Ne dezumanizăm?!…

degradarea personajelor Ne dezumanizăm?!...

Ne dezumanizăm?!

Mă uit la televizor sau citesc prin ziare și mă cutremur! Mă cutremur de ceea ce văd și aud aproape zi de zi. În fața ochilor mi se perinda imagini terifiante (cu tot blurul aplicat, zice că…, pentru protejarea noastră!), desprinse parcă de pe altă lume! Sunt realmente scene apocaliptice, de neimaginat pentru un om normal din secolul XXI, mediatizate cu încăpățânare (aproape cotidian) de unele posturi TV, mai ales în principalele emisiuni informative, cu precizarea, din sumar, că, vezi Doamne, sunt “cele mai importante vești” din ziua cu pricina!
Ori chiar așa să fie?! Altceva mai bun, mai relevant și, de ce nu, mai omenesc nu mai există în țara asta?!

Poate că unii dintre cei ce, eventual, citesc aceste rânduri, vor spune că nimeni nu te obliga să le vezi sau să le citești. Da, așa este. Dar trebuie să se știe că atât ziarele dar mai ales televizoarele, sunt astăzi la îndemâna oricui. Inclusiv a copiilor, tinerilor ș.a.m.d. Și atunci?! Care-i imaginea și părerea acestora despre țara și societatea noastră!? Cum poți să rămâi indiferent (sau neafectat) de știri (însoțite de imaginile aferente) ca:
– O ELEVĂ DIN LOCALITATEA VĂLENI, JUD.VASLUI, VIOLATĂ CU SĂLBĂTICIE DE 7 BESTII;
– LA SINEȘTI – CRIMĂ PRIN TORTURĂ INIMAGINABILĂ;
– UN ADOLESCENT DIN IAȘI, ÎȘI OMOARĂ IUBITA, ZIUA ÎN AMIAZA MARE, ÎNTR-UN PARC DIN ORAȘ;
– UN TÂNĂR DIN ROMÂNIA, STABILIT ÎN SPANIA, ȘI-A BĂTUT IUBIA PÂNĂ CE A OMORÂT-O (Permiteți-mi aici o mică nedumerire: cum adică, este IUBITA și, culmea, omorâtă! Păi, atunci, ce semnificație mai are acest concept de IUBITĂ?! E absurd, chiar ilogic – cred eu. Chiar dacă e la modă, mai ales, în limbajul multor teleaști… În fine.

crima iasi parcul copou Ne dezumanizăm?!...

Reluând principalul subiect, va mai pot spune că, din păcate, exemplele de acest gen nu se opresc aici! Cum spuneam, aproape zilnic vedem oameni schimonosiți de ură, de răfuială sălbatică, oameni care au uitat să fie oameni! Se știe doar că omul, prin natura sa, este o ființă socială. Iar răutatea, începe acolo unde sfârșește omenia, nu?
Aici se cuvine să reamintim aforismul făcut celebru de către HOBBES: “Homo homini lupus” … În românește “Omul se comportă ca un lup cu semanul său“.

Față de cele ce se-ntâmplă acum în societatea romanescă, pot să să spun că unii dintre noi sunt mai răi, mai crânceni decât lupii! Este trist, dar (din câte vedem și auzim) adevărat!

haita lupi Ne dezumanizăm?!...

Așa că, oameni buni (vorbă lui Ștefan Bănică-junior, preluată acum, în exces, de Măruță), fiți oameni, nu fiare!!
La fel de grav este și faptul că, în multe cazuri de genul celor mai sus scrise, organele abilitate, recte – justiția, sunt mult prea îngăduitoare, nepedepsindu-i așa cum se cuvine pe cei vinovați! Mulți criminali încă se mai afla în libertate, alții, după 5-6 ani sunt eliberați (zice-se, pt. “bună purtare”!!?), alții sunt, se spune, judecați în libertate, că mai apoi să fie achitați (!?), etc, etc.

Concret: cei 7 besmetici care au chinuit, prin viol, o minoră, se află în libertate, la fel ca și o parte din cei 12 criminali din Sinești! Asta, din câte cunoaștem noi. Câți alții, în cazuri similare, or mai fi, e greu de știut! Se știe însă, fără nici o exagerare, că, din motive aproape inexplicabile, acum, în zilele noastre, latura educativă (în special pt tineret) lipsește cu desăvârșire! Mă refer, în primul rând, la instituiile cu rol educativ (presa scrisă, radio și TV, școală, etc). De dragul unei așa zise libertăți sau (mă refer aici la presă) pt. rating, se sacrifică esențialul: OMENIA, OMUL ȘI ROLUL SĂU ÎN SOCIETATE!

Deocamdată pun punct, precizez, părerilor mele, oferindu-vă un citat a lui Fernando Pessoa: “Omul nu știe mai mult decât celelalte animale, știe mai puțin. Ele știu că nu au nevoie să știe. Noi nu.
Să auzim de bine!…

Autor: Marc Ciubotaru (Guest Post)

crima oradea Ne dezumanizăm?!...

Categorie articol [ Alte subiecte, Guest Post, Social, Vocea poporului ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

3 comentarii la “Ne dezumanizăm?!…”

 • Marand
  ... a scris la 22 iulie 2015, 10:14   [#1]

  …așa-i în… democrație!!

 • Francisc întîiul
  ... a scris la 24 iulie 2015, 20:32   [#2]

  Întrebarea din titlul articolului dumneavoastră are un singur răspuns, domnule Ciubotariu: „așa-i în democrație”, vorba domnului Marand (bine-ați venit pe forum „domnule”. Ce „democrație” e aia dacă nu ai voie să-i dai în cap vecinului de peste drum sau să-i violezi nevasta, fiica și capra în același timp?)…
  Trăim (din păcate, domnule Marc) într-o lume pe dos. O lume din care a dispărut bunul simț, sufocat de minciuna devenită regină. O lume în care oneștii sunt niște intruși și educația e un moft. O lume dezumanizată…
  Ce „bine” e că trăim în „democrație”!…

 • Marand
  ... a scris la 25 iulie 2015, 11:08   [#3]

  …da´ de ce …„domnule”?
  Păi ori sunt domn /:) , ori sunt … „donm”… :-?

Adaugă un comentariu

:) :d :)) =)) :| :( :(( #-o :-? :-w /:) :o :-j :peace: :x :-bd :-q :yes: :no: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?