Nu mă vinde, nea Gigi! Te rog!

gigi becali steaua Nu mă vinde, nea Gigi! Te rog!

Era rugămintea disperată a cunoscutului fotbalist de la FCSB, HARLEM GNOHERE, adresată (telefonic) zilele trecute, patronului său, mult prea milostivul și atotpriceputul Gigi Becali! “Nu mă vinde“, ce urât sună, ce degradant pentru un OM, ajuns acum, în sec 21, în ipostaza de… MARFĂ!?

Fără să vrei, instantaneu, gandurile-ți zboară spre acei ani din epoca sclavagistă când OMUL, semenul nostru, era vândut, în târgurile de pe atunci, ca cea mai din urmă marfa! Stăpânul său, Becalii vremurilor rămase în negura timpului, făcea cu “marfa” sa, tot ce vroia! E trist ce se întâmplă în ultima vreme. Omul devine o marfă… se vinde/cumpăra pentru o anumită sumă de bani… Ca-n sclavagism!

E drept, pe atunci nu era încă inventată Prodanca și nici alți samsari, dar patronul se descurcă cu slujnicii ce-i avea și-i are. Nu erau nici chibiții naivi, exaltații (dar și profitorii) care să-l ridice pe don’ Gigi pe capota mașinii sale conduse de Lutu, nici apologeții marelui oier care să-mi reproșeze ca de ce spun toate acestea și nici forurile oficiale care să nu permită asemenea… “afaceri legale, d-le, ce te bagi?!

Da “mă bag” pentru a-mi spune părerea, amintindu-le (spunându-le) totodată tuturor potrivnicilor, că într-adevăr, transferuri s-au făcut și se fac de când lumea și nu numai în fotbal. Dar de la un transfer legal, civilizat și benefic pentru ambele părți și până a tot te laudă ca “eu, vând pe cine vreau. Nu mă interesează fotbalul, eu vreau bani. Bani și supunere. Ma’ntelegi?“, drumul e tare, tare lung și nu tocmai ortodox.

Nici nu pot să înțeleg astfel de justificări și setea de inbogatire pe orice cale a marelui oier, cât nici înjosirea total neomenoasa a oricărui fotbalist ce nu-i pe placul dumisale. “Nu-i convine, să plece! Afară cu el. Să se antreneza pe toloaca. Eu nu-l mai vreau. Clar?“. Nu-i, prea “stimate domn”! Omul ăla, sclavul dumitale, are un contract, bine stipulat pe un timp determinat. De ce nu-l respectați și confundați fotbalistul-om cu oia, amenințându-l mereu cu plecarea sau vânzarea, împotriva voitei lui?!

Va destăinui ca niciodată nu am văzut un om cu față de Om… veșnic, atotputernic, invincibil care a câștigat teren aici, în anii tranziţiei, că poate să-și vândă cu atâta dezinvoltură, marfa. Nu oile, ci oamenii, jucătorii, cei care l-au făcut celebru!

Această afacere, cum o denumește ‘mnealui, este – cred eu – în total dezacord cu istoria trocului, dezacord care poate fi ușor înlăturat prin găsirea unei denumiri adecvate pentru schimbul de “mărfuri” prin intermediul banilor. L-ați auzit vreodată pe dl. G. Becali spunând “transfer”? Ei, aș! TOTU’ la acest domn (?!) doar se VINDE și se cumpără! Listă (mărfurilor)-i mai de mult făcut!! În optica și laudarisenia sa, fotbaliștii, proprii jucători sunt… “mărfuri înainte de schimb”, și devin tot… mărfuri (dar profitabile, cum tot zice “comerciantul”) în urma schimbului!
După opinia mai multor economiști trocul „a apărut încă în comună primitivă fiind rezultatul formei slab dezvoltate a producției de mărfuri“. Dar vânzarea și cumpărarea oamenilor, spun eu, ceva mai târziu, în sclavagism. Și atunci, mă-ntreb: ce facem oameni buni, ne întoarcem pe acolo?! Chiar și numai prin aceasta pronunție, total inadecvată, dar tare preferata în laudarasenia unora…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Fotbal, Guest Post ]
Tagged with: [ , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

18 comentarii la “Nu mă vinde, nea Gigi! Te rog!”

 • EU, G.I. Gee
  ... a scris la 11 ianuarie 2020, 5:27   [#1]

  Domnule Marc, mie mai dizgratios imi suna, “…cunoscutul fotbalist de la F.C. Steaua Bucuresti, Harlem Gnohere…” (sper ca i-am scris corect numele), avand intiparit in minte ca-i echipa Armatei Romane, nu “a Legiunii straine”(sic!)! In fine, pana “sa-l vanda” alde Becali, insul “s-a vandut el singur” samsarilor de sportivi, vanzarea constand in cesionarea contractului de joc. Eu mai degraba deplang soarta romanilor pe care bancile ii vand “pe doi lei” unor entitati alogene, care-i exploateaza apoi intr-un mod mai mult decat feudal, facand pe spinarea lor profituri colosale, executandu-le silit avutul, sau lasandu-i fara case. Bancile nu recupereaza creditele din aceste vanzari de creante, ci prin utilizarea provizioanelor constituite special pentru acest scop din banii clientilor, tot romani care, fiind constransi sa-si incaseze leafa “pe card”, suporta tot felul de hangarale bancare. In acelasi mod putem vorbi si despre “alte capuse”, tot alogene care au cate-o ventuza in buzunarul fiecarui roman “pe care-l sug de parale” sub pretextul furnizarii de utilitati publice si care actioneaza-n cardasie cu aceleasi “entitati de recuperare de creante”, plasandu-le, in mod evident, tot in sarcina romanilor “spre intretinere”, ca doar nu aduce nimeni “bani de-afara” ca sa-i plateasca. Asa ca, stimate domn, lumea moderna e plina de “sclavi” care, in mod paradoxal, nu stiu “ce-i aia sclavie”.

 • .marc
  ... a scris la 11 ianuarie 2020, 14:27   [#2]

  Eu m-am referit Dle EU,doar la modul total necivilizat de comportament al acestui patron de FCSB(nu-i Steaua)vis a vis de ,,marfurile” cumpărate si vândute de mnalui!Atât si nimic mai mult.Nici nu merita…

 • ... a scris la 12 ianuarie 2020, 10:03   [#3]

  Un exemplu din anii trecuti. De vreo 3 ani incoace, cam de cand verii Becali au luat-o definitiv pe aratura, eu ma intreb la fiecare mercato : cata vreme va mai gasi Gigi idioti, fie ei antrenori sau jucatori, care sa accepte contracte cu Steaua? Bine, veti zice, “Steaua nu se refuza”, ok. Dar un nebun se refuza? (Sursa: lucisavu.ro)

 • marc
  ... a scris la 12 ianuarie 2020, 21:08   [#4]

  Păcat de o asa echipa!Cu Becali în frunte niciodata FCSB-ul nu o sa mai fie ECHIPA,darămite campioana!Omul asta nu înțelege că fotbalul.nu-i doar un comert.Dar nici Muntele Athos!

 • EU, G.I. Gee
  ... a scris la 13 ianuarie 2020, 0:20   [#5]

  Domnule Marc, sa fim seriosi acum, a critica comportamentul lui Gigi Becali e ca si cum ne-am plange ca “ploaia-i uda”. S-apoi, care-ar fi castigul sa spuna Becali “ca-l transfera” pe ala, in loc de “ca-l vinde”? EU unul chiar nu-nteleg cum as putea sa tin cu o echipa sportiva plina cu indivizi care nu-s de-ai mei, de-al locului? Nici dac-ar fi sa ma mandresc ca si cu o masina straina, pentru ca nu incerc nicio bucurie stiind ca are Becali masina bengoasa. Eu credeam ca va deranjeaza “problema sclaviei moderne”, asta fiind motivul pentru care mi-am permis sa va dau niste exemple mai relevante in ceea ce priveste atacul la demnitatea umana. Se pare ca am apreciat gresit. O zi buna!

 • marc
  ... a scris la 13 ianuarie 2020, 15:08   [#6]

  Gândiți,interpretați si acționari cum credeți!Fiecare individ are macar aceasta libertate.E direct responsabil de ce face si de cum gândește.Asa ca,pana una,alta ,tot o zi bună va doresc si eu!O intrebare totusi:d e ce preferați anonimatul in detrimentul adevăratului nume?O fi si asta ,eterna lipsa de răspundere sau,mai stii?!,vreo frica de ceva?…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 13 ianuarie 2020, 17:40   [#7]

  Problema nu e că nea Gigi îl „vinde” pe Gnohere, domnilor, ci faptul că un cioban a ajuns să păstorească această echipă și mulți dintre suporterii ei îl ridică în slăvi pentru că, vezi Doamne, a „investit” ca nimeni altul în fotbalul dâmbovițean.

  Priviți cu mai multă atenție în jur și veți vedea că „cetatea” în care trăim a fost cucerită și e condusă de impostori. Nu-i nevoie să fii prea școlit devreme ce cheia succesului nu e școala; nu trebuie să fii onest atâta vreme cât onestitatea nu te ajută cu nimic.

  Rețeta reușitei e atât de simplă: obrazul gros, gura măiastră și coatele-ascuțite. Cei care încă mai cred că cinstea e o virtute se înșeală amarnic…

  Azi am dat berea pe vin. In vino veritas.

 • .marc
  ... a scris la 13 ianuarie 2020, 19:56   [#8]

  Esti inegalabil,Francisc!Oricât de supărat ma simt,tu-prin cele scrise-ma binedispui!…

 • EU, G.I. Gee
  ... a scris la 14 ianuarie 2020, 1:04   [#9]

  Domnule Marc, daca-mi spuneti dvs. la ce fel de raspundere va referiti, va spun si EU daca-i vorba de frica sau nu. Pana una alta, numele dvs. este la fel de relevant pentru mine, cat si “EU” pentru dumneavoastra. Numele Marc, Francisc, Dan sunt multumit sa le stiu doar in asociere cu ceea ce scrieti aici, in rest neavand absolut nicio curiozitate in ceea ce va priveste. S-ar putea sa va intereseze mai ales raspunsul la intrebarea, de ce m-am alaturat grupului de discutie de aici sau cu ce intentii comentez postarile dvs. si chiar daca v-am mai expus odata motivul, il voi repeta. Ma intereseaza ca in discutii argumentele sa fie primite ca atare, nu afectate apriori de imaginea celui care le invoca. Bunaoara, daca v-as fi spus ca sunt Dancila, sau Basescu, sau Barna, sau Angelina Jolie, in mod sigur ati fi interpretat spusele mele prin cheia personalitatii pe care mi-ati fi atribuit-o, in virtutea unei imagini plasmuita din diverse informatii. Dreptul de a avea o opinie proprie se refera la situatia in care aveti una diferita de a mea, iar EU nu doar ca va respect acest drept, dar chiar il consider si folositor, fiind dispus sa-mi schimb opiniile in fata unor argumente. Intr-adevar, nici EU nu simt vreo satisfactie ca de-alde Becali sunt “performerii sociali” ai vremurilor prezente, ba din contra, insa ceea ce ma deranjeaza cel mai mult este ca pe indivizii astia, desi nu-si “disimuleaza” personalitatea, sistemul ii declara “de succes”, ceea ce inseamna ca exact atitudinile pe care EU le consider demne de critica, sistemul le crediteaza ca fiind unele foarte eficiente. Daca cumva m-ati intrebat, “daca mi-e teama sa-mi asum convingerile, printr-o exprimare semnata cu CNP”, raspunsul este “NU, in nico circumstanta”, iar aici cu atat mai putin, cu cat chiar nu vad sa fie vreun pericol in acest sens, asa ca voi semna mai departe cu EU, cel pe care “deja il cunoasteti” de ceva vreme. O zi buna!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 14 ianuarie 2020, 15:07   [#10]

  Mă bucur că scrierile mele îți aduc bună dispoziție, Marc, da’ nici chiar așa! Inegalabil e doar Dumnezeu, și nu sunt eu ăla, zău…

 • .marc
  ... a scris la 17 ianuarie 2020, 6:12   [#11]

  Doar cred ca stii ,uneori esti tentat să mai exagerezi.Asa ca,lasă-o n-o mai comenta

 • .marc
  ... a scris la 17 ianuarie 2020, 6:20   [#12]

  S-ar putea sa gresesc dar ,pe alocuri mi se pare.cam prea multă…filosofie in comentariile dv,dle EU!Recunosc,interesante ,plăcute dar,stiti dv.ca tot ce-i mult,strica!E o parere,a mea….

 • marc
  ... a scris la 17 ianuarie 2020, 12:46   [#13]

  Am observat ca mi-ai sters comentariul(parerea),dar sa stii ca nu-ti reprosez nimic.Dimpotriva,mi s-a oferit inca un excelent exemplu de grija pe care o manifesti vis a vis de relatiile celor care scriu sau comenteaza pe blogul tau,Dane.Esti un umanist desavarsit,cu multa si laudabila preocupare pt.loialitate,respect reciproc si dreptate.Bravo tie!N-ar strica daca si altii,inclusiv colaboratorii blogului,ti-ar urma exemlpul.Sa stii totusi ca in cele afirmate(sterse)am avut dreptate….

 • marc
  ... a scris la 17 ianuarie 2020, 12:49   [#14]

  Exemplul…

 • ... a scris la 17 ianuarie 2020, 15:54   [#15]

  @marc, nu ți-am șters nimic, robotul care moderează automat comentariile a considerat mesajul ca fiind suspect și l-a băgat în lista de așteptare (la nume ai pus “.marc” și nu “marc” ca de obicei, adresa de mail greșită etc)

 • marc
  ... a scris la 17 ianuarie 2020, 17:52   [#16]

  Inca o confirmare(daca mai era cazu’) a ceea ce spuneam!Jos palaria in fata unui om atat de corect!…

 • EU, G.I. Gee
  ... a scris la 17 ianuarie 2020, 20:58   [#17]

  Nu e nicio filozofie-n comentariile mele, domnule Marc. Va duce-n eroare ambalajul, ca ideile-s destul de subtiri. Ce mare “filozofie sa fie” cand va spun ca am venit sa comentez pe “Blogul lui Dan” tocmai pentru a purta discutii cu interlocutori necunoscuti mie, pentru ca asa, sa discut cu cei pe care-i cunosc, o fac zilnic la o cafea, insa dezbaterile deviaza, parasind linia principiala si se duc in zona personala unde se impotmolesc de fiecare data. Sigur cunoasteti replici de genul, “…pai bine dom’le, la varsta ta, sau in situatia ta, etc., iti convine sa zici ceea ce zici…”, sau “…tu vorbesti domnule, care…” si gata, s-a dus discutia pe argumente de principiu, ramanand doar in zona argumentatiei subiective, reducand dezbaterea la nivel personal. Pana la urma, EU cred ca tocmai asta e castigul “on-line”-ului, ca poti discuta la adapostul anonimatului, verificandu-ti teoriile si valoarea argumentelor, observand reactia interlocutorului la modul brut, fara a o ajusta cu o imagine a personalitatii lui pe care o ai formata anterior. Cam atat!

 • EU, G.I. Gee
  ... a scris la 20 ianuarie 2020, 6:17   [#18]

  Cum functioneaza controlul anti-spam, pentru ca unele comentarii imi sunt restrictionate? In fine, asta e.

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?