Nokia, a pierdut bătălia pe piaţa smartphone

nokia fail Nokia, a pierdut bătălia pe piaţa smartphone

Nokia, a pierdut bătălia …

Lucrurile au luat o întorsătură neaşteptată pentru Nokia, dacă stăm să ne amintim de faptul că, termenul de “smartphone” (telefon inteligent) a fost inventat de fapt de Nokia, odată cu lansarea în anul 1996 a seriei de telefoane Nokia Communicator

Pentru fanii Nokia, pentru “nostalgici”, cum se spune, “în amintirea vremurilor de altadat’ …”, iată şi celebrul Nokia Communicator:

nokia 9000i communicator Nokia, a pierdut bătălia pe piaţa smartphone

Lupta pe acest segment de piaţă s-a desfăşurat tot mai strâns în ultimii ani, principalii rivali pentru Nokia, fiind compania Apple, cu telefoanele iPhone, iar mai nou vin puternic de tot din urma cei de la SAMSUNG. Cei de la Apple au fost foarte inspiraţi cu lansarea seriei de telefoane iPhone, acestea ajungând deja la versiunea 4, respectiv iPhone 4, iar în curând urmează să lanseze iPhone5. În tot acest timp, cei de la Nokia se pare că s-au culcat pe “laurii victoriei”, fiind compania cu cele mai mari vânzări de telefoane mobile din lume … Ultimele modele de telefoane scoase de Nokia, telefoane de la care publicul (în special fanii Nokia) se aştepta la un aşa zis “iPhone Killer“, au fost o mare dezamăgire pentru fanii Nokia, fani care ar fi vrut se poată mândri cu un smartphone Nokia “mai tare” decât iPhone-ul …

Nokia N8 Nokia, a pierdut bătălia pe piaţa smartphone

Mult aşteptat-ul telefon Nokia N8, a cărui lansare a fost amânată de mai multe ori de către cei de la Nokia, a fost departe de a fi un “iPhone killer”. Pe lângă problemele de fabricaţie care, cel puţin la primele serii de Nokia N8 au creeat probleme clienţilor care au “pariat” pe Nokia în detrimentul iPhone-ului, sistemul de operare folosit de către Nokia a ramas tot Symbianul. Chiar dacă versiunea de Symbian instalată, este ceva mai nouă, îmbunătăţită faţă de versiunile vechi, rămâne tot Symbian, nu a adus nimic “spectaculos” … Sa nu mai spun că “motorizarea” este slabă la Nokia N8, care este echipat cu un procesor de 680 MHz si 256 MB memorie RAM, comparativ cu ce telefoane au apărut acum pe piaţă, ca exemplu, Samsung I9100 Galaxy S II care are procesor Dual-Core de 1200 MHz si 1024 MB memorie RAM.

Samsung GALAXY S2 Nokia, a pierdut bătălia pe piaţa smartphone

Sistemul de operare Android, a început însă să aibă tot mai mare priză la public, odată cu apariţia a tot mai multe aplicaţii pentru Android. La acest capitol, şi Apple a început să rămână în urmă, în special pentru faptul că aplicaţiile pentru iPhone trebuie cumpărate, pe când majoritatea aplicaţiilor pentru Android, sunt gratuite.

Atât ca performanţe cât şi ca “dotări”, Samsung se pare că urmează să fie noul “rege încoronat” pe piaţa telefoanelor mobile inteligente, aşa numitele smartphone-uri … Chiar şi cei de la Apple tremură de frică, şi se pare că războiul s-a dus pe diferite fronturi, de exemplu compania Apple i-a dat în judecată pe cei de la Samsung, pe motiv că ar fi “furat” designul telefonelor de la iPhone … Ce-i drept, Samsung Galaxy S, seamănă destul de mult cu un iPhone 3, însă în ochii clienţilor asta nu înseamnă mare lucru, pentru mine ca utilizator final, contează performanţele aparatului şi “ce ştie să facă”, în raport cu preţul. Şi la capitolul preţ, Samsung are un mare avantaj, oferind perfomante superioare atât faţă de Nokia cât şi faţă de iPhone, la un preţ mai mic.

Dacă cei de la Apple nu-şi vor reconsidera preţurile la telefoanele iPhone, şi dacă Nokia nu iese urgent cu un smartphone deştept, performant şi la un preţ bun, atunci Samsung va fi fără îndoială noul “rege” pe piaţa telefoanelor mobile inteligente … Nokia va rămâne în continuare un competitor serios, însă pe piaţă telefoanelor ieftine, unde încă sunt greu de bătut, construind telefoane solide şi durabile … Dar, cine ştie dacă nu cumva Samsung va ataca serios şi acest segment.

nokia fail Nokia, a pierdut bătălia pe piaţa smartphone

Categorie articol [ Telefoane mobile ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

4 comentarii la “Nokia, a pierdut bătălia pe piaţa smartphone”

 • ... a scris la 15 iunie 2011, 20:00   [#1]

  A aparut deja Galaxy S2 si cred ca e singurul pentru care as schimba HTC Leo pe care-l am. Dar merita amintit si noul smartphone LG optimus intr-o batalie pe care sincer imi pare rau ca nokia a pierdut`o si nici macar nu se mai afla in ea. Dar nu totul e pierdut totusi, sunt o companie cu renume si se vor relansa la un moment dat.

  Vroiam doar sa-ti atrag atentia ca nu ai amintit de 2 producatori foarte promitatori HTC si LG :)

 • ... a scris la 15 iunie 2011, 20:10   [#2]

  HTC si LG sunt la ora actuala, in urma Apple si Samsung …

 • ... a scris la 17 iunie 2011, 21:50   [#3]

  HTC este cel mai bun

 • ... a scris la 24 septembrie 2011, 17:48   [#4]

  Nokia se poate lua de mana cu HP, doua companii puternice cu doi CEO mediocrii …

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?