Oameni noi?!

CmUsXMR Oameni noi?!

Noul An, 2020, în orice formă e rostit, rămâne anul pe care toată lumea îl privește cu acea teamă de schimbare amestecată cu speranța că shift-ul va fi către ceva mai bun, poate chiar miraculos.

În ultimul deceniu, 2020 a fost mereu previzionat ca fiind anul în care se vor fi desăvârșit schimbările profunde: inteligența artificială a preluat deja multe dintre joburi, omul a cucerit mai mult din univers, ecologia este o industrie informatizată și este un control aproape farmaceutic asupra emisiilor de dioxid de carbon. Utopii la fiecare pas, putem spune azi când realitatea este foarte departe: anul va fi probabil unul de recesiune economică globală și, cu siguranță, unul în care se poate defini schimbarea invocată și mult visată.

La nivel politic este deja un trend setat în ultimii ani către oamenii care nu sunt văzuți ca făcând parte din sistemul clasic al partidelor vechi. Ironia face că, potrivit principiului „cine nu-și cunoaște istoria este sortit să o repete“, generațiile tinere să caute azi „omul perfect“ cu fervoarea exploratorilor care au descoperit Americile. În aceste vremuri în care millennials sunt cei care preiau conducerea lumii, devine definitoriu felul lor de a tria oamenii: dacă are un element de moralitate îndoielnică atunci nu poate fi model în nimic chiar dacă e un geniu al fizicii sau pur și simplu nici nu mă interesează să ascult ce are de spus.

Odată înțeles acest mod de selecție putem analiza mult mai ușor derapajele care macină relațiile interumane și nivelul de ură care domină global, inclusiv societatea noastră. În esență, se caută obsedant „omul de tip nou“, fără pată, fără erori și fără tinichele de coadă. Oare l-am găsit? Cunoașteți vreo unul chiar-i de… “tip nou”!?

Poate doar, dintre cei vechi, dintre foștii sau urmași de-ai lor! În cele nouă guverne care s-au tot perindat la conducerea tării, arătați-mi măcar unu’ dintre demnitari care să nu aibă câte 2-3 mașini bengoase, jde apartamente și “căși” cu etaj, conturi babane prin fel de fel de bancj și alte dovezi ale “priceperii și competenței”!

Pentru o mai completă documentare, vă sugerez să procurați cartea lui Radu Paraschivescu “ORICE OM ÎI ESTE TEAMĂ” (un partid, doi ani și trei premieri). În filele cărți o să întâlnit multe exemple de “oameni noi”, dintre cei vechi, rămași pentru posteritate ca dovezi peremptorii ale “Epocii de aur”!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)


Categorie articol [ Guest Post, Literatura ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

Un comentariu la “Oameni noi?!”

  • EU, Meta Forist
    ... a scris la 10 ianuarie 2020, 22:19   [#1]

    Stimulat de interviul de mai sus, mi-a venit in minte zicatoarea inedita, “hai sa radem de prosti, ca prostii(!)”, amintindu-mi totodata si bancul in care un turist strain, cerandu-le unor ciobani informatii in mai multe limbi si plecand fara vreun raspuns, constituia subiectul de amuzament al celor din urma care-si spuneau, “- ai vazut cate limbi vorbea ala(?); -- da, si la ce i-a ajutat(?)”. Vorba latinilor, “Risus in ore stultorum abundat”. Pasind peste “indigentul”(sic!) moderator si trecand direct la “(dist)insul culegator de perle”(sic!), observ ca preocuparea exagerata a acestuia de a purta masca eruditiei il duce in zona ridicolului atunci cand foloseste “luxuriant” in loc de “abundent” si cand nu se refera la vegetatie, sau “survolarea punctului 8″ cu intelesul de “trecut peste el, sarit, ignorarat” (figurativ, survolul semnificand o privire de sus, de ansamblu a unui subiect, nu ignorarea lui). De asemenea, pretinsul doct manifesta evidente dificultati de exprimare in ceea ce vrea sa comunice, utilizand lozinci de genul, “Romania a facut uriasi pasi inapoi”, lasandu-ne sa-ntelegem ca “de la punctul lasat de Ceausescu, ar fi regresul”, iar cand incearca sa insereze si constructii proprii, dezastrul devine “cosmic”(sic!), spunand ca premierului Dancila se incerca sa i se fabrice o “imagine aproape boreala”, facand evident confuzie intre aureola si aurora, “imagine aureolata” insemnand “imagine glorificata”, pe cand “aurora” semnifica neclaritate, amestec difuz de culori, lumina difuza la rasaritul soarelui, cat despre “boreala” probabil nici nu stie ca acest termen se refera “emisfera nordica”, asa cum “australa” inseamna “sudica”. Tot respectul pentru dumneavoastra domnule Marc, insa faptul de a va sprijini propriile expuneri pe ingaimarile unor insi care nu stiu ce vorbesc si nici nu stiu ce vor sa spuna apare ca fiind superflua, pentru mine spusele dumneavoastra fiind suficient de valoroase pentru a le lua in discutie, spre deosebire de ale celui pe care l-ati luat chezas, chiar daca ale lui sunt legate intre niste coperti. Inima buna!

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?