Polenizarea artificială a florilor de lămâi
Polenizarea artificială a florilor de lămâi
Polenizarea antropică a florilor, numită în limbaj popular şi “polenizare artificială” înseamnă polenizarea florilor efectuată de om, prin diverse mijloace. În habitatul lor natural, polenizarea florilor se face prin mai multe metode, cum ar fi polenizarea prin mijloace proprii (autopolenizare), polenizarea prin insecte (numită polenizare entomofilă), polenizarea realizată cu ajutorul vântului (polenizare anemofilă) sau polenizarea realizată cu ajutorul păsărilor (polenizare ornitofilă). Cum însă în apartamente nu avem nici vânt, nici albine şi nici păsări care să realizeze polenizarea, plantele cu flori din apartamente necesita polenizare artificială.
Cum vă spuneam într-un articol precedent, am un lamai de apartament iar de ceva vreme a început să înflorească. În acest moment, am deja două flori mari, frumoase şi parfumate, care s-au “deschis”. În mod normal din aceste flori ar trebui să rezulte fructe după o anumită perioadă, însă din câte am aflat până acum, florile (în general) dacă nu sunt polenizate, nu vor genera fructe. Asta este valabil pentru multe dintre flori, nu ştiu însă dacă şi pentru florile de lămâi !?
Oricum însă, mă gândesc că în natură există insecte, multe insecte, indiferent de zona geografică, iar acele insecte pot efectua polenizarea şi în cazul florilor de lămâi.
Motiv pentru care, m-am gândit să încerc să efectuez polenizarea artificială a florilor de lămâi, pentru a mă asigura că cele două flori de lămâi vor produce şi fructe. Drept urmare, m-am documentat puţin despre cum se poate realiza polenizarea florilor în “condiţii de apartament” şi m-am apucat de treabă …
Pentru polenizare, am folosit un beţişor cu vată, beţişor din acela care se foloseşte pentru toaletarea urechilor.
După polenizarea cu beţişorul cu vată, am observat că vata beţişorului s-a colorat în galben, drept urmare bănuiesc că polenizarea a fost făcută atâta vreme cât pe vată sunt urme de polen galben !? Voi ce părere aveţi ?
Cum se face de fapt polenizarea prin insecte? Insectele zboară din floare în floare, iar pe picioruşele acestor insecte se lipeşte polenul care mai apoi este transportat şi depus pe stigmatele ovarelor. Cum însă în apartament n-am văzut vreo albină, m-am gândit că polenizarea nu se va face niciodată, aşa că am încercat să fac eu, polenizarea florilor de lămâi. Am filmat şi o parte din “operaţiune”, nu ştiu dacă am făcut corect sau nu polenizarea şi nici nu ştiu dacă florile de lămâi necesita polenizare artificială ori nu, în orice caz m-am gândit că nu are ce să se întâmple, rău, dacă încerc să-i fac o polenizare artificială.
Dacă printre cititorii acestui articol există şi “specialişti” în astfel de chestiuni, m-aş bucura să aud sfaturile lor. Ori, dacă sunteţi iubitori de plante şi aveţi experienţă în creşterea şi îngrijirea lămâiului în apartament …
11 comentarii la “Polenizarea artificială a florilor de lămâi”
Fructele se răresc având grijă să fie repartizate cât mai uniform în coroană: în anul 1 de rodire se lasă 1-3 fructe, în anul 2 să fie 3-8 fructe, în anul 3 de rodire să fie 10-15 fructe, în anul 4 de rodire 15-25 fructe.
Între 10 și 30 ani un lămâi poate avea 80-200 fructe într-o coroană bogată și bine ingrijita, totul e sa ai grija de el.
Uite 2 linkuri utile
http://www.plantem...are/citrus-lemon/
http://forum.softp...sau-alte-citrice/
Eu folosesc aceasta metoda de polenizare la arborele de cafea si obtin rezultate bune.
@Vasile: -- te referi la polenizarea cu beţişorul cu vată, aşa cum am făcut eu la florile de lămâi?
Ai procedat corect, trebuie delicatete la manevrarea betisorului si aplicat procedeul de 2-3 ori pe fiecare floare in perioada cit staminele sint galben intens. Recomandabil de luat polenul de pe o floare si depus pe stigmat la alta.
Am 2 lamai, unul e altoit la gradina botanica iar altul l-am luat de la Metro acum 3-4 ani si era o prapadenie de varguta cu 3 frunze. Cel altoit are o lamaie, mica si rotunda, acum se coace. Prapadenia a crescut, are 4 lamai cam cit un ou, un soi lunguiet, insa din cauza vremii imohorate stau nemiscate de vreo luna, plus ca eu ii tin pe o terasa inchisa unde temperatura a fost intre 6 si 15 grade. ma gandesc sa-i aduc in sufragerie si sa suplimentez numarul de ore de lumina cu artificiala.
Posibil sa lepede fructele cind ajung pe la 1 cm, la mine s-a intimplat de 2 ori pina la starea de acum asa ca nu dispera. Trebuie ajutat cu ingrasamint pentru citrice. Mult succes!!!
Eu am două lămâi mari şi trei mai micuţe. Când spun “mari”, vreau să spun că sunt mai mari chiar decât cele pe care le cumpăr din supermarket. Cele trei lămâi care iniţial erau verzi, acuma s-au îngălbenit însă văd că nu mai cresc … De ce? Oare o să rămână aşa mici, ori în timp vor mai creşte?
Da, am folosit betisorul. Peste aprox 2 saptamani voi putea culege fructele (boabele de cafea).
M-am gândit să cumpăr o pensulă mică şi să folosesc pensula pentru polenizare, cred că o pensulă este mult mai “apropiată” ca “idee” de picioruşele insectelor, comparativ cu beţişorul cu vată …
N-ar fi mai bine oare cu o pensulă mică?
Da, este buna ideea. Voi incerca si eu.
Din toate comenturile am invatat ceva, sincer, idei bune. Sunt un incepator si am un lamai de 2 luni, ma uit la spusele altora de cand l-am cumparat am testat aproximativ toate ideile (inafara de polenizare si mai ales cu pensula, bine gandit) dar am observant ca daca il lasi fara apa vreo 3,4 zile la o temperatura cat de cat ridicata (28-30gc, imediat cum se usuca crusta de hortag si nisip frunzele incep sa cada sau sa se ofileasca. Tinand planta intr o camera (in UK) timp de 10 zile hranita adecvat cu apa si soare de un prieten, sa ofilit. De ce, am spus eu? E, uite ca planta mea imi ducea dorul, si nu numai mie dar si muzicii pe care o ascultam (Vioara)… floarea mea in 2 zile era Vie. Am invatat o lectie foarte importanta din viata. Sper ca si voi!
Buna ziua, am un lamai care l-am cumparat in urma cu 2 luni de la Kaufland, avea fructe coapte acum este plin de flori si fructe mai micute. Sunt 3 lamai de o luna care au ramas la aceeasi marime si nu se coc. Care este motivul? Va multumesc.