O atrăgătoare sugestie turistică – Grecia!

greek galaxidi landscape O atrăgătoare sugestie turistică  Grecia!

Departe de a fi considerata drept o banala si neavenita reclama, sugestia care urmeaza este de fapt o calduroasa invitatie virtuala spre locuri de o neasemuita frumusete. În partea de nord a Egee, pe insula grecească Lemnos există un munte numit Kakavos. Nu atât de remarcabil după standardele Greciei pentru înălțimea sa, este renumită pentru alții. În vârful său, sub un baldachin natural stâncos, se află biserica unică Panagia Kakaviotissa, construită de călugării greci care au fugit de turci. Pereți albi, uși albastre – și niciun acoperiș făcut de om deasupra capului.

Biserica în miniatură Panagia Kakaviotissa este situată la opt kilometri de principalul oraș de pe insula Lemnos – portul Myrina. Biserica medievală, acoperită de o masă de stâncă ce atârnă deasupra ei, este uneori numită bijuteria ascunsă a Greciei – și pe bună dreptate, pentru că este situată departe de traseele turistice populare ale acestei țări.

Într-adevăr, să ajungi aici nu este atât de ușor: după douăzeci de minute de mers pe o cărare de munte, tot va trebui să urci pe o scară destul de abruptă. Dar pelerinii care sosesc aici, din vârful muntelui Kakavos, au o priveliște uimitoare asupra Golfului Mudra și a peisajelor fermecătoare ale insulei Lemnos. Departe de agitația lumii, Biserica Panagia Kakaviotissa de la începutul secolului al XIV-lea a servit drept paradis pentru asceții monahali care căutau singurătatea.

În 1305 biserica a fost repartizată la mănăstirea Lavrei Mari. Călugării de la sfânta mănăstire Agios Efstratios s-au stabilit aici, căutând adăpost de turci. Sub un baldachin stâncos, au construit un templu mai spațios, în care s-a efectuat un întreg ciclu anual de cult. Anii au trecut. Călugării au plecat rând pe rând din lumea pământească. Potrivit legendei locale, când ultimul dintre călugări a decis să părăsească Lemnos și să meargă la Muntele Athos, acesta și-a chemat un păstor deosebit de pios dintre localnici și i-a înmânat un altar – icoana Preasfințitului Theotokos Panagia Kakavi otissa sau “Floare fără fade”. Călugărul a poruncit păstorului să aducă icoana la biserică în fiecare an, în marțea Săptămânii Luminate. Păstorul a promis, cât timp va fi în viață, că va duce la bun sfârșit lucrarea încredințată lui. Și călugărul s-a coborât la mare, și-a întins veșmintele pe apă – iar în fața localnicilor, ca pe o plută, a navigat pe ea până la malurile Athosului.

Anii au trecut. Decenii transformate în secole. Noi locuitori pe vârful muntelui Kakavos nu au apărut niciodată. Dar în fiecare an, în prima zi de marți după Paști, credincioșii se adună aici – atât din rândul locuitorilor locali, cât și din pelerinii sosiți din toată lumea – cât și înainte de imaginea venerată a Reginei Cerului, care este păstrată cu grijă de coborâre dansuri ale familiei Mumgzi, Divinul Liturghia este sărbătorită. Această tradiție este vie până în ziua de azi, cum spune (scrie) moderatorul Maria Popescu, semnatara acestui articol reluat de pe net.

Eu, cu ani in urma un pasionat al turismului exotic si vizitator al melegurilor grecesti, va sugerez sa le vizitati. Aveti multe de vazut, de comentat si povestit celor apropiati, cat si amatorilor de turism. Grecia, prin variatul sau relief va ofera, in orice anotimp, o paleta intreaga de peisaje mirifice, atragatore, ba chiar si unice ca amplasament, valoare istorica si etno-folclorica.

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

281275151 1644916885907380 662335698714486695 n O atrăgătoare sugestie turistică  Grecia!

Categorie articol [ Concedii, vacante, Guest Post ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “O atrăgătoare sugestie turistică – Grecia!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 iunie 2022, 21:16   [#1]

  Grecia, treabă ca lumea! Prost să fii ca să mergi la Mamaia…

  Insulele grecești te așteaptă, c-așa-i românul: dacă are bani destui, nu-și face griji că brațul justiției îl poate ajunge.

  Tovarășul primar nu are de ce să-și facă probleme. Cinci mii de euro sunt neglijabili la „averea” lui…

  Încerc să înțeleg de ce acceptăm minciunile tovarășilor. De ce naiba „băieții deștepți” știu să se descurce în labirintul acestei „democrații”?

  Nu suntem toți neam de hoți și de derbedei. Doar unii dintre noi…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 iunie 2022, 23:11   [#2]

  Ca să nu uităm, iată lista primarilor „post-revoluție” ai capitalei:

  - Crin Halaicu
  - Victor Ciorbea
  - Viorel Lis
  - Traian Băsescu
  - Adriean Videanu
  - Sorin Oprescu
  - Gabriela Firea
  - Nicușor Dan.

  Toți „unul și unul”, că nu aveau „concurenți”. Unul a ajuns președinte, alții visează să ajungă. Pe unii i-a ajuns trecutul din urmă, altora le-a pus Dumnezeu mâna în cap…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 iunie 2022, 23:56   [#3]

  Doctorul Oprescu a înțeles „frumusețile” Greciei, la fel cum Ghiță a priceput că Serbia e țara în care poate trăi fără grija că ar putea fi expulzat.

  Să ne trăiască „tunarii”, că mare nevoie avem de ei. Vai de capu’ lu’ Putin! Habar n-are cum să „cucerească” un teritoriu…

 • marc
  ... a scris la 2 iunie 2022, 6:05   [#4]

  Tot ce scrii ma binedispune!Păcat ca din motive și cauze greu de explicat nu prea pot sa le savurez și mai și…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 2 iunie 2022, 7:22   [#5]

  Mă bucur că vorbele mele scrise te binedispun, Marc, și mă întristez știind situația în care te afli…

  Fruntea sus, moșule. Nu se gată lumea odată cu noi!

 • marc
  ... a scris la 2 iunie 2022, 14:28   [#6]

  Da,dar fiecare tine la viata nu?

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?