Prima zi de Paște!

Ce să faci în prima zi de Paște pentru noroc și prosperitate?!

oua rosii paste sarbatori pascale religioase Prima zi de Paște!

Tradiții și obiceiuri…

Marea Sărbătoare a Învierii Domnului reunește de fiecare data familiile și îi îndeamnă pe oameni să fie mai buni, mai răbdători și mai înțelepți. Iată ce poți face în prima zi de Paște, pentru a atrage de partea ta norocul și prosperitatea pentru tot restul anului. Dacă veti respecta acest obicei, veti avea parte de belșug și noroc în casă.

De prima zi de Paște se leagă o mulțime de tradiții și obiceiuri. Astfel, se spune că la masa de Paște trebuie să mănânci mai întâi un ou, pentru că el aduce sănătate pe parcursul anului, apoi pește și pasăre, pentru a fi sprinten ca peștele și ușor ca pasărea. De asemenea, în dimineața de Paște este bine să priviti prima oară într-un vas cu apă neîncepută, deoarece se spune că veti avea vederea bună în restul anului. ot în dimineața primei zile de Paște este bine să va spalati pe față cu apă neîncepută, dintr-o cană nouă, în care s-a pus un ou roșu, unul alb, un bănuț de argint și un fir de iarbă verde, toate semne ale sănătății, prosperității și sporului.

Un alt obicei în prima zi de Paşte este ca, după ce s-au întors de la Înviere şi iau anafura, toţi ai casei să mănânce un ou roşu, pască şi o bucăţică de slănină, pentru a fi „curaţi ca pasca, sănătoşi ca oul şi graşi ca porcul”. Lumânarea Învierii, luată de la biserică, se păstrează în casă pentru a fi la îndemână când apar necazuri. În trecut, spun documentele, fetele şi flăcăii obişnuiau, în dimineaţa primei zile de Paşte, înainte de răsăritul soarelui şi fără să fie văzuţi de nimeni, să se scalde într-o apă curgătoare, pentru a fi sănătoşi, harnici şi iubiţi. În dimineaţa de Paşte e bine să priveşti prima dată într-o cofă cu apă neîncepută. Se spune că vei avea vederea bună în restul anului.

În unele părţi din Transilvania, în ziua de Paşte, fetele se spălau cu apă de la moară, de pe roata morii, să fie frumoase. Tot prin aceste locuri feciorii ţineau toaca pe un deal şi o păzeau zi şi noapte. Alţii se străduiau să o fure. Dacă o furau, feciorii trebuiau să dea bani grei pentru răscumpărare. Toaca se păzea de joi până luni, la ieşirea din biserică iar, în timpul acesta, flăcăii erau cinstiţi cu mâncare şi băutură. Apoi se făcea joc şi toţi coborau în centrul satului. Înainte mâncau pe câmp, în zilele noastre se duc la casele rudelor. Petrecerea ţine până marţi, când toţi se întorc la casele lor.

Tradiția din bătrâni spune că dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veţi căsători curând. De asemenea, ouăle de Paşti apără de ghinioane, iar coaja lor, îngropată în pământ, apără vitele de deochi. Fetele nemăritate dacă păstrează cojile grăbesc căsătoria. Se mai spune că, dacă acum, de Paşte, se aşază o bucăţică de fier sub prag, va reprezenta protecţie pentru casă. Dacă prima persoană care îţi intră în casă de Paşte este bărbat, vei avea noroc tot anul. În aceasta prima zi de Paşte nu este bine să dormiti, pentru că în restul anului veti fi somnorosi, veti avea ghinion, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de cîte ori vei vrea să lucrezi câmpul.

Sărbătorile Pascale să vă găsească împăcați sufletește iar spiritul și speranța adusă prin Lumina Învierii să vă bucure inima.

La miezul nopții albe,
Când clopotele bat,
Veniți de luați lumină,
Hristos a înviat!

Iertați și mulțumiți,
Cu sufletu-mpăcat,
Vestiți cu toți din suflet,
Adevărat a înviat!

(Monica Neri)

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Tradiții și obiceiuri ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

9 comentarii la “Prima zi de Paște!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 aprilie 2022, 12:57   [#1]

  Pentru noroc și prosperitate nu e de ajuns respectarea tradițiilor și obiceiurilor, prietene Marc. E nevoie și de ceva în plus. Poate o gândire sănătoasă sau un pic de logică…

  Logica nu a fost niciodată punctul meu forte iar „gândirea sănătoasă” nici atât. Ce gânduri înțelepte poate avea un muritor ca mine când și le îneacă în niște valuri spumoase?

  Sunt (și voi rămâne până la capăt) amicul berii. Sper că „râgâielile” mele vor fi înțelese cândva. Până atunci scriu

  Una de paște…

  Paște-o vacă pe pășune
  Iarbă verde, iarbă grasă…
  Nu se-ntreabă de ce-n lume
  Doar boii cu pielea groasă

  Au mereu de câștigat?

  Vaca-i vacă, bou-i bou
  Și-al mugitului ecou
  Nu se-aude până sus
  La cei pe care i-am pus

  Să ne scoată din rahat…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 aprilie 2022, 14:02   [#2]

  Sfat

  În lumea noastră, plină de „dreptate”
  Și de băieți ce știu dă dea din coate
  E bine să pricepem că tăcerea
  E răul cel mai rău din toată era

  Acestei epoci mincinoase
  În care toți „băieții” cei deștepți
  Cred că „prostimea”-n poziție de drepți
  Le-acceptă toate vorbele spumoase…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 aprilie 2022, 15:07   [#3]

  Înotăm într-un ocean de minciuni, dragii mei concetățeni. Tovarășii care ne tot conduc (cu voia noastră, că așa e „democratic”!) ne spun că-i bine să alegem răul mai puțin rău. Nici să nu ne treacă prin cap să alegem după pofta inimii. „Rațiunea” își spune cuvântul: e mai bine cu răul cel mic…

  Uite-așa am ajuns să avem un guvern condus de un general bâlbâit. Nu e nicio diferență între Dăncilă și Ciucă. Cu ce naiba am păcătuit de avem asemenea „lideri”?

  N-ar trebui oare ca data viitoare să avem mai multă grijă unde punem ștampila?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 aprilie 2022, 20:11   [#4]

  Îi mai pasă cuiva (în afară de mine) de meciurile acestui play-off? Argeșenii (pe care i-am lăudat pentru implicare) au pierdut în fața oltenilor cu un scor ce nu mai are nevoie de comentarii.

  Urmează meciul dintre Farul și FCSB, o „partidă” în care „marele” Hagi poate demonstra că merită statuie.Casele de pariuri îl consideră outsider. Știu ele de ce…

  Trăiască „regele”!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 aprilie 2022, 20:31   [#5]

  Hagi are în seara asta ocazia să arate lumii fotbalistice că se pricepe la fotbal. Poate da peste bot tuturor detractorilor. Gurile rele spun că echipa lui joacă în cooperativă. Când bați FCSB-ul pe Arena Națională taman când ai nevoie de punctele necesare pentru intrarea în play-off e greu de crezut că poți pierde în propriul „fief”.

  Haideți să-l vedem în acțiune…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 aprilie 2022, 21:02   [#6]

  Regele fără statuie..

  -avancronica unui meci pierdut-

  Se făcea că viitorul a devenit far, ca să lumineze rătăcirile echipajelor pierdute în neantul unui campionat bezmetic…

  Hai să vedem cât de luminos e fotbalul practicat de echipa lu’ Hagi.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 aprilie 2022, 21:59   [#7]

  Ce să mai spui după o repriză în care vezi trei goluri? Spectacolul e total și regia perfectă…

  Băieții lu’ Hagi joacă exact cum trebuie. Cum naiba să câștige când trebuie să piardă?

  Mai e o repriză de jucat. Urmează golul de onoare…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 aprilie 2022, 23:01   [#8]

  Golul de onoare nu a fost să fie. Băieții antrenați de „rege” nu știu ce e ăla gol…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 26 aprilie 2022, 8:01   [#9]

  Totuși… De la 2-0 pe Arena Națională până la 0-4 pe teren propriu e cale lungă. Se vede că scenariștii și-au făcut treaba, ca să nu mai existe discuții. Meciul Farului cu CFR ne va lămuri definitiv…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?