Pandemia și… produsele de Paște

paste oua rosii Pandemia și... produsele de Paște

Pandemia care a transformat si Romania intr-o masa amorfa, parca lipsita de viata dar si de oameni, a influientat in mare masura pana și produsele de Paști! Pe langa sau in locul cozonacului traditional, al pascai (de toate felurile), au aparut-nu numai pe piata, dar si acasa, fel de fel de dulciuri. Brutarii, patiserii și cofetarii din întreaga lume (mai putin de la noi) s-au reprofilat în plină pandemie de coronavirus. Și-au decis că trebuie să creeze produse noi pentru clienții lor. Toate au ca temă lupta cu virusul-letal, dar scopul principal este să aducă zâmbete pe fața clienților care, “inarmati” cu acte-n regula ca sa nu fie amendati, le calcă pragul și le cumpără produsele în această perioadă dificilă.

Asa bunaoara, tort în formă de hârtie igienică făcut din fructul pasiunii! Aceasta idee năstrușnică le-a venit, din cate am aflat, unor finlandezi. O cofetărie din Helsinki era în pragul de a pune lacătul pe ușă. Dar patronii au decis că trebuie să se miște rapid, iar cei care se ocupă de cofetăria “Ronttosrouva” au decis să scoată la vânzare ineditele torturi în formă de role de hârtie igienică, albe! (EVENTUAL POZA) Totul făcut dintr-un mousse din fructul pasiunii, acoperit cu fondant alb. Proprietarii au atașat și un mesaj în care clienții sunt rugați să susțină produsele locale. Patronii spun că au avut succes: primele cinci torturi s-au vândut numai în prima oră. Ideea nastrusnica i-a aparținut patiserului Uliana Timofeeva, iar acum sunt deja sute de comenzi. Afacerea a repornit cofetăria si s-au făcut noi angajări pentru a face față comenzilor.

O alta noutate de succes: dușman transformat în prăjitură! Da, un ciocolatier din Franța a conceput prăjituri asemănătoare imaginii prin microscop a coronavirusului. Produsul conține ciocolată cu lapte, migdale negre și roșii, iar exteriorul este unul crocant. Jean, ciocolatierul, își vinde acum produsele în localitatea Finistere din vestul Franței și e fericit că i-a făcut pe clienții săi să zâmbească.

La noi-zice el- la cofetărie lupta dintre om și coronavirus e mereu câștigată de primul. În aceste momente de îngrijorare, poate chiar de depresie, este important să calmăm lucrurile și să aducem un zâmbet. Este adesea o modalitate de a ne învinge temerile, poate cel mai bun antidot împotriva fricii“. Aceasta-i situatia acolo, in Franta, in timp ce la noi, in Romania, autoritatile cat si comerciantii (cat mai sunt), nu stiu ce sa mai faca pentru a te speria si mai mult de actuala stare de lucruri. Unii prin restrictii, cum le tot spun “fara precedent“, iar ceilalti, recte-comerciantii, prin preturi exorbitante, de nimeni stopate!! Ba mai mult, ca o alta “incurajare” se tot publica zi de zi, obsedante situatii statistice de genul: “445 decese au avut loc pana acum (19 aprilie) in Romania din cauza coronavirusului…” Usor de inteles ca aceasta realitate apasatoare, morbida, accentuiaza si mai mult starea de lehamete, de isterie si teama ce-a cuprins intreaga societate romaneasca. Oare cine are acest interes si de ce? Se vrea chiar o dezumanizare totala, ce-a transformat parca Sarbatorile Pascale in… doliu national sau stare de razboi atomic?! Aceasta in timp ce in Grecia, la Atena, o cofetărie a creat iepurași de ciocolată care poartă măști de protecție, iar in în Ungaria, producătorul de prăjituri cu miere, Monika Puskelyne Pacsika, a adoptat varianta iepurașilor de Paști cu cu măști pe față, făcuți din turtă dulce. Sa nu se creada care cumva ca eu as milita pentru dulciurile din alte tari si ca, vezi Doamne, de ce nu facem si noi asa! Militez insa pentru normalitate, pentru echilimbru si optimism, nu pentru disperare si indemn la tot ce e mai nepotrivit pentru om, mai ales acum. de Sarbatori.

De ce o fi nevoie mereu de comunicate si Ordonante cazone, de afirmatii ca “… trecem frati romani, printr-o perioada deosebit de grea care va mai dura!” Merkel si altii ca ea, cu situatii mult mai grele, mai tragice ca ale noastre, au gasit totusi cuvinte si indemnuri de imbarbatare si incurajare care sa optimizeze poporul, nu sa-l doboare si mai mult, mai necrutator!

La ce folosesc unii politisti care si-n aceste zile de Paste alearga peste tot in scopul amendarii a tot ce le ies in cale? Noua “frati romani”, in nici intr-un caz. Ca sa nu disper de tot si sa-mi pierd chiar orice speranta, prefer sa ma opresc (cu scrisul) aici.

Exemplele ar putea continua, insa nu inainte de a preciza: ca in loc sa zambim, noi ne chinuim! Ca doar stim: ca la noi, la nimenea!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Social ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?