Obsesia programărilor, cronicizează suferințele bolnavilor!

medic de familie Obsesia programărilor, cronicizează suferințele bolnavilor!

Pe lângă numeroase alte probleme cu care se confruntă astăzi românul în societatea în care trăim, sistemul medico-sanitar (despre care nu o dată am scris…) adăugă pe zi ce trece alte suferințe! Ele pornesc, părerea mea, fie dintr-o organizare încă defectuasă, fie din ignorarea legilor și a simțului civic, dar și dintr-o tradiție moștenită din ani.
Bunăoară, relația pacient – medic de familie – medic specialist, departe de a fi rezolvată (și aplicată) normal, aduce mai peste tot fel de fel de nemulțumiri care, cum spune și genericul sus scris, agravează suferințele pacienților.

Am amintit cândva de repetatele și nedoritele defecțiuni în privința utilizării normale a cardurilor electronice de sănătate, cât și despre ce se întâmpla prin spitalele de la noi. Acum, încerc să fac referire, în special, la mult discutatele programări care, așa cum sunt, complica și mai mult problema.
Deci, tu, pacient, ești programat să te prezinți (o dată pe lună) la medicul de familie, mai mult… s-o recunoaștem, pentru eliberarea unei rețete compensate. Dacă mai ai și vreo suferință, acuzând o eventuală durere, acesta (adică, medicul) te trimite la medicul specialist. Nici n-ajungi bine (dacă se mai poate vorbi de așa ceva!!) că îți și spune de… programare! Nu te-ntreabă, măcar de curiozitate, ce suferința ai sau ce te doare, ci pur și simplu, cu emfaza caracteristică acestei profesii, te programează. În cel mai fericit caz, peste 3-4 săptămâni!
Un bun amic, cu grave suferințe, mi-a spus chiar că s-a întâmplat s-a aibă, odată, programarea la… peste două luni! Dacă în timpul acesta ai norocul să… mai trăiești, e bine. Dacă nu, știți Dumneavoastră cam ce urmează!!

spaga medic Obsesia programărilor, cronicizează suferințele bolnavilor!

Să fim optimiști și să presupunem că între timp, am rămas totuși terferi, în viață! Revii la specialistul cu pricina, te plângi de durerea ta, eventual te mai consultă și… tot eventual, s-ar putea să primești o rețetă. Cu aceasta, din nou, la medicul de familie, primești și de acolo una (adică, o rețetă), după care, dacă te mai ajuta sănătatea (și așa șubredă), te duci la farmacie. Nu înainte însă de a-ți spune că, pentru data viitoare, trebuie să aduci tot de la medicul specialist, o așa numita “scrisoare medicală de confirmare a afecțiunilor” ce, din nefericire, le ai, pentru că, numai așa poate să-ți mai prescrie și altădată un anume medicament! Aceasta chiar dacă afecțiunea ta este cronică, deci, nevindecabilă de la o lună, la alta!
Ce părere aveți, mai rezistați?! Zău, fără exagerare, mori pe drumuri! Fără… programări!!

În concluzie, ori ești sănătos-tun și te rogi la D-zeu să mai ai încă zile multe, ori n-ai ce-i face, asta-i situația în România. Că din păcate așa este, o dovedește între multe altele și un clasament realizat recent de specialiștii suedezi de la Health Consumer Powehouse, în care se spune, așa cum titrează într-un articol ziarul Adevărul (din 27 ianuarie a.c.) că “sistemul de sănătate românesc nu a primit nota de trecere“.
Și mai grav este, precizează aceeași sursă, că la cea mai importantă categorie, rezultatele tratamentelor, România a obținut 104 puncte din 250, clasându-se pe ultima poziție, alături de Macedonia!
Iar, scrie tot Adevărul “Tratamentele prescrise de medicii români, sunt ca-n Evul Mediu“!!

Așadar, o situație deloc roză, ba chiar rușinoasă într-un clasament european privind eficienta sistemului sanitar românesc, atât de… programat! Exact, ce vă spuneam!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Sanatate / Familie ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Obsesia programărilor, cronicizează suferințele bolnavilor!”

  • ... a scris la 2 martie 2016, 12:52   [#1]

    Atat de programat este, incat nici nu mai exista…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?