Muzeul de vânătoare din Charlottenburg
Muzeul de vânătoare din Charlottenburg
Aşa cum am promis într-un precedent articol, iată, acum vă voi prezenta succint un inedit muzeu al vânătorii, găzduit de sătucul circular Charlottenburg, localitate situată la cca 40 de Km de Timişoara. Cum spuneam, localitatea întemeiată prin 1770 de către coloniştii germani, constituie în prezent, prin ineditul său, un atrăgător punct de atracţie pentru orice vizitator. Aşadar, dacă acum, în actualul sezon, sau în orice altă dată din an paşii vă vor purta prin ţinuturi bănăţene, la Charlottenburg vă recomand să nu omiteţi din program şi acest interesant (şi inedit, în felul său) obiectiv muzeeal.
Amenajat într-un fost conac – aparţinând cândva, prin sec 19, contelui austriac Siegfried von Wimphen, vânător pasionat – actualul Muzeu al vânătorii, aflat în administrarea Direcţiei Silvice Timiş, a fost instituit în dorinţa manifestă a gazdelor de a deveni, în ani, un lăcaş de educaţie cinegetică şi, deopotrivă, ecologică! Din mulţimea exponatelor, o bună parte a aparţinut familiei de vânători nemţi care cu timpul au emigrat în Germania. În prezent, la Charlottenburg mai locuieşte… un singur neamţ, în vârstă de cca 80 de ani.
Încăperile muzeului căruia, aproape zilnic, îi trec pragul numeroşi vizitatori de toate vârstele, sunt realmente pline de o diversificată şi interesantă gamă de exponate, specifice vânătorii. Toate demonstrând (sau confirmând) bogatele tradiţii vânătoreşti statornicite, de-a lungul vremii, pe aceste plaiuri bănăţene. Trebuie reţinut şi faptul că primele măsuri de organizare a pădurii Şarlota ca amplu parc de vânătoare, s-au luat pe la începutul secolului 19, atunci când, acelaşi conte Zigfied von Wimpen a dispus împrejmuirea şi amenajarea pădurii sub forma exclusivă de vânătoare, pentru el şi invitaţii săi, dar şi pentru protejarea culturilor agricole din jurul arealului împădurit, de invazia animalelor sălbatice.
Numerosele imagini (foto) alăturate articolului, sper să completeze, într-un fel sau altul, informaţiile sus scrise şi, în egală măsură, să vă determine să vizitaţi Charlottenburg-ul!
Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)