Noua lege a salarizării
Pentru unii, mumă; pentru alţii (cei mulţi) ciumă!
Aceasta-i adevărata faţă a celor ce ne conduc! M-am convins, odată în plus, în aceste zile toride când, foiletând presa scrisă, am întâlnit şi numeroase articole referitoare la noua lege a salarizării. O nouă lege care, între alte… surprize-surprize (neplăcute!), aduce (iarăşi) însemnate majorări pentru parlamentari! Astfel, pe lângă “modestele” indemnizaţii, aleşii noştri vor mai primi şi o, la fel de “modestă” sumă forfetară. Deci, noi bănişori pentru cheltuielile cu birourile din teritoriu, cât şi pentru a plăti salariile consilierilor (ce… muncesc pe rupte!). Aşa că, de acum, totalul sumei forfetare ajunge la aproape 12.000 lei pe lună!
O nimica toată, poate că zic beneficiarii, mai ales că suma amintită trebuie justificată, doar… jumătate (cu eventuale chitanţe).
Restul banilor? Pot fi cheltuiţi după bunul plac, dar – reţineţi, vă rog – după bunul plac, în baza unei declaraţii pe propria răspundere! Cât de mare-i răspunderea, rămâne de văzut. Şi de constatat!
Ei, cu aceste “mizilicuri”, practic, parlamentarii-şi dublează veniturile! Mai e însă ceva! Pe lângă indemnizaţii şi suma forfetară, parlamentarii (aleşii) din teritoriu mai primesc şi 4.600 de lei, bani cică, “ajutor” pentru cazare.
Trai, să tot fie! Pe banii statului. Din munca şi truda noastră, a celor mulţi şi naivi! Notaţi de asemenea, că prin aceste noi “măsuri umanitare”, lefurile senatorilor şi deputaţilor, aproape că s-au dublat! Trebuie însă spus că acestă “micuţă” creştere, nu se aplică automat, ci după ce Birourile Permanente reunite vor da o hotărâre. Dar cum o vorbă din popor spune că “Cine împarte, parte-şi face“, cred că nu mai exista îndoieli sau alte alternative!…
Până acum, lesne se înţelege, că am făcut referiri ce vizează doar pe “UNII”, cum spune şi genericul. Ce se întâmplă cu “CEI MULŢI”, nu-i nevoie să mai citim prin presă! O ştim, şi mult prea bine, din realitate, din traiul de zi cu zi…
Totuşi, iată, ca să mă reîntorc la mas-media, redau întocmai, genericul dintr-un articol publicat în “Adevărul” de azi, 11 Iulie, a.c.: “Ce a omis Tudose în primul raport de activitate: gafe în serie, tăieri de salarii şi burse“! Este de fapt un fel de raport de activitate (pentru prima săptămână de guvernare), întocmit de actualul Executiv, în care nu se spune nici o vorbuliţă despre numeroasele gafe şi măsuri (criticate chiar de la anunţarea lor) cu referire la tăieri de salarii şi burse! Dacă parlamentarii vor avea venituri aproape dublate, medicii rezidenţi riscă să rămână şi fără mult prea modesta bursă, ce mai acoperă, pe ici, pe colo, în mică măsură, mizeriile salariale! Ne mai întrebăm, de ce pleacă medicii (şi nu numai)!?!
În fine… Ca această năstruşnică măsură să nu rămână chiar singură, mai marii de la conducerea ţării se… laudă acum şi cu o… “taxă de solidaritate“! Mă întreb: oare la acestă “solidaritate”(!?) vor adera şi domnii parlamentari, inclusiv şefii cei mari? Asta, ca să fie, cu adevărat (nu în vorbe) o solidaritate umană!
Cât despre mult trâmbiţata echitate, voi reveni într-un proxim articol…
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)
6 comentarii la “Noua lege a salarizării”
Ai spart gura târgului cu articolul ăsta, Marcele! N-am timp să caut cifrele actuale referitoare la numărul angajaților bugetari din România. Știu doar că numărul lor este între 1,2 și 1,5 milioane (poate îmi spune cineva numărul exact).
Și mai știu o treabă. Între toți bugetarii (medici, profesori, polițiști, pompieri…) există o categorie mai cu moț: aleșii! Adică ăia ce cred că din moment ce au fost votați li se cuvine totul…
Nu medicii trebuie plătiți cum se cuvine (las’-că se descurcă ei!), nu profesorii care împart lumina sunt importanți (de ce să-i plătim p’-ăștia, ca să ne deștepte?), ci gașca de „aleși” puși chiar de noi în capul mesei.
Sunt atâtea de făcut în România, dar urgența urgențelor e să ne descotorosim de actuala „clasă politică”. Cum? Prin vot, ceea ce e deocamdată imposibil, sau prin revoltă, ceea ce e improbabil.
Eu încă mai sper…
Am spus-o eu mai demult, într-un articol (sau comentariu), că înainte cu ceva vreme, când bătaia de joc şi birurile erau prea mari, prostimea punea mâna pe furci, coase şi topoare şi-l făcea conservă pe stăpân. ‘Ete că-n democraţie suntem învăţaţi că “nu e frumos” să facem aşa ceva şi că trebuie să acceptăm docili orice năzbâtie de-a stăpânului…
„Prostimea” ar pune „mâna pe furci, coase și topoare” dacă ar ști să le folosească, Dane. Te aștepți cumva ca „majoritatea” (acele 4 milioane și-un pic de români ce n-au văzut în viața lor o furcă) să fie conștientă că pune ștampila unde nu trebuie?
Ne lăsăm amăgiți, în numele unei democrații șchioape, de vorbele „frumoase” ale mincinoșilor de profesie. Eu unul, m-am săturat! Are cineva, undeva, o mitralieră de vânzare? Ofer la schimb o ștampilă cu amprenta „VOTAT”…
P.S.: Iete că uitai să spui oltenește: e gata muiată în tușieră. Mai trebuie doar să o „aplicați” pe buletinul de vot…
N-o sa scapam de ei, au marit pensiile, deci s-a terminat, pensionarii tot cu ei vor vota. Multi pensionari cu care am discutat, sunt ok cu 80 lei sau mai mult in buzunarul lor, si nimic altceva nu-i mai intereseaza. Nu conteaza ca vaporul pe care se afla si ei, se scufunda.