Primul centenar (mult așteptat) a trecut, s-a și sărbătorit!

Cum? Am mai spus-o (nu numai eu) și nu odată. Sâmbătă, pe 1 Decembrie 2018, a fost însă apogeul. În Capitală, la Arcul de Triumf, cât și în numeroase alte localități din țară. Parade militare, speeches-uri, cântece și poezii, zeci de mii de spectatori (majoritatea, pașnici, unii nu prea!), tribune cu aleșii neamului în frunte cu dl. Dragnea, însănătoșit(!?) și cu fel de fel de… alți șefi, oaspeți de peste hotare, veterani etc. N-au lipsit desigur, nici unele, să le zic, disfuncționalități tehnice, organizatorice sau de comportament, câteva spontane, altele… tradiționale, dar mai cu seama, felicitările. Tot… tradiționale!

Centenar Romania Unire 100ani Primul centenar (mult așteptat) a trecut, s a și sărbătorit!

Obișnuitul “La mulți ani” s-a aflat, nici nu se putea, la mare vogă. Și nu numai ieri-alaltăieri, ci, mai ales la noi, românii, cam de când ne știm. De la tinerețe, pan’ la bătrânețe! Dar despre geneza acestui arhicunoscut concept, în fapt-o urare, cred că nu-i cazul să insistăm prea mult acum. Spun asta pentru că o țară (sau un continent), spre deosebire de noi, oamenii, la un centenar, nu trece-n eternitate, nu moare! Mai cu seama dacă ne referim la o țară îmbelșugată, civilizată, care-și păstrează, își ajută și apară oamenii săi (mai ales pe cei demni, valoroși și… oameni!) nu moare niciodată! Așa că, părerea mea (cât și, probabil, a altora) ar fi fost să fi înlocuit acel “La mulți ani, România” cu: “Să ai grijă România, de oamenii tăi, de locuitorii acestor meleaguri străbune, de toți românii“! Ce spuneți, greșesc?!

Până ce, eventual, voi afla răspunsul, aș mai propune (ca și alții) să împărțim totuși (pe criterii bine conturate, dar și confirmate) marea masă a conaționalilor, în câteva categorii: în prima categorie, Cum spuneam, in prima categorie ar intra oamenii care te acceptă pentru că nu au de ales, nu mai au timp de așteptat, nu mai au de ce să spere, au obosit, sunt în vârstă sau bătrâni (ca și mine!) și s-au resemnat. După care te-au ales, care nu fug din țara unde s-au născut, au crescut și s-au format ca oameni. Cei care și-au asumat și-și asumă riscul de a spera, care cred înca în principiile libertății adevărate (nu fardate) și le apară. Oamenii care înteleg patriotismul, care pot să adoarmă cu conștiința împacata. Să își cunoască și să își exercite drepturile, fără să își depășească libertățile. Să-și vorbească limba corect, să-și cunoască trecutul și cultura. Să aibă curajul să te apere Românie, cu orice preț, atunci când tu și toate-s amenințate. Cred că viitorul tău depinde doar de puterea lor de a rezista, de a nu ceda!

În a doua categorie de care vorbeam, sunt cei care… nu au de ales! Cei care tac, mereu resemnați și nu incomodează pe nimeni. Care nu-și pun întrebari, pentru că au înlocuit riscul de a suferi, încercând să gândeasca autonom cu delăsarea comodă de a fi gânditi… de alții! Care îti spun însa mereu “la mulți ani!“, fie din obișnuință, fie doar pentru că nu e chiar alarmant că iată, a mai trecut înca un an! Viitorul tău, scumpă țară, e blocat de capacitatea lor (a acestor oameni) de a îndura. Ajuns la ultima categorie, se cuvine să vă spun (tot ca o părere a mea) că aici se includ cei care s-au ales pe ei înaintea ta, Românie, și se comportă caatare, te acaparează și, pe nesimțite, te distrug!

Impostorii, oportuniștii, cameleonii și alți asemenea indivizi ale căror principale acțiuni au la baza doar instinctul de autoconservare! În virtutea acestora, oricine și orice merită sacrificat. Iar faptul că am permis întâlnirea lor cu puterea ne-a semnat condamnarea la autodistrugere. Pe nesimțite, încet încet, dar sigur, abuzul de putere a devenit un tel social, cu câteva obiective simple precise: îndobitocirea tinerilor, prinsubrezirea sistemului de educație, manipularea în masă (prin acapararea mediatică), îndepartarea incomozilor și crearea propriului sistem de justiție, ca ultim deliciu pe calea triumfului lor personal, dar și partinic! În atari condiții și împrejurări trăite, viitorul tău, scumpă Românie, țara mea de aur, țara mea de dor, e amenințat de setea lor de a acapara.

Așadar, acum la final de articol și post eveniment, eu îți urez, patrie dragă, un viitor care că asigure românilor, bolnavilor de prin spitale (acum răvășite), o reală șansă de viață, cât mai multe școli care să educe copiii în spiritul onestității și -al integrității, o societate unită, nu dezbinată și timorată, deci, o nouă societate fără corupți și blazați, capabilă să ofere posibilități egale de acces, de progres și de succes pentru toți oamenii demni, care să te reprezinte mereu până hăt departe, în viitorul Centenar! “Fără catedrale impunătoare, fără fasole cu ciolan, fără promisiuni false, fără discursuri pline de patos și fără lacrimi de crocodil”, cum bine scria, în articolul sau (plin de adevăr) de pe net, autoarea lui, d-na Corina Popa.

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)Categorie articol [ Guest Post, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

25 comentarii la “Primul centenar (mult așteptat) a trecut, s-a și sărbătorit!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 decembrie 2018, 22:56   [#1]

  M-ai ucis, Marcele, cu primul centenar sărbătorit… Nu știu când ai scris articolul, dar nici nu mai contează. Îl voi citi după ce se termină meciul de handbal al fetelor. Deocamdată România conduce lejer pe câștigătoarea ultimelor șase din șapte ediții ale Campionatului European.

  Hai să urmărim împreună și repriza a doua și să comentăm după aia…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 decembrie 2018, 23:40   [#2]

  Fetele din handbalul românesc merită aplauzele noastre. Cred că a venit vremea să ne gândim la titlul european. Spun asta fiindcă reprezentativa României a învins categoric campioana.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 decembrie 2018, 0:01   [#3]

  Dacă joc o partidă de șah, are cineva ceva împotrivă? Mai am două „conserve” de bere pe masă și nu mă lasă inima să nu le golesc…

  Handbalistele României și-au făcut treaba…

 • marc
  ... a scris la 6 decembrie 2018, 11:46   [#4]

  Stiu, sau banuiesc, la ce te referi tu, Francisc: contesti conceptul “Primul”, asa-i, nu? Doresc in sa-ti spun ca, de cand ma stiu am fost un docil receptiv la orice mi se spune CORECT si fara patima. Dar in cazul de fata, nu te supara, nu-i tocmai asa! Pentru a te convinge, copiaza linkul urmator si o sa vezi ca am dreptate.

  Am drepate p . ca eu m-am referit in primul rand la perioada scursa in istoria tarii de cand s-a constituit Romania Mare, ci nu la intreaga istorie multi milenara. Si aceasta raportata la cei care suntem acum in viata. Cauta daca INCA nu ma crezi (referitor la explicatia data) orice alta sursa de informatii si o sa vezi ca am dreptate. Insusi Kant spunea… “semnele, spusele sunt adevarate daca-s compatibile cu cele (ideile) prin care fauresc ele insele realitatea, iar aceasta realitate vrtuala devine adevar la acel moment“. Exact ceea ce (nu gresit!) spuneam si eu!
  Daca, eventual, consideri ca afirm doar… prapastii sau ca o fac, Doamne fereste, pe… filosoful, iarasi gresesti. Dar indiferent de ce parere o vei avea si comunica, eu nu ma voi supara! Asta-r insemna sa ma supar mai de fiecare data, vis a vis de comentariile (nu dogmele!) tale…

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 6 decembrie 2018, 11:56   [#5]

  Despre jocul de aseara cat si despre intreaga comportare de pana acum a handbalistelor noastre (per ansamblu, mai mult decat excelent!), deocamdata, tac. Astept, firesc, continuarea dupa care, printr-un eventual articol, scurt si la obiect, imi voi exprima parerile. Nu aceleasi despre FCSB care, s-o recunoastem, e departe de a fi o ECHIPA! Totu-i la intmplare, fara valoare si continut. E, de fapt, o copie fidela a patronului dar si a… stafului tehnic (fara nici-o tactica si tehnica, dar si fara autoritate si legitimitate).

 • marc
  ... a scris la 6 decembrie 2018, 12:15   [#6]

  In ce priveste spusa cu “ucisu’ ‘”, cred ca-i mult prea de tot! Te intreb totusi (ca de multe alte dati) de ce citesti “prostii”din astea, scrise, cu-n “noian” de greseli, de cel “ce se tot lauda c-a lucrat prin presa”?! Doar cred ca nu doresti sa… mori! Eu, unu’, categoric n-am sa ti provoc nicicand asemenea trasnaie! Fii sigur de asta si, pentru orice eventualitate, nu le mai citi! Prieteste-ti spun.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 decembrie 2018, 15:00   [#7]

  Lasă-l pe Kant să-și doarmă veșnicia, Marc. Uită-te la ora când am postat comentariul și încearcă să înțelegi… Până la urmă, dacă stau să mă gândesc un pic, când vorbim de centenar se subînțelege că e primul. Dacă era al doilea îi spuneam bicentenar…

  Hai noroc și-o bere, că tocmai mi-am terminat treaba! Și nu te mai ofusca atâta…

 • Marc.
  ... a scris la 6 decembrie 2018, 15:20   [#8]

  Nu sunt și nici nu o sa fiu ofuscat atâta timp cat intre noi,colegii (sau amicii) vor exista relații cordiale,de colaborare și Bună înțelegere! Cu sau fără. …Kant!

 • Anonim
  ... a scris la 6 decembrie 2018, 15:20   [#9]

  Jocul de aseară al fetelor a fost minunat, excelent, extraordinar (și orice alte superlative). De ce am „tăcea deocamdată”? Echipa feminină de handbal a României are tot ce trebuie ca să devină campioana continentului. Eu sper că așa va fi… De fapt, de ce spun că sper? Cred!

  Nu am urmărit live „tupăiala” încasată de FCSB, am văzut doar rezultatul, azi dimineață la cafea. Nu-mi stă în fire să mă bucur de necazul altora, dar de data asta m-am bucurat. Echipa asta („a lu’ Dică”, vorba comentatorilor sportivi) chiar merita să o trezească cineva la realitate.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 decembrie 2018, 15:24   [#10]

  Iar am comis-o: am trimis un comentariu fără să specific pseudonimul și adresa de mail. Dar nu-i nimic, apare el peste vreo două zile…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 decembrie 2018, 15:29   [#11]

  Spuneam în comentariul trimis sub masca anonimatului că handbalistele noastre au jucat aseară la superlativ și că a sosit vremea să devină campioane.

  Mai spuneam că FCSB a primit la momentul potrivit dușul rece de care avea nevoie.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 decembrie 2018, 15:47   [#12]

  Cât de cordial pot fi în relația cu tine, Marc? Eu țin la părerile mele, tu la ale tale. Faptul că ni le „intersectăm” pe acest blog (la păreri mă refer) nu înseamnă că nu colaborăm.

  Să-ți dea Dumnezeu multă sănătate, Marc! Iar păcătosului de mine (mă rog la Dumnezeu) destule baxuri de Timișoreană cât să citesc încă vreo zece ani „prostiile” pe care le scrii…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 decembrie 2018, 16:14   [#13]

  Un ultim comentariu mai scriu, Marcele. Ai băgat de seamă că am pus stăpânire pe blogul lui Dan? Sau altfel spus, că am scos gazda din casă?

  Până duminică mă abțin: nu mai scot nimic pe gură (adică nu mă ating de tastatură) ci doar torn bere, ca să înec orice idee ce mi-ar putea trece prin bostan.

 • marc
  ... a scris la 6 decembrie 2018, 18:16   [#14]

  Asta-m observat si eu!In ce priveste colaborarea,ce mai pot sa spun?Decat ca-,deocamdata-i ok,nu?Fara a da gazda(f primitoare si indulgenta in multe cazuri)afara.Cat despre iubita si preferata ta bere,doar atat:s-o bei sanatos!Si cu folos…..

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 decembrie 2018, 8:14   [#15]

  Ce zici, Marcele, comentăm împreună diseară jocul fetelor?

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 9 decembrie 2018, 8:45   [#16]

  Aștept cu fireasca nerabdare meciului. Îmi este însă teama de niște precedente când ne-am ,,înecat “la mal.Îți amintești, nu?Comentariile,la final….Chiar și după FCSB-Viitorul.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 decembrie 2018, 10:09   [#17]

  Îndrăznesc să cred că de data asta fetele nu se vor împiedica. La cât handbal au în mâini, pot învinge Olanda.

  FCSB-Viitorul? Cine-s ăștia?

 • marc
  ... a scris la 9 decembrie 2018, 10:58   [#18]

  Asta ma intrebam si eu!…Totusi ar trebui sa li se spuna franc:fratilor,,fotbalisti”,n-aveti nici-o valoare.Voi va jucati cu fotbalul,nu-l practicat asa cum,de fapt,este de cand s-a inventat(si tot modificat,modernizat)

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 decembrie 2018, 19:41   [#19]

  Ce meci!! Olandezele sunt mai bune, dar putem să le învingem!

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 9 decembrie 2018, 19:49   [#20]

  Ăsta doresc și eu!

 • Marc.
  ... a scris la 9 decembrie 2018, 20:15   [#21]

  Am dorit dar am și presimțit! Acum handbalul se joaca în viteza,nu pozițional. Mai avem ceva șanse dacă vom învinge Spania și Ungaria.Dar?deocamdată, asta-în!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 decembrie 2018, 20:34   [#22]

  Uite că nu am reușit. Am avut și ghinion, dar una peste alta olandezele au fost mai bune. Am pierdut o bătălie, nu și războiul.

  Mai sunt două partide de câștigat…

 • marc ciubotaru
  ... a scris la 9 decembrie 2018, 20:44   [#23]

  Știi tu,Francisc,vorba aia,…De ce-ți este frica,de aia nu scapi!Și, ca un făcut, n-am scăpat! N-am scăpat nici de obiceiul de a tot zice hop, înainte de a ….face ceva.În fine,șanse pt a accede în semifinala mai avem.Trebuie însă sa câștigăm măcar un joc din cele doua ramase (Spania și Ungaria).Acum ,se pare ca și fotbalul s-a amânat din cauza cetii…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 11 decembrie 2018, 19:48   [#24]

  Început de repriză incredibil de slab în meciul cu Spania. Să primești 5 goluri și să marchezi doar unul în zece minute, mi se pare de neimaginat.

  Până la urmă, diferența de două goluri consemnată la pauză ne lasă loc de speranță că fetele noastre pot reuși să remonteze și să câștige acest meci. Ca să învingă e musai să joace mult mai bine decât în prima parte.

  Le putem bate pe „spanioloaice” (vorba comentatorului). E nevoie de un pic mai multă concentrare.

  Sper să se termine cu bine…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 11 decembrie 2018, 20:43   [#25]

  Și s-a terminat cu succes. O victorie și muncită și chinuită în același timp. Un meci câștigat mai greu decât îmi închipuiam…

  Mai rămâne de câștigat și meciul de mâine cu reprezentativa Ungariei și mai vedem după aia. Pentru un suporter al handbalului ca mine, ar fi o dezamăgire cruntă să nu jucăm finala acestui campionat.

  Cred că Pintea a fost jucătoarea partidei…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?