Of, bătrâneţea…

om batran old man varsta Of, bătrâneţea...

Cel mai adesea, pe cei ajunși la vârsta senectuții îi vedem singuri și abandonați, tablou (imagine) care ne face să ne cutremurăm la ideea propriei înaintări în vârstă. Ajuns și eu, ca orice om, în asemenea ipostază, nu odată m-am întrebat: de ce oare trebuie să fie bătrânețea (pe care nimeni nu poate s-o evite), un adevărat chin? Această realitate specială a fiecărui trăitor, nu este (măcar parțial) sub controlul nostru?!

Răspunsul, sincer (ca de fiecare dată) va spun, l-am găsit dar nu ușor. După îndelungi și apăsătoare meditații, amintiri și gânduri de tot felul și cu regretul (mereu afișat) că, iată, sunt și eu bătrân (nu chiar “prea”, cum îmi spunea, probabil într-un moment de “sinceritate”, amicul Francisc!) am ajuns la convingerea (împăcarea) că totuși nu sunt singurul în atare situație și că, în fond, asta-i viața! Cu a ei copilărie, cu maturitatea și… bătrânețea.

Dar interesat și veșnic frământat, cu sau fără să vreau, am găsit și alte explicații (răspunsuri). Bunăoară, regretatul Octavian Paler spunea cândva că “bătrânețea începe ca toamna. Cu melancolii, cu umbre care se lungesc, cu reverii și doruru vagi“. E doar o părere, tot a unui vârstnic la acea dată, nu?

Dar care-i părerea celor încă tineri? Mulți dintre aceștia cred, ba sunt și convinși (?!) că ei nu vor îmbătrâni niciodată, că vor rămâne permanent în starea aceasta, de veșnică vigoare, tinerețe! Lucru care generează o totală lipsa de respect și considerație față de bătrâni (așa cum ni se tot spune mereu!) dar și față de ei înșiși, față de propriul corp și propria minte, gândire! Bătrânețea poate fi privită, de ce nu?, și ca vârsta înțelepciunii, nu numai ca perioadă premergătoare morții, când se face bilanțul a ceea ce omul a realizat sau nu.

Totuși, ca o altă (nu întrebare!) destăinuire trebuie să va mai spun că pensionarea este văzută adesea ca punctul terminus al dinamismului social, ceea ce face ca deseori să se vorbească de așa zisa „boală a pensionării“, generată îndeosebi de lipsa de pregătire pentru această, deloc plăcută, perioadă a vieții. O perioadă de toleranță și de împăcare cu lumea, dar și de tristețe, de neputință, când timpul este un dar și-un dușman al idealurilor și al planurilor încă nerealizate.

De asemenea, nu pot să omit și adevărul, mereu confirmat, că-n viața diurnă întâlneşti, întâmplător sau nu, bătrâni… tineri, dar și tineri… bătrâni! Aceasta în funcție (felul) nu numai de cum arăți, ori cum îți-e… loocul (!), ci cum gândeşti, cum vorbeşti și, mai ales, cum te comporți. Fără orice urmă de exagerare sau infatuare (ar fi chiar penibil) și nici măcar cu tendința de a mă considera drept etalon al… tinereții veșnice (cum cred unii mult mai tineri), vă mai spun (inclusiv, unui simpatic coleg de blog) că, din fericire, încă mă includ în prima categorie enunțată ceva mai sus! Iar ca palidă confirmare vă propun acum, după toată această teorie a bătrâneții (care, cum spunea tot un… clasic în plină viaţă şi creaţie, că n-ar interesa pe eventualii cititori) ), să trecem câtuși de puțin și la unele aspecte (amănunte) cu tentă mai optimistă, tonică. Ba chiar umoristică. Și tot din aria vârstei “prea” sau mai puțin bătrână! Altfel fie spus, o prietenescă avertizare adresată în exclusivitate celor ajunși (aflați) la anii de pensie. În fapt, o plăcută și utilă poezie scrisă de Toma Constantinescu, și reprodusă ad-litteram:

Acum, la apogeul vieții
Mă simt mai vrednic și mai cult;
Superbi sunt anii bătrâneții…
Noroc că nu durează mult!… ”

Munceai, iubeai ca un bezmetic,
Focos erai – un armăsar,
Dar, înțelept şi un bun sfetnic
Abia acum eşți, pensionar.

În goană, ca acceleratul
Fugeai, de parcă mâncai jar.
Acum, “goneșți” precum… marfarul,
Încet dar sigur, pensionar.

Nu mai joci fotbal, nu te-aclamă
Nimeni la volei, nici la bar.
Nici bicepșîi nu-ți fac reclamă,
Ci sfatul tău, de pensionar.

Când vezi pe drum o siluetă
Ce-ți pune inima pe jar,
Să nu uiți, taică, de… rețetă,
Că ea te ține… pensionar!

Să nu te supere golanul
Fără maniere, fără har,
Că nu se ştie niciodată
De va ajunge și el pensionar…

Când la ghișee stai la coadă
Şi te jigneşte-un funcționar,
Plecând, urează-i de pe stradă:
Dea Domnul s-ajungi și tu… pensionar!

De-acum, te mână datoria
Pentru cei tineri să fii far,
Cu mintea cea mai de pe urmă.
Eşți înțelept, eşți pensionar.

Ascultă sfatul meu, frățeşte:
Fă-ți tratamentul balnear,
Mănâncă sănătos, citește
Şiii… plimbă-te, drag pensionar!

“Ai grijă să îți iei pastila!”
“Ai grijă să îți pui fular!”
Iar dacă uiți… SĂ NU UIȚI, ÎNSĂ, DE… FERMOAR!

În ce mă privește, mergând pe șirul destainuirilor,… pastilele (nu numai una!) le iau, de nevoie, și cu consecvență;fularul-nu prea, iar fermoar nu folosec, ci (convins conservator) prefer nasturii! Sunt… maisiguri, nu?!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)Categorie articol [ Guest Post, Social ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

14 comentarii la “Of, bătrâneţea…”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 februarie 2019, 13:19   [#1]

  Ești bătrân, prietene Marc. Știi la fel de bine ca mine că viața e trecătoare. „Juniorii” ca mine aleargă de zor ca să te-ajungă din urmă. Fii sigur că te vor ajunge într-o bună zi.

  Bine-ar fi să te ajungă cât mai târziu! Și pentru tine, și pentru ei…

 • marc
  ... a scris la 10 februarie 2019, 13:32   [#2]

  Ma bucura spusele tale,Francisc!Cu precizarea ca,la randu-mi va doresc sa ma ajungeti,dar cat mai tarziu!N-aveti idee cat de mult conteaza anii care tot se adauga si,implicit,sanatatea in general!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 februarie 2019, 13:40   [#3]

  Să nu-mi spui că te-ai supărat, că iar stricăm prietenia!

  Ce zici, vedem meciul Simonei? Am trei pixle pe masă și cred că-mi ajung!

  În caz de victorie mai aduc trei…

 • Marc.
  ... a scris la 10 februarie 2019, 14:50   [#4]

  Ti-am mai spus ca n-am de ce!La tenis numai mă uit.Prefer handbalul:Turinghen-CSM!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 februarie 2019, 15:10   [#5]

  Simona a câștigat cu emoții primul set. Sper să îl câștige și pe al doilea…

  Vezi, Marc, ce chestie? Un minoritar ceh e suporterul unui minoritar aromân în vreme ce țara e condusă de niște „majoritari ”români!

  Revin după meciul Halepovei…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 februarie 2019, 16:05   [#6]

  Pe al doilea l-a pierdut la mare luptă, din păcate. Avem set decisiv! Hai Simona!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 februarie 2019, 16:53   [#7]

  Bravo Simona! Ai câștigat exact când era nevoie.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 februarie 2019, 17:11   [#8]

  Îmi cer scuze că scriu pe-aici păreri ce nu au legătură cu articolul tău, Marc. Sper să înțelegi că sunt suporterul tenisului feminin și al sportului în general. Mai ales atunci când am bere la discreție…

  Și am! Exact cât să-mi ajungă pentru partida de tenis a domnișoarei Buzărnescu.

 • marc
  ... a scris la 10 februarie 2019, 18:06   [#9]

  Sa stii ca la handbal,daca te intereseaza, CSM-ul a castigat in Germania,la Thuringhen(nu stiu daca l-am scris cum trebuie!)cu 7 goluri diferenta si este,matematic,in sferturile Ligii Campionilor,chiar daca mai are de jucat inca 3 meciuri.Iar la tenis,asta sigur o stii,scorul este acum 2-1 pentru noi.Succes,inclusiv la bere!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 februarie 2019, 18:11   [#10]

  Bravo CSM-ului! La tenis nu stăm chiar atât de bine. Buzărnescu a pierdut primul set….

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 februarie 2019, 19:12   [#11]

  Mihaela l-a pierdut și pe al doilea. Ca să vezi ce chestie. Uite-așa sunt obligat să urmăresc și meciul de dublu, dublând și numărul conservelor..

  Fug repede (de parcă pot fugi încet) până la birtul comunal ca să îmi reînnoiesc rezervele. „Bătălia” asta din tenis e foarte interesantă pentru mine. Se bat ai mei cu ai mei… Bine că „bătălia” se decide la dublu, că ce m-aș face dacă Buzărnescu ar fi câștigat?

  Adio bere, frate!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 februarie 2019, 19:30   [#12]

  P.S.: Află că în afară de fotbal și handbal îmi place și tenisul, nene Marc. Uneori mai privesc și la jucătorii de snooker (așa zice dex online).

  Mi-ar place tare mult ca echipa României să bată echipa Cehiei la sportul numit tenis. În seara asta vom afla cine este mai bun…

 • ... a scris la 10 februarie 2019, 22:30   [#13]

  Bătrâneţe: vârsta la care, deşi ştii toate răspunsurile, nu te mai întreabă nimeni nimic…

 • Marc.
  ... a scris la 11 februarie 2019, 8:16   [#14]

  Cat de bine spui,Dane!…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?