Presa liberă

ziare ochelari presa stilou Presa liberă

Presa-i liberă… la greşeli (vulgarităţi, obscenităţi, etc)?!

De când mă ştiu, am fost (şi sunt!) un mare consumator de presă! În anii copilăriei eram “mort” după “Arici-pogonici”, “Licurici”, “Cravata roşie” şi alte asemenea publicaţii destinate celor mici (şi naivi), iar în tinereţe n-aveam ce alege! Toată presa vremii (dacă vă reamintiţi!), era “sufocată” de nesfârşitele “osanale” şi… “înflăcărate omagii” dedicate cuplului dictatorial şi bineînţeles… Epocii de aur! Dacă, eventual, printr-un noroc, mai puneam mâna pe vreo publicaţie străină (France fotbal, Le monde, Times, The Guardian,…) eram extrem de fericit. Cu modestele-mi cunoştinţe de limbă, totuşi, mai aflăm câte ceva sau mă mulţumeam să admir pozele şi calitatea hârtiei tipărite!

După evenimentele din Decembrie 1989, odată cu speranţele de mai bine, în ţara noastră au început să înflorească germenii capitalismului şi odată cu ei fel de fel de tendinţe care mai apoi şi-au pus amprenta asupra întregii societăţi româneşti. Inclusiv asupra informaţiei, a presei în general. Justificata sete de informaţie a concetăţenilor noştri era nestăvilită, astfel că prezenţa zilnică a cozilor la ziare (vă aduceţi aminte, nu?) devenise ceva obişnuit în peisajul deloc clar al tinerei democraţii dâmboviţene!
Noile publicaţii pretins revoluţionare(?) apărute aproape peste tot, mai ceva ca ciupercile după ploaie(!) – Zig Zag, Baricada, Luptătorul, Oglinda, Azi, etc (ca să nu le mai amintesc pe cele cu tentă şi tematică indecentă, la limita bunului simţ!) – aveau pentru început o strategie editorială foarte simplă şi nu avea cum să dea greş, astfel că majoritatea tirajelor se epuizau rapid! Odată cu scurgerea anilor dar şi cu diversificarea preferinţelor publicului cititor, aceste publicaţii fie că şi-au schimbat titulatura (genericul), fie că au dispărut. Din păcate însă, au lăsat în urma amintirea unor vremuri (cu un anume parfum), deloc plăcute pentru noi toţi!

JZjSgGg Presa liberă
BWBqP9u Presa liberă

Acum, în anii ce-i trăim, în România presa-i (ca şi multe altele..) liberă! Chiar dacă această libertate este înţeleasă în fel şi chip. Trec peste amănuntul că unele ziare, posturi de radio şi tv continua să fie parţial sau în totalitate, subordonate (aservite) patronilor sau partidelor politice (subiect despre care am tot scris şi s-a mai comentat), pentru a aborda un alt aspect nu tocmai în regulă, cu referire exclusivă la modul cum şi ce se scrie în paginile gazetelor. Sau, mai exact, cum înţeleg unii ziarişti libertatea de exprimare.

În acest sens, mai zilele trecute, răsfoind paginile unui cotidian central – în general bine cotat (din motive lesne de înţeles nu-i voi declina identitatea) – un titlu mare, cu trimitere încă din subsolul primei pagini, m-a făcut să roşesc: “Izvorul p***a babei, a fost închis!“?! Bine, bine mi-am spus, o fi vreo problemă acolo (nu în mintea celui care a scris!), dar să scrii chiar aşa, pe şleau, într-un ziar public, citit de oameni de diverse vârste şi medii, e prea de tot! Chiar şi pentru un individ mai puţin pudic!

Izvorul Pizda Babei Baba Maramures Presa liberă
Apa minerala cabogazoasa Izvoul Pizda Babei Presa liberă
4FXUj5F Presa liberă

Evident, expresia obscenă repetându-se cu aceeaşi dezinvoltură şi-n cuprinsul articolului din care am mai aflat că izvorul cu pricina-i într-o staţiune şi, culmea, chiar aşa se numeşte!

În alt ziar, tot central, o editorialistă, parcă profilată pe asemenea expresii (de ultimă speţă) scria, în flux continuu, pe româneşte şi cu o nonşalanţă greu de imaginat, despre mirosul de b****a şi de c***t dintr-un anume perimetru, unde mai spune că s-a şi p***t! Halal, zic eu (şi poate că nu numai) libertate de exprimare! Fără a fi bănuit de a fi un nostalgic vis a vis de presa comunistă, sincer vă spun că asemenea “libertăţi”, asemenea expresii nu erau posibile nici în vis! D-apoi în scris!

Exemple de acest gen care, zic unii, sunt o dovadă de dezanhibare(?) a omului nou (o fi, dar eu prefer să fiu OM, indiferent că-s de ieri sau de azi), s-ar mai putea da cu duiumul!

Pentru a nu vă plictisi prea mult, abandonez. Nu înainte de a vă mai spune că, din nefericire, pentru o presă cu adevărat liberă, dar şi curată, în vastul peisaj gazetăresc din România postdecembristă, aceste obscenităţi sunt însoţite şi de numerose şi regretabile vulgarităţi (la ordinea zilei: c*r, p**a, f***t, curvă, etc) cât şi de dovezi de folosire incorectă a unor concepte uzuale: “România a avut tot timpul doi jucători în concurs, acum sunt ŞANSE(?!) mari să nu mai avem niciunul” sau “DATORITĂ neatenţiei am acroşat un autocamion“, “DATORITĂ stării de sănătate, X a murit“!
Cred că trebuie totuşi să se ştie că, “şansele” şi “datorită” nu se folosesc niciodată într-un context cu tentă negativă. Ele trebuie înlocuite cu… “din cauza“.
Concluzionând, iată, aşadar, principala… cauză care m-a determinat acum, să inserez un asemenea subiect (cu păreri, pur personale)!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

NcEefD1 Presa liberă
sQ36DNt Presa liberă

Categorie articol [ Guest Post, Televiziune, Radio, Presă ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “Presa liberă”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 2 octombrie 2016, 19:28   [#1]

  Ai omis „Cutezătorii”, Marcele… Las deoparte nostalgiile copilăriei și mă întreb de ce crezi că presa e liberă? Meseria de gazetar (pune tu ghilimelele unde crezi că se potrivesc) e stâlpul pe care se sprijină orice orânduire.

  Libertatea presei e o iluzie, la fel ca libertatea noastră. Faptul că „ziariștii” cotidianului Adevărul (nu mă sfiesc să-i dau numele) cred că e de bun simț să scrie fără perdea despre o peșteră cu nume deocheat nu mă deranjează prea mult. Mă scoate, însă, din sărite indiferența cu care ne alegem conducătorii și, mai ales, „plictiseala” de care dăm dovadă între două alegeri.

  Trăim așa cum trăim „datorită” propriei noastre alegeri, Marcele, dar nici tu și nici eu nu suntem vinovați că majoritatea e de altă părere. Te-ai întrebat vreodată dacă aparții taberei corecte? Eu da, de multe ori. Și de fiecare dată răspunsul logic pe care l-am găsit e nu. Dacă cei mulți asta vor, asta să fie…

  Dă-mi voie doar să scriu o „înjurătură”: vulva mamii ei de treabă!

 • ciubotaru marc
  ... a scris la 3 octombrie 2016, 11:29   [#2]

  Eroare,Francisc!Cand aparuse Cutezatorii,anii copilariei mele trecusera de multisor!Eram…flacau!In sfarsit,asta-i viata.Toate trec.Poate ca si aceste necazuri pe care,cum spuneai si tu,suntem nevoiti sa le suportam,vor disparea vreo data!Sa fim optimisti!O zi buna-ti doresc si…mai comunicam….:dancing:

 • Severus
  ... a scris la 3 octombrie 2016, 12:03   [#3]

  Libertatea implica si lipsa de bun simt, care isi face aparitia peste tot, cate putin.
  Cu cenzura nu sunt de acord, dar trebuie sa invelim cuvintele cu ambalaje mai frumoase. De exemplu, primaria din zona ar putea sa schimbe denumirea oficiala in Pruna Babei, in rest oamenii sa-i zica cum o vrea, nu putem sa-i cenzuram.

  Cat despre ziare ar trebui puse pe prima pagina avertismente pentru limbaj licentios. Eu nu ma sfiesc sa citesc undeva cuvinte ,,normale,, folosite de oricine cateodata.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 octombrie 2016, 0:54   [#4]

  De acord Marcele, legat de „Cutezătorii”. Am uitat că ai un deceniu de trăire în plus.

Trackbacks

 1. Vulgaritatea (în exprimare), dăunătoare sănătății nației!

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?