Radioul a rămas acelaşi îndrăgit prieten!

radio vacanta Radioul a rămas acelaşi îndrăgit prieten!

Anii au trecut (şi trec), dar radioul a rămas acelaşi îndrăgit prieten!

Nu cu prea mult timp în urmă, Radioul public împlinea 60 de ani de existenţă! O istorie bogată şi frumoasă, îndrăgită de români (şi nu numai), prin bogăţia şi varietatea veştilor, multe dătătoare de speranţe şi de bucurii, dar şi a muzicii aduse (cu mijloacele tehnice de care dispunea) în casele noastre, ale tuturor.
Iată însă, că acum, doar la câteva luni distanţă, un… “pui” al acestuia, am numit “Radio Vacanţa”, îşi serbează semicentenarul! Cinci decenii au trecut de la dată când, acest post de radio estival a început să difuzeze în eter ştiri şi evenimente de pe Litoral şi din Deltă. Era în plin sezon estival al anului 1967, atunci când Radio Vacanţa, aflat sub “jurisdicţia” Redacţiei emisiunilor pentru străinătate din cadrul Radioteleviziunii Române (aşa se numea pe atunci) a început să emită zilnic, între orele 9-14 şi 17-18, din incinta “vilei 27″ – Mamaia, pe ultrascurte, primul său program de ştiri şi muzică, în limbile română, germană, engleză, rusă şi franceză! Pe ritmurile binecunoscutei melodii “Valurile Dunării”, ascultătorii aflaţi pe Litoralul Mării Negre dar şi cei din Slobozia, Galaţi şi Călăraşi au auzit în premieră “Aici Radio Vacanţa!”, “Hier Spriciu Den Ferienfunk!”, “This is Radio Holidays!”, “Govorit Radiostantia Otdih!”, “Ici Radio Vacances”!

Şi pentru că vorbim de premiere, trebuie să vă mai spun că, primul realizator al emisiunilor Radio Vacanţa a fost binecunoscutul (în special mai de cei trecuţi de prima tinereţe) comentator sportiv şi realizator de programe, Ion Ghiţulescu (un idol şi-un mentor pentru mine!). Se cuvine deasemenea, să mai ştiţi că, în acei ani, Radio Vacanţa (ce funcţiona între lunile Mai şi Octombrie, a fost creeat ca instrument de propagandă pentru străinii aflaţi pe litoral dar, odată cu timpul,… misiunea sa a “degenerat” devenind însă extrem de popular în rândul tuturor ascultătorilor!

Ca fost reporter-corespondent al Radioteleviziunii Române, timp de aproape treizeci de ani, îmi reamintesc că, prin 1982-1983, regimul comunist a interzis cu severitate concursurile şi transmisiile în direct ale Radio Vacanţa, precum şi “prea multă muzică străină” care a fost mult timp restricţionată, pe motiv că-i “mult capitalism, chiar în exces”! “Verdictul” a fost făcut… în direct(!), chiar de un “tov.” vicepreşedinte al instituţiei (rtvr), venit “fulger” pe litoral, la indicaţiile “preţioase” ale mai marilor săi de la propagandă! Zice-se, “ca să facă ordine”! Şi a făcut!… Însă adevărata ordine era să se facă, nu prea după multă vreme, în Decembrie 1989, prin revolta populară (numită Revoluţie!) transmisă dealtfel, în direct, de Radioteleviziunea Română, iar din 21 ianuarie 1990 şi de către Radio Constanţa!

CgPQPp6 Radioul a rămas acelaşi îndrăgit prieten!

După Revoluţie, cu timpul, Radio Vacanţa s-a dezvoltat mult, pe toate planurile, inclusiv al transmisiei şi receptării programelor, diversificate şi înnoite. S-au înfiinţat şi subredacţii ale radioului în mai toate staţiunile de pe Litoral. Au fost lansate noi programe (unele în exclusivitate, pentru copii şi tineret), concursuri, festivaluri tematice şi mii de melodii (cândva, restricţionate!). Dacă înainte de 1989, ţara noastră, România, avea doar o singură frecvenţă FM în banda vest-100, 1FM, pe care emitea Radioul Vacanţa, acum situaţia-i radical schimbată. Nu numai a emiţătoarelor dar şi a locaţiei (Vila-1 Mamaia), a recepţionarii, duratei de emisie dar, mai ales, a programelor pe care le difuzează. În prezent acest îndrăgit post de radio, aflat sub jurisdicţia Departamentului Informaţii, Publicistica şi Sport al SRR, poate fi recepţionat şi la Tulcea, în Delta şi chiar şi-n alte zone din Sud-Estul ţării. În zona Litoralului, Radioul public (Radio România) a instalat 4 emiţătoare proprii în mai multe zone din apropiere, facilitând astfel o mai lesniciosă receptare a tuturor programelor, dezvoltând în acelaşi timp şi promovarea site-urilor www.radioconstanta.ro, www.radiovacanţa.ro şi a conturilor social media Facebook şi Twitter.

Aşa că, iată, şi acum, după 50 de ani care au trecut de la inaugurare, Radio Vacanţa, mereu înnoit, modernizat şi-ntinerit, a rămas şi (sigur) va rămâne un post de de radio îndrăgit, nu numai de cei aflaţi pe Litoral, ci de către toţii radioascultătorii din România cât şi din numeroase alte ţări… ANII AU TRECUT (ŞI TREC), DAR RADIOUL A RĂMAS ACELAŞI PRIETEN ÎNDRĂGIT!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Jq37j4d Radioul a rămas acelaşi îndrăgit prieten!

Categorie articol [ Guest Post, Televiziune, Radio, Presă ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?