Parcul Natural Vânători-Neamț

Parcul Natural Vanatori Neamt SIGLA Parcul Natural Vânători Neamț

Sugestie la final de săptămâna: vizitaţi parcul naţional Vânători-Neamț!

Situat în bazinul râurilor Neamţ şi Cracău, Parcul Naţional Vânători-Neamţ – datând din 1999, pe o suprafaţă de 30.818 ha, despre care, cred, că nu mulţi dintre dvs, cititori ai acestui blog (şi nu numai) ştiu prea multe – reuneşte pe lângă rezervaţiile sale naturale şi multe valori cultural-istorice. Aşa că, cei care vor vizita acum, la sfârşit de săptămână, Parcul şi, implicit, celelate frumuseţi ale judeţului Neamţ, pot să-şi mai îndrepte paşii şi spre salba de mănăstiri de cult ortodox (Agapia, Văratec, Secu, Sihăstria, etc), spre Cetatea Neamţului sau şi spre Casele memoriale “Mihail Sadoveanu”, “Alexandru Vlahuţă”, “Ion Creangă” şi “Veronica Micle”.

Dar farmecul deosebit al parcului sus amintit, poate fi trăit din plin dacă vizitatorul se va afla, măcar pentru câteva oare, în aria rezervaţiilor sale naturale, între care se numără, mai ales, “Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină Dragoş Vodă”! Aceasta ocupa o arie de cca 11.500 ha şi se află pe raza comunei Vânători-Neamţ, pe DN15, în imediata vecinătate a Mănăstirii Neamţ!
Ea, spun specialiştii, se număra printre cele mai mari şi mai reprezentative rezervaţii din întreaga Europă! Aici pot fi văzute şi admirate frumoase exemplare de zimbri, dar şi de cerbi carpatini şi lopătari, mufloni, căpriori şi vulpi, lupi, precum şi diferite specii de păsări. Toate, aflându-se în libertate, într-un areal împrejmuit.

Tot în perimetrul Rezervaţiei se află şi trei lacuri, între care şi “Lacul Zimbrilor” care, în adâncul apelor sale liniştite, ascunde (un fel a spune, desigur) frumoase exemplare de crap, caras, şalău, ştiucă şi biban. O binevenită pasarelă suspendată, construită din lemn la cca 15-20m înălţime, pe o lungime de 200m, facilitează în prezent observarea sigură şi liniştită a întregii faune!

Ca o veritabilă tradiţie, în fiecare sfârşit de vară, se organizează şi se desfăşoară aici, pe raza comunei Vânători, timp de mai multe zile de la sfârşit de săptămână, bogate şi atrăgătoare programe cultural-artistice la reuşita cărora, contribuie, pe lângă localnici, şi interpreţi invitaţi din întreaga ţară. Programul manifestărilor din acest an, vi-l prezint alăturat. Rămâne doar acum să vă hotărâţi şi să vă îndreptăţi paşii spre aceste locuri, a căror frumuseţe nu este doar una naturală. Aceasta (frumuseţea) vine, cum o să vă convingeţi, din armonia peisajelor, din coloritul policrom al vegetaţiei de început de toamnă şi, nu în ultimul rând, din liniştea acestor pitoreşti ţinuturi puternic încărcate de istorie şi legendă strămoşească!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Parcul Natural Vânători-Neamț”

  • motoc
    ... a scris la 16 septembrie 2017, 8:54   [#1]

    Arealul in care s-u miscat EMINESCU, VERONICA, SADOVEANU HOGAS CONTA SI PRIETENII LOR. Acolo-s CODRII DE ARGINT!

  • ... a scris la 17 septembrie 2017, 8:48   [#2]

    De vizitat deci. Avem atatea locuri frumoase in tara si noi mergem in concediu in alte tari.

Trackbacks

  1. Parcul natural Vânători-Neamț

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?