Oare ne-am pierdut până și credința?

a D0z Nz E3 Y2 E3 ODNh ZDZj Yj Ay Njli MDE5 YTYz NGMz MGNh Zg thumb Oare ne am pierdut până și credința?

In recentul sau articol (”Dreptul de a sta in casa”) amicul Francisc 1 isi spune parerile sale vis a vis de situatia jalnica in care ne aflam (pandemie, suferinte, restrictii etc) dar care, pentru a o avea si simti pe propria piele, zice el, a fost nevoie de cca trei decenii! L-as completa spunandu-i (spunandu-va) ca nu numai de 30 de ani, ci de peste 75 de ani!! Cca 50 de ani de dictatura comunista si restul de… libertati democratice.

Cum a (sau au) fost si cum sunt, sper c-o stim cu totii. Nu mai este cazu’ sa mai detaliem. Doresc insa sa va spun ca in totata aceasata perioada (mai sus amintita) noi, romanii am cunoscut mai multe necazuri (incercari) care, prin esenta lor ne-au marcat, in fel si chip, viata noastra, a tuturor.

A fost o seceta rar intalnita, urmata in ani de epidemiile de tifos, scarlatina, paralizie infantila si de fel de fel de forme gripale. In ‘977 ne- a lovit cutremurul, urmat la randul sau de evenimentele sangeroase din Decembrie ‘989, Mineriada si de alte convulsii social-politice. Trebuie insa sa recunoastem ca niciodata n-a fost atata panica si nici atmodfera n-a fost atat de incarcata ca acum, cand in aceasta lupta cu virusul -letal (cum i se spune) autoritatile se straduiesc dar nu reusesc sa gaseasca adevarata cale de eredicare. S-a incercat si se incearca, dar nu cu actiuni ferme si la obiect, ci cu o bajbiala alarmanta care in loc sa vindece mai mult sporeste spaima si teroarea psihica ce domina Romania.

Coronavirusul nu poate fi anihilat, dragii mei, doar cu indemnuri crezute panaceu, precum “spalati-va pe mani” sau “respectati distanta” si nici cu masuri restricive repetate si rasrepetate pe toate tv-urile, de la visezi pana si noaptea-n somn! Mai mult, pe micile ecrane apar si divese persoane fie pe post de “guru natiunii”, fie ca renumiti “specialisti” care-ti vorbesc zeci de minute despre tot si despre toate, de nu intelegi nimc util. Ba mai mult, recent o prezentatoare de stiri de la Digi, referindu-se la Covid 19, i-a gasit virusului si o parte cica pozitiva: “de cand cu pandemia, a scazut DRAMATIC (!) numarul accidentelor“! Bravo, doamna! Pai atunci sa mergem mai departe cu virusul si pandemia, pentru a nu mai avea accidente, nu?! Eu va zic sa nu aveti teama intrucat acum, in pandemie, cetățenii nu mai pot ieși din locuințe decât pentru a merge la serviciu sau pentru câteva scopuri precise și declarate în scris, într-un formular completat în prealabil. Iar pentru cei de peste 65 de ani, deci pentru batrani, cum li se spune acum, restricțiile sunt si mai mari…

Din pacate, unele prevederi sunt cam vagi. Starea de urgenta cat si Ordonantele militare (repetate si mediatizate in exces) lasă loc de interpretări și de multe întrebări fără răspuns, rostul acestora trebuie văzut în următorul sens: dacă nu ai un motiv urgent de a ieși din casă, stai acasă. Acum se stie ca dacă ieși totuși din casă, trebuie să ai mereu asupra ta fie adeverința de la serviciu, dacă mergi la muncă, fie un formular (declarație pe proprie răspundere) în care ai completat în prealabil motivul și durata pentru care ai ieșit din casă și unde te duci. Pe cand oare daca avem voie sa dormim pe dreapta sau pe stanga, ori la ce ora avem voie sa ne trezim si cum?! Doamne fereste de un eventual cutremur, ar fi pentru Romania o adevarata catastrofa nationala!

Deocamdata sunt doar câteva situații în care autoritățile îți permit să mai ieși din spaima si deprimare. Fara mult efort ne dăm seama, pe zi ce trece, că viaţa nu mai este si nici nu va mai fi cum a fost, ne dăm seama cît de neputincioşi suntem în fața naturii, a lui Dumnezeu! Ceea ce se intimpla acum pe fața pămintului este rezultatul nepăsării noastre in tot ce Bunul Dumnezeu a putut să ne dea! Ne-am bătut joc de viata noastră, imbolnăvind chiar şi pămintul! Nu întotdeauna eram conştienți de faptul că respiram dar acum cînd lumea bolnavă depinde de un aparat respirator si percepem cît de important este că Bunul Dumnezeu a putut să ni-l dea la toți pe gratis. Eram prea grăbiți, in goană după tot ce este lumesc, dînd prea multă importantă la tot ce poate fi prostesc! Nu aveam timp s-a privim in jurul nostru macar la o floare, la un curs de apa limpede, la un om. N-aveam timp de nimic. Spuneam si inca unii mai spunem ca timpul e de vina, ca-i prea scurt si presant! Credeam că suntem cu toții atotstiutori… bogatul prea bogat, săracul prea sărac. Fiecare îşi trăgea si inca-si trage plapuma sa sa-i fie lui mai cald, cat mai bine! De cîte ori multumim lui Dumnezeu pentru tot ce avem pe acest pămînt ? De cîte ori ne amintim de el ? Prea ne-am depărtat de Creatorul nostru! In loc sa injuram pe x sau y, pe cei ce ne conduc sau ne-au condus, cînd ultima oară am zis în inima noastră : Doamne, las Totul în mîna Ta ?! Acuzam sau motivam totul pe seama preocuparilor diurne, pe faptul ca… “suntem prea obositi, prea uzati“, in fond, pe o zbatere-n gol.

Acum, asa cum spunea si un bun amic, coleg de blog, cand suntem fortati sa stam in casa si, implicit, condamnati la nemunca, parca parem si mai obosiți ca inainte de culcare sa facem doar o simplă si benefica rugăciune. Ne sculăm dimineata, mohorati si deprimati, neincrezatori. Injuram sau ne vaitam unde si cum am ajuns, dar inca continuam sa nu ne dăm seama că numai Dumnezeu a îngăduit să mai trăim macar o zi!

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Social ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Oare ne-am pierdut până și credința?”

 • EU, "cu dreptu' pe de-a dreptu' "
  ... a scris la 9 aprilie 2020, 10:42   [#1]

  Se pare ca stra-Bunul Dumnezeu si-a indreptat privirea si catre tulburatul popor roman, cum sta el asa pe strazi, fie iarna, fie vara, si strigand intr-una “CIUMA rosie” si induiosat de disperarea din racnetele acestuia s-a gandit sa-i dea ce-si doreste, adica COVID19 pe care sa si-l vopseasca in ce culori o vrea, ca pe ouale de Pasti. Dar, vorba lui Basescu, “…ce, a vazut cineva roman multumit…”?

 • JPM
  ... a scris la 9 aprilie 2020, 10:53   [#2]

  Mi-a placut articolul, ca mai toate articolele pe care le scrieti aici pe blog.
  Felicitari!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2020, 8:56   [#3]

  Eu unul nu știu ce să mai cred, Marc. Am impresia că totul e o mare farsă din moment ce unii primesc amendă pe motiv că nu au specificat în declarația pe propria răspundere ora deplasării la cumpărături și alții se calcă în picioare (la propriu) ca să se suie în avioanele spre Germania.

  Nu vreau să-mi imaginez ce s-ar întâmpla dacă, Doamne ferește, ar veni peste noi un cutremur ca cel din 1977… Citind tot felul de comentarii (vreau să fiu elegant în exprimare!) din spațiul virtual, mi-am dat seama că suntem mai dezbinați ca niciodată. Am construit acest „turn Babel” pe care îl numim „democrație” și am ajuns să vorbim fiecare pe limba lui. Părerile pertinente nu mai interesează pe nimeni, nu ne mai auzim unul pe celălalt.

  Suntem luați la pumni, șuturi și alergați de „organe” dacă ieșim pe o stradă pustie în timp ce în piețe și magazine alimentare avem voie cu declarația în buzunar. Periodic guvernul emite încă o „ordonanță militară” ca să ne salveze de îmbolnăvire, președintele ne încurajează zilnic și viața merge mai departe…

  Până când, aceasta-i marea întrebare?

 • marc
  ... a scris la 10 aprilie 2020, 12:25   [#4]

  Eu unu’, zau, nu stiu. Si nici nu cred ca vom sti vreodata de moment ce multi dintre concenatatii nostri se lasa manevrati si pacaliti de oricine si de orice gogorita lansata in presa sau eter! Traim, dragul meu, o perioada extrem de tulbure generata si intretinuta de factori subiectivi cat si obiectivi carora “iubitii nostri conducatotri” ii amplifica mereu cu fel de fel de Ordonante militare (?!) si comunicate televizate din care, daca-i observat, nu lipsesc termeni de genul: dur, fara precedent, nemaipomenite etc. etc. tocmai pentru a te zapaci si infricosa de tot. Folisind la randu-mi un asemenea termen (dur) indraznesc sa-ti spun ca uneori imi vine sa cred ca parca-mi devenit cu totii niste zapaciti!…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?