Probleme încurcate (și) cu… cardul de sănătate!
Probleme cu cardul de sănătate!
Parcă-i un făcut! Aproape de fiecare dată, în activitățile diurne, când am de rezolvat o anume problemă, mă confrunt cu fel de fel de piedici, care mai de care mai curioase, mai solicitante și enervante – generate, mai ales, de unii dintre funcționarii publici. Veți spune, probabil, că sunt un ghinionist. Tot ce e posibil! Sau că în ceea ce am spus, nu-i nici o noutate. Așa-i viața, dle.
Da, așa-i (din nefericire) viața la noi, în România! Este, cred, suficient să vă reamintesc de problemele ce probabil le-ați întâlnit (și nu o dată) la inmatriculrea unei mașini, la radierea din circulație a acesteia, la achitarea unor impozite sau taxe, eliberarea eventualelor pașapoarte sau cărți de identitate, etc, etc.
Din noianul PROBLEMELOR, mă voi referi, succint, la una (din foarte multe altele), provenită dintr-un domeniu vital al vieții cotidiene. Este vorba de domeniul medico-sanitar, aflat de multă vreme în suferința cronică. Aici se tot caută “medicamente” pentru vindecarea sau măcar atenuarea suferințelor dar în loc să le gasescă, mai mult le încurca, agravându-le!
Concret. După ce s-a instituit obligativitatea cardului de sănătate, au apărut și primele disfuncționalități! Mai exact, mari necazuri la eliberarea rețetelor compensate sau gratuite. La început, s-a motivat cu blocarea accidentală a unor servere. Din păcate, problema s-a cronicizat! Spre exemplu, deunăzi, după o așteptare îndelungată (alături de mulți alți pacienți) la medicul de familie (unde tot blocarea calculatoarelor a fost de vină), m-am dus la o farmacie să-mi ridic medicamentele perscrise. Acolo,aceeași situație jenantă: calculatoarele blocate!
În fine, după ore de așteptare, prezint cuvenitele rețete (a mea și a soției). Mi s-au cerut, din nou (prima dată, firesc, le-am prezentat la medic) cardurile de sănătate! Le-am oferit (cu toate că mi s-a părut stupid de moment ce au fost văzute la cabinetul medical, nu?). Apoi, a întrebat unde-i soția?! I-am răspuns, ce puteam să fac!? Nefiind de față, mi s-a replicat că “rețetele compensate se eliberează numai titularului“??!! Și cu asta, basta!
Cale de atac, nu există!! Totuși, în replică, i-am oferit spre citire, un articol din ziarul Adevărul (din 1 Sept. 2015), în care, între altele, Dl. Vasile Ciurchea, presedinele Casei Naționale de asigurări de sănătate, preciza:
La farmacie poate fi utilizat atât cardul asiguratului pe numele căruia a fost prescrisă rețeta cât și cardul persoanei care ridică medicamentele în numele asiguratului. Poate fi folosită și cartea de identitate. IMPORTANT ESTE SĂ ȘTIM CINE ȘI CÂND A RIDICAT MEDICAMENTELE PRESCRISE PE REȚETĂ.
Clar ca lumina zilei, nu? Dar încă neclar pentru unele farmacii care, din ignoranță sau din alte motive (numai de ele știute) nesocotesc binecunoscutul proverb românesc: “Unde- lege,nu-i tocmeală“!
Și iată așa, stimați cititori, aceste “mici” probleme întâlnite, cum am mai spus, cam peste tot la noi în țară, vin să-ți complice existența, agravându-ți tot mai mult eventualele suferințe…
Așadar, acum, la final, nu-mi rămâne decât să vă urez, sănătate tuturor!
Autor: Marc Ciubotaru (Guest Post)