Omul care a doborât o (fostă) stea!…

Cu siguanta că este o pedeapsa de Sus. Domnul știe de ce. Poate e mai bine așa pentru mine. Poate nu trebuie să mă calific și să iau campionatul la anul. Poate e nevoie să mă las, poate îmi da Domnul semne și atunci o să mă las. Nu mă întreaba Hristos la judecată dacă m-am calificat în grupele Europa League” – Gigi Becali, patron FCSB

0bQWFdZ Omul care a doborât o (fostă) stea!...

Acesta-i omul, autorul moral, dar și material, al acestei penibile situații, cândva de neimaginat și care a uimit, revoltat și întristat milioane de români. FCSB este, probabil, prima formație din lumea fotbalistică în ale cărei partide te uiți și mintea-ți este inundată de imaginea patronului Gigi Becali. În fapt, cum scria și-n Gazeta Sporturilor, dl. Dan Udrea, … nu doar că nu mai este Steaua, dar nici FCSB nu mai există!

E doar Gigi, cu oile lui, iar plăcerea de altă dată, de a privi un meci al acestei echipe decimate a dispărut complet! Sunt mii de suporteri, fani cum li se tot spune, ai roș-albaștrilor care au ajuns să se bucure atunci când FCSB-ul, echipa lor iubita, pierde doar pentru a nu-i da satisfacție patronului hulit. Cel care, îngâmfat și arogant, a dus clubul chiar până în acest punct.
Cine este de fapt penibilul autor? Cum a apărut și păcălit atâta lume a sportului rege, o știm cu toții, mai ales cei cunoscători și implicați în fenomen.

Mai multe însă, am aflat recent, tot din ziarul de specialitate, prin intermediului articolului “Gigi Becali, demisia?”semnat de Cătălin Tepelin, redactor șef. Iată, ad litteram doar câteva:
FCSB a mai pierdut un titlu, Gigi Becali tot n-a înteles nimic. și nici nu își va mai schimba năravurile la 60 de ani, așa că toți cei care înca țin cu echipa asta trebuie să se consoleze: clubul nu se va mai însanatosi. O statistică îngrijoratoare spunea că 40% din elevii români de gimnaziu sunt analfabeți funcțional – adică știu să citească, dar nu înteleg cu adevărat ce citesc, nu au gândire critică și nu pot face raționamente elementare. Gigi Becali este ceea ce se poate numi un analfabet funcțional în fotbal. Decide totul în club, se uită la meciuri, toată ziua e cu nasul în fotbal, dar nu întelege mare lucru. Practic, poate face doar operațiunile de baza ale unui negustor. Cumpără și rulează multă marfă, uneori nimerește ceva de calitate, revinde la suprapret și i se pare că e un geniu al comerțului. Uneori da telefon la pauză în vestiar și face o schimbare care se nimerește a fi inspirată, hop!, i se pare că e și un geniu al fotbalului. Hai, gata cu școlile de antrenori, am rezolvat io din lojă, pac-pac, că mă pricep, ha-ha-ha! În fapt, ce face el se numește, simplu, bișniță. Totul pentru bani, pentru că întreaga existența lui Gigi Becali are în centru un purcoi de bani, nu există niciun alt sens al vieții. Titlul primului interviu dat de el în presă, prin anul 2000, era “Unde pun eu banii pune Dumnezeu mâna! “. Iată, așadar, Al de Sus era implicat cu japca înca din proiectele timpurii ale lui Becali, deși se spune că trufia și lăcomia nu sunt aplaudate dincolo de nori. Becali a intrat în fotbal sălbatic, rudimentar, egocentric. A trecut o viață de om și nu pare să fi evoluat nici măcar un milimetru. Ba din contra, e din ce în ce mai convins că fotbalul s-a inventat numai și numai că să-i ofere lui o scenă pentru exhibiționism. Gigi Becali a transformat un fost mare brand într-un șir de consoane și domină pâna la nebunie un club în care vrea să hotărască tot, de la emblemă (pariu că doar el putea avea acest gust desavârsit de a alege că logo un guguloi roș-albastru cu freza de Bart Simpson în mijloc) pâna la tactică și de la jucători pâna la meniul de prânz din cantonamente. Probabil și șoferul autocarului și-a luat hands-free, stresat că l-ar putea suna patronul în trafic să-i spună cum să schimbe vitezele și când să între în depășiri.
Gigi Becali a pierdut 3 titluri consecutive aproape exclusiv pe mâna lui, strivind orice competență din jurul sau și încoronându-se ca unica sursă a deciziilor în club. O dată o nimerește, de 7 ori nu. Pacanele cu istoria. Bișniță cu destinele unor oameni. Jonglerie cu pasiunile unor tribune. Când se va trezi înghesuit în Liga 1 de echipe cu istorie și valori, Becali va realiza poate că ar fi trebuit să demisioneze de mult din poziția de patron – manager – antrenor – preparator – contabil – designer – șofer – măsor – bucătar – paznic – psiholog – analist al Stelei. Pâna atunci va tot număra eșecuri rușinoase. și nu va avea pe cine să dea vina pentru ele.

Articolul de mai sus redat, a fost publicat pe ” GSP.ro” în luna mai 2018. Au trecut de atunci peste 466 de zile. Între timp, FCSB a mai pierdut un titlu și două calificări în Europa. Iar Gigi Becali e irecuperabil. Dar eliminarea de joi aseara produce o situație cu care FCSB nu s-a mai întâlnit în istoria ei de 16 ani și jumătate. E pentru prima dată când echipa ratează doi ani la rând accesul în grupele unei competiții europene. De fapt, între 2004 și 2014 s-a calificat de fiecare dată, bifând 11 prezente consecutive în grupe. În schimb, în ultimele 5 sezoane are deja 3 eșecuri de acest gen: 2015, 2018 și acum. Eliminarea din acest sezon completează un sezon dezastruos, în care roș-albaștrii ratează obiectiv după obiectiv: echipa e pe ultimul loc în campionat, iar acum și-a luat adio și de la Europa, un scenariu la care nu se gândea nici cel mai pesimist fan al echipei atotputernicului și atotstiitorului Becali.

Ce declara el acum?
Problema este toată echipa. Avem o echipa de băieți, nu de bărbați. Păi dacă îi prindea CFR pe ăștia, le dădea șanse? Uitați-va la kilometrii lui Tănase și ai lui Coman (n.n. jucatorii lui preferati) și asta spune totul. Cred că e chestie de pregătire. Ei nu sunt pregățiți și nu au curaj să se arate. Eu sunt de vină, pentru că trebuia să mă interesez de mai devreme, de când îmi spunea Ilie Dumitrescu că n-am preparator. Nu are rost să dau vina pe unul și pe altul. Eu sunt vinovat, răspund eu. Ce să mai salvez acum? Gata, acum asta este. Pentru mine fotbalul e o afacere și o distracție. Nu e problema mea că Tănase și Coman dorm pe teren. Să ramâna în România! Am o echipa care trage la campionat acum. Vina e a mea, îmi asum eu vina, nu dau vina pe nimeni. A fost lipsa de profesionalism în conducere, altfel nu se explică.

Ba da, se explică dle. Becali, se explică prin mândria și inpaunarea dv. nejustificate, prin vânzarea fără noimă a unor jucători de valoare numai și numai pentru câștigul propriu sau că, unii, v-au picat cam cun nu v-ați dorit dv, atotstiitorul… minunilor trăsnite. Ați făcut și faceți o adevărată blasfemie referindu-va mereu la divinitate, ca și acum: “Cu siguranta că este o pedeapsa de Sus. Domnul știe de ce. Poate e mai bine așa pentru mine. Poate nu trebuie să mă calific și să iau campionatul la anul. (n.n. asa a spus si anul trecut!) Poate e nevoie să mă las, poate îmi da Domnul semne și atunci o să mă las. Nu mă întreaba Hristos la judecată dacă m-am calificat în grupele Europa League“…

Răspunsul încă nu vi l-a dat nici Domnul și nici Hristos, ci chiar portughezii, cei care după ce au înscris golul, ultrașii lui Guimaraes au făcut… semne cu degetul la gât, referitoare la declarația lui Gigi Becali, care a spus că își taie capul dacă portughezii marchează! Aceștia au întrebat către jurnaliștii români „Unde e Becali? ” și au afișat un banner pe care scria „Taie-ți capul, idiotule! ” Un răspuns firesc la afirmațiile lui Becali, de după meciul de la Giurgiu, precum că portughezii “sunt foarte slabi” și că “puteam să jucăm cu ei pâna mâine dimineață și tot nu reușeau să dea gol“… Probabil, spun eu acum, ca Becali se referea, eventual, la echipa sa!

Realist și părtaș la nouă “performanță”, mijlocașul Ionuț Vîna și-a spus părerea să la finalul eșecului cu Guimaraes: “Suntem încă departe de tot ceea ce înseamna Europa. Ne lipsesc multe lucruri, de la organizare pâna la stadion, suporteri. Acum trebuie să spălăm rușinea în campionat. Am încercat să îmi fac treaba cât se poate de bine, eu joc acolo unde mă pune antrenorul, dar nu a fost seara noastră. Asta este, trebuie să mergem înainte. Ne-am dat și noi seama unde suntem. Cum am spus, suntem departe de tot ce ceea înseamna performanță și asta trebuie să ne dea de gândit.“. În primul rând, cred eu, patronului Becali, cel care și-a decimat propria-i echipa! Dacă mai poate fi numită așa, o adunătură de non valori pe post de sclavi!… Acum oricum am numi-o, jucăria lui nea Gigi, a decedat și în Europa după o evoluție de-a dreptul umilitoare, penibilă!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

gigi becali Omul care a doborât o (fostă) stea!...
1567111271417 Omul care a doborât o (fostă) stea!...

Categorie articol [ Fotbal, Guest Post ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Omul care a doborât o (fostă) stea!…”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 3 septembrie 2019, 18:48   [#1]

  Nu Statele Unite, ci România e țara tuturor posibilităților, Marc. Când un bișnițar ca Becali a reușit să pună mâna pe o echipă cu renume și o țoapă a reușit să guverneze încă trei luni o țară după ce stăpânul ei se răcorește la Rahova, ce mai rămâne de spus?

  Nu ne place adevărul, asta e! Ne plac promisiunile mincinoase cu care se tot laudă unii ca Teodorovici. De fapt, nu ne place munca! „Decât” să transpiri și să faci bășici în palme muncind, e cu mult mai bine să stai cu mâna întinsă la ce „ne dă” guvernul. Las’-că are de unde lua ca să ne înmoaie posmagii.

  Îmi cer iertare pentru generalizarea referitoare la muncă făcută mai sus. Munca nu e o plăcere, ci un mijloc de asigurare a existenței. Problema mea e că în România muncesc doar fraierii… Ceilalți se descurcă: mai o slujbă în primăria comunală, mai un scaun în Parlament.

  Dar când aud că ei „ne dă” mă apucă pandaliile…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 3 septembrie 2019, 20:05   [#2]

  Mă pune pe gânduri faptul că Dan, gazda noastră, nu se mai bagă în vorbă de o bună bucată de vreme. Ginesc că nu-i prea place berea și „filozofiile” generate de halbă. Nu-i nimic, las’-că ne descurcăm și singuri, atâta vreme cât ne permite să dăm cu papagalul…

 • marc
  ... a scris la 4 septembrie 2019, 10:42   [#3]

  Din cate-mi dau seama, Dan e foarte ocupat cu multe, multe alte probleme, ca si tine, Francisc! Trebuie sa-l intelegem (si va inteleg). Eu, pe cat posibil, incerc sa va suplinesc. Cum reusesc si cata valoare au “operele” mele, doar voi o puteti spune. Majoritatea zdrobitoare nu ne mai baga-n seama… Motivele, cauzele, poate ca tot voi le stiti. Sau macar, banuiti!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?