Oare ce să mai crezi?!…

Manusi chirurgicale nitril nepudrate Oare ce să mai crezi?!...

In timp ce pe la noi informatiile despre pandemia Covid 19, oferite-n flux continu din zori in noapte, sunt tot mai numeroase, alertante si chiar, unele, contradictorii, din alte tari ne sosec vesti ale caror continut sunt de cu totul alta parere! Un prim exemplu: alaturi de “spalati-va pe maini”, purtatul manusilor se numara printre cele mai frecvente informatii, sfaturi si indicatii oferite de autoritati, dar si de specialisti, in ce priveste protejarea de efectele nefaste ale virusului. Dar virusologii germani cat si din alte tari, vin cu totul alta parere! Acestia spun, demonstreaza si avertizeaza ca… “mănușile nu ne protejează împotriva Covid-19, ci dimpotrivă. De fapt, ele pot crește chiar riscul unei infecții, din mai multe motive“.

Avertismentul medicilor germani explica in amanunt ca acest lucru (adica, purtatul manusilor) este cauzat de faptul că materialul mănușilor de unică folosință este de fapt poros și, cu cât le porți mai mult, cu atât este mai ușor pentru agenții patogeni să pătrundă pe presupusa acoperire de protecție. Acesta este unul dintre motivele pentru care personalul medical curăță și dezinfectează cu atenție mâinile după ce a purtat mănuși de unică folosință.

Mănușile de unică folosință nu înlocuiesc în mod expres regulile de igienă, atrag atenția specialiștii, citați de Deutsche Welle. Ei mai vorbesc chiar si de pericolul la care ne expunem atunci când folosim mănușile de protecție. In fapt, o protectie inselatoare. “Mănușile de unică folosință din vinil, latex sau nitril pot da o senzație de mediu steril, dar această senzație de siguranță este foarte înșelătoare. Mulți oameni au grijă să nu-și atingă fața atunci când fac cumpărături cu mănuși de unică folosință – însă uneori fac din greșeală acest lucru, fără să își dea seama. Atenție! : Chiar dacă atingeți telefonul mobil din buzunar cu mănuși de unică folosință, puteți să răspândiți agenții patogeni pe o suprafață mare, fără să observați. Și este irelevant pentru virus dacă intră în corp de la o mână goală sau de la o mănușă de unică folosință care a atins. Dar mănușile de unică folosință nu înlocuiesc în mod expres regulile de igienă”, atrag atenția specialiștii.

Din aceste motive, medicii avertizează nu doar că există acest sentiment înșelător de securitate, dar subliniază și că mănușile de unică folosință pot crește riscul de infecție. Acest lucru se datorează faptului că pielea începe să transpire foarte repede sub mănușile de unică folosință, iar un climat cald și umed este un mediu ideal pentru bacteriile și virusurile de tot felul. “Nu mai purtați mănuși medicale în public! Este un dezastru igienică la scară masivă. ” Acesta este mesajul public al doctorului Marc Hanefeld, pe Twitter și Facebook. “Sub mănuși, bacteriile se înmulțesc fericite în spațiul cald și umed. Iar după ce le scoateți, fără dezinfectare, aveți un canal de scurgere pe mâini. Felicitări! ” spune Hanefeld, medic din Bremervörde, în nordul Germaniei. Și medicul Jens Mathews are o viziune similară. Într-un interviu pentru postul german de radio SWR3, el a descris mănușile de unică folosință drept un „germinator” pentru coronavirus!

Nu doar că nu oferă nici o protecție, spune el, dar este chiar contraproductiv. Într-un timp foarte scurt, o mănușă de unică folosință acumulează mai multe bacterii pe suprafață decât o mână proaspăt spălată, potrivit lui Mathews. “Nu aș recomanda nici măcar purtarea de mănuși de unică folosință în viața de zi cu zi persoanelor care nu au fost tratate medical. Este necesar un anumit nivel de cunoștințe și practică pentru a scoate mănușile de unică folosință astfel încât orice microorganisme aderente să rămână pe mănușă și să nu ajungă pe mâini purtătorii nu-i frământă pe mâini, încheieturi sau mânecile hainelor exterioare când le scoate“, explică și Prof. Dr. Ojan Assadian, președinte al Societății Austriece pentru Igienă într-un interviu acordat revistei de specialitate pflegen-online.
Mănușile te protejează, dar reprezintă și o mare capcană, deoarece crezi că dacă ai mănuși nu te contaminezi. Dacă mănușa este contaminată și pui mâna pe față, te contaminezi. Mănușa te protejează dacă o porți în zone potențial contaminate, iar când ieși din aceste zone, să o scoți, o arunci și te speli bine pe mâini. Daca nu o arunci, devine sursă de contaminare. Ai grijă și unde o arunci, pentru că poți contamina acea zona.

La noi insa, prin supermarketuri, la piață, în viața de zi cu zi oamenii sunt văzuți din ce în ce mai des purtând nu numai măști, ci și mănuși de unică folosință, pentru a se proteja de acest coronavirus infecțios. Asa ca, ce sa mai crezi?!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Sanatate / Familie ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

25 comentarii la “Oare ce să mai crezi?!…”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 aprilie 2020, 21:17   [#1]

  Nu prea contează ce crezi, Marc. Certitudinea e că de la jumătatea lui mai „relaxăm” măsurile de izolare și devenim un popor de mascați cu mănuși de latex pe mâini. Cu mâinile curate, vorba lu’ Sergiu…

  Mai ‘nainte am citit pe un site tot felul de indicații despre cum pot fi refolosite măștile (unii spun că sunt de unică folosință) cele atât de greu de procurat pe piață și era să cad pe spate. Că cică lăsate la soare sau spălate și călcate sunt numa’ bune de pus încă o dată peste gură și nas…

  Asta e, ne descurcăm noi cumva, că românul e descurcăreț!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 aprilie 2020, 21:42   [#2]

  P.S.: Mă gândeam că spitalele patriei (alea lăsate moștenire de „marele cârmaci”) ar trebui să angajeze niște spălătorese și „pigluitorese” ca să „recicleze” (spălând și călcând) toată mizeria adunată în ultimii treizeci de ani… Că de cei patruș’cinci de dinaintea rebeliunii cine naiba își mai aduce aminte?

  Am zis spitale? Iartă-mă! Mă gândeam la instituțiile „democratice” ale României…

 • ... a scris la 25 aprilie 2020, 22:40   [#3]

  Câtă vreme autoritățile folosesc clorul pe post de dezinfectant (inclusiv stradal), și cum clorul este de asemenea folosit de o groază de vreme în diferite situații pentru a distruge bacterii și viruși, mă gândesc că același clor poate distruge și coronavirușii, fie ei și Covid-19.

  Citisem pe undeva pe net că se poate face o soluție din apă și clor în proporție de 1/9 și că este suficient. Hai să fie 2/8 (adică 2 părți de clor și 8 de apă), vorba aceea… “să fim siguri“… că-l lovește pe nemernic drept în “inimă”.

  Drept urmare, mă gândesc că nemernicul de virus n-ar trebui să-i reziste clorului. Făcut un amestec de 1/9 sau 2/8 de clor cu apă, pus masca în soluție și lăsată acolo, “să se simtă bine” Covidu’… Apoi scos masca, limpezit, uscat și aia e.

  Nu-i nimic demonstrat științific de nimeni, doar mă gândesc eu că ar putea fi o soluție. Că altfel, în funcție de activitățile fiecăruia -- evident- ar trebui să ‘”topim” vreo 4~6 măști pe zi pe cap de vită furajată (folosite corect! Măștile, nu vitele!). Înmulțit cu vreo 30 de zile și făcut raport cu salariile din România, dă cu virgulă.
  Nu mai zic dacă aș face calculul la măști FFP2 sau FFP3, care-s vreo 40~60 lei bucata, dacă m-apuc să fac socoteala pentru 30 de zile la astfel de măști… rezultă faliment curat pentru un om de rând.

  Ținând cont de faptul că măștile le importăm din China și trăgând linie la consumul de măști, ajungem la concluzia că muncim pentru chinezi. Adicătelea ăștia, chinezii, au ieșit pe plus din toată afacerea asta… ne-au trântit un virus de toată frumusețea, să ne descurcăm cum el cum ‘om putea, după care ne mai și lasă-n curu’ gol.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 aprilie 2020, 23:04   [#4]

  Nu mă pot abține (a treia bere își cere dreptul la cuvânt): mâine-poimâine reciclăm și hârtia de cur. O punem frumușel la uscat și ne mai ștergem o dată, că e păcat de pădurile țării.

  Cu mănușile de cauciuc „trase” pe degete, desigur…

  Mai contează că ne-a prins virusul ăsta global cu lecția neînvățată? Cum care lecție? Aia în care am refuzat să buchisim ce înseamnă hărnicia, bunul simț și omenia! Ne-am tot amăgit cu ideea că cineva trebuie să ne dea ceva în schimbul unei ștampile trântite pe un buletin de vot, că de-aia avem doar drepturi.

  Las comentariul neterminat fiindcă mi se limbă plimba-n gură. Mai am vreo două pe masă și nu se cade să le las nebăute…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 25 aprilie 2020, 23:32   [#5]

  Omul de rând e oricum în faliment, Dane. „Are” o casă luată pe datorie, „are” o slujbă de care îi pasă, dar nu are garanția că aleșii își duc la bun sfârșit promisiunile.

  Nu pricep de ce îți bați capul cu proporțiile dintre apă și clor, sperând în soluția salvatoare? Băieții ăștia mai deștepți decât noi trebuie măturați de pe scena politică fără nicio remușcare.

  Înjură-mă cât te țin bojocii, dar eu rămân la părerea mea: coronavirusul ăsta atât de mediatizat e doar pretextul pentru reașezarea unei noi orânduiri.

  O destup pe ultima și după ce o golesc mă duc cuminte la somn. Sper să ajung cu bine în patul conjugal…

 • ... a scris la 26 aprilie 2020, 2:23   [#6]

  @Francisc, dă-i înainte… am auzit că și alcoolul e bun în lupta împotriva Covidului. Doar concentrația mai trebuie ajustată… ori tu concentrația o ajustezi prin cantitate?, merge și-așa? :))

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 26 aprilie 2020, 8:49   [#7]

  Alcoolul e bun în orice situație, Dane, nu doar în „lupta” împotriva Covidului. Să nu crezi cumva că atunci când scriu p-aici o fac „nedezinfectat”…

  Berea pentru mine e lichidul perfect pentru a-mi ostoi setea. Apa e bună la duș sau pentru mașinile de spălat, nu pentru uz intern.

  Chestia cu refolosirea măștilor chiar m-a dat pe spate…

  .

  Chestia cu refolosirea măștilor chiar m-a dat pe spate, zău

 • marc
  ... a scris la 26 aprilie 2020, 9:14   [#8]

  Multe dintre cele ce se intampla acum sunt ilogice,de neacceptat.Ca si comentariile pe marginea unui articol care,uneori,se transfrma intr-un dialog ca s-ar putea purta oricand sau separat,fara nici-o legatura(trimitere,referire) la cele inserate in eventualul articol al cuiva.Asta-i doar parerea mea.Voi,dragii mei,procedati cum credeti si doriti,E dreptul vostru,nu?…

 • ... a scris la 26 aprilie 2020, 15:05   [#9]

  @Marc, știu că articolul este despre mănuși și nu despre măști ori alcool, însă există o “legătură” între ele.

  Cât despre mănuși, sunt utile numai pt faptul că te scutesc de la a te dezinfecta foarte des pe mâini. În cazul în care te dezinfectezi foarte des pe mâini poți ajunge la oareșce complicații gen dermatite ori mai știu eu ce, pielea este sensibilă și nu este “proiectată din fabrică” s-o “freci” cu alcool din 15 în 15 minute. Cum zicea mai sus și prietenul nostru Francisc, alcoolul este pentru uz intern :)) Bine, ăla bun, din fructe, nu cel etilic… :))

 • marc
  ... a scris la 26 aprilie 2020, 15:44   [#10]

  Sunt f mulțumit Dane,ca m-ai înțeles asa cum se cuvine!Așadar,o nouă si de necontestat dovada a spiritului tau impaciutorist,loial si civilizat!In ce priveste pasiunile si preferințele bahice ale amicului nostru,Francisc ,deocamdată.ma abțin..

 • marc
  ... a scris la 26 aprilie 2020, 15:47   [#11]

  IMPACIUOTORIST..

 • EU, Tomac Redinciosu'
  ... a scris la 26 aprilie 2020, 23:49   [#12]

  Avand in vedere ca carcalacu’ rezista o saptamana pe masca, dupa cum sustin cei de la Universitatea din Hong Kong, un stoc de 7 masti, cate una pe zi, ar putea sa-ti serveasca fara a le mai spala sau dezinfecta, refolosindu-le din 7 in 7 zile. Glumesc, desigur. Chestia cu manusile in mainile vanzatorilor de la supermarket este o alta prostie, acestea fiind potential suport de transmitere a virusului intre sutele de clienti care trec pe la casele de marcat, clienti care este putin probabil sa aiba vreun contact direct. In fapt, problema e ca pandemia nu creaza aceleasi ingrijorari pentru toata lumea, astfel ca incepand cu cei care, facand o forma grava de pneumonie, se roaga pentru o jumatate de gura de oxigen si pana la Sica mandolina care se roaga pentru alegeri cat mai curand posibil, indivizii simt tot felul de frustrari date de lipsuri mai mult sau mai putin justificate intr-o situatie normala. Pe de alta parte, nu toata lumea sufera la fel de tare, astfel ca nu poti compara inconvenientul unuia care-si pierde un plaman, cu disperarea unei pitipoance care-si rupe o unghie, pentru cea din urma suferinta fiind aproape insuportabila. Pana la urma, tragedia e ca romanii sunt nevoiti sa treaca si prin aceasta grea incercare fara o uniune in simtire si-n gandire, ci in aceeasi stare de dezbinare imbecila intretinuta din ratiuni politice. Asa sa ne-ajute Dumnezeu!

 • marc
  ... a scris la 28 aprilie 2020, 14:29   [#13]

  Într-adevăr,nu stiu ce sa mai cred ca timp de cca 4-5 zile nu se mai publică NIMIC!…Ne poate spune(explica)cineva?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 aprilie 2020, 23:05   [#14]

  Nu e nimic de explicat, Marc, lucrurile sunt clare: cine să mai citească și să comenteze părerile unui jurnalist pensionar și elucubrațiile unui îndrăgostit de bere?

  Azi, în timp ce sărutam gura pixlei, am citit pe alte surse o știre din Banat. Îmi dau repede cu părerea până nu mă „înec” în valurile de spumă.

  Ca să nu mai zică unii că Banatul nu mai e „fruncea”, iată o întâmplare devenită știre de top: o vânzătoare într-un magazin de cartier din Oțelu Roșu (pe vremuri se numea Ferdinandsberg, da‘ asta e o istorie uitată!) a fost amendată cu 2000 de lei pe motiv că se afla în spatele pultului fără adeverință.

  Cine credeți că a amendat-o? Un „Garcea” comunitar cu „pulanul” atârnat de centură… Uite-așa am ajuns la mâna unora ce în vremuri normale frecau belingărul într-o cușetă de paznic.

  Nu mai e de ajuns să ne închidem în case, trebuie să ne „blindăm” cu adeverințe și declarații pe propria piele chiar și atunci când trudim pita cea de toate zilele, că nu se știe niciodată când vine organu‘ să ne întrebe de sănătate…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 29 aprilie 2020, 23:39   [#15]

  Să fie solidaritate, să fie unire-n cuget și-n simțiri, să fie pace în lume! Nu prea contează că propovăduitorii socialismului nu mai știu pe unde să-și ascundă averile, important e să „salvăm” economia.

  Cum s-o spun ca să fiu înțeles? Dăm la toată lumea, că sacul bugetar nu are fund. În caz de urgență facem un împrumut ca să nu se supere trântorii…

  Pe visătorii ca mine, ce încă mai cred că munca aduce bunăstare, îi sfătuiesc să se „reorienteze”. Nu culesul sparanghelului și spălatul farfuriilor aduc „succesul” în viață, ci vorba dulce. Promisiunile, cum s-ar spune.

  Ni se cere să fim solidari. Cu cine, stimați tovarăși? Dați-mi voie să fiu solitar…

 • marc
  ... a scris la 30 aprilie 2020, 7:26   [#16]

  Toate acestea scrise de tine nu puteau face subiectul unor eventuale articole?Nu erau poate mai citite si eventual comentate?!De ce n-o putem face,nu stiu!Stiu doar ca de vreo 5 zile Blogul e inchis!Sa fie oare tot pandemia de vina?!Am mai intrebat si m-am mirat ,dar nimeni nu mă băgat în seamă!Poate doar prin alte…destinații!!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 aprilie 2020, 11:11   [#17]

  Cu ce e mai prejos un comentariu în fața unui „eventual articol”, Marcele? Când am ceva de spus o spun, chiar dacă nu mă aude nimeni.

  Închis sau deschis, blogul lui Dan e un loc în care îți poți rosti păsurile fără frica de a fi înjurat. Ne „spovedim” împreună de-atâția ani pe aici și nu se cade să ne supărăm pe gazdă, prietene (sau amice, mai ții minte controversa noastră pe această temă?)

  Totuși, cred că Dan ar trebui să fie mai activ în casa lui. În ultima vreme ne-a cam lăsat să ne facem de cap…

 • marc
  ... a scris la 30 aprilie 2020, 12:27   [#18]

  Asta am spus-o si o spun si eu.Mai spun ca totusi articolele(daca-s articole!)atrag mai mult atentia (sau neatentia)eventualilor cititori,decat anemicile noastre comentarii.E doar o parere.Buna sau rea,dar imi apartine.In ce priveste ,,Blogul lui Dan”,gazda noastra,om de incredere si de buna cuviinta,parerile mele coincid intrutotul cu ale tale.M-am legat f mult de acest blog,de voi,de ,,prostiile”sau ,,valorile”ce le scriem,de tot ce inseamna colaborarea …tovaraseasca a celor 3 combatanti!Eu cel putin n-am nevoie si nici nu umblu dupa publicitate.Ar fi un total non sens,chiar daca in ani,candva, prin secolul trecut a fost si chiar din plin.Dar vorba olteanului…moldovean-muntean(!)-fuse si se duse!Apropo de fuse:p oate ca totusi Dan,amicul nostru,se va intoarce de unde e sau a fost si va fi,din nou,gazda noastra cea de toate zilele! Hai,Dane, vin-o ca esti asteptat!..

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 aprilie 2020, 13:25   [#19]

  Aș minți dacă aș spune că nu mi-am propus să atrag atenția asupra părerilor mele, Marcele. Oricăruia dintre noi îi place să fie luat în seamă, oricâte non-sensuri am rosti…

  Eu mă „antrenez” (fac repetiții, adică) pentru sărbătoarea muncii de mâine.

 • marc
  ... a scris la 30 aprilie 2020, 16:40   [#20]

  A ne muncii! Pai ce,in Romania se si munceste?!Nu pea am auzit si nici n-am vazut!..

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 aprilie 2020, 17:24   [#21]

  Se mai și muncește în România, Marc. Nu prea mult, că nu ne dă voie guvernu’!

  Doctorii sunt în tranșee, în linia întâi cum s-ar spune…

  Jandarmii și polițiștii nu au avut niciodată mai multă treabă decât au acum. Abia prididesc să scrie procesele-verbale de amendare a cetățenilor iresponsabili care ies pe stradă fără declarația pe propria răspundere.

  Dascălii, săracii de ei, sunt obligați să lucreze online, că nu trebuie să „înghețăm” anul școlar.

  Parlamentarii votează prin skype ca nu cumva să se molipsească și ei.

  Aleșii locali își văd de treabă și sparg într-o veselie banii alocați prin mărețul program PNDL.

  Angajații din mediul privat (niște trântori, domnule!) stau acasă și așteaptă ca hapsânul de patron să-i cheme la treabă…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 30 aprilie 2020, 17:27   [#22]

  Ce să mai zic, Marcele? Faină treabă…

 • EU, Tomac Redinciosu'
  ... a scris la 2 mai 2020, 22:29   [#23]

  Treaba-i “făină”, praf, pulbere fină! Truditorii pe simbrie sunt totuna si doar in mintile unora dintre ei sa fie vreo “distinctie” atunci cand, in “exercitarea atributiilor de serviciu”, isi trateaza semenii “de sus”. Mai ales acum nu e momentul ca romanii sa-si vada adversari acolo unde nu e cazul. Deopotriva angajatii de la stat si cei “din privat”, isi iau lefurile tot din buzunarul si cazna romanilor in ansamblul lor, iar pe langa ei “isi fac parte si smecherii” sub diverse forme denumite generic “profit”! Ce sa ma… easy C…!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 mai 2020, 21:49   [#24]

  Angajații de la stat și cei din privat nu își „iau lefurile” din același buzunar, domnule Tomac Redinciosu’. Unii muncesc ca să umple buzunaru’, alții îl golesc fără remușcări.

  Avem un „aparat” de stat în care toți trântorii se cred de neînlocuit. Iertată-mi fie părerea, da’ eu încă mai cred că o mare parte dintre „bugetivori” trebuie trimisă la păscut pe pășunea fragedă a „democrației”, că iarbă e destulă pentru toți…

 • EU, Tomac Redinciosu'
  ... a scris la 5 mai 2020, 1:01   [#25]

  Domnule Francisc, “buzunarul natiunii” este unul singur si se numeste “economie nationala”, volumul valoric al acestuia fiind exprimat prin PIB. In principiu, “cheltuielile publice” sunt limitate la nivel de necesitate, fata de “consumul privat” care, fiind afectat de diverse strategii de marketing, depaseste acest nivel. In fine, EU am spus ca “salariatii”, adica cei care-si vand forta de munca, formeaza o categorie comuna, astfel ca femeia de serviciu care matura prin vreo dugheana privata nu trebuie s-o dusmaneasca pe cea care matura holurile vreunei scoli, pe motiv “ca-i bugetara”, de pilda! Sa-i vezi pe bugetari ca pe niste paraziti in spinarea societatii, inseamna sa admiti ca si sectorul privat traieste tot pe spinarea societatii, ori o astfel de interpretare este clar rezultata in urma unei viziuni limitate. Si sectorul public, si cel privat “vand”(!) produse si/sau servicii societatii, primul “vanzand” servicii comunitare, cel din urma produse si servicii individuale. Asta e!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?