Politicienii români au dat România cu oiștea-n gard!
Expresia “A da cu oiștea-n gard” este veche şi celebră printre români. Iar dacă tot am moştenit celebra expresie din generaţie în generaţie, politicienii români de după 1989 s-au gândit să o şi pună-n practică. Drept urmare, au dat România cu oiștea-n gard.
Ori, cum altfel aş putea numi, situaţia în care, datorită în primul şi în primul rând politicienilor care au condus România după 1989 (toţi, fără excepţii!), România a ajuns unde-a ajuns?
Adică, unde-a ajuns? Vă explic …
Recent (în urmă cu doar câteva săptămâni), au sosit în ţară – pe perioada concediilor de vară din statele vest europene – românii plecaţi la muncă prin ţările mai dezvoltate ale Uniunii Europene. Mulţi dintre ei, n-au mai fost acasă (în România) de peste 5 ani de zile sau chiar mai mult. Şi s-au crucit de-a dreptul, de preţurile pe care le-au găsit în România!
Românii sosiţi în ţară, de prin Spania, Germania, etc, indiferent de ţara de adopţie din care au venit, au susţinut cu tărie acelaşi lucru (fără să se cunoască între ei): preţurile din România, sunt mai mari decât în Spania, în Germania, etc. Mâncarea este mai scumpă decât în Spania, Germania. Tricouri (no-name) care aici costă 40~60 RON, în Spania costa cel mult jumătate! Benzina în Spania costă 0.90 eurocenţi, în România costa peste 1 euro!
Iar asta în timp ce, o familie modestă (formată din două persoane: soţ şi soţie) câştigă în total, 3000 de euro pe lună în Spania. În România, o familie modestă (identică din punct de vedere al “modestiei” cu cea din Spania), câştiga aproximativ 400~500 de euro pe lună!
Recapitulăm:
Comparaţie salarii/preţuri – România vs UE |
||
Ţara | Salariu lunar / 2 pers. | Preţuri |
România | 500 euro | cu 20%~30% mai mari decât în UE |
Spania | 3000 de euro | cu 20~30% mai mici decât în România |
A cui este vina? A politicienilor care au condus România din 1989 încoace! Fără excepţii!
Pentru că, ei, politicienii, ar trebui să fie (vorba Ungurului Bulan) … crema cremelor, spuma spumelor, cei mai deştepţi, cei mai cinstiţi, cei mai competenţi, cei mai, cei mai!!!
Pentru că, ăsta este rolul lor, al politicienilor/parlamentarilor: să ne conducă pe ăştia mai proşti decât ei, să ne lumineze calea, să ne spună ce şi cum să facem ca să fie bine! Nu-i aşa?
Şi ce-au făcut ei? Care este rezultatul după 27 de ani de “conducere luminată”? Rezultatul, îl vedeţi în tabelul de mai sus … sau pe stradă, în spitale, în şcoli, în nivelul de trai al românilor.
Asta se numeşte că, au dat-o cu oiştea-n gard. Când nu eşti “stăpân” (stăpân pe tine) să ţii căruţa la vale şi o scapi cu oiştea-n gard, este una. Când însă nu ai fost în stare să ţii o ţară – având în vedere că nimeni nu te-a forţat să intri în politică, ci tu, politicianule, de bună voie şi nesilit de nimeni ai ales să intri în politică – şi o scapi cu oiştea-n gard, ar trebui să fii judecat cel puţin în faţa unui tribunal al poporului, dacă nu chiar în piaţa publică! Pentru că, incompetenţa ta, politicianule, a afectat vieţile a milioane de români!
5 comentarii la “Politicienii români au dat România cu oiștea-n gard!”
Aveti perfecta dreptate in TOT ce-ati scris! Asa-i, asa se petrec, din nefericire, lucrurile in tara asta! Pacat, mare pacat! Am tot fost, ani de-a randul “generatii de sacrificiu” si … asa am ramas!
Între noi fie vorba, Dane și Marcele, dar de alegători ce ziceți: n-au tot dat-o și ei cu oiștea în gard? Când zic alegători mă gândesc atât la
lamine cât și la ceilalți. Din abecedarul democrației nu am reușit încă să învățăm prima literă: „a”. Nu de la alegere, ci de la atitudine…Nu e suficient să constatăm la infinit că „aleșii noștri” sunt toți o „apă și-un pământ” și reușesc să nimerească gardul. Cei care ne „reprezintă” sunt rezultatul votului majorității. Pe termen scurt nu există soluție. Mârlănia, incultura și (mai ales) impostura au câștigat bătălia în fața bunului simț.
Mai contează oare încă o „generație de sacrificiu”?…
Azi noapte când am scris comentariul de mai sus n-am băgat de seamă că tastatura mi-a jucat feste. Prin urmare vă rog să citiți o singură dată „la”. N-am observat nici virgula dintre subiect și predicat din titlul articolului. Nu-ți fie cu supărare, Dane, dar șterge-o!(de virgulă vorbesc)
Articolul mi-a plăcut, cu virgulă sau fără…
@Francisc, nu poţi avea pretenţia ca un întreg popor să fie cu studii superioare, masterate şi doctorate. Fiecare naţiune îşi are “procentajul” de cetăţeni mai puţin educaţi şi/sau informaţi -- la unele, procentajul este mai mare (ca de exemplu în cazul României), la altele este mai scăzut. Tocmai de aceea, democraţia -- care funcţionează după anumite principii şi reguli (scrise sau nescrise) -- presupune ca din gloata întreagă să “iasă în faţă” cei mai deştepţi, cei mai competenţi, cei mai oneşti, cei mai “curaţi”, cei mai buni profesionişti din domeniile în care aceştia lucrează, iar aceştia, să ne conducă!
Vina o poartă tot politicienii şi-ţi spun de ce: pentru că, politica şi partidele politice funcţionează după alte principii şi reguli decât ar trebui să funcţioneze într-o societate cu adevărat democratică! Pe LISTA DE VOT sunt puşi oameni ce sunt aleşi pe alte criterii decât ar trebui, respectiv:
-- fosta nomenclatură comunistă sau progeniturile lor (Ion Iliescu, Oana Mizil, Mădălin Voicu, Sorin Oprescu, Sebastian Ghiţă şi mulţi alţii!);
-- pionii fostei nomenclaturi comuniste. Aceştia sunt crescuţi şi educaţi politic după care sunt “băgaţi la înaintare” tocmai pentru a reprezenta interesele unor persoane sau grupuri (Victor Ponta, Şerban Nicolae şi mulţi alţii);
-- oameni de afaceri care au multă influenţă şi mulţi bani, ale căror afaceri au fost “ridicate” prin furt şi devalizare după 1989, afaceri cu statul, etc;
-- şmecherii care nu se pricep la nimic, dar ştiu să dea din coate şi din gură (Mazăre, Vanghelie şi mulţi alţii);
-- … şi multe asemenea exemple!
Pe “lista de vot” nu ajung VALORI în adevăratul sens al cuvântului, oameni “curaţi” şi buni profesionişti! Din acest motiv, indiferent cum ar alege poporul, to prost iese … iar de asta, deja m-am convins pe propria-mi piele, după ce l-am votat pe Emil Constantinescu, iar mai târziu pe Klaus Iohannis -- alegând de fiecare dată, răul mai mic.
Am avut eu vreodată „pretenția ca un întreg popor să fie cu studii superioare, masterate și doctorate”, Dane?… Nu cred. De fiecare dată când „comentez” sau îmi scriu părerea pe blogul tău o fac cu sinceritate. Mă bucur nespus de mult că faci publice părerile mele.
Dar, oricât am rostogoli vina, tot la educație ajungem. Degeaba ne lamentăm că politicienii sunt vinovați de situația în care ne aflăm dacă „majoritatea” dintre noi îi tot alegem. Am tot scris-o și-o să mai scriu: când unui popor de „sfertodocți” îi plac indivizi ca Iliescu, Năstase, Ponta, Dragnea, Băsescu, Udrea, Blaga și Gorghiu, totul e pierdut.
Vom alege încă o dată răul mai mic la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului ca să avem ce înjura vreme de patru ani…