Iată, o altă explicaţie

Altfel (sau mai corect) fie spus, noi “motive” pentru care, cam de multă vreme, aproape nimeni (excepție făcând doar noi, cei trei!) nu vrea să mai scrie sau să comenteze pe pagina de blog! Câteva (cauze și motive) le-am mai amintit, nu prea de mult. Aprobate sau nu, crezute și luate-n seamă, ori ba, ele au fost însă citite, dar și comentate (în felul lor), de numeroși cititori! Dovadă, între altele, și două recente telefoane primite de mine de la doi foști colegi de serviciu care, oarecum mirați, dar și curioși, m-au întrebat:
– “Bine, măi, dar tu, Marcele, n-ai altă treabă?!

La cele auzite, pentru moment, nu prea știam la ce se referă, unul dintre cei doi foști colegi, ale cărui spuse am încercat (și voi încerca) să vi le redau cât mai veridic, credibil. Simțindu-mi ezitarea (sau momentul de… perplexitate), imediat a și completat:
– “De ce scrii pe blog? Ce te-a apucat? Crezi că tu și cu ceilalți veți schimba ceva din ce se-ntâmplă azi prin țară?!“.
Firesc, dar, recunosc, nu tocmai normal, i-am întrerupt șirul întrebărilor, cu o… altă întrebare:
– “Dar tu de ce nu scrii? Văd (un fel a spune) că doar citești și ești în tema?!“.
– “Ai dreptate, le citesc și nu numai eu, ci și soția, chiar și ginerele meu. Avem cu toții aceleși convingeri și păreri c-ale voastre, dar, zău, ne este lehamite de tot și de toate. Și apoi, ne-am complica…

Aici, deși convobirea amicală și normală, a continuat și pe alte teme, întrerup dialogul (departe de a fi inventat sau presupus, numai ca să iasă “scenariul”, așa cum procedează unele posturi tv!) spunându-vă că și cealaltă convorbire telefonică despre care am amintit, deși în altă zi (ambele însă, recente), în mare partea avut cam același subiect: “hărmălaia politică”, cum o denumea Președintele Iohanis, ce domină țara și… scrisul pe blog!

Util, deci folositor, sau doar așa, ca să treacă timpul?! Nici una, nici alta, am răspuns și acum vă spun și dumneavoastră. Pentru mine, cel puțin, scrisul pe blog e o plăcere, o deconectare de la ce se petrece-n jurul meu. Ba chiar, o pasiune (în lipsa alteia)! Iar în ceea ce privește utilitatea și convingerile sau preferințele politice, tot sincer și deschis o spun că, dați-mi voie să amân răspunsul!? Cu fireasca precizare că fiecare individ își are preferințele și convingerile sale cât și dreptul său la liberă exprimare. Cât o mai fi!

Zic asta, amintindu-vă doar de cele ce vor să propună acum spre legiferare (!) doi dintre “aleșii națiunii’, domnii, fost tovarăși, Eugen Nicolicea și Codrin Ștefănescu: pedeapsa cu închisoarea pentru toți cei ce aduc în scris sau verbal insulte la adresa politicienilor și a altor demnitari, inclusiv pentru postări critice pe Facebook! Ceea ce s-ar traduce în: eliminarea dreptului constituțional de liberă exprimare! Așa că, pentru insultă și calomnie sunt locuri (încă multe) în puscarie!

Eugen Nicolicea PSD Iată, o altă explicaţie

Codrin Stefanescu PSD Iată, o altă explicaţie

Bravos, națiune! Iată unde am ajuns! Sau mai exact: unde ne-ați adus, domnilor politicieni și demnitari! Deci, fără să vrem, descoperim acum, din cele relatate, încă o… explicație sau cauză pentru care mulți dintre conaționalii noștri evită sau se feresc, ca dracu’ de tamiaie, să mai scrie și să comententeze pe blog! Sunt, am tot spus-o și pe asta, și câteva excepții, deloc de ignorat, cum e de pildă dl. “cu nanasu-n frunte” care recent, civilizat și decent și-a călcat pe suflet (ca să zic așa) și a… îndrăznit să… spargă gheață (a se citi: blocajul). Trebuie prețuit și stimulat (spun tot eu), cu subiecte noi, atractive, indiferent de preferințele și părerile sale.

Așadar, dragă Francisc (colegul de blog), ca un răspuns la unul din comentariile tale, nimeni nu se pune de-a curmezișul vis a vis de cele exprimate, de opiniile contrare părerilor noastre! Nu asta-i principala (sau doar una) cauză pentru care românii evită, de la un timp, blogurile (unele din ele). Ai remarcat probabil decenta, gradul de civilitate și respectul cuvenit în mai tot ce-a scris în comentariile sale sus amintitul domn, nu? Așa ar tebui (și trebuie) să procedăm și noi. Să lăsăm deoparte cuvintele dure, injuriile și exprimările tendențioase, chiar dacă cei cărora li se adresează au comis și comit (voit, din obișnuință) fapte nocive, dăunătoare, ce ne-ajung până la oase!
Pe alocuri sunt și cazuri când unii dintre noi mai și greșim, dar la criticile primite ne mai recunoaștem vina. Dacă greșești și îți recunoști greșelile, nu înseamnă că ești blogger slab. Ci, ești om. Iar oamenii greșesc! Numai așa sau și așa, cred și sper eu, vom reuși poate, odată și-odată, să punem punct urii și dezbinării, minciunii și dezordinei din societatea în care viețuim.

O mai fi desigur și alte cauze și piedici ce determina pe mulți români de-ai noștri să stea deoparte, să nu se incumete în a scrie și vorbi. Sunt, tot ca o părere a mea, adepții zicalei: “Frica păzește bostănăria“! Dar, în completare, agravează suferința! .

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

2 comentarii la “Iată, o altă explicaţie”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 4 februarie 2019, 18:52   [#1]

  Noi (ăștia trei de care tot faci vorbire) nu suntem chiar niște „noi”, Marc. Nu întotdeauna. Uneori ce-ți place ție, mie nu-mi place. Alteori, ce e pe placul lui Dan îmi place și mie. Crezi cumva că tot ce scrii e pe placul tuturor?

  Gramatical vorbind, „noi” e suma dintre eu, tu și el. Eu am vreo șase „conserve” (Timișorene, se subînțelege) la scăfârlie, tu ești destul de bătrân pentru a fi neglijabil în ecuație, iar Dan (gazda noastră) nu are timp de pierdut cu niște neica nimeni ca „noi”.

  Orice-ar fi, îți apreciez sinceritatea. Cred că și Dan e de acord cu aprecierile mele…

 • Marc.
  ... a scris la 4 februarie 2019, 21:08   [#2]

  Da, amice Francisc, sunt “prea batran”dar încă lucid, deschis și sincer (chiare și responsabil) în ceea ce spun, scriu și gândesc. Nu știu însă daca toate acestea sunt valabile si- nu cazul tău?! Totuși eu iti multumesc pt. constatările făcute vis a vis de anii pe care inca-i am! Ceea ce însă n-ai facut-o și tu atunci când, cu drag, te-am felicitat! Fără comentarii! Dar cu promisiunea ca n-am sa mai spun mereu “noi, cei trei”. O sa-mi văd doar de treaba mea, INCA CONSTIENT la “prea” bătrânețe!…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »