Nu comercializați Crăciunul!

Craciun brad fulgi nea copilarie citat Nu comercializați Crăciunul!

Cu ceva timp în urmă, într-un articol întitulat “Cum sărbătoresc românii… sărbătorile!“, scriam – între altele – de faptul că aproape orice sărbătoare – religioasă sau nu – se rezumă tot mai mult, îndeosebi la… mâncare și distracție! Acum, în aceste zile premergătoare Sărbătorii Crăciunului, revin, pe scurt, la un alt aspect ce, din păcate, prin amploare și generalizare, tinde să devină o practică (ca să nu spun, obicei!) frecventă! Ceva mai mult decât obișnuit! Ba chiar s-a minimalizeze într-o oarecare măsură, spiritul acestei sărbători religioase, una dintre cele mai mari (dacă nu, chiar cea mai mare!) și însemnate sărbători de suflet a întregii creștinătăți, care este CRĂCIUNUL!
Fără exagerare, e un moment magic pentru orice om, indiferent de vârstă. Pentru cei mici, pentru copii, Crăciunul poate capăta chiar proporții cosmice, care să se bucure cel mai tare de acest eveniment din an!
Crăciunul” – spunea Calvin Coolidge – “nu este o perioadă, nici un sezon, ci o stare de spirit. Adevăratul spirit, care îndeamnă să prețuiești pacea și bunăvoință, să oferi din plin, compasiune“, iar “Cel care nu are Crăciunul în inimă, nu-l va găsi nici sub brad” (Roy L Smith).

Odată cu venirea Crăciunului, avem ocazia să fim mai buni, mai indulgenți cu cei din jurul nostru. Să ne regăsim liniștea sufletească! Dar, trebuie s-o recunoaștem, de câțiva ani încoace, nu mult după “evadarea” acestei sfinte sărbători din “lagărul” comunistei și exclusivistei denumiri a “sărbătorilor de iarnă”, descrierea spirituală a Crăciunului este tot mai mult sufocată de… comerț și gastronomie! Nici măcar Moș Crăciun, alias Gerilă “comunist”(!), nu a scăpat de sus amintită sufocare! Acum, chiar și cu două luni înaintea Sărbătorii, în magazine, prin piețe și tarabe de tot felul, pretutindeni în țară, dai nas de multitudinea mărfurilor, unele de un gust îndoielnic, cu etichete și postere care vor să ilustreze-n fel și chip Crăciunul și pe Moș Crăciun. Peste tot, mai ales în emisiunuile și reclamele de la TV, ascultăm de prin Noiembrie(!), colinde contrafăcute, aproape total diferite – ca melodie și text – de tradiționalele cântări, colindele moștenite din moși-strămoși! Nimic, în schimb, nici o vorbuliță despre spiritul acestei sărbători, despre ce înseamnă Crăciunul pe care, nu puțini la număr, încă îl mai confundă (ca sărbătoare religioasă) cu… Paștele! Dar și invers!

Mos Craciun Funny Nu comercializați Crăciunul!

Tot în această perioadă au apărut, firesc, și la fel de tradiționalii brazi. Mai puțini și mai scumpi, dar și cei contrafăcuți din plastic, hârtie, cartoane sau te miri din ce(!?), care arăta tot a … orice, numai a brazi, nu!

Latura gastronomică o las, deocamdată, baltă! Motivul? Cum am mai spus: indiferent de genul (spiritul) sărbătorii, la noi, la români, mâncarea-i pe primul plan! Spontan, se creează impresia – falsă, desigur – că, gata, nu o să mai avem ce mânca! Se termină toate bunătățile! Mai ales, băuturile!

Din fericire, mai există și locuri în țara asta, unde spiritul Crăciunului, tradițiile și valoarea sa, au rămas ne alterate! Această realitate (încă) o întâlnești, mai ales, la sate. Și nu numai!
În locuri unde CRĂCIUNU-i CRĂCIUN, o sărbătoare sfântă, de regulă (și din tradiție) petrecută în famile, alături de cei dragi! E păcat s-o comercializăm sau – pe alocuri – chiar s-o vulgarizăm!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

UNA0h2a Nu comercializați Crăciunul!
OWTpvNY Nu comercializați Crăciunul!
JULHQi3 Nu comercializați Crăciunul!
pNYcdK3 Nu comercializați Crăciunul!

Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Nu comercializați Crăciunul!”

  • Severus
    ... a scris la 15 decembrie 2016, 14:06   [#1]

    Dar, de Craciuniță nu ai zis nimic…

    Sa va spun un secret, odata pe an ma transform in Mos Craciun, si impart cadouri. :)

  • ... a scris la 16 decembrie 2016, 8:49   [#2]

    De o bună bucată de vreme sărbatoarea Crăciunului, la fel ca şi alte sărbatori, au devenit prilej de marketing. Aceste sărbatori au fost deja vîndute comercianţilor, care bucuroşi le-au cumparat şi astfel au intrat în posesia drepturilor de a se folosi de aceste sărbatori pentru a-şi face şi mai multă reclamă. Astfel că acum Crăciunul nu este decît ocazie pentru o altă campanie publicitară, o campanie la fel de idioată şi de cretină cum sînt de altfel toate campaniile de reclamele.
    Ce înseamnă Crăciunul ?
    Înseamna bucuria inocentă a copiilor care încă nu ştiu cum e să aduni ban cu ban, înseamnă zîmbetul lor zglobiu la vederea atîtor luminiţe prin vitrine, urmate la scurt timp de explicaţii de neînţeles (pentru ei) din partea părinţilor într-o încercare desperată de a-i lămuri că de fapt nu au bani ca să cumpere acele “luminiţe”.
    Frumoasa stare de spirit care ar trebui să însoţească aceste sărbători de iarnă, au fost înlocuite cu zîmbete amare şi dureri de cap. Reclamele cretine inundă pînă şi sufletul de neatins ale oamenilor, cretinătatea pune stăpînire pe tot şi pe toate.
    Dureri de cap, explicaţii jalnice, negocieri, certuri şi împăciuiri, agitaţie, injurături ca la uşa cortului, toate sînt “în spiritul sărbătorii”, a unei sărbatori care o întîmpinăm cu ură şi cu supărare, negri de supărare şi de invidie.
    Ascultăm o colindă la tembelizor, frumoasă, urmată brusc de o reclamă tîmpită. Atunci cum să nu înjuri ? Şi e frumos să înjuri în prag de sărbătoare ?
    Popchii spun că nu e frumos să înjuri.
    Dar e sănătos !!!
    Pentru că numai aăa mai poţi să scoţi din tine rahaturile de reclame, numai aăa reuşeşti să te mai cureţi de mizerii, pentru că asta este acuma spiritul sărbătorilor de iarnă.
    Mai are sens să spun “Sărbatori fericite, cu sănătate şi bucurii” atît timp cît sună ca o reclamă ?!

  • Francisc întâiul
    ... a scris la 16 decembrie 2016, 8:58   [#3]

    Trăim într-o lume în care totul se vinde, domnule Sorin. Până și sufletele noastre…

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?