Pendulul lui Newton

Pendulul lui Newton Pendulul lui Newton

Pendulul lui Newton

Pendulul lui Newton (in limba engleza: Newton’s Pendulum) este un dispozitiv cu niste sfere batante, care demonstreaza principiul conservarii impulsului si a energiei. Numarul de sfere utilizate la construirea unui astfel de dispozitiv poate sa difere, cel mai cunoscut model insa, este dipsozitivul cu 5 sfere.

Pendulul lui Newton mai este cunoscut/numit de catre publicul larg sub numele de Balance Balls (in traducere libera, bilele care se balanseaza) cel putin denumirea aceasta este cea “comerciala”, utilizata de catre producatorii de jucarii sau bibelouri …

Pendulul lui Newton este utilizat pe post de ornament “dinamic” in multe birouri sau chiar acasa.

ballance balls Pendulul lui Newton

Pretul unui astfel de “ornament” pentru birou, este aproximativ 50~60 RON, in functie de unde cumparati … Am gasit de exemplu de vanzare, pe un site cunoscut din Romania, la pretul de 55 RON. Pe siteuri “de afara”, am vazut pretul afisat pe cutia unui astfel de ornament, acesta era 14.99 $ (dolari americani).

Daca vreti sa faceti cuiva un cadou, Pendulul lui Newton cred ca este un cadou mai mult decat interesant … Depinde insa si de persoana careia ii veti face cadoul. Daca persoana respectiva are “inclinatii” ori e pasionata de tehnica in general, in mod sigur se va bucura de un astfel de cadou. Unde mai pui ca, scapati “ieftin” avand in vedere ca nu este un cadou scump …

Pendulul lui Newton Pendulul lui Newton

 

Sferele metalice pot fi grupate in diverse moduri, efectul obtinut difera in functie de cum sunt grupate sferele metalice … In filmuletul de mai jos, puteti vedea cateva astfel de exemple:

Categorie articol [ Stiinta si Tehnica ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Pendulul lui Newton”

 • ... a scris la 2 martie 2012, 9:25   [#1]

  Multumesc de informatii, am nevoie de un asemenea referat la scoala !

 • ... a scris la 2 martie 2012, 10:50   [#2]

  misto dracaria asta. intotdeauna mi-am dorit un d-asta, dar niciodata n-am avut. mai erau fel de fel de “perpetuum mobile” dar unele erau prost facute (cele ieftine), iar cele scumpe erau… scumpe!

 • ... a scris la 2 martie 2012, 16:26   [#3]

  Ii fain pendulul:) si buna ideea ca e bun de facut cadou:)

 • ... a scris la 2 martie 2012, 18:19   [#4]

  Si iata ca numele marelui Isaac Newton a trecut granita cartilor ajungand si in comert. Nu-i rau pentru unul din cei mai mari oameni de stiinta din toate timpurile.

 • ... a scris la 8 martie 2012, 0:40   [#5]

  E mai bine sa ajunga Newton in comert, decat alte porcarii de care sunt pline deja magazinele …

 • Georgian
  ... a scris la 2 august 2015, 18:30   [#6]

  Mi-am cumparat si eu dar se opresc dupa vreo cateva secunde. Am dat 15 euro probabil de aia, credeam ca o data ce incep sa se loveasca bilele alea nu se mai opresc, dar nu este asa

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?