Presa si manipularea opiniei publice

Aveti incredere in presa ? Aveti incredere in ceea ce spun jurnalistii ?

cristian tudor popescu Presa si manipularea opiniei publice

Unul dintre cei mai renumiti jurnalisti (daca nu cel mai renumit) ai zilelor noastre, este fara indoiala Cristian Tudor Popescu. Cuvantul lui este aproape “litera de lege” si este un “reper de moralitate” al zilelor noastre. Il ascultam si acum in diverse emisiuni, pe diverse posturi de televiziune, cum “toaca” marunt guvernarea de acum, venint cu diverse argumente pro sau contra actiunilor din zona politicului, iar punctul sa de vedere pare unul cat se poate de plauzibil si de credibil. A ajuns poate cel mai renumit “formator de opinie” din Romania, dupa ce a avut o cariera impresionanta in presa, fiind inclusiv redactor-sef (a se citi SEF) pe la diverse publicatii de renume din Romania, cum ar fi Adevarul, mai recent la Gandul, etc …

“Istoria” insa de cele mai multe ori “face lumina” in intamplarile din trecut si astfel putem trage anumite concluzii …

Si am sa va dau doar cateva exemple… Iata ce scriau in urma cu 20 de ani, renumitii jurnalisti romani din ziua de azi, considerati ca fiind formatorii de opinie cei mai importanti din ziua de azi si considerati ca fiind de o moralitate indiscutabila:

In editorialul “Prostii si Desteptii” publicat pe 18 mai, Cristian Tudor Popescu isi manifesta plenar dispretul fata de protestatarii din Piata:

In discutiile de prin restaurante sic, o parte din intelighentia romana insulta cu o virulenta pe care n-as fi indraznit sa mi-o imaginez, pe toti cei care nu fac parte din lumea buna. Lumea doimaistilor, a clientilor restaurantului Chinezesc si ai Poienii Brasov. A celor care se screm sa-si exhibe extazul vizavi de un Tarkovski, sau Wajda, un Antonioni, pe culoarul de panta al iesirii din Cinemateca. Cu o nonsalanta buimacitoare, cei ce se pretind intelectuali calca regula de temelie a intelectualului: relativizarea. Noi suntem posesorii adevarului suprem, toti ceilalti sunt niste minti confuze care ar face bine sa ne urmeze, altminteri va fi rau de ei. Tot ce se spune (se urla) in Piata Universitatii e bun si frumos, inclusiv scandarea dincolo de bestialitate: Iliescu du-te acasa, Ai nevasta canceroasa.

13.06.1990, ziarul Adevarul, Corina Dragotescu:

Piata Universitatii continua sa fie pentru multi oameni un motiv de ingrijorare, datorita aparitiei actelor de violenta din partea unora dintre manifestanti. Ca exista subterane politice, ca undeva un creier diabolic elaboreaza o tactica a demonstratiei, ca sunt in Piata oameni de buna credinta, care continua sa aiba impresia ca ceea ce fac ei acolo este rodul unei spontanietati revolutionare, astea sunt lucruri pe care deja le stim cu totii. (…) Cat despre Piata Universitatii, politia declara ca nu intervine fiindca ii este teama. Da, avem o politie care sta si se uita neputincioasa atunci cand este batuta, huiduita si improscata cu noroi. Totusi, pe ici, pe colo, atunci cand mitingistii savarsesc infractiuni de genul furturi de buzunare sau de masini, politia intervine, evitand insa un impact cu demonstrantii.

16.05. 1990. Acum sansa nationala cere calm, editorial de Sergiu Andon (azi deputat PC, avocatul lui Dan Voiculescu):

Esecul lor, esecul acestei incercari a lor, nu trebuie sa permita alte forme si metode dictatoriale, sub alte lozinci inselatoare. Revolutia s-a infaptuit, sangele a fost varsat pentru libertate si democratie. Incercarile de puci, inclusiv, cea maxima, de miercuri, au esuat si datorita fortei si datorita virtutilor climatului democratic, dragostei de liniste si ordine abia infiripate. Sa le pretuim, sa le cultivam, sa le sporim, cu absoluta convingere ca de existenta si solidaritatea lor depinde marea sansa a timpului pe care-l traim ca natiune.

19.06.1990, ziarul Adevarul. Spirala Violentei, editorial semnat de Cristian Tudor Popescu:

Ca pe 13 iunie a avut loc in Bucuresti o tentativa de lovitura de stat este un fapt a carui negare nu poate fi discutata decat in termenii cretinismului sau candorii, dupa cum se exprima dl. Razvan Theodorescu. Oricine s-a aflat in acele ore la Televiziune, la Interne sau la Politie poate rememora mirosul salbaticiei si fricii care pluteau in aer. E lesne de inteles ca imaginile din seara aceea, transmise de TVR, si mai ales lipsa oricaror imagini, vreme de 40 de minute, pe micul ecran, au creat, inevitabil, o stare de tensiune, de panica, in intreaga tara. Ceea ce s-a intamplat a doua zi in Bucuresti, incepand cu primele ore ale diminetii, a fost o reactie tot atat de inevitabila; spirala violentei, odata initiata, urca intruna. Aceasta reactie s-ar fi produs si in lipsa apelului prezidential, care a avut ca principal efect diminuarea creditului de care se bucura Presedintele si Guvernul. In aceste conditii, comportamentul grupurilor mineresti si muncitoresti nu a fost, nici nu avea cum sa fie, pasnic.

20.06.1990, ziarul Adevarul. Reversul faptic al obsesiilor rimate, text semnat de Sergiu Andon:

S-a facut mult caz de rolul studentilor. Doar sapte studenti se afla in cercetare, inclusiv faimosul Munteanu Marian arestat. Aproximativ aceeasi este ponderea intelectualitatii titrate: 6 persoane plus 2 subingineri. Alti arestati de marca sunt Dinca Dumitru si deputatul ratat Nica Leon. Daca Munteanu inca este, la 28 de ani, student, Dinca inca este, la 40 de ani, fara ocupatie. Si fara domiciliu stabil in Bucuresti. Batalionul celor cu unic domiciliu bucurestean in Golania insumeaza 142 de peregrini, dintre care 70 fara ocupatie, deci fara nici un capatai. Cititorii au cerut confirmarea stirilor deja difuzate despre gasirea unor arme de foc si a unor substante presupus halucinogene la sediul unor formatiuni politice. Despre presupusele droguri inca nu avem confirmari. In schimb, s-a intamplat sa asist la momentul in care Procuratura lua in primire un revolver din cele folosite de armata celui de-al III-lea Reich, in perfecta stare de functionare, descoperit de mineri la una din descinderile lor mult disputate acum. (…) Ce se facea cu cartusele? Celor trei morti prin impuscare li se adauga cativa raniti din timpul evenimentelor tot prin arme de foc. Armata si fortele de ordine n-au avut la dispozitie decat cartuse de manevra. Asa ca……

Categorie articol [ Politica, Economie ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Presa si manipularea opiniei publice”

  • ... a scris la 16 iunie 2010, 11:00   [#1]

    Poate intre timp sau mai maturizat…nu [-(

  • ... a scris la 16 iunie 2010, 12:21   [#2]

    nu mai am incredere in nimeni.

  • ... a scris la 17 iunie 2010, 21:23   [#3]

    Da am ancredere in presa, daca presa din toate categoriile nu ar semnala faptele de coruptie si numai, se vede de catre fiecare, presa este peste tot, eu va acuz pe toti cei ce lucrati in domeniu ca NU lasati HOTI criminali MAFIOTI de tot felul sa is faca meseria, si findca am in fata fotografia Dlui. C.T Popescu sunt mandru ca avem in tara noastra asemenea ziarist care nu vorbeste de dragul afirmari, si tot timpul cand scrie sau apare la televizor are ce spune un singur defect are este urat ca si mine si tot asa de varsnic, regretul meu ca ne ajunge batranetea…
    S. ANTONE.

  • ... a scris la 28 august 2010, 19:11   [#4]

    POATE nu inteleg prea bine mesajul, dar tot nu inteleg cum am ajuns eu, un simplu alegator, cel mai mare manipulator al opiniei publice, de ce ? Ca RESPECT, votul dat de mine pentru presedintele Basescu, considerati ca noi cei ce votam o persoana sa ne schimbam chiar dupa placul ANALISTILOR ? Acei analisti incurca toate planurile puterii si domnia voasrta stie dar se face ca totul este… Ca analisti, de ce nu faceti domniile voastre un guvern din analisti si ziaristi si pe noi lasati-ne, nu ne mai intrebati SUNTETI inteligenti, le stiti pe toate, MANIPULATI tot, ce rost mai au alegerile ? Ar trebui o comisie formata din ziaristi, analisti, finantisti BOGATASI, care vor putere pe placul lor !? Va multumesc domnule C.T. Popescu, pentru eticheta ce ati agatato de gatul meu. INTREB cand ma duceti la spanzuratoare, ca poate nu mai are cine contrazice comentariile dv. ? Antone Blajinul

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?