Parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni!
Parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni!
Eu unul fac parte din acea categorie a cetățenilor României care este total nemulțumită de felul în care au evoluat lucrurile în România de după 1989. De peste 25 de ani aștept ca lucrurile să intre într-o “normalitate” europeană, am tot așteptat și am sperat ca într-o bună zi să pot spune că trăiesc într-un stat democratic și civilizat în care interesele cetățeanului sunt “literă de lege”.
Din păcate, nu s-a întâmplat asta … Ba mai mult decât atât, am ajuns la trista concluzie că, nomenclatura comunistă de dinainte de 1989 a fost înlocuită de o altă nomenclatură, poate mai hidoasă și mai nocivă decât cea de pe vremea comunismului. Și am obosit să mai aștept … 25~26 de ani de așteptare au fost suficienți ca să-mi dau seama că nimic nu se va schimba dacă noi, poporul, nu vom încerca să facem asta! Și este DATORIA NOASTRĂ să încercăm să facem ceva!
Și mi-am propus ca pe viitor, să nu ratez nici o ocazie de a pune și eu umărul, atât cât pot, la orice acțiune al cărei scop este să încerce să îndrepte lucrurile în România. Motiv pentru care, doresc să fac parte și din proiectul numit “i74“, o inițiativă legislativă demarată de Fundația CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români).
Și am să citez de pe pagina acestui proiect …
Ce este i74?
Inițiativa legislativă a Fundației CAESAR și a ta, născută în baza Articolului 74 din Constituţia României. Prin prevederile acestui articol, cetățenii pot introduce legi în Parlament. Conform Art. 74, „(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.”Cum ne propunem să reușim?
Vrem să strângem peste 100.000 de semnături în cel puțin 11 judeţe. Fiecare județ trebuie să aibă minim 5.000 de semnatari.De ce i74?
Pentru că a venit timpul să avem un parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni, ca și până acum. Fiecare român își dorește să aibă pe cine să voteze, nu împotriva cui să voteze. Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de conducători care să ne reprezinte interesele de cetățeni în parlament.Situația stă în felul următor în momentul de față:
– 9 din 10 români nu mai au încredere în Parlament
– Parlamentarii au dreptul de a decide orice, oricând doresc, prin vot secret. Așa și-au scris regulamentul.
– Fiecare parlamentar costă statul român peste 53.000 de lei lunar.
– Rata absenteismului este una nepermis de mare: media prezenței la votul în Senat a fost de doar 49% în 2013.Ce aduce nou i74?
1. Transparență: Propunem voturi la vedere, accesibile tuturor cetățenilor. Ca să știi cum te reprezintă aleșii tăi.
2. Seriozitate: Propunem ca fiecare absență nemotivată să fie sancționată cu 1% din salariu. Ca să știe că nu se joacă pe timpul nostru.
3. Responsabilitate: Decontările pe baza declarațiilor pe proprie răspundere nu vor mai fi permise. Pentru a se deconta cheltuieli, va fi nevoie de documente justificative. Pentru că banul public e banul tău și nu poate fi cheltuit oricum.Schimbarea pleacă de la noi toți. Iar puterea lor e în mâinile noastre.
Conform legii, doar semnăturile în persoană se adaugă la totalul necesar, insă semnătura ta virtuală este extrem de importantă și vine în sprijinul proiectului: ea contează atât pentru promovarea inițiativei cât și pentru a comunica celor care vor să semneze unde si cum o pot face. Semnează virtual mai jos și în perioada următoare vom reveni către tine cu detalii despre centrele noastre de colectare de semnături.
Semnează și cheamă-i pe toți alături de tine. Pentru că meriți un parlament pentru cetateni. Împreună le facem legea!
Sursa: www.i74.ro
9 comentarii la “Parlament pentru cetățeni, nu pentru politicieni!”
O.K. Dane, suntem doi. Încercăm să „facem ceva”, dar nu uita că votul celor mulți contează. Nu mă-ntreba despre ce „mulțime” vorbesc, că știi răspunsul… Atâta vreme cât toți analfabeții României votează cot la cot cu mine și cu tine (na, că iar mă laud!), nu cred că e loc de mai bine.
Soluția? Nu există! „Democrația” și-a spus cuvântul: cei mulți dictează. Că-s și proști, e altă discuție…
inițiativa este una recentă și până acum sunt multe semnături
Sper ca inițiativa să fie una serioasă și până la urmă să se concretizeze ceva. Însă pentru asta, este nevoie de 100.000 de cetățeni care să sprijine această inițiativă …
Dacă nu găsim o sută de mii de români hotărâți să semneze această inițiativă atunci de ce ne răcim gura de pomană? Chiar de i-am găsi, nu sunt convins că demersul lor ar avea vreo urmare. „Caravana” politichiei românești trece fără s-audă lătratul cățeilor…
În doar câteva zile, s-au strâns deja 10.000 de semnături

Hai că … se pare că nu suntem singuri
Nu suntem singuri, Dane, ci zece la sută! Dacă luăm la socoată și „populimea” României, suntem o biată picătură într-un ocean de ignoranță… Neglijabili adică…
„De rupi din codru-o rămurea/ce-i pasă codrului de ea” spunea cândva poetul… Spune și tu că n-a avut dreptate?…
„Ce-i pasă”, mea culpa. Ideea e că orice-am face și oricum am vota (noi ăștia ce ne credem deștepți) tot rău facem. Știi de ce? E simplu: pentru că oricât de prost sau deștept ai fi, nu ai ce alege….
Am votat, ramane de vazut ce se mai intampla. Sper sa nu vanda astia datele noastre.
Am semnat și eu acum câteva clipe. Inițiativa acestui grup mi se pare de bun simț, deși sunt sceptic în legătură cu reușita. Am mai semnat de multe ori asemenea „petiții” , dar fără rezultat. Chiar de-ar fi să adunăm 100.000 de semnături, credeți că ne bagă cineva în seamă? Pentru un Parlament micșorat la 300 de membri au votat vreo 7 milioane de români. I-a luat cineva în seamă? Și-atunci întreb: de ce ar ține cont clasa asta politică de o „biată” sută de mii de români?…
P.S.: Domnule Severus, ai semnat, nu ai votat! Încearcă să-nțelegi diferența. Că de votat, ai timp până la anul…