Oleg Brega, jurnalist şi activist – Republica Moldova

Oleg Brega jurnalist activist Republica Moldova Oleg Brega, jurnalist şi activist   Republica Moldova

Personajul din imagine se numeşte Oleg Brega, este un jurnalist din Republica Moldova şi în acelaşi timp, activist care luptă cu înverşunare pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor din Republica Moldova.

Am dat peste el, absolut întâmplător, pe Youtube. După vizionarea câtorva filmuleţe realizate de jurnalistul Oleg Brega şi publicate pe Youtube sub marca Curaj TV, mi-am dat seama că am greşit la rândul meu, “punând în aceeaşi oală” toţi moldovenii … Pentru că, în Republica Moldova, există de fapt două ţări şi nu una, două popoare şi nu unul.
Pe de o parte sunt moldovenii prin venele cărora curge sânge rusesc şi sunt ghidaţi de legile nescrise ale ciumei roşii, iar pe de altă parte, într-un număr foarte mic, sunt moldovenii care şi-au studiat istoria şi care au înţeles că, Moldova a fost pământ românesc, rupt din patria mamă, România, de către scursurile comuniste de la răsărit. Este inimaginabil ce au reuşit comuniştii să facă cu oamenii, cum au reuşit să-i transforme în doar câteva decenii…

Oleg Brega, este unul dintre (probabil) foarte puţinii oameni din Republica Moldova (din păcate), care încearcă să lupte cu sistemul mafiot ce a împânzit toate instituţiile de stat din Republica Moldova. Aşa cum ştie el, probabil nu întotdeauna “perfect”, aşa cum poate el, cu mijloacele extrem de puţine care-i sunt la îndemână … Dorinţa de dreptate a acestuia însă, şi mai ales curajul de care dă dovadă, sunt de apreciat!

Căutaţi pe Youtube, filmuleţele publicate de Oleg Brega. Veţi înţelege mult mai bine, ce se întâmplă cu adevărat în Republica Moldova …
Nici la noi (în România) nu e perfect, avem şi noi încă multe probleme de rezolvat, iar dacă e să ne comparăm cu statele civilizate din vestul Europei, atunci trebuie să spun că şi noi suntem departe, foarte departe. Însă, în anul 2016, dacă fac o comparaţie între România şi Republica Moldova … pur şi simplu nu-mi vine să cred, cât de departe suntem de ei!!!
Da, şi la noi a fost la fel, însă au trecut 26 de ani şi … parcă, am mai uitat. Am visat cu ochii deschişi la o ţară democratică, unde drepturile şi libertăţile cetăţeanului sunt respectate şi … într-o destul de mare parte am ajuns să avem aşa ceva. Mă repet: nici la noi nu e perfect, cum zice proverbul – “mai e mult până departe” – însă, când mă uit către Republica Moldova şi văd ce se întâmplă acolo, sincer, mă bucur că sunt cetăţean român şi nu cetăţean moldovean.

Nu sunt jurist, drept urmare nu ştiu cum ar putea fi interpretat – altfel decât “ad litteram” – articolul nr.34 din Constituţia Republicii Moldova, care spune aşa (citez):

Articolul 34
Dreptul la informaţie
(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.
(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.
(3) Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a cetăţenilor sau siguranţa naţională.
(4) Mijloacele de informare publică, de stat sau private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.
(5) Mijloacele de informare publică nu sunt supuse cenzurii.

Sursa: www.parlament.md
Categorie articol [ Vocea poporului ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Oleg Brega, jurnalist şi activist – Republica Moldova”

  • Severus
    ... a scris la 13 iunie 2016, 13:45   [#1]

    Frumos articol.

    Daca Basescu, avand cetatenie de R.Moldova, ar candida si ar ajunge presedinte in Republica Moldova, ar fi o sansa foarte mare de a o unifica cu Romania, sau cel putin ar incerca.
    Ar fi super sa fie Romania din nou intreaga.

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?