Palatul Parlamentului

Cunoscute dar si necunoscute despre… Palatul Parlamentului

Casa Poporului sau… Capitoliul romanesc reprezintă principala atracție turistică pentru cei care vizitează Bucureștiul. Deși cei care- trec pragul află multe dintre secretele fostei Case a Republicii, totuși, există unele informații care sunt și în momentul de față învăluite în mister.

Cateva dintre acestea (adica, informatii) se referă la ceea ce se află în subteran., Casa Poporului, înaltă de 86 de metri, a doua clădire ca mărime după Pentagon, are nu mai puțin de șapte etaje subterane. La ultimul dintre acestea se află două adăposturi antiatomice acolo unde fostul dictator Nicolae Ceauşescu și Elena Ceaușescu s-ar fi refugiat împreună cu ceilalți membri ai familiei dacă, eventual, ar fi izbucnit un război nuclear. În subteran mai există și un adăpost antiaerian. Buncărul antiatomic, proiectat de însuși dictatorul, are pereți din beton cu grosimea de 1.5 metri, înveliți cu o placă de eclatare împotriva radiațiilor, scrie Libertatea. ro., una din sursele de informare. Adăpostul este compus dintr-o sală principală și din câteva apartamente destinate Ceaușeștilor și acoliților acestora.

Ppaiu1Z Palatul Parlamentului

Încăperea a fost gândită ca un punct de comandă de unde familia dictatorului ar fi ținut legătura telefonică cu principalele instituţii ale statului și cu toate unitățile militare din România pe timp de război. Dar de-a lungul anilor au circulat fel de fel de povești conform cărora sub Casa Poporului ar exista si o impresionantă reţea de tuneluri ce ar face legătura cu principalele puncte strategice din Capitala. Intre altele, se vorbește de o rețea de tuneluri de circa 20 de kilometri care au fost concepute astfel încât să se poată circula prin ele cu maşini electrice. Se spune că tunelurile principale leagă Palatul Cotroceni de Academia Militară, pe aceasta de Casa Poporului, iar de aici ar pleca alte două tuneluri, unul spre clădirea fostului Comitet Central și altul către actualul Minister al Apărării. Mai mult decât atât, au apărut informații si despre un presupus canal pe care fostul dictator se plimba cu barca pneumatică pe un traseu ce pleca de la fosta clădire a Comitetului Central (actualul Minister de Interne) și se ramifica spre magazinul Muzica, Palatul Regal şi Biserica Kretzulescu!

Au existat voci care susțineau că familia dictatorului avea la dispoziție chiar si o linie de metrou personală pe care l-ar fi folosit pentru a se salva de eventuale atacuri. Metroul secret ar fi avut stația de plecare undeva sub Casa Poporului.

Megalomanicu edificiu (locul unde se întrunesc acum cele două camere şi unde se află cele peste 400 de cabinete ale politicienilor), se întinde pe o suprafaţă totală de 365.000 de metri pătrați şi figurează în Cartea Recordurilor Guinness Book ca fiind cea mai mare clădire administrativă din lume pentru uz civil. Clădirea a fost construită cu materiale aproape în întregime româneşti, printre care: 1.000.000 mc de marmură, 550.000 tone de ciment, 700.000 de tone de oţel, 2.000.000 de tone de nisip, 1.000 tone de bazalt, 900. 000 mc esenţe de lemn, 3.500 tone de cristal, 200.000 de mc de sticlă, 2.800 de candelabre, 220.000 mp de covoare și 3.500 mp de piele. Lucrările de construcție au început, din cate probabil se stie, în 1984 și au fost parțial finalizate în 1990, asta deoarece și astăzi mai există încăperi neterminate dintre cele 5.000, câte există acum în Casa Poporului. La lucrările in exces mediatizate la acea vreme, au fost mobilizați de-a lungul timpului aproape 100.000 de oameni, cu aproape 20.000 de muncitori ce lucrau în trei ture 24 de ore pe zi, în perioadele de apogeu. De asemenea, pe șantier au muncit și 12.000 de soldaţi. Pentru ridicarea giganticei clădiri au fost demolate 20 de biserici (alte 8 au fost mutate), 10.000 de care, iar peste 57.000 de familii au fost evacuate cu forța. Printre clădirile puse la pământ se numără Spitalul Brâncovenesc, primul institut medico-legal din lume, Hala Unirii, Opereta din Piaţa Senatului, Arsenalul Armatei şi Muzeul Militar Central.

IMG 6528 c 1210×680 Palatul Parlamentului

In prezent, Palatul Parlamentului, cunoscut si sub denumirea de… Casa Poporului, este cea mai reprezentativă clădire din țara noastră și (cum am mai spus) una dintre cele mai reperezentative din lume. Primele lucrări au fost demarate aici la începutul anilor ’980 și au fost terminate în anul 1997, la opt ani după moartea lui Nicolae Ceaușescu. Desi nu se știe exact de ce clădirea la care au lucrat peste 700 de arhitecți poartă acest nume neoficial, se pare totusi că așa numita Casă a Poporului era, in acele vremuri de trista amintire, un cadou de la, chipurile!?, poporul român pentru Ceauşescu “, cel mai iubit fiu al neamului. “!

Deocamdata, atat. Intr-un proxim articol vom continua sa va facem cunoscute si alte… necunoscute!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “Palatul Parlamentului”

 • ... a scris la 12 ianuarie 2021, 12:38   [#1]

  Ditamai măgăoaia de clădire, urâtă cu spume, total ineficientă energetic și cu costuri de operare uriașe. Singura ei calitate este că… e mare!
  Și continuăm să ținem în ea vreo câteva sute de dobitoace în loc să o bagăm în circuitul turistic astfel încât să-și acopere costurile de operare si eventual sa mai și rămână ceva la bugetul statului -- că altfel ar fi mai profitabil sa fie dărâmată…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 ianuarie 2021, 16:08   [#2]

  E mare rău de tot, Dane. O spun pentru că m-am rătăcit pe holurile imense placate cu marmură…

  Nu trebuie să crezi ce scriu aici. Se întâmpla prin 2008-2009, nu-mi mai amintesc exact. Împreună cu partenerii mei de biznis (un grup de cinci persoane) am vizitat Casa Poporului incognito, ca să zic așa, „ajutați” la intrare de reprezentantul minorității cehe în Camera Deputaților, domnul Merka.

  La vremea respectivă mă întrebam cum naiba poți intra într-o instituție de așa anvergură fără se te întrebe nimeni ce cauți acolo. Nu mai spun că trei dintre prietenii mei erau cetățeni străini. În fine…

  Odată intrați, ne-am plimbat până ne-am rătăcit. Nu știu cum am nimerit și restaurantul. După ce am prânzit, am încercat să fotografiem meniul afișat la intrare, dar nu am fost lăsați. Ne-am continuat rătăcirea schimbând câteva lifturi, am participat la o conferință de presă a premierului, asta până am nimerit la o întrunire OSCE (mint un pic, nu știu a cui întrunire era) unde niște „oameni de ordine” ne-au luat la întrebări: voi cum ați intrat aici?

  Le-am răspuns că pe la intrare și i-am rugat frumos să ne arate ieșirea iar ei ne-au arătat-o. Nu ne-au luat de guler, doar ne-au condus spre ieșire…

  Pare ficțiune ce am scris mai sus, dar nu e. Am folosit toaleta (una dintre ele) glumind că niște muritori ca noi și-au făcut treaba în Parlament.

  Mare…

  P.S.: Chiar pe bune, nu e ficțiune!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 ianuarie 2021, 16:48   [#3]

  Eu zic că cel mai profitabil e să schimbăm dobitoacele și să dărâmăm și grajdul, prieteni! Ultima încercare de schimbare am cam ratat-o, fie-mi cu iertare părerea…

  Mulți se agită și protestează că, vezi Doamne, salariile au înghețat. E iarnă, stimabili tovarăși, la ce vă așteptarăți? Să vină Dumnezeu să vă pună mâna în cap?

  Cine nu pricepe că nu te poți întinde mai mult decât ți-e plapuma e un naiv, elegant spus. Partea nasoală e că în societatea prezentului prea mulți cred că doar curul lor merită acoperit…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 ianuarie 2021, 19:12   [#4]

  Ce să mai discutăm despre Casa Poporului, prietene Marc? Crezi că „băieții deștepți” care reușesc să-i intre pe ușă chiar merită „recunoștința” noastră?

  Eu zic că nu, dar ce credibilitate are un suporter berar în fața unora ce cred că fiecare vorbă scoasă din gură le dă dreptul să se creadă stăpâni?

 • marc
  ... a scris la 12 ianuarie 2021, 21:01   [#5]

  Clădirea, cu totul si cu totul megalomanica, am vizitat-o de multe ori in anii in care era in diverse stadii de construcție. Dupa aia, ieșind la pensie, nu am mai… vizitat-o. Mi-a fost deajuns… Acum, nu mai zic nimic. Doar într-un apropiat articol…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?