O mare dezamăgire sau (încă) o dovadă de neputință?!

adaNC3S O mare dezamăgire sau (încă) o dovadă de neputință?!

Ca orice-n viață, iată că a trecut și mult așteptata zi a dezbaterii și votării moțiunii de cenzură! Un eveniment major în viața social-politică a României în care PNL și USR erau obligate de votul din 26 mai să depună moțiunea, deoarece votul covârsitor împotriva PSD-ului cerea căderea Guvernului. Însa partidele de opoziție au mai crescut, s-au mai fript cu ciorba guvernării tehnocrate și au înteles să nu se arunce ca fata mare la măritat. N-au dorit să intre la guvernare, știind că vor fi în permanență sabotate de un Parlament majoritar PSD-ALDE. Nu poți să guvernezi când ai frâna de mână trasă în totalitate. Nu poți să vii să plătești nota după ce 3 ani de zile PSD a ținut-o într-un festival al populismului iresponsabil. Opoziția nici nu s-a întrebuintat foarte mult la moțiune. De asta scopul lor nedeclarat a fost să facă o figură frumoasă și să piardă decent, ca băieții de la fotbal sau din alte sporturi. Din acest punct de vedere, oricât de cinic ar suna, PNL și USR au câstigat marțea trecută reușind să mai țină în viață cel mai incompetent Guvern din ultimii 30 de ani: dacă miza lor este dezintegrarea PSD și accederea legitimă la guvernare (adică Guvern+Parlament), jocul nu era pentru marți, ci pentru 2020. Faptul că au reușit să convingă PMP, ProRomânia cât și UDMR să vină alături în acest proiect punctual, da o nouă perspectiva capacității de negociere a partidelor din opoziție.

Între timp, doamna Dăncilă (îmbracată mai toată în alb, precum… Albă ca zăpada!) ) se felicita de zor cu ai săi colegi pentru succes. Se pupă cu domnul Ciolacu, actualul șef al Camerei deputaților, și cu domnul Tăriceanu, șeful, tot actual, al Senatului. Niciunul nu pare însă conștient de noua realitate socială, politică, electorală în care se află. PSD avea de ales între dezintegrarea rapidă și dezintegrarea lentă: votul din 26 mai a.c., este de fapt, cred eu, începutul sfârsitului pentru partidul-stat. Cu cât Viorica Dăncilă, Șerban Nicolae, Florin Iordache – și toți ceilalți “gânditori” școliți de onor Dragnea – vor vorbi mai mult în numele PSD, cu atât vor scădea mai mult în preferințele electoratului.
Ca un alt mic dar, paradoxal, mare amănunt, deloc de neglijat, e și fapul că doamna Dăncilă a uitat totuși să citească la acele dezbateri din pomelnicul de “realizări” și că România actuală are cea mai mare inflație din UE pentru a cincea luna la rând! Este, cum spuneam, doar o mică scăpare, dintre multe altele. Ascultând-o pe doamna șefă a Executivului cum mărșăluiește triumfalist printre cifre și cuvinte (ca în campania electorală), nu poți să ai niciun moment siguranța că dumneaei întelege ce citește de pe foaie, și nici că ar întelege situația gravă în care se gasete acum economia României.

“Teleghidată” până mai deunăzi de Liviu Dragnea, doamna Viorica s-a trezit singură în “cabina piloților” și apasă pe fel de fel de manete și butoane, așa, la întâmplare. Gestionează un buget pe care nici măcar nu-l cunoaște, la realizarea căruia n-a fost invitată, și execută în orb un program de guvernare ai cărui părinți (Dragnea-Vâlcov) au dispărut, forțat, din peisaj. Pentru viitoarea guvernare, e bine că moțiunea a picat și Guvernul Dăncilă a rămas. Nimic nu lucrează mai bine pentru destructurarea PSD decât incompetența PSD-ului, nu?
Dar pentru integritatea fizică, și nu numai, a “pasagerilor” (citiți: cetățenilor) din “aeronavă” (țară) sigur că ar fi fost bine ca moțiunea să treacă și Guvernul Dăncilă să pice. Se vede însă treaba că vom mai sta înca un an cu acest Guvern? Oare vom mai rezista, îl mai suportăm?

Părerile sunt împărțite, dar și diferite. Iată doar câteva, scrise și publicate pe atrăgătoarea platforma “Republica”, acolo unde și dl. Florin Negritoiu, autor fondator, oferă cititorilor un interesant articol. Iată doar câteva opinii:

Ușor, ușor ne dăm seama de ce poporul ăsta a fost condus atâția ani de PSD, pentru că opoziția nu a știut niciodată să fie unită, nici măcar Convenția Democrată care a dispărut ca prin farmec după alegeri. O mare dezamăgire comportamentul opoziției de acum si se pare că victoria de la europarlamentare a fost mai mult o piatră de moară decât o victorie. Ieri, marți, Ioana Ene Dogioiu se certa cu unul de la PNL care mințea de rupea și dădea vina pe USR pentru moțiune. Este uluitor cum într-un timp așa scurt se alege praful de victoria din alegeri, parcă au intrat demonii în ei, pur și simplu a ieșit la suprafață toată mizeria politică posibilă, se ceartă între ei mai rău decât dacă ar fi pierdut alegerile. Oare oamenii ăștia își dau seama că noi votanții așteptăm altceva de la ei?” (Dan);

Ipocrizia este la ea acasă. Tot “programul” politic al opoziției din campania electorală pentru europarlamentare s-a axat pe “targetarea” sursei unice a răului în PSDragnea și promisiunea că în “secunda 2″ după câștigarea europarlamentarelor vor trimite acasă guvernarea toxică PSD-ALDE. Vazându-se subit în fața faptului împlinit (chiar au obținut procente mai mari decât s-au așteptat ) “secunda 2″ se dilată ca o zi de post, sau ca timpul în aproprierea unei găuri negre, rezultatul referendumului este “aruncat” la coșul pactului prezidențial, iar eșecul moțiunii de cenzură este prezentat drept un real succes, motivând prin faptul că recentele alegeri au fost pentru parlamentul european nu pentru cel din România.” (Voicu Nicolae);

Au lăsat timp PSD să-și convingă alegătorii că trebuie să-i voteze din nou. Vor face restructurare guvernamentală, vor reduce ministerele și posturile, vor arăta cât sunt de responsabili. Pe de altă parte, discursul urii era al lui iar apoi îndreptat împotriva lui Dragnea. Dragnea a dispărut, ei se leapădă acum de el, deci… În plus se vor concentra mai bine pe adversari, nu se vor mai baza exclusiv pe recunoștința maselor și pe justiție, că n-a mers. Pe de altă parte electoratul USR nu e format din proști. Jocul de glezne cu schimbarea PSD (pentru asta au primit voturile) și în plus palma dată de nesimțitul ăla care pierdea avionul vor fi taxate. Eu zic că să-și pună în ramă PNL rezultatul de la alegerile astea. Nu cred că se va repeta. Iar despre USR…” (Cristian Dogar);

Atunci, la dezbateri și votare, sala Parlamentului s-a transformat spontan într-un adevărat… teren de lupta politică dintre PUTERE și OPOZIȚIE! O dispută aprigă, în stil dâmbovițean, cu acuze și înjurături reciproce, asezonate chiar și cu vorbe “mai de duh”, unele parcă inspirate din… folclorul galeriilor de la fotbalul nostru, cel de toate zilele.
Păi nu? Se știe doar prea bine, că la noi, mai tot romanul se pricepe acum, atât la fotbal, dar și la politică!… În rest, Dumnezeu cu mila!Văzând poza de mai jos mi-am adus aminte de o carte:
Sărută mâna pe care n-o poți mușca” (Ada)

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Politica, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “O mare dezamăgire sau (încă) o dovadă de neputință?!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 23 iunie 2019, 8:47   [#1]

  Cum Dumnezeu se face că de la o vreme prietenul meu virtual Marcel scrie din ce în ce mai bine, Dane? Și, la 80+ se mai și pricepe să posteze tot felul de filmulețe…

  Iartă-mă că-ți pun la îndoială identitatea, nene Marc, da’ am impresia că dialoghez cu cineva care ți-a luat locul.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 23 iunie 2019, 11:15   [#2]

  Până nu vom pricepe că locul actualei majorități parlamentare e pe fărașul istoriei, nu prea e nimic de făcut. Ce folos că Dragnea a devenit „mititel” când în urma lui a rămas o armată de lingăi?

  Săru’-mâna, tanti Dăncilă, că tare drag ne e de dumneata!…

  Am mai scris și în alte comentarii că alegerile prezidențiale nu rezolvă problema. Singura soluție e votul masiv la alegerile parlamentare. Dacă „poporul” vrea PSD, social-democrație să aibă! Că tare fain e să fim „reprezentați” de indivizi precum Meleșcanu, Rădulescu, Iordache, ăla chelu’ de îi tot uit numele și toată liota lor de slugi. Adică niște social-democrați pur-sânge…

  Cum lupa (încercați anagramarea) mea acceptăm un guvern atât de „competent” pe motiv că așa e „democratic”? Încă nu ne-am prins că tovarășii rămân tovarăși în vecii vecilor amin!

  N-am ochi să-i văd pe ăștia ce se tot bat în piept cu tot felul de programe de guvernare ce „garantează” vrabia din mână…

 • ... a scris la 23 iunie 2019, 12:17   [#3]

  @Francisc, e doar o chestiune de exercițiu. Cu cât “exersezi” mai mult exprimarea prin scris, cu atât ajungi să o faci mai bine. E la fel ca la o limbă străină, cu cât o vorbești mai mult cu atât o vorbești mai bine. E valabil și invers: cu cât o vorbești mai puțin începi să o uiți (e și cazul meu, în ultimele vreo 2 decenii nu am mai avut cu cine să vorbesc una dintre limbile cunoscute și am ajuns că trebuie să stau să mă gândesc ce vreau să spun și să-mi alcătuiesc dinainte fraza în minte, când înainte “gândeam” în limba respectivă și mă exprimam natural și cursiv…)

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 23 iunie 2019, 13:23   [#4]

  E în regulă, am priceput. Prietenul Marc s-a perfecționat exersând…

  (Îmi cer scuze că m-am îndoit de identitatea ta, Marcele!)

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?