O interesantă descoperire antropologică!

Crucificare cruce Isus Nazaret religie credinta O interesantă descoperire antropologică!

Se știe probabil că răstignirea – crucificarea – era una dintre cele mai dureroase și sălbatice modalități de pedepsire a unui vinovat, în vremea veche. Condamnarea la moarte prin crucificare (răstignire) este o pedeapsă nepracticată în Vechiul Testament, ea fiind atestată în rândul perșilor, iar uneori și la vechii greci. Spre deosebire de popoarele amintite, romanii foloseau frecvent crucificarea ca pe o metodă de pedepsire a celor gășiți vinovați. Știrea aflată chiar acum, în aceste zilele dintre Paște și Înălțare, are o deosebită valoare științifică dovedind pentru prima oară-n lume că poziția pe cruce a celui ucis diferă de cea prezentată de iconografia creștină. Iată, pe scurt, despre ce anume este vorba.

Nicu Haas, un antropolog de origine română, a descoperit într-un cimitir din Israel (țara de adopție) unicul schelet al unui tânăr crucificat în urmă cu 2000 de ani. Studiind cu maximă atenție rămășițele pământești, el a observat că oasele călcâielor celui crucificat, acoperite cu o crustă calcaroasă, sunt străpunse de un cui de fier ruginit, lung de cca 17 cm. Astfel antropologul a realizat faptul că se află deja în fața unui act de crucificare. Întâmplarea a făcut ca atunci, în urmă cu mii de ani, cuiul înfipt în călcai să fie îndoit și imposibil de scos. După primele estimări, s-a stabilit că actul de crucificare a avut loc la începutul erei noastre, în anul 7, atunci când evreii s-au răsculat împotriva romanilor, crucificatul putând fi chiar unul dintre răsculați. Prin descoperirea sa, precizează între altele și www.adevărul.ro, omul de știință român a demonstrat pentru prima oară în lume, felul în care romanii aplicau pe atunci inimaginabilele pedepse prin crucificarea și poziția pe cruce a victimilor, total diferită de reprezentarea clasică, cea acceptată de biserica.
N. Haas a mai explicat și care este practic poziția pe cruce: picioarele așezate paralel, ambele străpunse de același cui la nivelul călcâielor. Membrele inferioare erau unite, genunchii aduși, cel drept trecând peste cel stâng. Trunchiul era răsucit într-o parte, iar antebratele întinse și străpunse de un alt cui în apropierea incheieturilor mâinilor. Corpul propri-zis stătea cu șezutul pe o bucată de lemn numită sedecula, atașată de trunchiul vertical al crucii. Această poziție îngreuna mult respirația victimilor care, după o lungă agonie, își dădeau sufletul… Acesta fiind de fapt scopul crucificării: moarte lentă cu inimaginabilă suferință! De altfel Nicu Haas a reprezentat victima cu brațele întinse pe bârna orizontală a crucii și a dovedit că acele cuie treceau prin oasele antebratelor la nivelul încheieturii mâinilor și nu prin palme, așa cum este reprezentată crucificarea de către biserica. Dacă acele cuie ar fi trecut doar prin palmă, acestea s-ar fi desprins de cruce tocmai din cauza greutății trupului, precizează renumitul om de știință.

Am mai aflat că după moartea lui N. H., d-na Hava Haas, soția antropologului, a afirmat că: “Zeci de scrisori au sosit din toate colțurile lumii, în care întrebarea principală era dacă scheletul crucificatului găsit la Ierusalim era cel al lui Isus. Nicu le-a răspuns tuturor că nu va fi niciodată posibil de știut. In primul rând, după religia creștină, corpul lui Isus s-a ridicat în ceruri“.

Dar despre această epocală descoperire antropologică s-au scris și se vor mai scrie volume întregi, pline de păreri și presupuneri pro și contra. Eu acum doar succint v-am informat, preluând din sursa amintită, câteva dintre cele mai relevante mărturii și argumente vis a vis de valoarea științifică a contribuției aduse de un român la un domeniu (subiect) cu încărcătură științifico-religioasă, mult și amplu dezbătut.Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Religie / Spiritualitate ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

5 comentarii la “O interesantă descoperire antropologică!”

 • ... a scris la 8 mai 2019, 22:47   [#1]

  Mie ce mi se pare interesant este faptul că întreg creștinismul “european” (catolici, ortodocși, etc) este construit în jurul unei povești despre un “palestinian” de religie mozaică (iudaică) -- la fel ca Islamul, Islam unde Isus este considerat unul dintre principalii profeți ai lui Allah.

  Mai apoi, creștinii s-au dus -- cu Dumnezeu în frunte -- peste musulmani să le bage ăstora de pe urmă crucea pe gât și sabia prin stomac, să le demonstreze lor, musulmanilor, că Dumnezeu e mai șmecher decât Allah.
  Eh, au mai trecut de-atunci vreo 1000 de ani iar acum vin musulmanii în Europa să ne arate ca de fapt Allah e mare! -- Allahu Akbar!

  În tot acest timp, unii fac bani frumoși și trăiesc bine pe spinarea și naivitatea oamenilor, indiferent de religia lor. Și atunci ca și acum. Și în vecii vecilor. Amin.

 • marc
  ... a scris la 9 mai 2019, 11:27   [#2]

  Ai dreptate in tot ce spui! Argumentat, la obiect si… pe faza, ca sa folosesc o terminologie sportiva (!) , comentariul tau mi-a mers la inima. Pe bune, nu exagerez. Dar dincolo de toate acestea, eu consider ca respectivul, chiar daca-i de confesiune si origine iudaica, a oferit prin descoperirea sa, o noua si deloc de neglijat alternativa in ceea ce priveste crucificarea, pozitia victimei. Ca asa-i, o dovedesc numeroasele tratate si comunicari stiintifice, multe publicate si-n presa, cat si pe site-ul amintit precum si dezbaterile pe aceasta tema…

 • R
  ... a scris la 12 mai 2019, 10:43   [#3]

  tortura consta intr-o sufocare foarte lenta, mai intii trebuia corpul sprijinit pe calciiele rupte pt a putea respira, dupa ce oboseau muschii picioarelor se transfera greutatea la miini, se dilocau umerii, coatele si incheietura, la fiecare insiratie trebuia impins corpul in sus, totul devenea o zbatere pt aer, crestea pulsul, aparea deshidratare masiva datorita efortului, crestea nivelului de CO2 in singe, sedecula putea prelungi chimul pina la 9 zile…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 12 mai 2019, 11:31   [#4]

  Măi nene R,

  Ori nu te-ai culcat aseară la ora potrivită, ori ai fumat vreo iarbă de-aia „etnobotanică” la prima oră. În oricare dintre variante, bine-ai venit pe acest forum!

  Chestia e că pe-aici își trântesc părerile unii care chiar au ce trânti. Și nu e cazul matale, nene R

 • R
  ... a scris la 12 mai 2019, 16:49   [#5]

  doar am citat un doctor american, nu stiu de ce nu a aparut si link-ul, nu era o “adormire” pe cruce ca in filme, ci o zbatere in ghearele mortii ca un gindac prins de o scindura…. toata lumea se pricepe la toate fara o minima documentare: http://wearewaitin...hysiological.html

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?