O istorie din… adâncurile trecutului!

DG9GSYj O istorie din... adâncurile trecutului!

Anina înseamnă acasă încă pentru mulți oameni și e multă melancolie în vocile lor

La cca 200 de ani de la prima atestare documentară, orașul Anina, din Caras-Severin, dezvoltat în jurul exploatării de huilă mai numără acum puțin peste 9.000 de locuitori. Închiderea minelor a însemnat mii de șomeri. Unii au rămas în Anina, dar cei mai mulți au plecat în alte orașe sau în străinătate. Mai ales tinerii. Dar tot tinerii spun povestea orașului în care s-a construit prima cale ferată de pe teritoriul actual al României (Oravița-Anina) și primul lac artificial din România, Lacul Buhui. În 2018, Asociația Bloc Zero în parteneriat cu One World Romania și Mina de Idei Anina au organizat un atelier de documentare creativă la Anina. La el au participat 18 elevi din toată țară, alături de profesioniști din domenii precum regie, antropologie și imagine. Împreună au documentat realitatea orașului post-industrial, au stat de vorbă cu oamenii care încă mai locuiesc acolo și au încercat să le afle poveștile.

În cele din urmă, acestea au luat forma unei cărți de bandă desenată: “Din subteran la suprafață. Istoria unui oraș post-industrial“. Cu firasca nostalgie imi reamintesc de acest orasel. În comunism, prin anii ‘970-80, aici, la Anina, s-a încercat construirea unei termocentrale unde să fie arsă piatră din zonă pentru a se produce energie electrică. Rezultatul a fost, însă, un eșec în valoare de 1 miliard de dolari.

In acea perioada presa scrisa cat si noi, cei din audio-vizual, eram obligati sa mediatizam viitoarea noua ctitorie a socialismului a tot biruitor, prezentand-o ca ooua dovada “a grijii cu care Partidul, personal tov N. Ceausescu, o manifesta fata de om si binele lui“! Dar cum se stie “grija” a fost… atat de mare incat odată cu primele deversări de cenușă fierbinte rezultată în urma încălzirii, subsolul orașului a luat foc!… În 2006, una dintre cele mai adânci mine de cărbune din Europa era închisă definitiv ca urmare a unui accident în care au murit șapte persoane. Este vorba de mina de la Anina, unde din 1773 se exploata huilă…

Acum orasul e un loc în care chiar stai în fața oamenilor care au fost, vrând- nevrând, influențați semnificativ de niște decizii luate de la centru și lăsați fără nicio perspectivă. E greu să trăiești într-un loc în care nu-ți găsești de muncă, în care spitalul este închis, viața culturală aproape inexistentă. Oamenii locului acceptă situația și o înfruntă cum pot ei mai bine. Cartea „Din subteran la suprafață” prezintă istoria unui oraș minier chinuit de viziuni comuniste nerealiste și de o tranziție post-decembristă care l-a lăsat fără surse de venit și aproape pustiu. Cartea nu este o analiză profundă a locului, dar te conduce prin el așa cum poți să vezi orice alt oraș dacă deschizi ochii și ești curios. Este, se poate spune, un exercițiu de empatie și contextualizare față de realitatea comunității divizată în pensionari, șomeri și puțini tineri, o realitatea care există în toate satele și orașele României.

Cartierul Orașul Nou, cu blocurile parasite, face parte dintr-o localitate, candva amplu mediatizata si care, încă supraviețuiește. Anina înseamnă acasă încă pentru mulți oameni ce trăiesc acolo, chiar și așa dură cum este viața într-un oraș post-industrial. Ce se poate vizita/vedea în Anina de azi? Încă de la intrare, bărbații joacă șah pe marginea drumului, copiii stau la coadă la alimentară, alții se plimbă cu bicicleta, o bătrânică udă florile de pe balcon, alta scutură un covor roșu, o femeie fumează o țigară și vorbește cu vecina. Cu cât avansezi pe alee, cu atât mai multe sunete vin din curțile lor cu animale, cu atât mai repede ajungi la peisajul plin de păduri și munții care se așază pe straturi. Aici sunt câteva blocuri de ciment în care natura crește. PressOne a stat de vorbă cu creatorii cărții de bandă desenată, Petra Dobruska (antropolog), Dalesia Cozorici (scenaristă și participantă la atelierul de documentare), și Octavian Curoșu (ilustrator din Chișinău) și a aflat intraga poveste.

Am păstrat tonul cărții ca fiind unul deschis mai multor categorii de vârste și nu ne-am concentrat pe o atitudine moralizatoare. Desigur, cartea se poate citi în multe feluri și are multe nuanțe, dar, pe lângă ele, pentru noi e important să transmitem o stare care celebrează lucrurile frumoase care există în locuitori, dar prezintă și evoluția istorică.” – spune Dalesia Cozorici, care recomanda oricui merge acolo să petreacă pur și simplu timp prin Anina, să se plimbe fără un scop anume, se mănânce pizza minerului și să ajungă și în natură, care e absolut minunată. La Anina se pot face traseele turistice industriale, iar pasionații de istorie pot să meargă în fiecare zi cu trenulețul pe ruta Oravița – Anina și retur.

26 768×513 O istorie din... adâncurile trecutului!

Ar mai fi și cascada Bigăr, la vreo 15 kilometri de localitate precum si alte asemenea obiective de mare atractie. Ce bine i-ar fi prins dacă vreun investitor s-ar fi gândit, de pildă, să facă aici, în Munții Carașului. extracție masivă de gaze de șist. Cu siguranță, în cel mai scurt timp, s-ar fi găsit și-un grup organizat care să salveze Anina din ce-a mai rămas! Mai presus de toate, a ramas totusi ceva: Libertatea…

(o sursa: Press One-Laura Popa; foto: Raul Ștef)

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Istorie, Social ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

35 comentarii la “O istorie din… adâncurile trecutului!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 aprilie 2021, 16:33   [#1]

  Pentru construirea termocentralei de la Crivina (ce trebuia să funcționeze cu „șisturi bituminoase”) Ceaușescu a „ras” la propriu un deal. Bine că a venit „revoluția”, că Banatul de munte devenea câmpie. Tot binele-i spre rău: acum Banatul cărășenilor e un deșert. Cu greu mai găsești un paur autentic care își vede de treaba lui. Peste tot vezi doar doar „personaje” care te lămuresc cât de prost ești dacă nu-i votezi…

  Ánina (am pus accentul) e în prezent un „orășel” aflat în moarte clinică, la fel ca multe alte localități miniere din zonă. Moldova Nouă e cel mai potrivit exemplu…

  Să ne fie de bine!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 aprilie 2021, 16:39   [#2]

  E clară treaba, nene Dan: cât îmi dai să tac din gură?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 aprilie 2021, 16:46   [#3]

  Tăcere…

  Pentru unii e plăcere,
  Pentru alții e durere
  Să își tragă un fermoar
  Peste berea din pahar…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 aprilie 2021, 16:57   [#4]

  Lichelism

  Liiceanu Gabriel
  A făcut cândva-un apel
  Adresat unor lichele…
  Cum să nu credem în ele?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 aprilie 2021, 17:12   [#5]

  Îmi mai stăteau în vârful peniței niște rime, dar mă dau bătut. De ce să mai scriu dacă nu sunt cititori?

  Renunț la „bătălie”…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 5 aprilie 2021, 19:00   [#6]

  De mâine tac. E mai bine așa. Până duminica viitoare nu vă așteptați la comentarii udate cu bere….

  Aveți (în sfârșit) ocazia de a spune ce credeți.

 • ... a scris la 6 aprilie 2021, 20:54   [#7]

  Nu-ți dau nic, nene Francisc, zi d’acolo că bine zici… :))

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 aprilie 2021, 17:35   [#8]

  Mulțam pentru oferta de nerefuzat, Dane! Am promis (așa se întâmplă când faci promisiuni fără acoperire) că tac până duminică, da’ tăcerea nu face parte din „calitățile” cu care m-au înzestrat ursitoarele. Mie-mi place slobozeala cuvântului, nu tăcerea…

  De trei zile-ncoace
  Gura mea tot tace…
  Puteai și tălică
  Să dai o berică!

  Cu mulți ani în urmă (uite că nu-mi mai amintesc prea exact numărul lor!) credeam că am nimerit „berăria virtuală” de care aveam nevoie, dar m-am înșelat. Ce bine să „zic d’-acolo” dacă nimeni nu-și ciocnește halba cu mine?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 aprilie 2021, 17:59   [#9]

  Facebook…

  Nu vreau și nici nu mă duc
  Să îmi fac cont pe „feisbuc”
  Și-uite-așa apuc să țuc
  Halba singur ca un cuc…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 aprilie 2021, 19:15   [#10]

  Mai interesează pe cineva meciul Dintre Astra și UTA? Ambele echipe aveau (la un moment dat) șanse la play-off, dar nu au reușit să câștige când trebuia și uite-așa jocul dintre ele rămâne fără miză.

  FC Botoșani, Academica Clinceni și Chindia Târgoviște bat la poarta primelor șase locuri din clasament. Pentru moldoveni și ilfoveni lucrurile sunt simple: câștigă meciul și treaba e rezolvată. Pentru târgovișteni e mai complicat. Chiar dacă îi înving pe argeșeni (ceea ce e greu de crezut, dar nicidecum imposibil) au de așteptat rezultatele concurenților.

  Mă aștept ca Dinamo să-i bată pe academicieni, bot’șenii să nu piardă în Voluntari și târgoviștenii să câștige la Pitești.

  Nu-i niciun bai dacă „așteptările” mele nu se vor întâmpla.Tot cu iluziile-mi înecate în bere rămân…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 aprilie 2021, 19:43   [#11]

  Concluzie

  Mamă de câtă prostie
  Dau dovadă-n „pandemie”:
  Semenii mor în spital
  Și eu mă leg de fotbál…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 aprilie 2021, 20:19   [#12]

  Studii

  Nu contează câtă bere
  Bei ca să-ți faci o părere…
  Important ce „studii” ai
  Să-ți duci traiul pe vătrai.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 aprilie 2021, 20:32   [#13]

  Inflație…

  De-ăștia cu „studii” multe
  Avem peste tot,
  Cine să ne mai asculte
  Când ne doare-n cot?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 aprilie 2021, 21:21   [#14]

  Clincenenii le-au scos fotbalul din cap câinilor într-o primă repriză și sunt calificați în play-ul ăsta off. Bătaia pentru ultimul loc se dă la jocul rezultatelor…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 9 aprilie 2021, 22:14   [#15]

  Târgoviștenii tocmai au încasat golul care îi scoate din ecuație…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 6:08   [#16]

  În loc de bună dimineața tastez o prostie, crezând că e poezie. Mă rog, epigramă…

  Adâncuri…

  Trecutul e adânc, e clară treaba
  Și-oricât ne-am strădui, săpăm degeaba
  În „adâncimi” ce nu-s de „cucerit!”
  Când vorba goală ne-a cam biruit.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 12:43   [#17]

  Clopotarul bisericii din sat a tras clopotele de amiaza. E vremea să trag și eu un

  Răget

  Am tot zis că-i tare bine
  Să zic ce pe limbă-mi vine
  Dar m-am prins că e-n zadar
  Să rag precum un măgar…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 13:03   [#18]

  Măgăruși…

  Pe măgărușii ca mine
  Nimeni nu îi mai susține…
  Tuturor le place doar
  De măgarii care sar

  Cu minciună și hoție
  Să salveze-o Românie…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 13:11   [#19]

  S.O.S.

  Ajutooor! Ajutooor!
  Strigă România!
  Nu mă condamnați să mor
  În brațe cu prostia!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 13:27   [#20]

  Salvamarii

  Credeam că pot traversa
  Marea făr’-a înota,
  Dar acum îmi este clar:
  Salvamarii n-au habar…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 13:35   [#21]

  Erată: Credeau că pot traversa…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 13:48   [#22]

  Ce zici, Dane? Dacă pun una peste alta „epigramele” și „poezioarele” tastate pe-aici, fac de-o „cărticică” și posteritatea mă va pomeni ca fiind „scriitor”?

  Ce se întâmplă cu prietenul Marc, de nu mai scrie? Am rămas fără suport…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 14:05   [#23]

  Happy end

  Gata cu-inspirația
  Ce salvează nația:
  Tocmai am turnat în gură
  Și ultima picătură…

  Blestem

  Nu știu cu ce am greșit
  Când am chef de înghițit:
  Că (!) când vine sâmbăta
  N-am cu ce mă îmbăta!

  Duminică frumoasă vă doresc, stimabili cititori!

 • marc
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 14:48   [#24]

  Amicul Marc a scris si scrie.De publicare ,răspunde Dan!Nu stiai?!…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 15:07   [#25]

  Cum să nu știu, prietene Marc? Am scris (și trimis) și eu azi dimineață câteva rânduri inutile sperând că vor apărea instantaneu.

  Nu te impacienta. Scrisele tale vor apărea pe blog. Dacă nu astăzi atunci mâine sau poimâine. Ard de nerăbdare să le citesc…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 15:21   [#26]

  Rugăminte

  Fă un efort, Dane, te rog,
  Și afișează pe blog
  Cât de repede se poate
  Părerile noastre toate…

  P.S.: Dacă Marc nu era, nu ziceam ale „noastre”…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 15:52   [#27]

  Ai noștri bătrâni…

  Marc încă, din fericire,
  Are parte de trăire
  Și nu e deloc frumos
  Să crezi că e de prisos…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 16:04   [#28]

  Ce zici, moșule Marc? Mă primești în gașcă?

  Sunt un pic mai tinerel decât matale, da’ „tinerețea” nu strică niciodată. Să nu-mi spui iarăși că te-am supărat cu scrisele mele!

  Mă bucur sincer că scrii pe acest blog!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 16:15   [#29]

  Enigmă

  Nu știu cum de se mai poate
  Dacă și întors pe spate
  Accept să mă-nveselească
  Picătura chinezească?

 • bănățanu v.2
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 16:22   [#30]

  Sfat

  Îs faine a’ tale rime
  Dar nu le citește nime’…
  Și-n loc să te crezi prea mare
  Mergi, fraiere, la culcare!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 16:24   [#31]

  Iar am încurcat conturile…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 16:40   [#32]

  Bănățenească…

  Șe să dzîc? M-am îmbătat
  Șî-uice-așa am încurcat
  Nîșce conturi. Care-i sminta
  Că am tras și eu cu flinta?

 • marc
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 16:52   [#33]

  Mosu’ te primeste oricand.Nu stiu insa daca( inca).. suntem primiti de catre Dan?!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 17:13   [#34]

  Pui și tu niște întrebări întrebătoare „moșule” Marc. Păi cum naiba să nu fim „primiți” dacă pe blogul ăsta noi scriem și tot noi citim?

  Habar n-am de ce Dan ne găzduiește opiniile. Poate că suntem amândoi rudele de la țară care vin să strice confortul…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 10 aprilie 2021, 17:35   [#35]

  Posibilitace

  (nișce rime în grai bănățenesc)

  Poace că aveam măsură
  Când am dzîs că tac gin gură
  Șî pînă duminică
  Tășerea nimic nu strîcă…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?