Muzeul de mineralogie estetică a fierului din Ocna de Fier

Muzeul de Mineralogie Estetica a Fierului din Ocna de Fier Muzeul de mineralogie estetică a fierului din Ocna de Fier

Invitaţie la Muzeul de mineralogie estetică a fierului din… Ocna de Fier!

Am vizitat pentru prima oară muzeul particular al d-lui Gruescu prin anii ‘980, atunci când, realizând în Caraș-Severin o emisiune “De la 1 la 3” (așa se numea pe atunci), am poposit câteva ore la Ocna de Fier. Îmi amintesc de fiecare dată cum d-nul C. Gruescu, nea Costică, cum îi spuneam, ne-a primit cu mult drag și cu căldura-i degajată din zâmbetul mereu prezent pe fața lui de bănățean bonom!
Despre d-nul Constantin Gruescu și remarcabilul sau muzeu particular din localitatea Ocna de Fier – județul Caraș-Severin (Stradă Vale, nr.113) am mai scris și nu o dată. Născut în 1924, la Dognecea, la numai doi pași de localitatea de rezidență, ca urmaș al unor generațîi de mineri, C.G. nu are studii superioare, dar din adolescență a îndragit nespus de mult mineralogia și cristalografia, iar ca autodidact, a studiat, în timp, diverse tratate de specialitate, românesti sau străine. Profesia sa de baza: controlor tehnic în siderurgie și minerit. După 53 de ani de muncă în uzinele din Reșița și Bocșa, d-nul Gruescu s-a pensionat. Dar înclinatia manifestată pentru minerale și roci a continuat…

Minunile lumii subpământene, așa-numitele “flori de mină“, l-a acaparat mereu, iar colectarea și studierea acestora s-a transformat treptat și sigur în pasiunea vieții . Din 1967 la Ocna de Fier, într-un spațiu restrâns (din casa sa), funcționează permanent și gratuit pentru public, Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului! Un muzeu ce geme de… “bibelouri mineralogice” deosebite, adunate cu mult interes și migală de aproape jumătate de veac. Astfel nea Costică devine, după propriile-i mărturisiri, “ciudatul satului”, de la obiceiul de a aduce acasă “bolovani din mină”! Exponatele sunt reprezentative pentru toate zonele metalogenetice ale României, dar în deosebi pentru zăcămintele din spațiul bănățean: Ocna de Fier, Dognecea, Bocșa, Sasca Montană și Moldova Nouă. În plus, în urma numeroaselor schimburi și achiziții de eșantioane, printre ele se regăsesc piese din multe zăcăminte și ocurențe din diverse țări ale Europei, Asiei, Africii și Americii.

În odaia-muzeu vă puteți familiariza cu numeroase mostre de granati, galenă, pirită, calcopirită, blendă, stibină, hematit, oligist, magnetit, limonit, silicați, sulfați, carbonati, cuarț, calcedonie, opal etc. În mod deosebit trebuie remarcată prezența calcitului, într-o varietate de forme cristaline, de la cristale de câtiva milimetri pâna la macrocristale de 10-15 cm, dispuse izolat în druze și geode. De asemenea, atrag atenția și geodele gigantice de cuarț de pâna la 80-90 cm înaltime, dar și raritătile mondiale ale maclelor acestui mineral: macla coaxială cu concresteri radiale – denumită “macla Gruescu” – descoperită pentru prima dată în lume la Ocna de Fier și macla japoneză. Multe din “pietrele” sale sunt unicat, unele valorând chiar sume costisitoare. Elevi și studenți, profesori și specialișți, diverse personalități, turișți și vizitatori de pretutindeni au admirat și continuă să admire vrăjiți colecția de minerale și roci din paradisul mineralogic al domnului Gruescu. Uimitoarea sa colecție de veritabile “trofee ale adâncurilor”, a atras și continuă să atragă-n permanentă interesul oricărui vizitator. Din păcâte, trebuie s-o spun (!), n-am mai fost cam de multă vreme pe la vechiul meu amic! Chiar dacă Carașul și oamenii săi au fost și rămân pentru mine (cum nu odată-am spus-o) o dragoste și atracție permanentă, de ne uitat!…
Cu atât mai mult va sugerez, chiar și va invit acum pe dv. să va îndreptăți pașii spre acele minunate și ospitaliere plaiuri bănățene!

Acolo, la Ocna de Fier, o casă tipic-bănățeană, nu foarte mare, supranumită “Casa Binelui” (Casa d-nului Constantin Gruescu ), pe a cărei fațaăa este fixat un panou care oferă informațîi despre traseul turistic tematic “Hoinărind prin cămara monarhiei” din Euroregiunea Dunăre-Cris-Mureș-Tisa, vă stă la dispoziție spre vizitare, un unic muzeu privat: Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului. Muzeul cu nestematele pamântului din România unde intrarea costă doar… un zâmbet și o caldă strângere de mâna!

Acum, după această succintă prezentare (însoțită și de imaginile alaturate și de videoclipurile de mai jos) tot sincer vă spun, că nu mai știu pre multe despre Nea Costică ! Totuși, din surse neoficiale, oferite de un redactor din presa locală (jud. C. Severin), am aflat că dl. Constantin Gruescu, ajuns la o vârstă respectabilă, nu mai poate! A suferit și o operație pe cord deschis! Chiar și așa, nea Costică, scrie gazetarul, “este sigur că nu ne va părăși și nu poate pleca din lumea asta, pâna nu rezolvă problema cu muzeul sau. Colecționarul spune că este păcat ca după ce el nu va mai fi – colecția să se piardă. Nu vrea ca fiecare din ceea ce pamântul a creat în milioane de ani și apoi să ajungă în cine știe ce vitrină, sau prin cine știe ce sertar. Aceste minunății pe care bunul D-zeu a vrut să le aducă la suprafață, aparțin tuturor, și toți trebuie să le vadă!“.
Inclusiv, zic eu, dvs., cei care ați avut totuși răbdarea pentru a citiți acest articol. “Casa Binelui” din Ocna de Fier vă asteaptă oricând!…

Sănătate, multă sănătate, dragă nea Costică!
Autor: Marcel Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Guest Post, Locuri si lucruri frumoase ]
Tagged with: [ , , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

6 comentarii la “Muzeul de mineralogie estetică a fierului din Ocna de Fier”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 februarie 2019, 10:20   [#1]

  Sunt cu musca pe căciulă, Marc! Am trăit juma’ de veac în Banatul meu cel drag fără să aud de nea Costică. Mulțam pentru articol, nene Ciubotaru!

 • marc
  ... a scris la 1 februarie 2019, 12:04   [#2]

  Fie ca-i Ocna de Fier sau Moldova Noua,Recita(cum spun banatenii,nu?),Otelu’ sau Herculane ,de fapt(cum am mai spus)aproape tot ce e legat de Caras,mi-au ramas in suflet pt, totdeauna! Nu e o exagerare si nici un neadevar,ci o destainuire a unui om care candva(si nu trecator)s-a simtit pe acele locuri(si-n mijlocul banatenilor) ca …la el acasa!Si cu asta Francisc,draga,cred ca ti-am spus TOTUL!….

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 februarie 2019, 12:35   [#3]

  Înțeleg tot ce spui, dar știi care e problema? Nu mai suntem demult tineri, Marcele. Ce dracu’ mai vor niște moși ca noi de la viață? (de data asta sper să înțelegi că nu te iau la „mișto”)

  Mă rog, tu ești mai „moș” decât mine, dar ideea rămâne. „Depășiții” ca noi nu au ce căuta într-o societate atât de „democratică”.

  România prezentului a fost cucerită de analfabeți…

 • marc
  ... a scris la 1 februarie 2019, 12:59   [#4]

  Asa-i , Francisc!Din nefericire.Vreau insa sa-ti spun ca la cele scrise de tine in comentariile referitoare la aceste,ultimile doua,articole ,iti voi raspunde mai in detaliu intru-un proxim articol pe care sper ca ,,gazda”noastra,Dan,va fi de acord si-l va publica (ca si cele de pana acum)…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 1 februarie 2019, 13:36   [#5]

  Abia aștept să-ți citesc rândurile, Marc. Să nu cumva să te superi dacă nu sunt de acord cu ele…

  Eu azi sărbătoresc atingerea bornei cu numărul 53. Cu multă bere și cu o holbă (în Banat holba înseamnă jumătate de litru) de rom. Mai am un pic și-am terminat-o…

 • marc
  ... a scris la 1 februarie 2019, 17:03   [#6]

  Sunt foarte bucuros ca am placutul prilej sa particip( macar pe cale virtuala )la saratorirea acestei frumoase varste a ta,Francisc!Este ,cred eu,varsta mediana a vietii!Sa fii sanatos,mereu tanar si viguros si sa te bucuri,alaturi de cei dragi, de tot ce-ti ofera viata !

  MULTI ANI, prietene, Francisc!…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?