Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Paştelui
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Paştelui
Prin semnificaţia şi însemnătatea sa, Sărbătoarea Sfintelor Paşti, este cea mai mărită şi mai solemnă dintre sărbătorile anului. Ea aduce tuturor, întregii omeniri creştine, speranţa mântuirii şi vieţii veşnice, prin sacrificiul lui HRISTOS!
Ca orice mare eveniment creştinesc sărbătorit la noi, la români, Paştele aduce şi de această dată, obiceiuri moştenite din vremuri străvechi, statornicite diferenţiat de la o regiune (zonă a ţării), la alta. Despre toate (sau o parte) dintre acestea, am mai vorbit (scris) şi altădată. Ele sunt (probabil) bine cunoscute şi respectate întocmai. De această dată însă, mă voi referi, succint, doar la Credinţe şi… la superstiţii! Dar iată, ce spun acestea:
– La Înviere este bine să te îmbraci cu o haină nouă, întrucât îmbrăcămintea nouă, ca şi apa, are un rol purificator.
– În ziua de Paşti nu este bine să dormi, pentru că în restul anului vei fi somnoros, viermii vor mânca semănăturile, recolta va fi distrusă şi te va prinde ploaia ori de câte ori vei vrea să lucrezi câmpul.
– Lumânarea de la Înviere trebuie păstrată în casă şi aprinsă în caz de boală, calamităţi naturale sau la supărări.
– În dimineaţa Paştelui e bine să priveşti prima dată, într-o cofă cu apă neîncepută. Se spune că vei avea o vedere bună în restul (tot timpul) anului.
– Se mai spune, că e bine să te speli pe faţă cu apă neîncepută, dintr-o cană nouă, în care ai pus un ou roşu, unul alb, un bănuţ de argint şi un fir de iarbă verde, semne ale sănătăţii, prosperităţii şi sporului în toate.
– În ziua de Paşti, nu se mănâncă oul cu sare. Veţi transpira tot anul.
– Cocoşul sfinţit de Paşti se credea o sursă de belşug, sănătate şi dragoste. În vechime oamenii (credincioşii) aduceau cocoşi la slujba de Înviere, pe motiv că aceluia căruia îi va cânta primul cocoşul în acea noapte, va avea noroc tot anul. Apoi cocoşii erau daţi de pomană săracilor.
– La masa de Paşti e bine să mănânci mai întâi un ou, se crede că acesta aduce sănătate trupului pe parcursul anului, apoi peşte şi pasăre, pentru a fi sprinten ca peştele şi uşor ca pasărea.
– Cu cine ciocneşti ouăle vopsite în ziua de Paşti, te vei întâlni în lumea cealaltă.
– Dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşti şi nu se strică, vei avea noroc tot anul.
– De Paşti se aşează o bucată de fier sub prag, ca o protecţie pentru casă.
– Dacă prima persoană ce-ţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul.
– De Paşti există credinţa că cerurile de deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă.
– Se mai spune de asemenea şi că cei care mor în ziua de Paşti, sunt scutiţi de Judecata divină, sufletele lor ajungând direct în Rai.
– Copiii născuţi de Paşti sunt binecuvântaţi, având o viaţă luminată şi presărată cu de toate cele bune.
Să sperăm că aşa o fi!… Mie nu-mi rămâne acum decât să vă urez o Sărbătoare a Paştelui plină de belşug şi sănătate, voie bună, prosperitate şi noroc!
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)





