Păreri pro și contra despre catedrala… neterminată!

Catedrala Mantuirii Neamului 2018 Păreri pro și contra despre catedrala... neterminată!

În acest articol încerc acum să revin asupra unui subiect, cândva predilect, deci mult inserat și comentat.
Nu prea de mult, duminică, 25 noiembrie 2018, de Sf. Ecaterina, într-o zi friguroasă (chiar geroasă!) și cețoasă, în prezența a zeci se mii de credincioși, înalții clerici BOR cât și de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, au oficiat slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului. Politologii, nu puțini la număr, afirmau și afirmă că graba pentru un asemenea eveniment nu reprezintă de fapt decât o strategie politică atât pentru BOR dar și pentru unii, la fel de interesați, că să-și poată reitera influențele în actuala societate românească. Catedrala de acum e doar o clădire mare, pe același plan orizontal (probabil și vertical) și rece, cu vecina sa, Casa Poporului. Sfințirea acesteia (a Catedralei), spun unii experți în socio-politică, a fost grăbită nejustificat, doar numai de dragul marketindului, țînând seama de faptul că, practic, finalizarea Catedralei va fi, probabil, peste 3-4 ani! Cu toții ne-am fi dorit ca atunci, de ziua Marii Uniri, să unim toate regiunile istorice ale României cu o autostrada sau cu alte multe înfăptuiri mereu dorite, râvnite și neinfaptuite. Dar cine să le facă?! Cei pe carei-am ales?! Waw! Ei sunt mult mai preocupați nu de unire și construcții ci… de demolarea țării! Dar în prezent e la modă să tot dai vina pe Biserică pentru neîmplinirile guvernanților. Spitale, școli și drumuri, medicamente dar nici liniște, nu avem, dar iată, Catedrala știu să o facă!… Pâna la un punct, nemulțumirea e legitimă. Pentru că spre deosebire de cele 40 de milioane aruncate pe un referendum care a servit doar ambiției și fuduliei “marelui conducător” L. Dragnea, banii dați de stat pentru Catedrala se văd. Au o acoperire. Chiar dacă au fost mulți (peste 120 de milioane de euro). Diferența dintre spitalele, școlile și drumurile făcute (și ne făcute) de Dragnea și Catedrala făcută de BOR e că la primele s-au evaporat (furat), în timp ce Catedrala e oarecum aproape gata. Între nefacutele lui Dragnea și facutele PF Daniel, deosebirea-i mare și se vede cu ochiul liber.

De asemenea, cum preciza și presa, între nepriceperea, indolența și pasivitatea miniștrilor Transporturilor (am tot fost vreo 27 din ‘989 încoace!) și managementul BOR, e o diferență ca de la pâmânt la cer! Probabil, cum scria în articolul sau, din “Republica”, dl. Florin Negrutiu, autor fondator “dacă Transporturile ar fi trecut de la Guvern la Patriarhie, pâna acum am fi avut și Comarnic-Brașov, cât și Iași-Târgu Mureș, în schimb Prefericitul ar fi fost exclus din CEX!“. Diferența-i comfirmată și de faptul că dintre instituțiile care primesc bani de la buget, singura după care chiar ramâne totuși ceva (în acest an centenar) este Biserica. Este suficient să observați cât a construit BOR și cât a construit statul român în ultimii 30 de ani: zeci chiar sute de biserici și așezăminte sociale/zero spitale! Unicul spital care se construiește de la fundație în România e ridicat numai din donațiile oamenilor de asociația “Dăruiește Viață”. Acele mult promise… spitalele regionale, pentru care Comisia Europeană ne-a pus și ne pune la dispoziție fonduri gratuite, sunt acum construite doar… pe hârtie! Referindu-se, între altele la această nedorită și penibilă realitate, autorul articolului sus amintit, mai spunea: “Catedrala este – o spun cu tristețe – singurul argument în an Centenar că se poate construi ceva și în România. Cea mai gravă criză a României este criza de încredere în propriile forțe. Nu putem construi nimic, în schimb suntem posedați de un zel demolator care anihilează orice inițiativa.

Dar să aflăm acum și altă părere, cea a d-lui x y: “La Catedrală s-a lucrat zi și noapte, în trei schimburi. Sute de oameni pe un șantier în mijlocul Capitalei, un furnicar de oameni la orice ora, pe ploaie sau ninsoare, contrastând cu întunericul mormântal al unei clădiri moarte – Palatul Parlamentului – unde weekendul începe de regulă joi la prânz. Susțin această Catedrala, pentru că ea ne-a arătat o Românie care muncește, lânga o Românie care băltește

Dar haideți să aflăm și părerea d-lui Marcel Bartic: “Spectacolul acesta grotesc cu tricolorul strivit de cruci din aur, ziduri de beton, bodyguarzi, limuzine, politicieni corupți și un popor stând letargic în genunchi, așteptând mântuirea!? De ce nu faceți ceva pentru educația din România!? Ajutați copiii să meargă la școală. Ajutați școala să ajungă în sufletul copiilor. Puneți-va experiență, cunostintele, abilitățile în slujba sistemului nostru de învatamânt. Implicați-va în proiecte educaționale. Oferiți-le profesorilor parteneriate cu firmele saucompaniile în care lucrați, prin care să obținem un curriculum demn de mileniul în care trăim. Oare cu ce-așputea înlocui eu senzația asta, de… lehamete centenară?…

La rândul sau, Alex I, notează tot pe pagină aceluiași articol de pe “Republica”: “Catedrala nu folosește bisericii. Religia este în declin la noi cât și în lumea vestică. Rămâne puternică doar în țările sărace dinAmerica de Sud, Orientul mijlociu și Africa. Acolo viața e așa de lipsită de oportunități că probabil religia e cel mai bun lucru pe care poți să îl alegi. Dacă biserica ar fi făcut câteva spitale ar fi servit mult mai bine imaginii
ei. Faptul că cineva se pozează cu o catedrala imensă nu îl face religios. Această biserica a fost făcută doar pentru orgoliul preoților. Ei vorbesc despre 400 ani în viitor, dar nimeni nu le garantează că nu va fi decât o clădire mare și goală lipsită de spiritualitate. Și la cum arată lucrurile acum așa va fi.

La fel de concis, dar și convins, Dl. Zeno Marin, își exprimă părerile și motivațiile sale. Pe aliniate și pe… puncte: “De ce nu susțin și eu această catedrala?
- Pentru că o susțin tone mii de tone de beton și fier, opt lifturi, patru buncăre antiatomice.
- Pentru că am fost silit să contribui (jecmănit, furat) la oroarea asta fără să mă pot opune în vreun fel.
- Pentru că costat o 105 milioane de EUR, doar până acum, o suma nerușinată care miroase nu a tamaie, ci a corupție și spălare de bani!
- Pentru că nu are rost să enumăr câte se putea face cu acești bani și câți oameni puteau fi ajutați cu adevărat, câte spitale se puteau ridică și câte drumuri se puteau asfalta…
- Pentru că smerenia și modestia nu au nimic de a face cu megalomania, colosul înglobând sute de metri de nesimțire și sfidare care sunt opusul modestiei specific ortodoxe
- Pentru că e mai urâtă decât un Flackturm, cu care și seamănă. Arhitectural, e o hidoșenie, dar unii care seînchină la icoanele cu leduri, mă pot contrazice liniștiți.
- Pentru balanganitul clopotului care se aude la 15 Km distanță are ștanțat chipul narcisist și vanitos al unui OM exagerat de fericit, mult prea fericit.
- Pentru că s-au grăbit “să o dea în exploatare” deși mai așteaptă să înghită încă cinci ani de cheltuieli absurde și inimaginabile.
- Pentru că lumea e tâmpită de atâta sărăcie, bigotism medieval primitiv și nu realizează toate astea.

Iar ca dovadă a libertății de gândire și exprimare, ce (încă) o avem, dl. Zugravu Mircea, pare ceva și maitranșant: “Anti biserica nu înseamna anti creștinism. Anti biserica înseamna anti instituție parazitară creată de om pentru exploatarea omului. Nu are nicio legătură cu unul dintre caracterizările comuniste. Asta a fost biserica, probabil nu de la început, un instrument de asuprire a populațiilor și de exploatare, sub toate formele. Din niște prigoniți s-au transformat în prigonitori obraznici. Au profitat și au menținut neștiință de carte a celor mulți pentru a le spune “ea” ce a vrut și a-i manipula după bunul plac. Apropo, v-a plăcut să vedeți niște oameni hâzi, scârbosi, învesmântati în haine acoperite de aur? Mie nu. Este o opulență primitivă. Și asta din partea unor evazioniști fiscali, obraznici. Știți că “fetele bisericești” cele care au vrut această monstruozitate și care au “sfințit-o” impun cota în bani popilor, în special celor de la țară? Fac asta sub amenințare. Va place? Mai credeți că nu trebuie scris împotriva bisericii și a “functionarilir” ei?

Concluzionand, va ofer acum (ad litteram) și spusele unui alt semnatar (anonim) de pe platformabinecunoscută, nu odată amintită: “De unii urâtă, demonizată, detestată, socotită vinovată că nu avem spitale și autostrăzi, considerată un simbol al aroganței bisericești în raport cu talpă țării, de alții înzorzonata cu metafore mieroase sau cu danii generoase din bugetul public, Catedrala este totuși fotografia ce ne arată exact România de acum, la 100 de ani de existența. Da, suntem o țară care construiește puțîn, dar care seceartă mult. Suntem o țară care se îmbatoseaza patriotic de Unire, dar e mai dezbinată că niciodată. Suntem o țară care predică cinstea, dar care își fură singură căciulă. Suntem o țară care-și face cruci largi când trece pe lânga biserica, dar care dracuieste cu voluptate. Suntem o țară care speră mult și reușește puțîn. O țară în care visurile noastre legitime de mărire nu au trecut niciodată de studiul de fezabilitate. Într-o astfel de țară, găsesc că ridicarea unei asemenea construcții este în sine un miracol dumnezeiesc. Argumentele mele în favoarea Catedralei sunt însa mult mai modeste, mai pamântesti și mai laice. Prin ridicarea acestei clădiri, Biserica mai spală rușinea României la Centenar. Fără Catedrala, am fi serbat 100 de ani de România doar cu Viorica Dancila, Dănuț Andrusca și Ilan Laufer. Istoria ar fi consemnat 2018 drept anul ciumei din domnia lui Liviu Dragnea cel Cumplit. Românii și-ar fi amintit din ziua lor națională doar de Proclamația de la… Cacâna. Marii mutilați de război și martirii scheletici din închisorile comuniste ar fi fost eclipsati și în acest an de trupul rotunjor, încins cu brâu tricolor, al lui Marian Oprișan. Susțîn această Catedrala pentru că este singurul proiect “național” în jurul căruia românii pot să se strângă în an centenar.

Dv., eventualii cititori ai acestui articol, va imaginați oare care ar fi reacția lui Isus vizitând Catedrala? Ar aprecia, desigur, muncă celor care au construit, dar ar fi întrebat (cu siguranță) clerul dacă sunt conștienți (componenții acestuia) că fala nu înlocuiește pioșenia faptelor pentru a ajunge la sufletul enoriașilor! Sunt tare curios de orice răspuns și comentariu. Pe toate le aștept și le consider binevenite!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Păreri pro și contra despre catedrala… neterminată!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 18 decembrie 2018, 23:39   [#1]

  Am încercat să citesc articolul, Marc, dar nu am reușit. E prea lung.

  M-am oprit la „marketind”…

 • JPM
  ... a scris la 19 decembrie 2018, 22:07   [#2]

  Sunt de acord cu Domnii Florin Negrutiu si “xy”, restul comentatorilor nu mai conteaza-Jean boxeaza.

 • marc
  ... a scris la 20 decembrie 2018, 12:24   [#3]

  Ma bucura ca,totusi, ai ,,incercat”!Cu toate ca,doar ti-am mai spus,nu trebuia nici sa incerci ceea ce nu-ti place.Nu te obliga nimeni s-o faci.Mai ales ca-i prea lung(asa-i ,adevarat),ori prea scurt,sau cu si fara virgula,ca-i agramat si cu o droaie de greseli,cu laude etc. etc!Doresc insa sa-ti spun,draga Francisc,(s-ar putea ca pe asta inca n-o stii!)ca,in orice tratat de gazetarie se precizeaza clar:,,articolele-lungi sau scurte-trebuie sa fie argumentate,cele scrise ,dovedite prin citate si exemplificari,nu doar cu enunturi si strictele pareri ale autorului”.Se mai precizeaza ca un articol nu poate fi numit asa,doar cu (din) doua-trei randuri….si cu o injuratura(!)pt.ca .nu-i!Cu indulgenta,poate fi doar o nota,eventual o stire(daca raspunde la intrebarile:cum,unde ,cum si ce?).Celelalte genuri gazetaresti(anchete,reportaje,cursive,editoriale etc),deasemenea,nu-s articole !Ca sa nu o mai lungesc,,,prostiile”astea,scrise de mine,nu sunt doar imaginatii bolnave,semne de batranete sau filosofii scornite,ci-iar o sa ma laud!-exact ce mi-a mai ramas in cap ,din cele invatate in anii de facultate.Nu de la ,,Stefan Gheorghiu”sau privata(nici nu existau in acea vreme)ci de stat,cu adevarat.Si cu profesori de prestigiu;academiceni sadea,..condeie”celebre si alte asemenea personalitati!In fine,asta este si astea au fost!Gata si cu …laudele(ar fi de preferat si cu …,,anonimii”autohtoni sau nordici),gata cu ceea ce am dorit sa-ti spun!Totusi,nu uita:NU MAI CITI….,,romane” si …prostii!Dauneaza grav sanatatii,dar si omeniei…..

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?