Postarea de link-uri către conţinut piratat găzduit pe alte website-uri publice, este legală?
Curtea Europeană de Justiţie a anunţat în 2014, că postarea de link-uri către conţinut găzduit pe alte website-uri publice, nu poate fi considerată ca fiind o încălcare a drepturilor de autor.
Avocatul General al Curţii Europene vine însă cu câteva completări, care vor lămuri şi mai bine acest aspect. Acesta spune că, postarea de link-uri către alte website-uri publice, nu constituie o încălcare a legii chiar dacă respectivul conţinut este găzduit fără permisiunea expresă a posesorului drepturilor de autor.
Într-un proces dintre un blog local din Olanda, numit “GeenStijl” şi publicaţia Playboy, proces care s-a judecat la un tribunal din Olanda, proprietarul blogului a fost acuzat pentru postarea unor link-uri directe către albume foto piratate aparţinând Playboy, găzduite pe un serviciu de file-sharing. La solicitarea Playboy, proprietarii serviciului de file sharing au îndepărtat conţinutul piratat de pe serverele lor, însă proprietarul blogului acuzat a reactualizat linkurile, postând link-uri către aceleaşi fişiere, găzduite însă pe un alt site web …
La încercarea de a-l obliga pe proprietarul blobului prin mijloace legale să îndepărteze linkurile postate, Avocatului General al Curţii Europene a spus:
Hyperlink-urile care duc, chiar şi direct către opere protejate, nu le fac disponibile publicului când acestea sunt deja liber accesibile pe un alt website, ci doar servesc la facilitarea descoperirii lor …
Pam, paaaaam!
Poziţia avocatului Melchior Wathelet nu are însă putere de lege, iar decizia finală pe această temă urmează să fie luată în cursul acestui an. Opinia Avocatului General însă, va cântări puternic în interpretarea legilor UE …