Pe scurt, despre … prescurtări (şi nu numai)!

 Pe scurt, despre ... prescurtări (şi nu numai)!

De la un timp, şi nu de ieri, de azi, suntem nevoiţi să auzim (la radio sau TV) sau să citim (în ziare) fel de fel de prescurtări ale unor nume (proprii sau comune), care mai de care mai caraghioase şi bineînţeles, neavenite! Deci supărătoare. Mai ales când acestea sunt scrise sau spuse în publicaţii centrale şi-n emisiuni informative de maximă audienţă.

Te “minunezi” când la Pro TV, Antene, etc, etc, prezentatorii spun (frecvent!) BAC (în loc de bacalaureat), DIRIGĂ (DIRIGINTĂ), PROFĂ (profesoară), SUA (State-le Unite ale Americii) şi multe, multe asemenea bazaconii neînţelese de majoritatea celor ce le citesc sau aud, stârnind confuzii şi nelămuriri!

Părerea mea este că asemenea practici nu fac bine nimănui. Abrevierea forţată şi des uzitată se confundă cu, în fond, cu jargonul bulevardier, nu? Probabil că cei care au lucrat în presă pe vremea “Împuşcatului” ştiu prea bine că asemenea lucruri nu erau posibile. Se sancţionau. Cum ar fi fost bunăoară, dacă în loc de Ministerul Afacerilor Interne spuneai MAI, în loc de Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice – spuneai URSS (?!), s.a.m.d…

Apropo de … departe. Departe de mine gândul, sau intenţia, de a elogia acele vremuri de tristă amintire, dar, trebuie să recunoaştem că în domeniul amintit era mai multă rigurozitate. Mai mult respect faţă de cuvântul scris sau citit.

Această, hai să-i zic, problemă a abrevierilor excesive este doar un umil exemplu de ceea ce ne oferă astăzi majoritate posturilor de televiziune care-un alt aspect-au răsărit, ca ciupercile după ploaie, până şi-n localităţi rurale! Poate că nu-i un lucru rău, dar cu condiţia de a prezenta publicului larg programe decente. Nu imagini deşuchiate. Unele chiar triviale, obscene şi pline de agramatisme!

P. S. Iată că după “moda SELFIE”, tot la dragile noastre televiziuni, a apărut de câteva zile “moda… turnatului apei pe cap !” Aşa-i de “extrordinară” (această nouă găselniţa) încât până şi cei de la rubricile de sport o popularizează! Întrebarea e: CA MARE DESCOPERIRE SAU CA… MARE NOUĂ PROSTIE ?!…

Autor articol: Marc Ciubotaru (Guest Post)

the lady teacher Pe scurt, despre ... prescurtări (şi nu numai)!

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   
Comentează acest subiect
Acest articol a fost publicat de , joi, 21 august 2014 in categoria Televiziune, Radio, Presă. Poti sa urmaresti raspunsurile catre acest articol prin RSS 2.0 feed. Poti sa adaugi un comentariu, sau poti sa pui un trackback (link) de pe propriul tau site:

Ctrl + C pentru a copia linkul

2 comentarii la subiectul “Pe scurt, despre … prescurtări (şi nu numai)!”

  1. craciun

    Ma tot intreb de ceva timp…si ma tot intreb cum naiba s.o prescurta cuvantul MANELE sau MANELIST stie cineva?
    Multumesc anticipat :

  2. alfi

    Asa este Dan, ce mare tampenie este asta cu turnatul apei in cap!!!
    Am stat si m-am uitat ca ,,vaca la sudura,, :) la o mare gramada de tembeli, care mai de care mai ,,vedeta,, care isi turnau apa in cap si isi dadeau atata importanta, facand acest gest, ascunzandu-se fiecare sub pretextul ca ,,fac aceasta pentru o cauza nobila,,…in sinea lor de fapt, stiu ca este o mare prostie…

RSS

Adaugă un comentariu

Autentifică-te pe site și nu va mai trebui să completezi căsuțele de mai sus.

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

 

Acum poți adăuga pe site, propriile tale articole. Click aici !www.suplimente-culturism.ro