Peştera Urşilor
Peştera Urşilor
În urmă cu mulţi ani de zile, am făcut o vizită pe la Peştera Urşilor din judeţul Bihor, un obiectiv turistic important din Munții Apuseni. Peştera este situată la o altitudine de 482 m, în apropierea localităţii Chișcău, comuna Pietroasa. Potrivit unei inscripţii de la faţa locului, Peştera Urşilor a fost descoperită data de 17 IX 1975 de către minerul Curta Traian din satul Chișcău …
Peştera Urşilor are o lungime de 1,5 km, din care 521 m au fost declaraţi rezervaţie ştiinţifică. Nivelul superior în lungime de 488 m, a fost deschis circulaţiei turistice. Acolo pot fi admirate formaţiunile carstice, care au făcut peştera cunoscută în toată lumea.
Aici sunt 3 galerii şi 4 săli: Galeria Urşilor, Galeria Emil Racoviţa şi Galeria Lumânărilor, respectiv Sala Lumânărilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racoviţa şi Sala Oaselor. Vizitarea peşterii începe cu Galeria urşilor unde au fost găsite resturi scheletice ale ursului de peşteră …
Ursul de peşteră (Ursus spelaeus) este unul dintre cele mai răspândite animale din perioada glaciaţiunilor, oase ale acestui animal au fost găsite în sute de peşteri din Europa. Ursul de peştera atingea adesea, dimensiuni enorme, a fost mult mai mare ca dimensiuni decât Ursul Brun de azi (Ursus arctos). În ciuda aparenţei sale fioaroase, ursul de peşteră a avut o dietă mai mult vegetariană decât carnivoră … Ursul de peştera trăia aproximativ 40 de ani iar jumătate din acest timp şi-l petrecea în peşteri, unde hiberna şi unde îşi năştea puii …
În timpul iernii, când urşii se refugiau în peşteră, îşi alegeau locurile prielnice pentru a-şi săpa culcuşuri în vederea hibernării. La Peştera Urşilor au fost identificate peste 120 de astfel de excavaţii, unele mai mari şi mai adânci, excavaţii în care năşteau ursoaicele. Excavaţiile mai mici care erau situate de obicei în apropiere, erau culcuşurile puilor de urs …
Urmele de viaţă ale ursului de peştera sunt reprezentate de amprente de labe şi zgârieturi de gheare imprimate în special în argila de pe podeaua Peşterii Urşilor, pe pereţi sau pe marginea culcuşurilor.
În Peştera Urşilor au fost identificate peste 1500 de piese scheletice de urs de peşteră din care peste 100 de cranii ce aparţineau unor exemplare de urs de peşteră de vârste diferite, începând de la pui de câteva luni şi până la exemplare adulte de talie mare. Cea mai mare cantitate de oase se găseşte în Galeria Oaselor, fapt ce sugerează că populaţia de urşi surprinsă în interiorul cavităţii în momentul prăbuşirii intrării, s-a îndreptat spre o crăpătură din interiorul peşterii în căutarea unei ieşiri …
Ursul de peşteră a fost foarte răspândit în Europa, în perioada celei de-a treia glaciaţiune, însă a dispărut în totalitate în ultima glaciaţiune, împreună cu alte animale ca de exemplu: mamutul, rinocerul lânos, cerbul gigant, etc … Competiţia cu alte specii, ca de exemplu Ursul Brun, schimbările climatice care au avut loc şi răspândirea populaţiei umane care practicau vânătoarea, au fost factorii principali care au dus la dispariţia acestei specii de urs …
Pentru a ajunge la Peştera Urşilor, mergeti p DN-76 (Oradea-Deva), cu derivatie la km 86 în comuna Sudrigiu, pe DJ-763, 16km satul Chişcău.
Coordonate GPS: Lat: 46º33′13″N, Lon: 22º34′9″E
Orar Peştera Urşilor: Intre orele: 9.00-17.00, marti-duminica (cu taxa de intrare);
Am facut si cateva poze la Pestera Ursilor, pe vremea aceea daca bine-mi amintesc aveam un aparat foto Canon de 5 MP …
Si o fotografie facuta la iesirea din Pestera Ursilor …
5 comentarii la “Peştera Urşilor”
Pestera Ursilor e una din cele mai frumoase pesteri din tara si ofera vizitatorilor experiente de neuitat. Pacat ca nu e mai promovata, atat pentru turistii straini, cat si pentru romani.
Multumesc pentru articol. Cum devine vremea propice, sigur voi vizita aceasta pestera, mai ales ca ai lasat si indicatii cum sa ajungi acolo.
Atât de multe minunăţii ne oferă natura, iar noi arereori ştim să ne bucurăm de acestea, ocupaţi fiind cu alte nimicuri cărora le zicem chestii importante… Excepţionale fotografii
Nu am fost de ceva timp pe acolo
Dar am ramas impresionat de aceasta pestera. Sper ca numarul mare de turisti sa nu influenteze negativ atmosfera din pestera.
Chiar imi doresc sa mai ajung aici, sunt cateva lucruri unice si chiar merita. N-am mai fost de ani buni, insa imi ramane in memorie traseul.
PS: Faine pozele.