Bouda – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Politica, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Răscolind cenușa trecutului…”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 2 octombrie 2016, 23:06   [#1]

  Mulțam fain, Dane. Știu că nu există prea mulți curioși ce se dă în vânt după rândurile mele. Știu că sunt un neînțeles și la fel de bine știu că scriu în zadar. Majoritatea românilor e de altă părere…

 • ... a scris la 3 octombrie 2016, 2:15   [#2]

  Important e să citească cine trebuie …

 • ... a scris la 3 octombrie 2016, 10:34   [#3]

  Desi am citit cam mult despre un subiect pe care nu il pot afecta in nici un fel, mi-a placut ce am citit! Bravo Francisc!

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 3 octombrie 2016, 12:07   [#4]

  Cu acelasi interes(si fireasca placere)am citit si eu cele scrise de Dv.Ce-asi mai putea spune?!Doar ca asemenea lucruri se petrec,din nefericire,mai peste tot in tara asta!Nu ca o formala consolare va pot spune,totusi, ca doar cu ceva timp in urma,am publicat si eu (tot pe acest blog)o scrisoare deschisa,intrucatva asemanatore,adresata primarului din Targu Neamt.Credeti ca a avut vreun efect?Ei,asi!!Nici macar un raspuns n-am primit!Spusele sau necazurile noastre(chiar si ale intregii comunitati),nu sunt luate-n seama!Dumnealor,alesii,au alte probleme,alte ,,importante”prioritati!Despre eventualul bun simt,ce sa mai vorbim!!?Am tot scris si despre acesta(daca va reamintiti!)dar ,in van!El,bunul simt,nu mai exista!E perimat acum!Ce ne mai ramane de facut?Sincer va spun:nu stiu?!:-?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 7 octombrie 2016, 21:03   [#5]

  Iar mă luați cu „dumneavoastră”, domnule Ciubotaru? Înțeleg că vă vine greu să mă „tutuiți”, dar nu e cazul. N-am stabilit de comun acord să renunțăm, în discuțiile dintre noi, la formulele de politețe?

  Să-ți spun ce cred eu că nu trebuie să facem, Marc. Nu mai „trebuie” să alegem în ideea „răului mai mic” (lăsându-ne influențați de „fumigenele” lansate de „baronii” destinelor noastre) ci să ne investim speranțele în oameni noi. Nu riscăm nimic votând partide nou înființate precum USR, Alianța Noastră sau M10. Ce-avem de pierdut când am simțit pe propria piele ce pot vechii și actualii „oameni politici”?

  Ne pierdem cuvintele în discuții sterile despre numele viitorului premier uitând că votul celor mulți e determinant. Când PSD e în topul preferințelor și PNL îl secondează, ce mai e de spus? Mai putem aduce în discuție liberalismul sau social-democrația când „reprezentanții” acestor două curente au bătut palma de-atâtea ori ca să ne fenteze?

  Îți dau și câteva nume (ca să ai de unde alege): Dragnea, Ponta, Tăriceanu, Blaga, Băsescu, Udrea, Oprea, Ghiță și alții…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 8 octombrie 2016, 12:01   [#6]

  Trecură anii… Domnul primar a ajuns la al patrulea mandat, eu am îmbătrânit cu niște ani dar „lucrurile” nu s-au schimbat. Aceiași „politicieni” ne mint ori de câte ori deschid gura, aceleași au rămas și problemele mele (aș fi scris „problemele noastre”, dar mi-am dat seama că greșesc generalizând).

  În 11 decembrie avem (de ce generalizez?) ocazia să „trimitem” în Parlament niște oameni. Nu voi pricepe vreodată de ce ne tot alegem reprezentanții dintre hoții dovediți și mincinoșii care se pricep la deformarea adevărului.

  Înjurați-mă dacă vreți, dar nu mai votați încă o dată cu „partidele” ce ne-au condus în ultimul sfert de veac! E vremea să constatăm că între PSD, PNL, ALDE, PMP și orice alte combinații de litere nu există diferență. „Liderii” acestor partide au un singur scop: încă patru ani de „mandat”, ca să poată beneficia de imunitate.

  Cu ce poate fi mai rău Nicușor Dan, Marian Munteanu sau Monica Macovei în comparație cu Dragnea, Ponta, Tăriceanu sau Oprea și Băsescu?

  Când te-ai lovit o dată cu capul de prag, a doua oară te ferești, nu-i așa?

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?