Presa, a câta putere în stat?

A9 B52354 2 B65 464 D 988 B 02 DBFDD337 D5 w1023 r1 s Presa, a câta putere în stat?

Nu odată m-am tot întrebat fără însă a primi răspunsul aşteptat. Dar de la cine oare? – poate ca vă-ntrebaţi şi dumneavoastră acum. Cei care aproape zilnic ascultă radioul, se uită la televizor, cumpără ziare sau, mai nou, navighează pe internet, ar trebui să îi atribuie acest rol și să revendice responsabilități pe măsură. Altfel zis, presa nu se poate comporta ca o veritabilă putere în stat, a patra la număr, dacă societatea nu are nevoie de așa ceva, mai cu seamă oamenii care constituie celelalte trei puteri sau cochetează cu şi între ele.
Presa nu poate fi nicidecum înjosită la rangul de “a patra putere în stat“, deoarece funcţionează pentru informarea cetăţenilor şi cristalizarea opiniei publice pe baza căreia poporul adoptă decizii, ca manifestare a puterii sale; puterea poporului este singura putere politică, într-un regim care chiar aşa se şi numeşte: “puterea poporului” -, pentru a cărei garantare a fost concepută fragmentarea puterilor statului.

Într-o societate ca a noastră care deocamdată orbecăiește, presa poate avea rolul de călăuză, dacă societatea de bună seamă ar simți nevoia să caute luminița de la capătul tunelului. Ceea ce desigur, la noi nu prea se doreşte. Cum altfel ai putea să spui de moment ce nici după trei decenii de la Revoluţie, miile de dosare încă zac nerezolvate, aşijderea celor de la 10 august 2018 şi de la multe, multe asemenea întâmplări şi evenimente?! Totu-i lăsat la voia întâmplării, precum orice în ţara asta în care vinovati-s pe post de… victime. Sau, în dese ori, anonimi. Prin urmare, cred eu, presa îndeplineşte doar o funcţie a sistemului democraţiei şi nu este o putere separată, decât atunci când devine agent de propagandă a vreuneia din puterile statului. În acest caz, presa se descalifică, devenind vector al uneia dintre cele trei puteri ale statului, agresând democraţia, care se îngustează.

De la un timp, nu ştiu dacă aţi observat, brusc-instantaneu deodată, s-a îngustat şi “Adevărul”, cotidianul care apărea în format mare, normal, cum ar fi trebuit să fie şi care acum este editat la dimensiuni reduse, cu mult mai puţine articole şi domenii de abordare a realităţii cotidiene. Să fie oare încă un presupus semn (sau coincidenţă) ca în România se cam “micşorează” cam toate adevărurile care încă mai sunt?!

La un cu totul alt pol, observ tot de ceva vreme, că “Gazeta Sporturilor” (dealminteri, un ziar atrăgător şi bine scris) şi-a suplimentat tematica printr-o rubrică permanentă de… sexologie! Da, aşa-i! Nu exista număr fără titluri de genul “Secretul unei erecţii de vis” (de luni 16 dec a.c.), în care – între multe alte asemenea “ştiri sportive” – ţi se spune pe şleau că “Erecţia puternică e mândria bărbatului. Dacă nu se ţine tare, nu eşti bărbat.” şi ca “Ce te faci când ea (n.n. ?!) aşteaptă şi a ta (!) dă semne de oboseală?” şi “Te calmezi şi găseşti soluţii“. Mai să fie, ţi se recomanda soluţii şi alte asemenea căi de rezolvare în acest domeniu care, din câte se ştie n-are nimc comun cu problemele (unele grave şi nerezolvate) din sport! O fi doar o necesară (oare? ) reclama sau mai ştiu ce, dar cred că nu-şi are deloc rostu’. Dimpotrivă. Mai ales într-un ziar cu temetica sportivă.

În atari împrejurări, întrebarea care mi-am pus-o (chiar şi-n generic în generic ) ar fi trebuit să fie: “Nu presa, ci jurnaliştii: a câtă putere în stat? Deşi caracterizează democraţiile contemporane, principiul “separaţiei” nu reuşeşte niciodată stricteţea aplicării, prezentând gradualităţi de întrepătrundere ale “puterilor”, de la un relativ maxim de subordonare. Dacă vreuna din figurile publice de după 1989 îşi propunea să atragă atenţia jurnaliştilor, era suficient să facă trimitere la forţa pe care ar deţine-o presa, identificată ca a patra putere în stat. Cel mai mic şi neînsemnat dintre scribi, indiferent de statutul său în redacţie, devenea astfel membru al unei frăţii, pe cât de invizibile pe atât de încărcate de o mistică putere. Să fii identificat ca putere în stat după Parlament, Guvern şi Justiţie e lucru mare, nu? Din nefericire, nu se ştie totuşi cât din efectul acestei magii se răsfrângea şi se răsfrânge cu adevărat asupra produsului jurnalistic de astăzi. Dar pe ici, pe colo, ceva „putere în stat” începe să prindă contur…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Televiziune, Radio, Presă ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

12 comentarii la “Presa, a câta putere în stat?”

 • ... a scris la 30 decembrie 2019, 23:47   [#1]

  Presa, zice-se că, ar trebui să fie câinele de pază al democrației. Din păcate însă ajuns să fie preșul de la picioarele mogulilor care dețin aceste trusturi de presă.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 decembrie 2019, 13:19   [#2]

  O mare parte dintre „câinii de pază ai democrației” din presa contemporană sunt niște „lătrăi”, Dane. Nu cred că e nevoie de exemplificări, că-i vedem toată ziua pe la televiziuni. Cum pornești televizorul, cum vezi câte unul din ăsta. ‘Geaba ne iluzionăm că stăpânim telecomanda, că oricâte canale ai schimba tot de „jurnaliști imparțiali” dai. Unii mai imparțiali decât ceilalți, dar toți în slujba celor care îi plătesc…

  Presa nu e o „putere” în sine, ci arma cu care se câștigă și se păstrează puterea. E cel mai eficient mijloc de manipulare a opiniei publice. Pentru cei care dețin și controlează această „armă” e foarte simplu să se joace cu destinele noastre.

  Până una-alta, LA MULȚI ANI CU SĂNĂTATE TUTUROR! Să rămânem optimiști!

 • ... a scris la 31 decembrie 2019, 18:07   [#3]

  La mulți ani și multă sănatate vă doresc și eu! Ne mai auzim peste un an.

 • marc
  ... a scris la 31 decembrie 2019, 18:11   [#4]

  La anu si…la mai multi ani!Sper….

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 31 decembrie 2019, 18:26   [#5]

  Adică mâine, după revelion… Ce faină-i „trecerea” asta dintre ani. Câțiva stropi de șampanie și câteva petarde aruncate în noapte ne aduc „fericirea”…

 • EU, Hound Dog
  ... a scris la 2 ianuarie 2020, 19:24   [#6]

  Presa este “a IV-a putere-n stat”, in consecinta influentei pe care o exercita prin activitatea sa, nefiind institutionalizata ca atare, ori in atare situatie nici nu pot exista reguli speciale care sa-i limiteze libertatea de exprimare, acesta supunandu-se doar cadrului legal general de conduita. Echilibrul presei se realizeaza prin diversitatea opiniilor exprimate de publicatii cu orientari variate si cu cat acestea acopera mai bine domeniul politico-social, cu atat mai stabil este si echilibrul fortei pe care o exercita. Bineinteles ca presa trebuie controlata de “poporul suveran” prin efectul mecanismului “pietei libere”, adica sa dureze doar “publicatiile citite”, insa pentru a asigura functionarea acestui instrument ar trebui ca “tirajul”, “audienta”, sau “traficul online” sa fie cunoscute public. In rest, la fel ca in orice alt domeniu, “impartialitatea” ramane doar un concept teoretic, fara aplicabilitate practica. Astfel, sa nu ne asteptam ca aceeasi stire sa fie transmisa in aceeasi formulare de catre doua publicatii diferite! Un an nou fericit!

 • .marc
  ... a scris la 3 ianuarie 2020, 6:30   [#7]

  Si dumneavoastra!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 3 ianuarie 2020, 17:26   [#8]

  De acord, domnule Eu. Libertatea de exprimare nu poate fi limitată de reguli speciale, indiferent că vorbim de presă sau de părerile oricărui anonim de pe planetă. Totuși, vă reamintesc că nu demult (în 10 august 2018) „încăpățânații” care încă mai credeau în dreptul la exprimare au încasat cu nemiluita bastoane în cap și lacrimogene în ochi tocmai de la cei chemați să asigure echilibrul politico-social, demonstrându-se cu vârf și îndesat „aplicabilitatea practică a conceptului teoretic de imparțialitate”.

  Mecanismul „pieței libere” din România nu poate fi funcțional atâta vreme cât îl „reglează” niște indivizi ce nu-și mai încap în piele de „profesioniști” ce sunt. Am dat-o iarăși pe „lozincăreală”, că așa e firea mea…

  Am sărbătorit Crăciunul, a trecut și revelionul aducător de an nou, mai trebuie să treacă și Boboteaza ca să ne apucăm serios de treabă. Ne așteaptă un an cu alegeri grele. De 30 de ani stăm la răscruce și încă nu ne-am hotărât în ce direcție să o luăm. Încă mai ascultăm (în numele libertății cuvântului) părerile unor „formatori de opinie” precum Cristoiu, Ciuvică, Badea și atât de mulți alții, fără discernământ.

  Ca să nu rămân dator cu urările, vă doresc un an plin de împliniri!

 • EU, Hound Dog
  ... a scris la 4 ianuarie 2020, 16:38   [#9]

  Stiti domnule Francisc, “nu tot ce zboara se mananca”, cum ar fi, de exemplu, elicopterul! Ceva mai sus, in postare si-apoi in comentariul meu, vorbeam despre “presa -- putere-n stat”, mentionand ca inclusiv “oraganele de presa” sunt tinute sa respecte norma generala privind conduita civica(nu Ciuvica), astfel ca “dreptul la protest”, cel de care s-a uzat in 10 august in Piata Victoriei, nu se-nscrie in ceea ce numim “dreptul de exprimare”, chiar daca acesta are la baza o opinie divergenta de cea a autoritatii, ci eventual tine de “maniera de exprimare”. Bunaoara, unuia-i vine-n minte sa se exprime scrijelind cu un cui injuraturi pe masina dumneavoastra, sau sa va arunce pungi cu urina si cu fecale in cap, sau sa tipe pe strada expresii triviale in toiul noptii, dand foc la cosurile cu gunoi, cee ce nu poate fi permis in virtutea “dreptului la exprimare” si nici al “dreptului la protest” pentru ca “maniera de exprimare” nu poate imbraca forma atitudinilor antisociale. Pe insii citati de dumneavoastra cu titlul de “formatori de opinie” EU ii urmaresc, la fel ca si pe multi alti “parerologi”(sic!) de pe la televizor, uneori fiind de acord cu ceea ce sustin, alteori nu, insa la nivel de “guru”, va asigur ca nu i-am ridicat niciodata. O zi buna!

 • marc
  ... a scris la 5 ianuarie 2020, 13:33   [#10]

  Frumos si logic argumentat! De ambele parti.Fiecare-n felu sau…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 6 ianuarie 2020, 18:11   [#11]

  Protestul e o formă de exprimare, domnule EU. Îi putem acuza de „atitudine antisocială” pe rebelii din 1989? După cum a evoluat „rânduiala”, se pare că da!

  Constat cu mult regret că nostalgia vă împiedică să gândiți rațional și să nu vedeți nedreptățile „democrației” în care trăim. O societate în care se mănâncă orice zburătoare, inclusiv elicopterele…

 • EU, Hound Dog
  ... a scris la 6 ianuarie 2020, 22:55   [#12]

  Domnule Francisc, fara sa ne cantonam in discutii pe tema “protestul -- forma de exprimare”, va propun sa revenim la subiectul discutiei in care EU spuneam ca “liberatea de exprimare”, cea protejata prin Constitutie, nu cuprinde orice forma de exprimare, la fel cum, elicopterul chiar daca zboara, asta nu-l face comestibil. Vehicolul Revolutiei din Decembrie a fost revolta populara care, potrivit normelor legale de atunci, parea o atitudine antisociala, respectiv impotriva ordinii sociale existente la vremea aceea, insa faptul ca acea ordine sociala a fost inlocuita democratic cu o alta in 8 decembrie 1991, prin adoptarea actualei Constitutii a Romaniei cu peste 77% din voturile romanilor, a schimbat natura manifestarii respective din “revolta populara” in “manifestare a suveranitatii populare”. A degrada insa “Revolutia din Decembrie” la nivelul de “protest ordinar” (cu sensul de obisnuit), incercand astfel sa legitimam orice manifestare a unor grupuri limitate si agresive in afara cadrului legal actual, transferandu-le acestora atributul de “manifestare a suveranitatii populare”, nu este un simplu sofism, ci este chiar un atac la Statul Roman asa cum a fost redefinit prin Constitutia Romaniei din 1991. Bunaoara, faptul ca Revolutia din Decembrie s-a facut cu nesocotirea Constitutiei socialiste, asta nu-nseamna ca actualmente este permis ca “dreptul de exprimare” sa fie exercitat cu nesocotirea Constitutiei Romaniei. Vedeti asadar ca nu nostalgia ma-mpiedica “sa gandesc”(!) in logica dumneavoastra, ci chiar ratiunea ma-mpiedica, stimate domn. “Quod licet Iovis, non licet bovis.” (Revolutia din Decembrie vs 10 august 2018)!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?