Pămătuf de bărbierit

pamatuf de barbierit Pămătuf de bărbierit

Pămătuf de bărbierit

Cum vă spuneam și în articolul trecut, eu am rămas la “bărbieritul clasic”. Așa numitul “bărbierit modern” cu aparate electrice cu beculețe și motorașe, nu m-a atras … N-am putut folosi nici aparatele de ras cu 100.000 de lame (Bicuri, Machuri și alte porcării) care se vând acum prin magazine …

Când spun bărbierit clasic, mă refer la bărbieritul cu un aparat de ras clasic, nu mă refer la bărbieritul cu brici (acela chiar e “clasic”). Ori, bărbieritul clasic presupune și o “săpunire sănătoasă” (cum se zice pe la noi).

În ultima perioadă am folosit spumă de ras (din accea la tub/spray). E ok, e rapid și comod, n-ai nevoie nici măcar de pămătuf. Totuși, am zis că vreau să încerc și cu cremă de ras clasică să văd cum este … Ei bine, pentru asta aveam nevoie de un pămătuf pentru bărbierit.

Sincer, eu aveam senzația că toate pămătufurile sunt la fel, eventual unele mai mari și altele mai mici. Nu este nici pe departe așa …
Căutând pe internet informații despre pămătufurile de bărbierit, am descoperit că există diferențe majore între un pămătuf ieftin și un pămătuf de bună calitate. Diferența majoră constă în părul utilizat pentru fabricarea pămătufului. Astfel că, un pămătuf de bună calitate este cel făcut cu păr de bursuc (Badger Hair). Pămătuful cu păr de bursuc (Badger Hair), este mult mai bun decât un pămătuf din păr sintetic.

Dar până și pămătufurile din păr de bursuc, diferă între ele. Exista patru categorii de pămătufuri din păr de bursuc (Badger Hair):
Pure Badger (din păr de bursuc tip “pur”): sunt cele care folosesc cel mai comun păr de pe burta bursucului. Acest tip este cel mai ieftin dar și cel mai aspru din categorie.
Best Badger (din păr de bursuc tip “superior”): descrie tipul de păr mai fin, mai elastic și mai dens decat cel “pur”.
Super Badger (din păr de bursuc tip “super”): este alcătuit dintr-o combinație de par de tip “pur” şi de tip “superior”. Îmbinând în mod optim calitățile celor două, performanțele acestui pămătuf sunt net superioare – spuma mai bogată, atingere mai catifelată. Din această perspectivă Super Badger are cel mai bun preț pentru calitatea pe care o oferă.
Silvertip Badger (din par de bursuc tip “vârf argintiu”): este cel mai scump si mai rar tip de păr folosit pentru pămătufuri. Vârfurile acestuia sunt aproape albe natural, avand o consistență bună care poate crea uşor şi rapid o spumă cât mai bogată.

Cum știm dacă un pămătuf din păr de bursuc are păr “super” sau “silvertip” ? Ne uitam la culoarea vârfurilor.
Un Silvertip Badger adevărat are vârfurile aproape albe.
Un pămătuf Super Badger are vârfurile cu o tentă ușoară de gri.

Pămătufurile din păr sintetic sunt bineînțeles net inferioare celor din păr de bursuc… Eu mi-am cumpărat cu 85 RON un pămătuf din păr de bursuc, marca HJM (Made in Germany), un pămătuf Dachshaar Badger care este din categoria Pure Badger, dar sincer … mi se pare chiar prea “moale” … aș fi preferat ceva mai “strong”. Am făcut și câteva poze cu pămătuful meu:

Pamatuf din par de bursuc Pămătuf de bărbierit

Pamatuf din par de bursuc Pămătuf de bărbierit

Voi, folosiți pămătuf ? Ori aveți alte “metode” ? …

Categorie articol [ Alte subiecte ]
Tagged with: [ , , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

9 comentarii la “Pămătuf de bărbierit”

  • ... a scris la 12 august 2012, 10:08   [#1]

    am unul din par de bursuc, dar nu stiu de care categorie e. tot nemtesc, pe vremea cand un lucru nemtesc era facut la nemti, nu copie chinezeasca… are peste 40 de ani.
    si altul din par sintetc, cred eu.
    ala de bursuc e aspru, ala sintetic e mai moale.
    rar am folosit d-alea, doar cand n-aveam spuma de ras si foloseam ori sapun (sa nu folosesti asa ceva!), ori crema de ras d-aia la tub.
    si de ras ma radeam cu bic.
    cu aparat d-ala clasic n-am reusit sa ma rad niciodata.
    din 2 miscari aveam 3 taieturi si m-am lasat :)
    bine ca dupa 89 au inceput sa apara d-astea noi, gen bic ori gilette, asa ca pe la 16-17 ani cand am inceput sa ma barbieresc, existau d-alea.
    am incercat sa ma rad odata cu un rahat d-ala cu 4 lame. imi lua si un strat de piele. am dat cu el de-azvarlita pe geam…

  • ... a scris la 12 august 2012, 10:51   [#2]

    Pamatuful din par de bursuc are parul foarte, foarte moale desi este din categoria Pure Badger. Cel putin pamatuful asta pe care l-am cumparat eu, asa este … Acum mi-am mai comandat un pamatuf din fire sintetice, poate asta o sa fie cu par ceva mai “strong” …

    Cat despre aparatul de barbierit: iti recomand Sfety Razor-ul asta: http://dan-blog.ro...ierit-clasic.html … O sa ramai surprins cat de bine barbiereste, finut, fara sa te irite. Barbieritul a devenit o placere …
    N-as fi crezut ca exista diferentele acestea uriase intre aparatele de barbierit.

  • ... a scris la 12 august 2012, 18:30   [#3]

    eu m-am taiat cu tampenii d-alea chinezesti.
    si de atunci nu folosesc lame d-alea
    ori cu toporul :)) , ori cu bic d-ala cu o lama. am scris la postul celalalt de care lame sunt alea. plus, ti-am zis, la mine la piata gasesc lame d-alea de folosesti tu, wilkinson originale.
    la preturi derizorii.

  • Kulcsy
    ... a scris la 27 august 2012, 12:31   [#4]

    De unde ai achizitionat acest pamatuf?

  • ... a scris la 27 august 2012, 20:06   [#5]

    L-am comandat pe internet, de la un magazin din Timisoara: http://goo.gl/6BjoxJ

    Poti sa-l comanzi direct din Germania, dar cu transport cu tot iese cu ceva mai scump: http://muehle-shaving.com/shop

  • jioni
    ... a scris la 17 septembrie 2012, 15:05   [#6]

    Eu mi-am luat un pamatuf cu par de bursuc de pe barbierit.ro. Bine, produsele sunt pentru cunoscatori si preturi pe masura.

  • Vasile
    ... a scris la 8 ianuarie 2013, 13:50   [#7]

    Eu folosesc un pamatuf profesional din par de cal Vie Long si unul tot profesional din par de porc Omega. Am avut si din par de bursuc ( prea moale), insa il prefer pe cel din par de cal.

  • Daniel
    ... a scris la 30 decembrie 2015, 15:52   [#8]

    Am ezitat doi ani de zile in a face pasul catre metalul adevarat ;) Acum doua luni, am cumparat un brici Dovo Solingen si un strop cu piele si pinza, ambele aduse din US, nefolosite.
    Pe urma a urmat un Thiers Issard “Wolf & Sheep”, un Dovo Bismarck si mai recent, un Ralf Aust cu plasele din corn, pe care nu mai pot sa-l las din mina.
    La pachet, pentru ca sint un impatimit al metalului, au inceput sa curga pietrele de ascutit: coticule belgiene, sintetice japoneze si americane si de curind… pietrele naturale japoneze.
    Iar peste toate acestea, intre care nu mentionez pamatuful, castronelul, etc.) au venit, in acelasi pachet cosmeticele de barbierit: crema de barbierit, ulei pre-shave, crema pre-shave, balsam dupa barbierit… huh.
    Am inceput o aventura care ma tine cu ochii in microscop serile, incercind sa obtin taisul perfect, de care sper, ma apropii. Si tremur de nerabdare sa treaca alea 2-3 zile pina la urmatorul barbierit.
    Definitor al masculinitatii sau nu, am mai darimat o bariera ridicata de mine pentru mine, spre acolo unde “nu se poate” este scos din vocabular. Putina atentie, multa documentare, o gramada de rabdare si foarte, foarte multa concentrare imi aduc, de citeva ori pe saptamina, o satisfactie enorma. Si un barbierit de care nu am avut parte in cei 47 de ani de viata de pina acum :)

  • R
    ... a scris la 23 iunie 2018, 20:46   [#9]

    am luat tot un HJM dar are un miros insuportabil de animal, desi l-am spalat in apa fierbinte de vreo 5 ori, acopera chiar mirosul spumei, probabil parul e luat din posteriorul bursucului.
    am reusit sa fac spuma in cele din urma si din crema si din sapun (nu nimeream proportia de apa) dar cred ca ramin la spray totusi :)

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?