Muntele îţi este prieten, dar cine nu-l respectă… o păţeşte!

646x404 2 Muntele îţi este prieten, dar cine nu l respectă... o păţeşte!

Recent, la Lacul Roşu, intr-un din zilele geroase, un cunoscut alpinist, si-a gasit sfarsitul, printr-o cădere mortala, într-o prăpastie de 100 de metri! Acolo, în Parcul Cheile Bicazului – Hăşmaş, Radu Tudorachi, a comis din totala neatentie o greşeală fatală. El venise din Iasi la Lacul Roşu, împreună cu doi amici, pentru a face escaladă pe Suhardul Mic. Tragicul eveniment a fost, se pare, un accident provocat de nesocotirea regulilor nescrise ale muntelui.

Sfârşit tragic pentru un alpinist ca R. M. Tudorachi, în vârstă de 53 de ani, unul dintre primii membri ai Alpin Club Repedea! Cei care-l cunosc spun despre ieşean că era un alpinist extrem de experimentat şi venea foarte des în Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, pentru a face ascensiuni. Ultima dintre ele avea să-i fie însă fatală, pentru că victima şi cei care-l însoţeau nu au respectat legile nescrise ale muntelui.

Cei trei ieşeni au ales să-şi petreacă noaptea la cort, pe munte, dar au campat într-o zonă interzisă, lucru ce a dus la producerea tragediei. Sâmbătă seara, 13 februarie 2021, după lăsarea întunericului, Salvamont Gheorgheni primea un apel de urgenţă, fiind solicitat să intervină pentru căutarea alpinistului, care fusese dat dispărut în zona Suhardului Mic, de către cei doi prieteni care-l însoţeau.

Au apărut şi alte dificultăţi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi terenului extrem de periculos. Din păcate, în ziua următoare, duminică, a fost găsit cadavrul victimei, care a alunecat pe o vale abruptă, peste stânci, într-un loc greu accesibil.“, a comunicat Salvamont Gheorgheni. Salvatorii montani au mai precizat că la fel de grea a fost şi misiunea de coborâre a cadavrului de pe munte, care a fost predat serviciului de medicină legală, pentru efectuarea necropsiei. Cei care au avut misiunea de recuperare a victimei aveau să constate că cei trei şi-au instalat cortul într-o zonă greu accesibilă, iar la un moment dat Radu Tudorachi a ieşit afară, fără să le spună colegilor unde pleacă. Văzând că nu se mai întoarce şi bănuind că ceva nu este în regulă au sunat la 112. După ce salvamontiştii şi jandarmii montani l-au descoperit fără suflare, avea să se constate că alpinistul se îndepărtase circa 100 de metri de cort, lucru ce poate fi considerat ca o greşeală enormă, deoarece se afla într-o zonă nemarcată, extrem de periculoasă, deasupra prăpastiei.
Noi tot atragem atenţia turiştilor să nu se abată de la traseele semnalizate şi să nu campeze în locuri nepermise, că se pot întâmpla tragedii. Misiunea de recuperare a durat toată noaptea şi a doua zi“, a declarat pentru presa Hegyi Barna, directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, areal situat în judeţele Neamţ şi Harghita.

Acest accident tragic este al doilea care se petrece în acest an în zona masivului Ceahlău. Pe 19 ianuarie, tot un ieşean de 74 de ani, a plecat pe munte, urcând spre cabana Dochia în una dintre cele mai friguroase zile, iar la un moment dat i s-a făcut rău, cel mai probabil din cauza unor afecţiuni cardiace. Nu se ştie din ce motiv nu a apelat numărul unic de urgenţă 112, deşi avea telefon, dar a avut o şansă nesperată. A fost descoperit aproape îngheţat de un grup de turişti şi transportat la cabana de pe platoul Ceahlăului. Peste noapte i s-a făcut iarăşi rău şi a fost solicitată intervenţia Salvamont Neamţ. Când mai era circa jumătate de oră până în staţiunea Durău, acolo unde îl aştepta un echipaj de la Serviciul de Ambulanţă, bătrânul a intrat în stop cardio-respirator şi nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

Asadar, cu muntele nu-i de joaca, mai cu seama acum, iarna. Cine nu respecta indicatiile specialistilor, plateste. Cu propria-i viata!…

Autor: Marc Ciubotaru – (Guest Post)

Categorie articol [ Concedii, vacante, Guest Post ]
Tagged with: [ , , , ]
Ţi-a plăcut acest articol ? Atunci votează-l, aici:
   

27 comentarii la “Muntele îţi este prieten, dar cine nu-l respectă… o păţeşte!”

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 februarie 2021, 13:58   [#1]

  Dialogul e esența, prieteni. Nu zic, ferească-mă ăl de sus, că niște rânduri scrise cu mult talent despre munții patriei dăunează. Spun doar că nu e momentul să descriem în cuvinte meșteșugite averile patriei, după ce le-am vândut pe nimic…

  Marc îi tot dă înainte cu „prietenia” muntelui și bănuiesc că are dreptate. Dacă nu își respecți prietenia, ce mai cauți pe munte?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 februarie 2021, 15:47   [#2]

  E clar că vorbesc pe nas…

  Nu-i de șagă „prietenia”
  Cu un munte de zăpadă,
  Nici nu ține șmecheria
  Să te iei cu el în sfadă…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 februarie 2021, 18:57   [#3]

  Strigăt…

  O viață tot strig
  O vorbă măruntă
  Ce nu o ascultă
  Băieți de nimic:

  Dar feriți-vă de treaba
  Pentru care stați degeaba…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 februarie 2021, 20:53   [#4]

  Hai să-întreb una măruntă: de ce brișca mamii ei de treabă niște „deștepți” precum Marc, Dan ș Francisc (ăla primul!) nu reușesc să găsească direcția? Dăm mereu cu oiștea în gard, de parcă ne e sortit să o facem…

  Bătrânul Marc își vede de amintirile lui, Dan e ocupat cu aparatele de făcut pită și Francisc Întâiul se chinuie să tot spună ce rămâne de spus, adică vorbe…

  Dincolo de toate astea rămâne democrația șchioapă în care trăim cu toții. „Poporul” a ales și e suveran. Cum să te împotrivești majorități?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 februarie 2021, 21:04   [#5]

  P.S.: Se vede treaba că berea e stăpână, cel puțin în după-amiaza asta pe acest blog… Ce ziceți, dați o bere dacă nu-i așa?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 februarie 2021, 23:19   [#6]

  Între timp, FCSB
  A învins Chindia
  Cu doar unul, asta e,
  Trăiască România!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 februarie 2021, 23:29   [#7]

  Mâine uităm de necaz:
  Vedem CFR cu gaz
  Și-apoi Dinamo cu Astra…
  Ce faină e liga asta!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 februarie 2021, 23:41   [#8]

  Io zic că ăștia cu gazu’
  Le schimbă un pic macazu’
  Ceferiștilor ce speră
  Să se-înalțe-n atmosferă…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 20 februarie 2021, 23:51   [#9]

  Dacă tot nu spun nimic
  Ce să zic (sau cum să zic?):
  Se găsi Francisc, deșteptul,
  Să își dea cu stângu-n dreptul…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 februarie 2021, 0:02   [#10]

  Nu v-ar fi cu supărare
  Dacă mă duc la culcare;
  Am băut destule beri
  Ca să fac din astăzi ieri!

 • marc
  ... a scris la 21 februarie 2021, 10:52   [#11]

  Batranul Marc,cum spui tu,isi vede intr-adevar de amintirile lui,nu pentru ca o fi,probabil,in mintea copiilor(cat n-as da sa fie asa!)ci pentru ca inca le mai are vii.Pe cine nu-i intereseaza sau nu-i priveste,sa nu le citeasca!Asa cum fac eu vis a vis de fixatia ta cu eternele alegeri,dar si cu asazisa poltica in care acum mai tot romanul e mare …analist!In rest,ce sa mai fac?Ma mai uit la fotbalul actual(un adevarat joc de pe toloaca,precum ala de aseara ,FCSB-Chindia),te citesc pe tine cand scrii frumos si bine,pe Dan care-i un om deosebit de obiectiv si manierat, dupa care,na,…. recitesc amintirile!Pe unele,dintr-un noian,le mai si scriu pe blog!Dintr-o decenta nativa(vezi,ma autolaud!),restul preocupariolor cotidiene il consider si-l voi considera de stricta intimitate….

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 februarie 2021, 12:57   [#12]

  Copiii spun lucruri trăsnite și de cele mai multe ori au dreptate, bătrâne Marc. Nici nu-ți imaginezi cât de mult mi-aș dori să fiu din nou copil, dar asta nu se poate…

  Despre ce să discutăm (în afară de amintiri, politică și fotbal) într-o lume în care mârlănia a sugrumat decența? Nu te oblig să-mi citești aiurelile, dar mă bucur nespus de mult că o faci. Legat de alegeri, da, chiar am o idee fixă: trăim așa cum alegem!

  Auzindu-l zilele trecute pe domnul Cîțu (premierul) spunând că „obiectivul meu nu este de a elimina ceva [...]. Dorim să facem această legătură între performanțe și venituri” era cât pe ce să mă enervez tare de tot, dar mi-am potolit mânia cu o pixlă Timișoreană.

  Cum adică să nu ai ca obiectiv eliminarea a ceva ce doare rău de tot? A! Îi doare doar pe cetățenii de rând, că celor în cauză le place…

  Păi cum să nu-i placă referentului din primărie un spor de 15% (de antenă, cică!) sau primarului unul de 25% pentru proiecte finanțate din fonduri europene? Nu-i așa că primarele merită din plin acest spor, că treaba lui în primărie nu e să facă treabă ci să „atragă” bani europeni?

  Dacă tot m-am luat cu vorba, propun un spor de rușine sută la sută pe care să-l încaseze „băieții deștepți” în toată cariera:

  SĂ VĂ FIE RUȘINE!

  Vezi, Marc? Fac ce fac și tot pe politică o dau…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 februarie 2021, 13:12   [#13]

  Marc, îți dau un sfat (te rog să nu te superi): când mai comentezi pe-aici (sper să o faci de cât mai multe ori) „bagă” un spațiu (tasta aia lungă din josul tastaturii, na că iarăși sunt ironic!) după fiecare virgulă, punct sau semn de întrebare/exclamare.

  Duminică faină să ai!

 • marc
  ... a scris la 21 februarie 2021, 13:23   [#14]

  Cum sa ma supar,Francisc?!Stiam si eu de aceasta ,,tasta lunga,, dar nu i-am dat atentie.Totusi iti multumsc pt buna ta intentie!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 februarie 2021, 14:14   [#15]

  Mulțumesc pentru mulțumiri și pentru nesupărare, Marc. Între timp am ras vreo două și m-a pocnit din nou „talentul”. Ia de-aici urmare:

  Naiba știe cum se face
  Că când (!) pot dormi în pace
  Tam-nisam încep să cred
  Că sunt un „mare poet”.

  Strigăt…

  De-o viață tot strig, dar nimeni n-aude
  Cuvintele mele atât de zălude…
  Smintiții ca mine nu sunt auziți
  Ci numai aceia cu „bine trăiți”!

  Urlet…

  De-aș fi lup, ce-aș mai urla,
  De-aș fi leu -- aș rage,
  De-aș fi câine aș lătra…

  Sigur e doar vina mea
  Că știu numa’ mieuna…

  Mai destup una. Stai să vezi ce iese…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 februarie 2021, 14:31   [#16]

  Rezultat

  Zero peste tot, e clar:
  Și în minte și-n pahar…
  Recunosc, sunt un bărbat
  Ce iarăși s-a îmbătat.

  Enigmă

  Încă nu știu ce să fac,
  Că mai sunt pe masă două…
  Să mă fac c-afară plouă
  Sau să le fac pe plac?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 februarie 2021, 14:51   [#17]

  Snoavă de-adormit nepoții…

  Lumea e așa cum este
  (Chiar dacă nu îmi convine)
  Și rămâne de poveste
  Treaba cu trăitul bine…

  Întrebare

  Măi române, măi vecine:
  Când e vorba de trăit
  Crezi cumva că trăiesc bine
  Ăia care au muncit?

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 februarie 2021, 16:24   [#18]

  Încă o snoavă…

  Nepoții au altă treabă…
  Nu se lasă adormiți
  Cu povești spuse în grabă
  De bunicii fără dinți.

  Două beri…

  Se vede treaba că afară
  E vreme ca în primăvară…
  În loc să zic că e ploios
  Le-am înghițit, că mi-s setos.

  Rezolvare

  Ce să mă fac până diseară
  Când arde gazu’-n cefere?
  Nu s-a-ntâmplat întâia oară:
  Mă duc la birt ș asta e!

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 februarie 2021, 16:33   [#19]

  Când încep să pierd câte o literă printre taste e semn că trebuie să-mi pun capul pe pernă. Veți spune că ora nu e potrivită pentru somn, dar așa-s eu: dorm când am somn și beau bere când îmi place. Și-mi place oricând…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 februarie 2021, 18:35   [#20]

  Insomnie sau beție?

  Ce să vezi, nu prea am somn
  Nici atunci când vreau să dorm…
  Cică-i împuțită treaba
  Că am tot votat degeaba.

  Cacofonie din vremuri socialiste

  Iar în a mea insomnie
  Mi-aminti-i cacofonie:

  Că când aud că cântă cucu’
  Că cam așa m-apucă-un dor…

  Să mai zică cineva
  Că îmi pierd memoria
  Că m-apuc să-mi fac seppuku
  Când aud că cântă cucu’.

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 februarie 2021, 18:43   [#21]

  Una în grai de-al meu (nu-mi aparține)

  Bace-arângu’, sara-și lasă
  Prăste capece gâitanu’:
  Unge-s toamnele ge-acasă?
  Or plecat cu aizămbanu…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 februarie 2021, 19:20   [#22]

  Naiba șcie cum să face:
  Când beu o bere, cumince
  M-aduc amince dă toace
  Rimele puse-n cuvince.

  Azi mi-am amintit niște rime citite în adolescență. Din păcate nu știu cui îi aparțin. Bănuiesc că „proprietarul” e Victor Vlad Delamarina…

  N-am ugit prea mult p-afară
  Și p-un space ge văcuță
  Cu plăvaisu’ roșu-vânăt
  Am scris iuce la drăguță:

  Draga me, îț dau ge știre
  Că pe-aci îi gata vara
  Șî gimneață pră pișoare
  Mi-s năpoi în Cimișoara

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 21 februarie 2021, 20:35   [#23]

  CFR a stins gazul de la Mediaș. Mă așteptam să fie invers… În fine…

  Feroviarii clujeni au față de campioni…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 februarie 2021, 1:24   [#24]

  Ca să fie toate la locul lor e musai să ascultați o poezie în grai bănățean spusă de un român născut la Buchin, localitate din Caraș-Severin…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 februarie 2021, 1:49   [#25]

  Graiul bănățean e greu de transcris. Sorin Olaru îl vorbește mai bine decât pot scrie eu. Ascultați-l dacă aveți destulă răbdare, că merită…

 • Francisc întâiul
  ... a scris la 22 februarie 2021, 2:04   [#26]

 • marc
  ... a scris la 22 februarie 2021, 13:24   [#27]

  Ce ne-am face noi fara tine,draga Francisc?!Prolificitatea ta ma impresioneaza placut si-mi aminteste(of,iar despre …amintiri!)de anii cand eram in plina activitate…

Adaugă un comentariu

:) :( :d :"> :(( :dancing: :x 8-| /:) :o :-? :-" :-w ;) [-( :peace: arata toate iconitele »

Anti-Spam: Ce culoare are iarba?