Quo Vadis educaţia şi învăţământul românesc?!

foto andrei barsan muzeulcomunismului ro Quo Vadis educaţia şi învăţământul românesc?!

Din presa dar si de pe net citesc intampltor ca scolile din Romania în care rata de vaccinare este sub 60 la sută în ziua de vineri, iar incidenţa infectărilor cu noul coronavirus în localitatea respectivă este mai mare de 3 la mie vor intra în online! In cuprinsul acelorlasi surse mai aflu ca ministrul educatiei, dl Campeanu, anunță o nouă Lege a Educației: Burse atractive, educație de mediu „în natură”, bani pentru prevenirea abandonului școlar etc etc. Tot dl Campeanu S. spune că nu își dorește revenirea la școala online și că nici nu va face o propunere în acest sens cât timp Ministerul Sănătății și INSP nu îl vor informa despre masurile ce trebuie luate. In concluzie se pare ca scoala nu a inceput si nici nu va continua normal, ca-n vremuri bune, mai ales ca, asa cum stipuleaza un ordin al Ministerului Educației, sute de mii de elevi rămân fără bursa de merit.

mail 3 Quo Vadis educaţia şi învăţământul românesc?!

Asa-i acum, cand mai totul este vraiste. In urma cu ani?
Școala din ani comunismului într-adevăr o poți numi școală-spune (intre munlti altii) d-na Tunde Ivanics. Ptr ca atunci ai avut respect și tu ca elev și ai fost văzut ca elev. Profesori erau profesori și aveau respect vice verso. Au fost ani minunați“.
Să încercăm să nu mai judecăm, mă refer în primul rând la profesori, fără să cunoaștem realitatea. Nimic nu se mai compară cu ce a fost, toate s-au schimbat: noi oamenii, clima, natura pe care nu o protejăm, iar despre copii… Cei care au vrut să învețe au învățat și atunci, vor învăța și acum. Cea mai mare greașală a fost că s-au desfințat școlile profesionale și toți copiii au”intrat” la liceu, unii cu medii de 3-4, despre facultate nu are rost să mai comentăm. Da, nu sunt de acord cu greșelile gramaticale, dar acestea sunt urmările…” (Maria Jelescu) .

Pe aceeasi tema Maria Nastasoiu completeaza “Subscriu cu toată dragostea! În acea vreme, după absolvirea liceului, dacă nu reuseai la facultate, unde erau 20 pe un loc la anumite facultăți: Drept, Medicină, ASE, Filologie etc., puteai să te angajezi, fără probleme, în orice Întreprindere, în Învățământ s. a.“.
Un alt ecou, alta parere despre invatamantul romanesc “Perfect adevarat. Nu conta al cui fiu, fiica erai. Daca erai bun, erai bun si-ti erau recunoscute meritele. Erai trimis in tabara vara, fara ca parintii sa suporte ceva. Ma enumar printre aceia, chiar daca unii pot spune ca sunt lipsita de modestie, dar e chiar adevarul adevarat. Chiar si dupa terminarea liceului cu specialitatea contabilitate, am primit repartitie in functie de nota generala de la bacalaureat, am lucrat, m-am casatorit si am avut o familie fericita. Am fost seriosi in munca noastra si-am dus-oMaria Catana bine, chiar si in timpul comunismului. Am varsta care o am si nu ma plang de nimic, nici macar de pensia mica 1140 lei, pe care o am, fiindca noi cei de la birouri aveam salarii mai mici decat cei ce lucrau in fabrici, uzine si mi se pare corect. Ceausescu a stiut sa se inconjoare de oameni destepti, care faceau legile corect, nu ca acum… Si-as mai continua, dar am o varsta si nu vreau sa ma enervez cand vad ce se intampla acum. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne binecuvanteze! Doar la el ne mai e speranta!“… (Maria Catana) ;

Adevărat. Am trăit acele vremuri și mulțumesc. In acea perioadă școală era pe bune și trebuia să inveți că să poți merge mai departe. Am fost ultima promoție care a dat examen de absolvire a clasei a 8-a, la 7 materii. Nu a fost ușor dar invațând am reușit și am mers mai departe. Invatamantul fiind gratuit, toți copiii mergeau mai departe la liceu sau scoli profesionale. Profesorii făceau meditații cu noi fără bani, in timpul lor liber. Au fost cele mai frumoase vremuri.” (Ioana Constandache) . ;
Nu, nu e vorba de comunism, era vorba de disciplina si respect, atributii care nu tin neaparat de comunism. Un sistem scolar bun se poate pune la punct in orice fel de sistem indiferent de politica…” (Catalin Petcu) …

Principalul vinovat al acestei situatii (cand scolile se inchid sau se deschid) este insusi popoeul roman. El ilustreaza perfect observatia ca “un popor de oi naste un guvern de lupi“. Spiritul de demisie, mereu afisat, pasivitatea, resemnarea romanilor au permis clasei politice sa-si bata joc, nepedepsita de tara. Lipsit de spirit critic, poporul roman nu a fost capail, in acesti peste 3 decenii, sa traga la raspundere clasa politica sau sa “tempereze” setea ei de inavutire. Mostenirea multiseculara a lui hatar si bacsis a ramas (si va ramane) atotputernica, spunea nu demult academicianul Florin Constantiniu.

In videoclipul de mai jos o sa aflati si ce spun doi tineri, elevi, puternic marcati de cum sunt tratati ei si nu numai ei…


Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Diverse, Guest Post ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

18 comentarii la “Quo Vadis educaţia şi învăţământul românesc?!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 ianuarie 2022, 14:01   [#1]

  Unde merge învățământul românesc? Cred că răspunsul l-a dat Ciprian Chirvasiu în urmă cu mai mulți ani. Citez:

  Călăii inocenţi
  Ciprian Chirvasiu – adevărul.ro

  Fiecare îşi poartă în spate bagajul său de eşecuri. Cu multe dintre ele am fost nevoiţi să ne obișnuim, să le aruncăm într-un colţ al minţii sau al sufletului, să strângem din dinţi şi să mergem mai departe.

  În cele mai multe cazuri, sursa neîmplinirilor suntem chiar noi. În altele, destinul sau alţi semeni de-ai noştri. Aşa a fost şi aşa va fi, până la ultimul apus de soare. Când sursa nefericirii sau a ratării este una externă, şansele de a trece mai uşor peste acel moment cresc, în condiţiile în care sentimentul de ură îţi este străin. O treci la capitolul dezamăgiri şi mergi mai departe. Însă, când deciziile sau acţiunile proprii stau la baza nerealizării, sentimentul de vină poate deveni insuportabil, apăsător până la durere. Dar, şi atunci, graţie darului divin al uitării, omul găseşte puterea să meargă mai departe şi să se bucure de următorii zori, de prietenii lui, de scurtele momente de fericire. Există însă o situaţie din care nimeni, nimic, niciodată nu-ţi va scoate gheara ce-ţi împresoară inima. Este singura vină care te va obseda până la sfârşitul vieţii, care îţi va înnegura şi cea mai strălucitoare zi de vară şi care te va îndepărta pentru totdeauna de starea de linişte absolută. Iar această vină decurge din propria incapacitate de a-ţi pregăti corespunzător copilul pentru viaţa ce i se aşterne în faţă.

  Copiii mei, copiii voştri sunt parte a unor vremuri atât de diferite faţă de cele în care noi am crescut şi ne-am format, încât cred că bagajul nostru de sfaturi nu este cel potrivit pentru ei. Nu cred că am ştiu să-i „echipăm” corespunzător. I-am trimis într-un război nuclear, înarmaţi cu bricege. I-am învăţat şi le-am transmis principii şi valori care astăzi îmbracă haina unor mari minusuri. Aproape nimic din ce le-am transmis nu-i ajută să răzbată într-o societate unde modestia, răbdarea, bunul simţ, eleganţa în vorbire şi comportament, bunătatea, refuzul violenţei sau altrusimul sunt calităţi ale unor vremuri de mult apuse, ce astăzi nu fac decât să-i tragă în jos, să le diminueze şansele de a trăi decent.

  Această senzaţie a inutilităţii, care uneori se transformă în obsesia că ai devenit călăul propriului copil, ne îngreunează fiecare respiraţie, ne împleticeşte picioarele şi ne aruncă, câteodată, în stări vecine cu disperarea. Pe care le-au trăit, la rândul lor, chiar părinţii noştri, pe care i-am acuzat că ne-au educat prost, atunci când, de pildă, ne-au băgat în cap că nu e bine să furi şi că doar muncind cinstit vei putea ajunge la bunăstare sau la o bătrâneţe senină.

  Ca şi ei, am devenit nişte călăi inocenţi şi nu putem face nimic pentru a schimba acest simplu adevăr.

  De astăzi, copiii noştri vor trebui să lupte singuri, iar noi nu mai putem decât să sperăm că ne vor iubi la fel.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 ianuarie 2022, 20:46   [#2]

  Azi am chef de copy-paste, că tot veni vorba de învățământ și de viteza cu care pică în cap. Au trecut niște ani de când „doctorului” Ponta i-a fost demascat plagiatul. Uite că istoria se repetă, c-așa-i pe la noi: de la „academicieni” cu patru clase am ajuns la „doctori” făcuți la apelul bocancilor…

  Tovarășul general Ciucă și-a construit o carieră militară plagiind. Nu e de competența mea să-l acuz, dar citind articolul Emiliei Șercan (îl găsiți pe PressOne) cred că lucrurile sunt limpezi și mă întreb:

  Cum naiba se face că în fruntea țării ajung doar personaje cu trecut dubios?

  Răspunsul e unul singur: „băieții deștepți” sunt mai deștepți decât credem noi, populimea. Și, în plus, mai au și ochi albaștri…

  Am mai scris pe tema plagiatului pe blog. Dacă aveți chef să recitiți, n-aveți decât.

  http://dan-blog.ro...u-de-plagiat.html

  (sunt curios să aflu dacă și acest comentariu va intra la moderare pe motiv că conține link-uri)

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 ianuarie 2022, 20:48   [#3]
 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 ianuarie 2022, 21:22   [#4]

  Potrivesc niște rime pentru cei care încă mai plâng după „cel mai iubit fiu al poporului”:

  Cu secere, ciocane și lozinci
  Un „specialist” în cizme și pingele
  Ne-a arătat cândva calea spre stele
  Și am rămas cu toții în opinci.

  Anii-au trecut… Cu stelele pe umăr
  Mulți au făcut averi fără de număr
  În timp ce noi, naivii, tot credeam
  Că ăștia mor de dragoste de neam…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 ianuarie 2022, 21:43   [#5]

  Analfabeți funcțional

  Mai e nevoie de școală-n
  Rânduiala actuală?
  Dacă ai patalama
  Treaba merge și așa…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 ianuarie 2022, 22:03   [#6]

  Diviziunea „socială”a muncii

  Capitalism sau socialism
  Valabil este un truism:
  Unii cu foloasele,
  Ceilalți cu ponoasele…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 ianuarie 2022, 22:12   [#7]

  Iartă-mă că am făcut din blogul tău jurnal personal, Dane…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 ianuarie 2022, 22:54   [#8]
 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 ianuarie 2022, 0:06   [#9]

  Nu-i așa că te-agasez? Băutorii de bere ca mine pentru asta sunt făcuți.

  Noapte bună prieteni și deșteptare grabnică. Chiar e nevoie să ne spălăm pe ochi ca să vedem minciuna în toată „splendoarea” ei…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 ianuarie 2022, 15:42   [#10]

  Mi-ai promis anul trecut niște „sfaturi tehnice”, Dane. Adresa de mail e valabilă. Nu-i nicio grabă. La câte așteptări am trăit, mai pot aștepta și anu’ ăsta.

  Aștept…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 ianuarie 2022, 16:14   [#11]

  Nu te grăbi, mai am două pixle pe masă…

  Sfânta bere
  E plăcere
  Și inevitabil cere
  Fără scuze o părere…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 19 ianuarie 2022, 16:22   [#12]

  E clar că nu ai timp de bloguri, Dane. Mai suportă-mă o clipă, până mergem amândoi la dracu’…

 • marc
  ... a scris la 19 ianuarie 2022, 20:27   [#13]

  Sa presupunem ca, de ce nu?, m-as implica si eu in… dialogul vostru (in fond, monolog) . Intrebarea: voi avea loc?! Cred ca nu! Asa ca, te las pe tine Francisc, sa continui monologul…

 • ... a scris la 20 ianuarie 2022, 12:07   [#14]

  Well, evident că am uitat. Dar… e bine și după un an :))
  Ți-am trimis acum, pe mail.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 ianuarie 2022, 19:28   [#15]

  Ce pot să zic în afară de mulțam, Dane? Chiar și cu un an întârziere…:)

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 ianuarie 2022, 20:00   [#16]

  „Dialogul” nostru e un „trialog” în care Francisc își rostește monologul. Spune-mi de ce nu mi-aș dori parteneri de vorbă, Marc? Să fie de vină pixlele de bere?

  Discuțiile astea paralele, în care fiecare spune ce vrea, sunt inutile. Ce mare afacere pentru statul român poate fi „cearta” dintre doi cetățeni uzați de trecerea prin viață?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 ianuarie 2022, 20:05   [#17]

  A început meciul dintre „juveții” olteni și „țiganii” giuleșteni. Sper să fie un meci frumos…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 ianuarie 2022, 20:58   [#18]

  E 1-0 la pauză, îmi place meciul.Fotbal ca pe maidanele copilăriei mele…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?