Povestea Podului Grant

Ul4PLOw Povestea Podului Grant

Podul Grant, de care aproape tot omu’ a auzit, are la temelie o poveste romantică, mai putin cunoscuta! Este vorba de povestea de dragoste dintre un foarte tânăr scoțian și o fată din neamul Goleștilor.

Astfel, in trecutul indepartat, Effingham Grant, în vârstă de doar 16 ani, ajunge în Valahia ca secretar al consulului britanic. Aici o cunoaște pe Zoe Racoviță, nepoata lui Dinicu Golescu, de care se îndrăgostește lulea, se căsătoresc și fac nici mai mulțin de… 16 copii, naturalizați români prin decizia Senatului.

Tinerii moștenesc Palatul Belvedere și la vârsta de 34 de ani, Effingham Grant se lansează în afaceri. Înființează Manufactura de tutun Belvedere, ulterior aceasta devenind Regia Monopolurilor Statului, adică zona Regiei de azi, foarte familiara indeosebi fanilor Rapidului! In aceasta zona infiinteaza prima crescătorie de orhidee, Strada Orhideelor de azi.

Unul dintre cei 16 copii, Robert Grant, se face inginer și participă la construirea unui pod peste calea ferată, dinspre Calea Griviței spre Calea Crângași. Podul s-a numit atunci-Effingham Grant, în onoarea tatălui lui Robert.

A fost apoi o iubire ca-n filme sau povești care s-a sfârșit brusc în 1892, atunci când Zoe moare de boală și după numai două saptămâni moare și Effingham, de tristețe și singurătate. Effingam Grant avea o soră, Mary Grant, care s-a măritat cu C A Rosetti, devenind Maria Rosetti și pe care Rosenthal a pictat-o, chipul ei devenind “România revoluționară” în 1848.

Cum putem să lăsăm poveștile astea minunate pradă uitării, numai pentru că o mână de proști le găsesc desuete și inutile, stavilă în calea progresului schizofrenic“!? – se intreaba d-na Viorica Teodorescu, in postarea sa de pe Facebook. “Am trecut (n.n. si nu numai ea) de sute de ori peste Podul Grant, fie pe jos fie cu autobuzul 38, care scotea un fum negru și gros, va mai reamintiti?, iar motorul ziceai că explodează.

Batranul Podul Grant, emblema Giulestiului, simbolul copilariei si tineretii pentru multi bucuresteni (si nu numai) este acum, din cate se poate vedea, un pod modern al unei metropole europene. Obiectivul, recte-Podul, si-a dobandit in ani o frumoasa si emotionanta istorie, dar si o placuta poveste pe care v-am relatat-o…

Autor: Marcel Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Istorie ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Povestea Podului Grant”

  • ... a scris la 22 iulie 2021, 21:38   [#1]

    Foarte interesant! Nu stiam.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?